Rémy Martin Timeless Sidecar Competition

Rémy Martin Timeless Sidecar Competition

Twee jaar geleden vierde Cointreau zijn 170e verjaardag met een heus feestjaar, pré-corona, toen dat nog allemaal zorgeloos kon. Het feestjaar van Cointreau begon met een kick-off party tijdens de Paris Cocktail Week. In de loop van het jaar lanceerde Cointreau een limited edition fles en in België werd het feestjaar in december 2019 afgesloten met een cocktailwedstrijd, waarin de Sidecar centraal stond.

Samen met Paul Morel en Alfred Cointreau (6e generatie Cointreau) mocht ik zetelen in de jury. De deelnemers kregen de taak een recept te bedenken dat een antwoord kon geven op de vraag “Hoe zou jij 170 jaar Cointreau vieren?”. Een cocktail met alle kenmerken van een klassieke Sidecar maar met een originele en feestelijke toets dus. Het was toen Sofian Vlaminck, op dat moment bartender bij Cocktails at Nine, die de jury het meest kon bekoren.

Anno 2021 pikt Rémy Martin de draad verder op met een nieuwe Sidecar Competition. Rémy Martin en Cointreau vormen samen niet enkel de Rémy-Cointreau group, maar ook de basis van een lekkere Sidecar-cocktail.  In 2020 bestond die Sidecar 100 jaar. Maar wegens de gekende redenen was het in 2020 natuurlijk moeilijk om dat te vieren. Gelukkig is uitstel geen afstel en dus organiseert Cognac-huis Rémy Martin de Timeless Sidecar Competition; Met in 2021 lokale finales in verschillende landen en in 2022 een global finale. Voor deze editie mag ik er opnieuw bij zijn als jurylid, samen met Fanny Brouez (Brand Manager bij Rémy-Cointreau) en Sofian Vlaminck als winnaar van de vorige wedstrijd in 2019.

Meer dan 46 bartenders uit de BeNeLux schreven zich in voor de lokale finale en stuurden een recept in; 20 bartenders uit Nederland, 22 uit België en 4 uit Luxemburg. De 30 beste recepten overleefden de eerste ronde (digitaal) en gingen door naar de live-rondes. Als BeNeLux Cocktail & Mixology ambassador voor Rémy-Cointreau stond Thomas Timmermans in voor de organisatie van de BeNeLux finales. Om al te verre verplaatsingen te vermijden én alles covid-safe te houden is de wedstrijd vanaf hier tijdelijk opgedeeld in 2 stukken: een BeLux-finale met 15 deelnemers en een Nederlandse finale, ook met 15. Uit beide finales gaat de top 5 door naar een Benelux-finale.

Place to be voor de BeLux finale is het Antwerpse U Hotel, aan de voet van het Museum Aan de Stroom. 

De 15 BeLux finalisten:

  • Tim Devriendt, The Cobbler, Gent
  • Raphael Betti, Paname, Luxemburg
  • Reza Nassiri, Barok, Antwerpen
  • Mathias Schäffer, Bar Ran, Brugge
  • Maxime Fels, Paname, Luxemburg
  • Cédric Buscemi, La Pharmacie Anglaise, Brussel
  • Yochen Verbeeck, Hooch, Heist-op-den-Berg
  • Donald Simons, Black Smoke, Antwerpen
  • Olivier Rombaut, The Cobbler, Gent
  • Jo Maebe, Jerôme, Leuven
  • Bram Van Vooren, Sprezza, Kortijk
  • Feodora Van Calster, Yalo, Gent
  • Pieter Aerts, Barok, Antwerpen
  • Beka Gogeshvilli, Fiera, Antwerpen
  • David Lebeer, The Cobbler, Gent

De wedstrijd

Zo’n 3 uur voor de wedstijd start kom ik toe in het U Hotel samen met Thomas, Fanny en Sofian. We overlopen nog even alle regels en de blanco scoring sheets van de wedstrijd en brengen alles in gereedheid. Vervolgens beginnen de kandidaten toe te stromen. Na anderhalf jaar met alleen enkele digitale wedstrijden is het een leuk weerzien met enkele ervaren rotten in het wedstrijdcircuit, zoals Cédric Buscemi en Donald Simons. Er zijn zelfs 3 deelnemers bij die in 2019 ook in de finale stonden, David Lebeer, Tim Devriendt en Jo Maebe. Maar het is minstens even leuk om enkele nieuwkomers te ontvangen die minder ervaring hebben met cocktailcompetities. Voor sommigen is het zelfs de eerste keer dat ze deelnemen, zoals Mathias Schäffer en Maxime Fels.

Thomas Timmermans – BeNeLux Mixology & Cocktails Ambassador voor Rémy-Cointreau

Voordat de wedstrijd echt van start gaat krijgen de deelnemers en ook de juryleden nog een korte Rémy Martin Masterclass van Thomas. Voor de deelnemers is het een voorbereiding op de verdere rondes, waar ook een theoretisch gedeelte bijhoort en voor de jury een moment om het pallet al op te warmen met de juiste smaken. We proeven de Rémy Martin Accord Royal 1738 en de Rémy Martin VSOP onder begeleiding van Thomas. Vervolgens zorgt de crew van U Hotel voor een lekkere lunch en dan is het tijd voor de echte start van de wedstrijd.

De Gentse Tim Devriendt mag de spits afbijten. Tim is bartender bij The Cobbler en is een van de ervaren rotten op vlak van wedstrijden. In 2017 won hij al een grote wedstrijd en hij eindigde in andere wedstrijden ook al enkele keren op de ere-plaatsen. Ook in deze Timeless Sidecar wedstrijd komt Tim sterk uit de startblokken. Als gediplomeerd biomedisch wetenschapper en idealistische dromer houdt Tim van ‘artsy’ drankjes, cocktails met een ontastbare of surrealistische toets maar ook met een wetenschappelijk kantje. Voor deze wedstrijd heeft Tim het gevoel van overwinning in een smaak proberen om te zetten. En overwinning smaakt natuurlijk zoet. Zijn creatie ‘Watson’, vernoemd naar een befaamde (moto-)sidecar producent, bevat 15 ml Rémy Martin Accord Royal, 30 ml rogge-jenever, 30 ml Cointreau geïnfuseerd met paarse wortels en een appelzuur-oplossing. Als garnituur voorziet Tim een rand van gedroogd mosterdzaad voor een heerlijk aroma. Een sterke presentatie en een origineel, gewaagd drankje. Ik hou wel van gewaagde drankjes in wedstrijden. Als een deelnemer op veilig speelt zal die niet snel een wedstrijd winnen. Helaas valt het drankje niet helemaal in de smaak bij 1 van de juryleden, een risico van gewaagde drankjes. Desalniettemin legt Tim de lat meteen hoog.

Als tweede komt de eerste Luxemburger aan de beurt: Raphael Betti van Paname. Voor zijn ‘Grandma’s favorite’ vond Rapha inspiratie bij de bakkunsten van zijn grootmoeder. Niet het meest originele verhaal, het grootmoeder-verhaal komt vaak boven in de wedstrijden, en ook niet het meest originele drankje maar wél erg lekker. In 2019 haalde de Gentse Charlotte De Fevere een gedeelde 2e plaats in de wedstrijd met een cocktail met Cointreau, Rémy Martin, appel en kaneel. Batti maakt nu met dezelfde basis-ingrediënten, toch een heel andere cocktail. Een stevige klapper met 40 ml Accord, 20 ml Cointreau en 40 ml van een appel-kaneel cordial met citroenzuurpoeder.

Als volgende komt Reza Nassiri aan de bak. Reza is de patron van Barok, een high volume cocktailbar in het hartje van Antwerpen. Hij heeft zelf ook een hart voor Antwerpen, zo blijkt uit zijn cocktail ‘Rémy D’Anvers’. Reza heeft Iranese roots en in Iran was zijn vader een apotheker die in de kelder zelf alcohol stookte. Voor de ‘Rémy D’Anvers’ gebruikt Reza echter geen zelfgestookte alcohol maar wel 40 ml Rémy Martin Accord, 30 ml Cointreau, 25 ml Elixir D’Anvers en 30 ml cordial van kardemom, tijm, limoen en honing. Geserveerd met een ‘Antwerps Handje’, de bekende Antwerpse koekjes. Reza vertelt hartelijk en smakelijk over zijn creatie, maar helaas iets teveel over Elixir D’Anvers en vergeet zo een beetje de spotlight op de Cognac te zetten. Dat kost hem enkele punten.

Nummer vier: Mathias Schäffer, van Bar Ran in Brugge. Voor Mathias is het de eerste deelname ooit aan een wedstrijd en de jonge bartender met Britse roots start dan ook heel zenuwachtig. We vergeven het hem echter heel snel, want hij blaast ons weg met een geweldige presentatie. Een goed samenhangend verhaal, veel aandacht voor Rémy Martin, lef en vooral veel humor. Als je een sterke presentatie kan verweven met humor, zonder de wedstrijd in het ridicule te trekken, dan mag je bijna zeker goede punten van de jury verwachten. Natuurlijk valt of staat alles met het drankje, als dat niet goed is dan kan je dat niet uitwissen met wat humor. Maar als het drankje top is, én je de jury goedgezind krijgt, dan smaakt dat drankje nog eens zo lekker. Endorfine als extra ingrediënt. Mathias neemt ons in gedachten mee naar een feest met allerlei celebrities die willen komen proeven van zijn cocktail ‘The Blind Side’. Een drankje met Accord, gehopte Cointreau, moutsiroop, esdoorn-verjus, een dash poitin en een dash absint. Mathias is duidelijk een discipel van Ran Van Ongevalle en heel leergierig. Niet enkel de dash absint verraadt dat, ook de bijna perfecte presentatie. Vanwege Covid zijn er helaas geen toeschouwers toegelaten, maar ik ben er zeker van dat Ran anders trots had toegekeken naar de prestatie van zijn padawan.

We gaan opnieuw naar Luxemburg, en zelfs opnieuw naar Paname, met bartender Maxime Fels. Hij bedacht de cocktail ‘Beezbee’ voor deze wedstrijd. Het is een drankje met, naast 20 ml Cognac en 20 ml Cointreau, aangezuurd appelsap en 10 ml Mellis, een lokale Luxemburgse likeur. Geshaket met een eiwit en afgewerkt met chocoladepoeder. Een van de meest originele drankjes tot dusver in de wedstrijd. Helaas voor Maxime is hij niet erg zelfzeker in het Engels, de taal waarin gepresenteerd moét worden. Jammer, want zijn Engels is zeker goed genoeg en niemand verwacht een perfecte talenkennis in deze wedstrijd. Er staan geen punten op talenkennis, wel op het proberen want wie doorstoot naar de globals moet het daar ook in het Engels doen. Maar Maxime valt te snel terug op Frans, waardoor hij enkele punten verliest. Presenteren in de eigen taal zou een oneerlijk voordeel zijn tegenover de andere deelnemers die ook moeten presenteren in een andere taal.

Met Cédric Buscemi van La Pharmacie Anglaise is de eerste Brusselaar aan de beurt. En niet de eerste de beste want 2 weken voordien won Cédric nog een andere cocktail wedstrijd, de Saint James Bartenders Society, waarin ik overigens ook in de jury zetelde. Ik ben dus heel benieuwd of ook hier Cédric als winnaar uit de bus zou komen. Cédric zijn drankje heet ‘Panier’, een klassieke Franse benaming voor een sidecar-voertuig. Het is de eerste deelnemer die Cointreau Noir gebruikt, een speciale versie van Cointreau die versterkt is met Cognac. Daar gebruikt hij 20 ml van. Verder 50 ml Rémy Martin Accord Royal, 10 ml reductie van bier en 15 ml Marc de Champagne-azijn. Azijn is een gevaarlijk ingrediënt. Het overheerst snel en you hate or you love it. Ook bij de jury zijn de meningen verdeeld.

Terug naar Vlaanderen met Yochen Verbeeck, eigenaar van Hooch. Yochen is een ex-collega van jurylid Sofian, maar dat speelt niet noodzakelijk in het voordeel van Yochen. Sofian jureert hem extra kritisch. Zijn cocktail ’The Last Dance’ bevat 30 ml geuzebier-reductie met appels, kardemom en citroenzuur, 20 ml bijenwas, 35 ml Accord en een scheutje gomsiroop. Yochem is zichtbaar zenuwachtig onder het waakzame oog van zijn ex-collega, maar levert een van de lekkerste drankjes tot hiertoe af.

Opnieuw is het de beurt aan een ervaren rot die al enkele wedstrijden won, Donald Simons van Black Smoke. Donald is terug in België, na een lange tijd wonen en werken in Rotterdam. Zijn cocktail ‘The Mistress’ is geïnspireerd door het Ritz in Parijs in de jaren 1920. Hij neemt ons in gedachten mee naar het hotel. Ik ben er geweest en hij krijgt me snel terug in de sfeer er van. Zijn presentatie is een heel verhaal over een minnares en de looks en smaak van zijn cocktail passen helemaal in het plaatje. Hij mengt 40 ml Accord, met 30 ml Cointreau, 30 ml cordial van aardbeien en hop, citroenzuur en suiker. Afwerken doet hij met 3 druppels rozenwater. De cocktail is overigens zero waste: de restanten van de hop gaan door naar de patissier van Black Smoke. Een leuk detail en in wedstrijden met zo’n sterk deelnemersveld zijn het details die het verschil maken.

Na de ervaren Donald is nieuwkomer Olivier Rombaut van The Cobbler aan de beurt. En ook de naam van zijn cocktail verwijst naar ‘(zoals) nieuw zijn’ met de naam ‘Pristine’. Het drankje wordt gemaakt met 45 ml Rémy Martin Accord Royal, 15 ml Cointreau, 60 ml Oolong thee met limoenzeste en citroenzuur en 3 druppels zoutoplossing. De cocktail wordt afgewerkt met een mist van een speculaas-tinctuur. Wauw! De jury is onder de indruk van Olivier.

Nummer 10 al: Jo Maebe van Jerôme. Jo deed in 2019 ook al mee met de Sidecar-competitie van Cointreau. Ik herinner me nog hoe hij daar – als grap – een speciale shake-techniek bovenhaalde: de ‘Egyptian Shake’. Ik zeg hem dat ik opnieuw een speciale shake verwacht. Hij maakt vandaag een gestirde cocktail, maar Jo pleziert me toch en bedenkt ter plaatse een nieuwe manier van stirren. Jo is goed in presenteren. Hij beseft dat als je de 10e deelnemer bent dat je de aandacht van de jury moet trekken om niet te verdwijnen in de massa. Hij doet dat met zijn allereerste zin, een ijsbreker van formaat. Titanic! Jo zijn presentatie-techniek is heel goed, maar hij neemt een risico met het thema. Zijn hele presentatie is gebaseerd op een film van The Avengers. Het risico is dat dit niet scoort als niet iedereen van de jury die film gezien heeft.. en helaas voor Jo hebben mijn 2 collega jury-leden de film niet gezien waardoor het verhaal voor hen wat warrig is. Zijn cocktail ‘The Infinity Sidecar’, een verwijzing naar de Timeless Sidecar én naar de The Avengers Infinity War, bevat 30 ml Accord, 20 ml Cointreau, 20 ml Wortegemse citroenjenever en 2 dashes citroenbitters. Afwerken doet hij met een lekkere espuma van ‘leftover Champagne’ en blauwe kaas. Ik ben fan van blauwe kaas, maar helaas overheerst de espuma de rest van het drankje wat teveel.

Als volgende: Bram Van Vooren van Sprezza in het Damier hotel in Kortrijk. Bram maakt zijn creatie ‘Lotus on the side’ voor ons. De naam doet ons al vermoeden dat het iets met Lotus-speculaas te maken heeft en dat klopt ook. Hij maakt de cocktail met 40 ml Accord, 30 ml 15 jaar oude Verdelho Madeirawijn, 10 ml Cointreau Noir, 15 ml 3:1 honingsiroop, 20 ml citrussap en 10 ml citroen oleo. De speculaas komt on the side, letterlijk: aan de rand van het glas, gemengd met kaneel en suiker. Superlekkere cocktail en een interessante presentatie. Het is duidelijk dat de jury een moeilijke taak staat te wachten.

Eindelijk een vrouwelijke bartender, Feodora Van Calster van (op dat moment) De Ganzerik en (nu) Yalo. Ik vernam ooit eens dat Feodora een fobie heeft voor oneven getallen. Gelukkig mag ze als 12e aan de beurt. Feo is in deze wedstrijd een beetje een buitenbeentje. Niet enkel omdat ze de enige vrouwelijke BeLux-finaliste is, en wellicht ook de enige met arithmofobie, maar ook omdat ze enkele jaren geleden de switch maakte van de bar naar de keuken! Ze is het echter nog niet verleerd. Feodora tovert een mooi versierde fles Cointreau op de toog. Haar cocktail ‘The Blossoming Sidechick‘ is volledig geïnspireerd op de duurzame werkwijze van haar voormalige werkgevers, zoals Nicolas Decloedt en Olivier Jacobs. Haar cocktail met 40 ml Accord Royal, 35 ml Cointreau geïnfuseerd met citrusafrikaantjes, 20 ml van een licht gezoete shrub (van azijn met citrusafrikaantjes) en 10 ml verjus voor de aciditeit. Topcocktail!

Terug naar Barok, met bartender Pieter Aerts. Hij haalde zijn inspiratie uit zijn jeugd die hij deels doorbracht in een bosbessenkwekerij. Zijn cocktail krijgt dan ook de gepaste naam ‘Blueberry Hill’ mee. Deze Sidecar is gemaakt met 50 ml Accord, 10 ml Cointreau en 50 ml van een cordial van bosbessen, honing, netels en limoen. De cocktail krijgt een mooie garnituur, een glazuur waar gedroogde bosbessen in verwerkt zijn.

De volgende finalist is ook een Antwerpenaar, Beka Gogeshvilli van Fiera in de oude handelsbeurs van Antwerpen. Zijn cocktail ‘Sidechick’ bevat 35 ml Accord, 15 ml Cointreau, 3 druppels pompelmoes-essence, 15 ml Buss Grapefruit Gin met gevriesdroogde munt en limoen, 2 dashes Angostura Bitters, 50 ml suikersiroop en 20 ml citroensap. Een toegankelijke maar stevige cocktail.

Last but not least, David Lebeer van The Cobbler. Strak in het pak en zoals steeds met zijn geluksbrenger aan, een goudkleurige pin van een bij. David is ook zo’n ervaren bartender, die onder meer de kleuren van ons land al verdedigde op de World Class Global Finals in Berlijn. De verwachtingen zijn dus hoog en het feit dat hij in 2019 net achter jurylid Sofian op de tweede plaats eindigde van de Cointreau Sidecar-wedstrijd maakt het extra leuk. David brengt ons in de sfeer met exotische muziek en meteen is duidelijk dat David meedoet voor de knikkers. Zijn presentatie is tot in de puntjes voorbereid en hij brengt het foutloos. Met humor, en dat typeert David. Het is ook meteen zijn thema, jezelf zijn. Zijn cocktail heet ‘The Sidecarpet’. Hij begint te vertellen over vliegende tapijten en plots houdt de exotische muziek steek. Hij is de eerste en enige die 2 Cognacs in zijn cocktail verwerkt: 15 ml Rémy Martin Accord Royal, 15 ml Rémy Martin VSOP geïnfuseerd met jasmijn, 30 ml Cointreau, 30 ml aangezuurd appelsap en 5 ml Amaretto. Een heerlijke cocktail en een geweldige presentatie. Het is zowel voor de jury als voor de andere deelnemers meteen duidelijk dat David tot de top 5 zal behoren.

Nadat alle deelnemers aan de beurt zijn geweest trekt de jury zich terug om die top 5 te bepalen. Geen makkelijke opdracht, want het niveau van de wedstrijd ligt super hoog. Ik maakte de afgelopen jaren al meer dan 20 keer deel uit van een cocktailwedstrijd en het is heel uitzonderlijk dat de jury àlle drankjes lekker vind. Hier wel. Twee finalisten steken er boven uit, die zijn snel bepaald. Maar tussen plaats 3 en 7 zit het enorm dicht op elkaar, maar zelfs de finalist met de laagste score hinkt niet ver achterop. Het geeft aan de jury de luxe om heel streng te zijn. Het komt aan op de kleinste details, maar na een 20-tal minuten komt de jury tot een unaniem besluit over de top 5.

De winnaars

Thomas kondigt de top 5 aan: Mathias Schäffer, Yochen Verbeeck, Donald Simons, Feodora Van Calster en David Lebeer (in volgorde van aantreden, niet van punten). Deze 5 BeLux-finalisten stoten door naar de volgende ronde, de BeNeLux-finale waar ze tegen 5 bartenders uit Nederland strijden.

Daags nadien vind de Nederlandse finale plaats, waar Alex Montrose (The Tailor), Klekia Katerina Giannakou (Bluespoon), Oliver Youngman (Mr. Mofongo), Elias Fayad (Door 74) en Joanne Vallin (Hotel de l’Europe) als top 5 uitkomen.

Alle deelnemers van de BeNeLux-finale zijn dus bekend! Ik ben benieuwd wie daar als winnaar uitkomt.



Tekst: Yannick Van Dyck
Foto’s: Many Headed Studio / Rémy-Cointreau
Met dank aan: Thomas Timmermans en Rémy-Cointreau

Niets uit dit artikel mag overgenomen worden zonder expliciete toestemming.


Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *