Cointreau cocktails

Cointreau cocktails

Het is tijd om het jaar af te sluiten. Eindelijk!
2020 was op z’n zachtst uitgedrukt een speciaal jaar. Maar dat wil niet zeggen dat we het niet mogen afsluiten met een klein feestje. En daar horen natuurlijk cocktails bij!

In samenwerking met Cointreau deel ik enkele cocktails die iedereen thuis zelf kan maken. Makkelijk om te maken en nog makkelijker om ze te drinken!

Classic Cointreau Margarita

We beginnen met een oer-klassieker: de Margarita.
Een van ’s werelds meest gedronken cocktails.

5 cl tequila (100% agave)
3 cl Cointreau
2 cl vers limoensap

Giet alle ingrediënten in een Shaker die gevuld is met ijs. Shake krachtig tot de buitenkant van de shaker ijskoud aanvoelt. Strain de cocktail in een gekoeld glas, eventueel met een zout aan de rand van de helft van het glas. Garneer met enkele limoenpartjes.

Cointreau Mule

Nadat ik mijn eerste recept deelde kreeg ik in de reacties meteen de vraag of ik ook een Mule met Cointreau wilde maken. Die past helemaal in het plaatje van eenvoudige cocktails die iedereen thuis kan maken, en die ook iedereen pleziert. Dus mijn keuze voor een tweede cocktail was snel gemaakt!

5 cl Cointreau
2 cl vers limoensap
10 cl Fever-Tree ginger beer

Giet de Cointreau en het limoensap in een glas met enkele ijsblokjes en roer dit even om. Voeg voorzichtig het gemberbier toe en haal het nog een keer door elkaar. Roer niet te hard, anders gaan alle bubbels er uit. Garneer met enkele limoenpartjes.

Cointreau Winter Hot Serve

Niets beter op een koude winteravond dan een warm drankje. En dat kan dus ook een warme cocktail zijn!

Voor 4 glazen:
20 cl Cointreau Noir*
60 cl appelsap
een handjevol kruidenmix (kaneel, steranijs en kruidnagel)
de gedroogde schillen van 1 sinaasappel

Voeg alle ingrediënten toe aan een pannetje op een laag vuurtje. Laat alles even sudderen maar zorg er voor dat het kookpunt niet bereikt wordt. Zeef de cocktail in een dubbelwandig glas. Serveer de cocktail warm met een stokje kaneel en gedroogde sinaasappelschil.

Heb je geen Cointreau Noir? Geen probleem, gebruik dan gewone Cointreau en een scheutje Cognac.

Heb je geen dubbelwandige glazen? Dan kan je gewone glazen gebruiken, maar zorg er dan voor dat de glazen even kunnen wennen aan de warme temperatuur voor dat je de cocktail er in giet. Dit doe je door de glazen even boven het sudderende pannetje te houden. De warme dampen zullen de glazen voldoende opwarmen om een temperatuurshock te vermijden die de glazen kunnen doen barsten.

Sames but different

Het bedenken van de Margarita wordt vaak gecrediteerd aan Margaret “Margarita” Sames, een socialite die er voor bekend stond wilde feestjes te geven met steeds een speciale twist. Ter ere van Margaret Sames bedacht ik een cocktail gebaseerd op ‘haar’ Margarita, maar dan ook met een speciale twist; ‘The Sames but different’.

5 cl Cointreau
3 cl tequila 100% agave,
ge-aeropressed door een fruitige koffie
1 cl vers citroensap
1 cl vers sinaasappelsap

Voeg alle ingrediënten toe aan een shaker met ijs. Shake krachtig tot de shaker aan de buitenkant ijskoud aanvoelt. Strain de cocktail in een glas met verse ijsblokjes en garneer met krokante orangettes en een snuifje fleur de sel.

Geen orangettes in huis? Dan kan je ook een jaffa cake gebruiken. Je maakt ze krokant door ze in de koelkast te bewaren.

Cheers!


Tekst & foto’s: Yannick Van Dyck
Niets mag zonder uitdrukkelijke toestemming gekopieerd worden.

One thought on “Cointreau cocktails

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *