2020’s Beste bars

2020’s Beste bars

Het is weer zover: de lijst met beste bars is er weer! Wat de beste bar voor jou is, dat is natuurlijk persoonlijk. Maar aan de hand van de ranglijst van 50 Best Bars kunnen we nagaan waar je op papier* naartoe moet voor de beste cocktails. Makkelijk toch? Naar Connaught Bar, want die bar bekleedt de eerste stek in de ranglijst. Maar we kunnen verder kijken dan dat. In welke steden vinden we gemiddeld de beste bars? Welke landen zijn aan een opmars bezig?

Ik ging aan de slag met de resultaten van het jaarlijkse onderzoek. Op de (dit jaar digitale) award show maken ze enkel de top 50 bekend, maar wie surft naar hun website krijgt inkijk in de top 100. Om een correcter beeld te krijgen kende ik een score toe aan elke bar in de lijst. De nummer 1 in de ranglijst, Connaught Bar, kreeg van mij 100 punten. Zo telde ik af tot de nummer 100 in de lijst, die 1 punt kreeg.

Ik deelde de lijst in regio’s, landen en steden in. Op die manier kreeg ik een mooi geografisch overzicht en kreeg ik een zicht op de trends. Van een hele brede kijk, op niveau van de wereldregio’s, over landen en steden tot een microscopische blik op niveau van de afzonderlijke (en uitzonderlijke) bars.

Regio’s

In de top 100-ranglijst van 2020 vinden we 17 bars uit Noord- & Centraal-Amerika terug, maar het zijn Europa en Azië die met een ex-aequo van 31 bars de meeste laureaten afleveren.

Als we puur naar het aantal bars in de top 100 kijken scoort Azië voor het eerst even goed als Europa. Maar wat als bijvoorbeeld 25 van de 31 Europese bars onderaan in de lijst zouden bengelen en 25 van de 31 Aziatische bars helemaal bovenaan in de lijst te vinden zouden zijn? Om een fair vergelijk te doen moeten we ook even naar de scores kijken.

Delen we de totaalscore van Europa (1931 punten) en van Azië (1498 punten) door het aantal bars dat ze aanleveren in de top 100 (elk 31 bars) dan zien we dat de Europese bars gemiddeld een stuk hoger in de lijst te vinden zijn. Het gemiddelde van de Europese bars is een 38e plaats, die van de Aziatische een 53e plaats in de top 100. Europa kaapt ook 38% van het totaal te behalen punten (5050 punten) weg, Azië zo’n 30%. Noord- & Centraal-Amerika kent voor het eerst een grote achterstand op beiden met slechts 15% van het totaal te behalen punten, ongeveer de helft van het cijfer van Azië.

Ook Zuid-Amerika en Oceanië (Australazië) hebben met allebei 7 bars een gelijke stand in het aantal bars in de lijst. Maar we zien aan de hogere score dat de Zuid-Amerikaanse bars gemiddeld wat hoger in de lijst terug te vinden zijn.

Kijken we naar de cijfers van de afgelopen 6 jaren dan zien we dat de daling van de Noord- & Centraal-Amerikaanse cijfers al in 2017-2018 ingezet werd en dat de cijfers van Azië alleen maar stegen. We zien echter ook dat het aantal Aziatische bars in de lijst in 2020 vooral ten koste gaat van Europese bars. Ten opzichte van vorig jaar zakt Europa immers van 40 naar 31 bars in de top 100. In de samengetelde scores zakt Europe veel minder drastisch, waaruit we kunnen afleiden dat de Europese markt minder laureaten aflevert maar dat de bars gemiddeld hoger scoren tegenover 2019.

Als we de grafiek transponeren en per regio groeperen dan zien we duidelijk de jaarlijkse stijging van het aantal Aziatische bars en de jaarlijkse daling van Noord- & Centraal-Amerika. Ook bij de scores zien we dat terug. We zien ook dat Europa in de scores redelijk stabiel blijft ten opzichte van de grotere veranderingen in de andere regio’s. We onthouden vooral dat Azië nog steeds groeit als markt en dat Afrika voor het eerst ook komt piepen.

Landen

Voor wie de internationale barscene kent, is de top 3 geen verrassing: UK, USA en Singapore.


Om de grafieken overzichtelijk te houden heb ik enkel de landen opgenomen die jaar na jaar minstens 2 bars aanleveren aan de lijst. In 2020 blijft het UK, met 13 bars, de hoofdleverancier van het aantal bars in de top 100, kort op de hielen gezeten door de USA (12). Singapore kruipt jaar naar jaar dichterbij (9). Opvallend dit jaar: Australië levert maar liefst 7 bars aan.

Dat Australië goed scoort is geen complete verrassing. In 2019 leverde Australië, met Orlando Marzo, de winnaar aan van de prestigieuze Diageo World Class-wedstrijd. Martin Hudak, een van de bekendste gezichten in de hedendaagse barscene, verhuisde in 2019 van het Verenigd Koninkrijk naar Australië. En the land down under zou het gastland geweest zijn voor de 2020 World Class Globals Finals als COVID-19 geen roet in het eten had gegooid. De kip of het ei: scoort Australië goed omwille van deze gebeurtenissen? Of vinden ze plaats omwille van de stijgende scores van Australië? Dat is moeilijk om te zeggen, maar wellicht versterken beide factoren elkaar. We zagen dat fenomeen ook in 2018 toen Mexico zowel World Class als Bacardi Legacy mocht hosten. Geen totale verrassing dus, maar toch straf dat Australië 7 bars aanlevert en zo doet het land daarmee even goed als China.

Nemen we de scores er bij dan zien we dat China nog wel hoger scoort in de lijst dan Australië. Spanje scoort met 4 bars meer punten dan Japan met 5 bars. Griekenland scoort, met 1 bar minder, meer punten dan Mexico. De score van de 9 bars uit Singapore ligt samengeteld redelijk dicht bij de samengetelde score van de 12 bars uit de Verenigde Staten. Gemiddeld genomen scoren de bars uit Singapore dus beter. Griekenland scoort met 2 bars een score van 168 punten, wat duidt op hoge plaatsen in de ranglijst. Wat in de scores echter vooral opvalt is dat de UK-bars een hoge (gemiddelde) score hebben. De 13 UK-bars scoren bijna 300 punten meer dan de 12 USA-bars.

In de grafieken met cijfers van de afgelopen 6 jaar zien we een kantelpunt vanaf 2018. Tot en met 2018 stond de USA steeds op kop voor het aantal bars, maar vanaf dat jaar scoorde het niet meer de eerste plaats in de opgetelde scores. In 2019 wipte het UK voor het eerst over de USA in het aantal bars en werd het verschil in score ook groter. Die trend trok zich door in 2020. Sinds 2015 groeide het aantal Singaporese bars elk jaar in de lijst en hun samengetelde scores verdubbelden zelfs tussen 2015 (252) en 2020 (511). Het bevestigt wat we al wisten: Singapore is een van de belangrijkste cocktaillanden ter wereld geworden.

Steden

Wat steden betreft zien we een belangrijke kentering. Londen en New York stonden sinds de allereerste 50 Best Bars-lijst eenzaam aan de top met een grote voorsprong op alle andere steden. Dit jaar steekt er voor het eerst iemand een stokje tussen. Londen blijft met 12 bars nummer 1, maar stadstaat Singapore steekt New York City voorbij als nieuwe nummer 2. The Big Apple levert 8 bars aan dit jaar, Singapore 9.

Om de grafieken overzichtelijk te houden neem ik opnieuw enkel de steden met jaarlijks 3 of meer bars in de lijst.

Kijken we even terug naar de grafiek van de landen, dan zien we dat het Verenigd Koninkrijk 13 bars aanleverde en de Verenigde Staten 12. Met de grafiek van de steden er naast kunnen we afleiden dat er in het Verenigd Koninkrijk een heel hoge geografische centralisatie is en in de USA de spreiding wat groter is. Een controle van de lijst bevestigt dit. Voor het UK levert Londen maar liefst 12 van de 13 bars aan. De dertiende vinden we in Edinburgh. In de USA vinden we bars uit New York (8), San Francisco (2), Miami (1) en Chicago (1) terug in de top 100.

Vergelijken we de lijst met de voorgaande jaren, dan zien we die diversificatie jammer genoeg jaar na jaar achteruit gaan. Bijvoorbeeld voor de USA vonden we enkele jaren geleden nog bars uit Seattle, Houston, Las Vegas, Louisville en zelfs Emeryville terug in de lijst. Ook globaal geldt deze trend: in 2016 zagen we steden zoals Montpellier, Bologna en Tel Aviv in de ranglijst. In 2015 Frankfurt, Vancouver en zelfs ons eigen Gent (en terecht!).

Als we kijken naar de scores dan is het duidelijk: Londen is en blijft het absolute mekka van de cocktailbars. Als we kijken naar de grafiek van de voorbij jaren, dan was dat de laatste 6 jaar niet anders. Een verrassing is het dus niet. Wat mij wel verraste is dat Singapore ook in de scores New York voorbij steekt. Sydney verdubbelt in 2020 bijna de eigen score van 2019 met nu 225 punten ten opzichte van 120 punten in 2019.

In 2020 vinden we in de top 100 bars uit 42 verschillende steden terug. Dat is meer dan in 2019 (37) en 2018 (40) maar minder dan in de jaren er voor.

Dit jaar is er een opmerkelijke stijging van het aantal bars die niét in Londen of New York gevestigd zijn. Het gaat dit jaar om 80 bars, in de voorgaande jaren lag dit aantal steeds tussen 70 en 74.

Wie de lijst de afgelopen jaren goed bestudeerde zag al dat Taipei ook aan een flinke opmars bezig is. Dat is meer dan terecht want Taipei heeft een hele resem geweldige bars die de beste elementen uit andere steden combineren. Deze bars combineren de finesse en minimalisme van Japanse bars, met de openheid van Amerikaanse pub en de moderne technieken van de bars in Londen.  

Bars

Wanneer we inzoomen op de lijst tot het niveau van de bars kunnen we zien wat de sterkste stijgers en sterkste dalers zijn, maar ook wie (op)nieuw in de lijst is en wie uit de top 100-lijst viel. 

De sterkste stijger: Tayer+Elementary (Londen)

Dat de bar van Alex Kratena en Monica Berg sterk stijgt is geen verrassing. Ik had ‘m getipt op een plaats in de top 3, maar het werd uiteindelijk de vijfde plaats. Daarmee stijgt de bar 47 plaatsen in de lijst. Een andere sterke stijger is Panda & Sons (Edinburgh) die 45 plaatsen beter doet dan in 2019, van plaats 77 naar 32. Kwãnt van Erik Lorincz (Londen) en Coa van Jay Kahn (Hong Kong) stijgen elk 41 plaatsen en duiken daarmee allebei de top 10 in! Coa is bovendien de sterkste stijger binnen de top 50: van plaats 49 in 2019 naar plaats 8 in 2020.

Hoogste nieuwkomer: Cantina Ok! (Sydney)

Cantina Ok!, de piepkleine mezcal-bar uit Sydney staat voor het eerst in de lijst en scoort meteen de 28e plek in de lijst.  Twee andere nieuwkomers om in het oog te houden volgend jaar: Alquimico (Cartagena) en Bar Trigona (Kuala Lumpur). Deze bars behaalden in 2020 respectievelijk de 47e en 44e plek, maar ik verwacht dat ze volgend jaar nog hoger in de lijst terug te vinden zullen zijn.

Grootste daler: Electric Bing Sutt (Beirut)

De Libanese bar zakt 50 plaatsen en valt daarmee uit de top 50 maar blijft nog net in de top 100, op plaats 96. Nog opvallender zijn de bars die volledig uit de lijst verdwijnen. Guilhotina (São Paulo) stond vorig jaar nog op plaats 15 in de lijst, maar komt na het vertrek van bartender Marcio Silvo niet meer voor in de lijst. Een daling in de lijst was verwacht, maar de verdwijning uit de lijst niet. Ook Coupette (Londen) vorig jaar nog op nummer 23 is dit jaar niet meer terug te vinden in de lijst.

Beste re-entry: The Everleigh (Melbourne)

The Everleigh heeft een knipperlichtrelatie met deze lijst. In 2016 verdween het uit de lijst, in 2017 dook de bar terug op. In 2018 verdween de bar opnieuw uit de top 100 en nu in 2020 is ze terug op plaats 73. Ook Gen Yamamoto (Tokio) en Death & Co (New York) zijn bekende namen die in 2020 hun herintrede in de top 100 doen.

Tot slot kijken we op het niveau van de bars naar de totaalscores van de afgelopen 6 jaar. De Londense hotelbar American Bar stond jarenlang op kop in de lijst van totaalscores. In 2019 had American Bar nog een voorsprong van 9 punten op nummer twee in de samengetelde lijst, Connaught Bar. In 2020 zakt American Bar terug naar een 20e stek. Hierdoor hebben we een nieuwe nummer 1 in de lijst van totaalscores: Connaught Bar is – theoretisch gezien- niet enkel de beste bar van het moment maar gemiddeld gezien ook van de afgelopen 6 jaar.

Employees Only is de enige bar die sinds het ontstaan van de lijst in 2009 elke keer een plaats in de top 50 kon versieren. Connaught Bar doet dat sinds 2010.

(*)Op papier

In de eerste paragraaf zei ik het al: het gaat hier om de beste bars op papier. Wat een bar goed of slecht maakt is heel persoonlijk. Hoe komt zo’n lijst dan tot stand?

De lijst wordt beheerd door William Reed Business Media, een onafhankelijk bedrijf gespecialiseerd in business growth. Jaarlijks stellen ze een lijst samen van meer dan 500 voters  uit meer dan 50 verschillende landen. De verdeling gebeurt op basis van de impact van de regio op de markt. Zo krijgt Europa bijvoorbeeld meer voters dan Afrika. De lijst van voters is een mix van cocktail & spirits schrijvers, bartenders, brand ambassadors en afficionados. Enkel diegenen die vaak reizen komen in aanmerking om te stemmen. Elke voter mag op 7 bars stemmen, waarvan minstens 3 uit een ander land dan hun eigen land. Er mag enkel gestemd worden op bars die de voter de afgelopen 18 maanden bezocht.

Dit systeem van stemmen heeft pluspunten maar ook enkele nadelen. Steden met een grotere toeristische aantrek zullen vaker in de lijst voorkomen. Steden die grote industry events mogen hosten zijn ook in het voordeel, want die zullen door een groot deel van de voters bezocht worden. Ook het feit dat er op 4 bars van eigen land gestemd mag worden heeft ongetwijfeld een invloed op de stemming. Het land met de meeste voters kan op die manier in theorie de meeste stemmen binnenhalen. En het moet ook gezegd worden: bars die veel (globale) campagne voeren maken ook meer kans om in de lijst terecht te komen.

In 2018 kaartte ik de nadelen van dit systeem aan bij de 50 Best Bars academy. Ik maak me geen illusies dat ik er veel mee te maken heb maar sinds dit jaar zijn de regels aangepast om alvast sommige van de nadelen van het stemsysteem in te perken. Het aantal stemmers werd uitgebreid naar 540 personen, met een grotere geografische spreiding en tevens ook een 50/50-split tussen mannen en vrouwen. De wereldkaart werd opgedeeld in 20 geografische regio’s die elks een Chairman of -woman kregen, een verantwoordelijke voor het samenstellen van een gebalanceerde voters lijst. Maximum 75% van de voters die in het voorgaande jaar actief waren mogen opnieuw stemmen. Omwille van de wereldwijde reisbeperkingen werd voor 2020 beslist dat voters enkel mochten stemmen op bars die ze bezochten tussen januari 2019 en maart 2020. Voters mogen niet stemmen op bars waar ze financiële belangen in hebben. Dit wordt gecontroleerd door een extern auditbedrijf, Deloitte, dat ook toekijkt dat er geen ongeoorloofde invloed wordt uitgeoefend door sponsors van het event.

De wijziging in het voting systeem kunnen we ook terug zien in de resultaten. Er is in 2020 opvallend meer gestemd op bars van de kleinere markten. (Zie ‘other’).

Ondanks de inspanningen van William Reed Business Media blijven grote markten helaas toch nog steeds een zeker voordeel hebben. En ondanks de expertise van de voters blijft ‘de beste bar in de wereld’ toch iets heel persoonlijk. Ik heb bijvoorbeeld zelf al een heel slechte ervaring gehad met een van de bars die al jarenlang goed scoort in deze lijst en ook enkele andere bars uit de lijst die ik bezocht konden me niet overtuigen. In eigen land zie ik bars die zich gerust mogen meten met de bars in de Top 50, maar niet opgenomen worden in de lijst. De beste bar, dat is persoonlijk én bovendien ook een momentopname. De lijst moet dus zeker met een dash bitters genomen worden. Dat wil echter niet zeggen dat deze lijst zinloos is. Het is een uitstekende manier om een blik te krijgen op de toekomst van de barscene.

Het belang van deze lijst

Elk jaar opnieuw steek ik enkele uren tijd in een diepe analyse van deze lijst. Het is voor mij een manier om trends te spotten en te zien waar de industrie naartoe gaat.

Welke landen zijn bezig aan een opmars? Welke steden gaan binnenkort grote industry events mogen hosten? Welke stijl hanteren de bars die goed scoren of welke drankjes maken ze? Of je nu gelooft in lijstjes of niet, erkenning creëert altijd een soort van autoriteit. Andere bars in Colombia zullen gaan kijken waarom Alquimico plots opduikt in de top 50 en gaan bepaalde learnings daarvan meenemen naar hun eigen bar.

Zo is het bijvoorbeeld opvallend dat in de top 50, zelfs in de hoogste 30, maar liefst 3 bars staan die volledig gefocust zijn op agave spirits: Coa (8), El Copitas (27) en Cantina Ok! (28). Agave spirits zijn al enkele jaren aan populariteit aan het winnen, maar het feit dat nu 3 bars die daar helemaal rond gebouwd zijn in de top 50 staan bewijst dat de groei nog helemaal niet aan zijn limiet zit. Niet enkel andere bars gaan dit zien: bars zoals Cantino Ok! die voor het eerst in de lijst staan gaan wellicht ook meer klanten aantrekken door hun aanwezigheid in deze 50 Best-lijst. Meer mensen die leren dat tequila en mezcal veel meer is dan die goedkope shots met limoen en zout. “Brands are built in bars” zeggen ze wel eens. Voor trends geldt hetzelfde.

Je ziet in de lijst ook dat bars die een continentale cross-over doen of stijlen van 2 werelddelen combineren het dit jaar heel goed doen in de lijst. Bars zoals Maybe Sammy, Manhattan en 1930 brengen de USA naar Australië, Singapore en Italië. Katana Kitten brengt Japan naar Amerika. Coa, El Copitas en Cantina OK! brengen Mexico naar Hong Kong, St-Petersburg en Sydney. Al deze bars staan in de lijst bij de beste 30!

Met de data die je uit deze lijsten kan halen, aangevuld met eigen ervaringen, kan je gerichte gokjes doen over hoe de toekomst van de barscene er zal uitzien. Welke bars en welke steden gaan het volgende jaar beter doen en waarom. Soms zit ik er volledig naast met die gokjes, soms komen ze pas een jaartje later uit maar vaak zit ik er pal op.

Zo voorspelde ik in 2018 correct dat Artisian terug in de Top 50 zou opduiken na een afwezigheid van 3 jaar en nadien nog zou stijgen, dat we verschillende bars uit Taipei in de lijst zouden zien opduiken en nadien flink zouden stijgen, en dat American Bar zou wegzakken in de rangschikking. Dat laatste gebeurde met een jaartje vertraging.

In 2019 voorspelde ik dat we bars uit Afrika in de lijst zouden zien. Ik voorspelde (voorlopig) foutief dat daar ook een bar uit van buiten Zuid-Afrika zou bij zijn (Nairobi?). Ik voorspelde Tayer+Element als hoogste stijger in 2020 en dat die bar in de top 3 zou eindigen. Het werd plaats 5, maar ik schat de kans groot dat de bar volgend jaar de top 3 induikt.

Byrdi, Galaxy Bar, El Copitas, Presidente en Alquimico tip ik als stijgers voor 2021, The SG Club duikt de top 10 in en Kwãnt de top 5. Dante zakt diep weg in de lijst, ook Atlas zakt en Kitana Kitten zet ik als hoogst genoteerde Amerikaanse bar. Bar Trigona wint de sustainability award in 2021. Geografisch gezien blijven Londen, UK en Europa de nummer 1 (voornamelijk door Londen) en breidt Singapore de voorsprong op de USA verder uit.

Het jaar 2020 is een vreemd en onvoorspelbaar jaar met een grote impact op de horeca. Dat maakt het gokken ook wat moeilijker, maar des te plezanter. Ik kijk alvast uit naar de lijst van 2021, maar ik kijk nog veel meer uit naar terug zélf op zoek te gaan naar mijn eigen favoriete bars in binnen- en buitenland. Stay strong horeca!


Tekst & grafieken: Yannick Van Dyck
Data: William Reed Business Media “50 Best Bars”

Niets mag zonder expliciete toestemming overgenomen worden uit dit artikel.


9 thoughts on “2020’s Beste bars

  1. Leuk om te lezen en te bekijken! Je kunt goed overweg met grafieken man, mooi werk. (En ik denk dat je stiekem ook wel plezier krijgt van het in grafieken gieten van de data 😉 you autistje you*)

    * Ik lijd hier zelf ook aan 😉

    1. Thanks! 🙂
      Het maken van de grafieken vind ik eigenlijk helemaal niet leuk, maar het eindresultaat wel. Als je het visueel maakt zie je veel sneller in welke richting iets uitgaat.

      Al moet je met cijfers natuurlijk altijd wel opletten. Als je van slechte wil bent kan je met dezelfde cijfers soms 2 dingen die haaks tegenover elkaar staan aantonen, door bv. bewust een slechte schaal te kiezen aan de assen.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *