Diageo Special Releases 2020

Diageo Special Releases 2020

Sinds 2001 lanceert Diageo jaarlijks een collectie Special Releases in het najaar. De collectie wordt elk jaar zorgvuldig samengesteld door een Diageo Master Blender. Net zoals vorig jaar cureerde Master Blender Dr. Craig Wilson een verzameling van acht unieke Single Malt Scotch whisky’s. Acht whisky’s met een uiteenlopend smaakprofiel en ditto prijskaartje. Voor elke Scotch-liefhebber wat wils dus. Maar wie er eentje op de kop wil tikken twijfelt best niet te lang want alle flessen uit de reeks zijn slechts in een gelimiteerde oplage beschikbaar. En op is op!

Net zoals vorig jaar is het thema van de lijn ‘Rare by nature’. Zeldzaam/ongewoon van aard dus en dat vatte Dr. Craig Wilson op verschillende manieren op. Gaande van experimentele rijpingen tot een botteling uit een zogenaamde ghost distillery. Schotland telt zo’n 35 “ghosts”, ooit gekende distilleerderijen maar nu al jarenlang niet meer actief als producent. The body is no more but the spirit lives on! De bestaande voorraad whisky bleef gedurende al die jaren verder rijpen in kelders en wordt nu mondjesmaat vrijgegeven. Omdat er geen nieuwe productie plaatsvind wordt de whisky bij elke release zeldzamer.

De ghost van dienst in de 2020-collectie is Pittyvaich 30 year old SR. In 1993 werden de deuren van Pittyvaich gesloten en in 1997 kocht Diageo de overgebleven voorraad van de voormalige distilleerderij over. Op dat moment lag deze whisky al zo’n 7 jaar te rijpen. Voor de grote namen onder de ghost distilleries betaal je nu vaak enkele duizenden euro’s per fles. Ook aan deze Pittyvaich 30 year old hangt een stevig prijskaartje. Pittyvaich is als ghost distillery echter niet zo’n grote naam als bijvoorbeeld Brora of Port Ellen, waardoor je met deze fles voor ‘slechts’ 460 euro (richtprijs) een stukje geschiedenis in huis haalt.

Een andere zeldzame whisky uit de collectie: de zogeheten laatste druppels – nu ja druppels, volledige flessen uiteraard – van een whisky die 3 decennia geleden op hogshead-vaten ging in de koude highlands:  Dalwhinnie 30 year old SR. Op het label en de fleskoker staat een rondhuppelende haas afgebeeld en dat is niet zomaar. Het verwijst naar de locatie waar de whisky gestookt wordt. Je kan deze levendige dieren namelijk vinden in de buurt van de distilleerderij. Maar er is ook een symbolische betekenis: ondanks de lange rijping heeft deze whisky ook een heel levendige smaak. Voeg enkele druppels water toe en je zal veel meer proeven dan enkel de klassieke rijpingstoetsen.

Talisker 8 Special Releases

De experimentele rijpingen vinden we bijvoorbeeld in de Talisker 8 year old SR. Een relatief jonge botteling van de bekende whisky van the isle of Skye. In het gewone gamma van Talisker vinden we namelijk veel oudere whisky’s. Maar deze release is de eerste Talisker ooit die (af)gerijpt werd in exotische rum-vaten. Hierdoor krijgt de whisky, buiten zijn kenmerkende maritieme/ziltige karakter ook wat peperige toetsen mee. Met een prijskaartje van net boven de 100 euro, een van de meer betaalbare releases uit de reeks.

Een andere experimentele rijping vinden we in de Mortlach 21 year old SR. Mortlach staat omwille van zijn baldadige karakter bij de kenners bekend als The Beast of Dufftown. Deze Mortlach werd gerijpt in kleine vaten en kreeg een finish van 2 soorten sherryvaten: Pedro Ximenez & Oloroso. De PX finish zorgt voor een subtiele zoete toets, maar vergis u niet, deze 56,9% Cask Strength whisky is nog steeds een robuust beestje.

Mortlach 21 Special Releases

Niet enkel aan de smaakpapillen, maar ook aan het oog werd gedacht. Elke fles werd voorzien van een mooi label en bijhorende koker (of doos in geval van de hoekige Mortlach) die de acht whisky’s mooi verenigen in een reeks. De tekeningen op de labels zijn niet enkel mooi, maar ook goed doordacht. Ze verwijzen naar de natuur die de distilleerderijen omringt. De slagzin “Rare by nature” is dus in alle opzichten dubbelzinnig geïnterpreteerd. Rare: zeldzaam of ongewoon. En by nature: van nature, maar het verwijst ook naar de omringende natuur. Met voldoende fantasie verwijzen de designs ook naar het karakter van de whisky. Op de robuuste Mortlach staat er bijvoorbeeld een even robuust edelhert afgebeeld.

De volledige 2020 Diageo Special Release collectie:

Cardhu 11 year old Special Release: 56% – richtprijs 97,99 euro
Cragganmore 20 year old Special Release: 55,8% – richtprijs 149,99 euro
Dalwhinnie 30 year old Special Release: 51,9% – richtprijs  634,99 euro
Lagavulin 12 year old Special Release: 56,4% – richtprijs 144,99 euro
Mortlach 21 year old Special Release: 56,9% – richtprijs 659,99 euro
Pittyvaich 30 year old Special Release: 55,8% – richtprijs 460 euro
Talisker 8 year old Special Release: 57,9% – richtprijs 104,99 euro
The Singleton of Dufftown 17 year old Special Release: 55,1% – richtprijs 129,99 euro

Exclusief te koop bij de whisky-speciaalzaken en duty free shops.


Tekst: Yannick Van Dyck

Niets uit dit artikel mag overgenomen worden zonder expliciete toestemming van de auteur.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *