Gin Mare Quatre Mains

Gin Mare Quatre Mains

Van 1 oktober tot en met 14 november is Vlaanderen nog meer dan anders een culinaire hemel. Dat is immers de periode van het Flanders Food Festival. En dit jaar hadden Tourisme Vlaanderen en de stad Antwerpen iets speciaal in petto om het festival op gang te trappen!

Het circus van ‘The World’s 50 Best Restaurants’ voor de eerste keer ooit in ons kleine landje!

De apotheose van 50 Best is de award show, daar lees je hier meer over. Maar 50 Best is meer dan een prijsuitreiking. Een hele week lang is het culinair genieten met allerlei gastronomische evenementen, guest shifts en quatre mains-diners.

Ik werd door Gin Mare, een van de hoofdsponsors van 50 Best Restaurants, uitgenodigd voor zo’n fantastisch diner. En niet het minste: Restaurant Jerom x Rafa Zafra!

Een 26-gangen diner nota bene!

Aan het hoofd van Restaurant Jerom staat Filip De Pauw. Zijn zaak bevindt zich in hartje Antwerpen, maar de chef zelf heeft Oost-Vlaamse roots. Bij het grote publiek raakte hij vooral bekend door het tv-programma ‘Ja, Chef!‘, dat 5 beloftevolle jonge chefs volgde. Bij de restaurantgidsen ‘Gault & Millau’ en ‘Michelin’ staat hij echter al veel langer op de radar. Chef De Pauw staat bekend voor zijn eigenzinnigheid, durf en creativiteit. Dat vertaalt zich in een jaarlijks stijgende score bij ‘Gault & Millau’.

Rafael ‘Rafa’ Zafra is een Spaanse chef-kok en behoort tot de meest invloedrijke chefs ter wereld. Reeds op z’n 26e behaalde hij 2 Michelin-sterren als head chef van het befaamde ‘El Bulli‘. Ook na El Bulli bleef hij werken met de Adrià-broers. Samen met Ferran en Albert Adrià opende hij de gastronomische tapas-bar ‘Tickets’ en de cocktailbar ’41°’. Wederom twee zaken die snel genoemd en geroemd werden als absolute wereldtop. Ook anno 2021 werkt Zafra nog samen met de broers, ditmaal in ‘Heart Ibiza‘. Daarbuiten baat Zafra nog een tweede zaak op het eiland uit: Casa Jondal. Maar ook op het vaste land heeft Zafra nog een restaurant: Estimar, te Barcelona.

Filip De Pauw brengt fantastische visgerechten en Rafa Zafra heeft een grote liefde voor de mediterrane keuken en de (Middellandse) zee. Een perfect match voor Gin Mare dus!

Om en om presenteerden de 2 chefs maar liefst 26 gerechten. Van oesters met kaviaar, tot mosselen in een salpicon (een bouillon gebonden met roux). En van zeepokken tot tarbot. Van langoustines tot nog meer langoustines. En mijn persoonlijke favoriet: de bouillabaisse van chef De Pauw. En uiteraard verschillende bijpassende Gin Mare cocktails om de dorst te lessen.


Tekst en foto’s: Yannick Van Dyck
Met dank aan: Gin Mare

Niets uit dit artikel mag overgenomen worden zonder toestemming.


One thought on “Gin Mare Quatre Mains

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *