Mortlach 15: Six Kingdoms

Mortlach 15: Six Kingdoms

In 2018 brachten Diageo en HBO ter ere van het achtste en laatste seizoen van Game of Thrones een reeks van acht Scotch whiskies uit. Acht unieke bottelingen, elk gelinkt aan een van de huizen van het eiland Westeros uit de populaire TV-reeks. Er werd zorgvuldig nagedacht over welke whisky welk huis mocht vertegenwoordigen. Soms werd die link gevonden in de smaak van de Scotch, soms in de geschiedenis of reputatie van het merk. Elke fles kreeg een fantastisch mooi label en even mooie koker. Dat is geweldig voor de fans van de reeks, maar ook de whiskies zelf zijn uitmuntend. Slim gezien van Diageo. Er werd niet enkel rechtstreekse omzet gegenereerd, het zette ook niet-whisky drinkers aan om één of meerdere flessen uit deze set te kopen. Al zullen de echte fans van de reeks de flessen misschien nog wel een tijdje gesloten houden in plaats van zich te wagen aan de inhoud.

Een jaar later is er goed nieuws voor de liefhebbers: het einde van de TV-reeks inspireerde Diageo om het gamma Game of Thrones whiskies nog uit te breiden met de Mortlach 15 Year Old Single Malt. In de finale van de TV-reeks zagen we (spoiler alert!) dat het noorden van Westeros een onafhankelijk gebied zou worden en dat Bran ‘The three-eyed raven’ Stark over de overgebleven Six Kingdoms zou heersen. Er moest dus niet lang gezocht worden naar iets om de jongste telg in de whisky-reeks aan op te hangen.

Mortlach was de eerste officiële distilleerderij van Dufftown, de “Whisky capital of the world” in het hart van de Speyside-regio. De distilleerderij werd officieel geopend in 1823, maar volgens verschillende bronnen maakten ze al veel langer whisky op een iets minder legale manier. Exact 100 jaar later kwam Mortlach in handen van John Walker & Sons en tot heden is het nog steeds een belangrijk ingrediënt in de blends van Johnnie Walker. Mortlach maakt echter niet enkel whisky in opdracht van andere merken, ze hebben ook een eigen gamma Single Malt whiskies. Door het uitgesproken karakter van deze Single Malts kreeg Mortlach de bijnaam The Beast of Dufftown. Ze werken met een ongebruikelijk productieproces waarin ze Single Malt distillaten uit 6 stills (met ongelijke inhoud en vorm) mengen tot een eindresultaat dat ze zelf “2.81 keer gedistilleerd” noemen. Mortlach staat gekend voor zijn rijping in Ex-Sherryvaten. Dat is ook het geval voor deze 15 Year Old, die na de Sherry Cask-rijping nog wordt nagerijpt op Ex-Bourbonvaten. 

De volledige reeks: 

  • House Stark: Dalwhinnie Winter’s Frost (ABV 43%)
  • House Tully: Singleton of Glendullan Select (ABV 40%)
  • House Targaryen: Cardhu Gold Reserve (ABV 40%)
  • House Lannister: Lagavulin 9 Year Old (ABV 46%)
  • House Greyjoy: Talisker Select Reserve (ABV 45.8%)
  • House Baratheon: Royal Lochnagar 12 Year Old (ABV 40%)
  • House Tyrell: Clynelish Reserve (ABV 51.2%)
  • The Night’s Watch: Oban Bay Reserve  (ABV 43%)
  • The Six Kingdoms: Mortlach Single Malt 15 Year Old (ABV 46%)

Verkrijgbaar in de betere drankenhandel.

Geïnteresseerd in tasting notes? Check dan zeker de blog Served By Soberon.

Foto’s: Yannick Van Dyck
Niets uit dit artikel mag overgenomen worden zonder expliciete toestemming.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *