2021’s Beste cocktailbars

2021’s Beste cocktailbars

Het is weer zover: de lijst met beste bars is er weer! Wat de beste bar voor jou is, dat is natuurlijk persoonlijk. Maar aan de hand van de ranglijst van 50 Best Bars kunnen we nagaan waar je op papier* naartoe moet voor de beste cocktails. Makkelijk toch? Naar Connaught Bar, want die bar bekleedt voor het tweede jaar op rij de eerste stek in de ranglijst. Maar we kunnen verder kijken dan dat. In welke steden vinden we gemiddeld de beste bars? Welke landen zijn aan een opmars bezig?

Ik ging aan de slag met de resultaten van het jaarlijkse onderzoek. Op de (hybride) award show maken ze enkel de top 50 bekend, maar wie surft naar de 50 Best-website krijgt inkijk in de top 100. Om een correcter beeld te krijgen kende ik een score toe aan elke bar in de lijst. De nummer 1 in de ranglijst, Connaught Bar, kreeg van mij 100 punten. Zo telde ik af tot de nummer 100 in de lijst, die 1 punt kreeg.

Ik deelde de lijst in regio’s, landen en steden in. Op die manier kreeg ik een mooi geografisch overzicht en kreeg ik een zicht op de trends. Van een hele brede kijk, op niveau van de wereldregio’s, over landen en steden tot een microscopische blik op niveau van de afzonderlijke (en uitzonderlijke) bars.

Regio’s

In de top 100-ranglijst van 2021 vinden we maar liefst 38 bars uit Europa terug. Azië telt 29 noteringen en Noord- en Midden-Amerika vervolledigt het podium met 15 plaatsen in de top 100.

Dit jaar neemt Europa vlotjes alleen de leiding qua aantal noteringen. Maar wat als bijvoorbeeld 25 van de 38 Europese bars onderaan in de lijst zouden bengelen en 25 van de 29 Aziatische bars helemaal bovenaan in de lijst te vinden zouden zijn? Kunnen we dan nog steeds Europa als winnaar uitroepen? Om een fair vergelijk te doen moeten we dus ook even naar de scores kijken.

De 38 Europese bars scoren samen 1886 punten, die van Azië 1440. Ook in het puntentotaal strandt Noord- & Midden-Amerika op de 3e plaats.

Delen we de totaalscore van elke regio door het aantal bars dat ze aanleveren, dan kunnen we de gemiddelde score zien:

Daaruit kunnen we afleiden dat de Noord- & Midden-Amerikaanse bars een hogere gemiddelde score hebben en dat die dus gemiddeld genomen iets hoger in de lijst zullen terug te vinden zijn. Opvallend is ook dat Azië hier Europa helemaal bijgebeend is.

Het gemiddelde van de Noord- & Midden-Amerikaanse bars is een 49e plaats, die van de Aziatische en Europese een 53e plaats in de top 100. Dit zit dicht op elkaar, wat duidt op een mooie spreiding.

Europa kaapt ook 37% van het totaal te behalen punten (5050 punten) weg, Azië zo’n 29%. Noord- & Midden-Amerika kent een grote achterstand op beiden met slechts 16% van het totaal te behalen punten, minder dan de helft van het cijfer van Europa.

Kijken we naar de cijfers van de afgelopen 7 jaren dan zien we dat de daling van de Noord- & Midden-Amerikaanse cijfers al in 2017-2018 ingezet werd en dat de cijfers van Azië vorige jaren alleen maar stegen. Vorig jaar ging dat vooral ten koste gaat van Europese bars. Dit jaar maakt Europa echter terug een grote sprong in de goede richting. Bijna naar een evenaring van het recordaantal van 40 noteringen.

In de samengetelde scores zien we dat Europa vorig jaar met minder bars in de lijst meer punten scoorde. Vorig jaar haalde de Europese bars gemiddeld nog een 38e plaats in de rangschikking

Als we de grafiek transponeren en per regio groeperen dan zien we in de afgelopen jaren dat de jaarlijkse stijging van het aantal Aziatische bars even on-hold gezet is, maar de jaarlijkse daling van Noord- & Midden-Amerika doorgaat.

Bij de scores liggen de tendensen een beetje anders. Europa en Azië kennen een kleine daling, Noord- & Midden-Amerika kent een kleine stijging. Maar al bij al zijn de scores redelijk stabiel ten opzichte van vorig jaar. In 2020 zagen we grote sprongen: Azië vooruit en Noord- & Midden-Amerika sterk achteruit. Maar in tegenstelling tot vorig jaar zijn er dus geen grote trends te spotten op vlak van regio’s.

Landen

Bij de landen is het interessanter dan bij de regio’s dit jaar. Iedereen die de internationale barscene kent weet dat de UK en de USA al jaren lang de plak zwaaien in de industrie, maar dat China en Singapore een steeds grotere rol innemen. Dit jaar valt de UK voor het eerst ooit van het podium.

Om de grafieken overzichtelijk te houden heb ik enkel de landen opgenomen die minstens 3 bars aanleveren aan de lijst. Dit jaar is USA de hoofdleverancier met 11 bars. Singapore en China delen ex-aequo de overige podiumplaatsen met 9 bars in de top 100. Opvallend dit jaar: Spanje levert maar liefst 6 bars aan.

Spanje was in 2020 gastland voor de global finals van de Diageo World Class wedstrijd en hoewel dat evenement dit jaar grotendeels digitaal doorging, trok de Spaanse barscene toch de internationale aandacht. Een fenomeen dat we vaker zien bij zulke lijstjes. Opvallend, maar geen volledige verrassing dus.

Nemen we de scores er bij dan zien we een tweede opvallend feit: Singapore scoort hier het beste van alle landen! De 9 Singaporese bars in de lijst scoren samen 549 punten. En China wipt voor het eerst ooit over de UK!

Ook Mexico haalt een mooie score. Een totaalscore van 323 punten met amper 4 noteringen. Als je weet dat 394 punten de maximum haalbare score is met 4 noteringen, dan weet je dat de Mexicaanse bars dit jaar hoog in de lijst terug te vinden zijn.

In mijn verslag van 2020 schreef ik al dat Singapore een van de belangrijkste cocktaillanden ter wereld aan het worden was. In deze cijfers van dit jaar zien we dat bevestigd. Van de in totaal 5050 beschikbare punten gaan er dit jaar 549 naar Singapore, zo’n 11%.

De UK staat voor het eerst zowel qua aantal noteringen als qua puntentotaal niet in de top 2, zelfs niet in de top 3!

In onderstaande grafieken zien we hoe USA de lijst volledig domineerde in 2015, 2016 en 2017. Met de UK als het enige andere land dat een beetje kon volgen. Vanaf 2017-2018 begon het tij te keren in het voordeel van de UK. Dit jaar krijgt de UK echter serieuze klappen. Er zijn twee redenen die dit kunnen verklaren. Ten eerste werd het door de Brexit moeilijker om in te reizen naar en zaken te doen met de UK. De tweede reden is natuurlijk COVID-19, maar dat komt later in dit verslag aan bod wanneer we naar de lijst kijken op het niveau van de individuele bars.

Steden

Ook bij de steden zien we een belangrijke kentering: voor het eerst sinds het ontstaan van de lijst is het niet Londen of New York dat de meeste bars aflevert voor de lijst van beste bars!

Stadstaat Singapore voert de lijst dit jaar aan met 9 bars. Londen en New York blijven wel in het kielzog met respectievelijk 8 en 7 bars.

Om de grafieken overzichtelijk te houden neem ik opnieuw enkel de steden met jaarlijks 3 of meer bars in de lijst.

Kijken we even terug naar de grafiek van de landen, dan zien we dat de USA 11 bars aanleverde en de UK 8 stuks. Met de grafiek van de steden er naast kunnen we afleiden dat er in de UK een volledige geografische centralisatie is en in de USA de spreiding wat groter is. Alle UK-bars in de lijst bevinden zich in Londen. In de USA vinden we bars uit New York (7), , Miami (2), Los Angeles (1) en Chicago (1) terug in de top 100.

Dit jaar wordt Londen van de troon gestoten als als het absolute mekka van de cocktailbars. Singapore stak vorig jaar New York al voorbij en nu in 2021 gaat het dus ook voorbij Londen, ook in de scores.

Opvallend: dit jaar doet Mexico City het ook beter dan New York. Dat is ook nog nooit eerder gebeurd. Mexico City scoort 323 punten, evenveel als de landscore van Mexico. Daaruit kunnen we dus afleiden dat alle Mexicaanse bars uit de lijst zich in Mexico City bevinden.

In 2021 vinden we in de top 100 bars uit 42 verschillende steden terug. Dat is exact even veel als in 2020, meer dan in 2019 (37) en 2018 (40) maar minder dan in de jaren er voor.

Vorig jaar zagen we een opmerkelijke stijging van het aantal bars die niét in Londen of New York gevestigd zijn. Dit jaar zet die trend zich voort, alleen gaat het wat minder hard. Dit jaar stijgt dit aantal van 80 naar 85. In de voorgaande jaren lag dit aantal steeds tussen 70 en 74.

Door te kijken naar de gemiddelde scores zien we dat de Singaporese bars niet enkel talrijk maar ook hoog in de lijst terug te vinden. Niet enkel meer noteringen, maar ook gemiddeld hoger gerangschikt dan de Londense of New Yorkse bar.

Bars

Wanneer we inzoomen op de lijst tot het niveau van de bars kunnen we zien wat de sterkste stijgers en sterkste dalers zijn, maar ook wie (op)nieuw in de lijst is en wie uit de top 100-lijst viel. 

De sterkste stijger in de top 100: Tres Monos (Buenos Aires)

De hippe bar Tres Monos in de al even hippe Palermo Soho-wijk van Buenos Aires opende pas in 2019 de deuren. In 2020 werd de bar al opgenomen in de top 100 op plaats 85. In 2021 staat de cocktailbar op nummer 33 . Daarmee stijgt Tres Monos 52 plaatsen in de lijst.

Een andere sterke stijger is Hanky Panky (Mexico City), die 47 plaatsen beter doet dan in 2020: van plaats 59 naar 12. Een andere noemenswaardige stijger is El Copitas (St. Petersburg). Met 19 plaatsen vooruit maakt El Copitas een minder grote sprong, maar duikt de bar wel de top 10 in: van 27 naar 8!

Maar de grootste verrassing is wellicht Paradiso (Barcelona). Deze bar duikt met een stijging van 16 plaatsen zelfs de top 3 binnen!

De sterkste stijger binnen de top 50 is Presidente (ook Buenos Aires nota bene) Vorig jaar op de valreep in de lijst op de plaats nummer 50, nu op 21. Een stijging van 29 plaatsen.

Hoogste nieuwkomer in de top 100: Insider Bar (Moscow)

Insider Bar is een gloednieuwe bar, die geopend werd in het midden van de pandemie. Dat maakt het alleen nog maar meer spectaculair dat deze bar uit het niets binnenkomt op plek 13. Insider Bar is een ultramoderne bar. De visie die de oprichters voor ogen hadden is ‘de bar van de toekomst waar natuur en technologie samenkomt’. Een concreet voorbeeld van wat Insider Bar anders doet dan andere bars is een hexagonale bar station in het midden van de zaak in plaats van een lange toog aan 1 zijde van de bar.

Hanky Panky (Mexico City) stond vorig jaar al in de top 100, maar nog niet in de top 50. Nu wel en meteen op plaats 12. Hierdoor is Hanky Panky officieel de hoogste binnenkomer in de ’50 Best’ lijst.

De lijst werd dit jaar duchtig overhoop gegooid. Veel meer dan vorig jaren. Dit jaar zijn er maar liefst 10 bars nieuw in de top 100 die meteen tot de 50 beste behoren. Vorig jaar waren dat er slechts 4. Maar in de 51-100 lijst vinden we nog veel meer nieuwkomers: 28. In de totale top 100 lijst zijn er dus 38 nieuwkomers! In 2020 waren dat er maar 23 en in 2019 slechts 16.

In de top 100 zien we 7 re-entries, waaronder het Nederlandse Tales & Spirits. 38 nieuwkomers plus 7 re-entries, dan komen we uit op resfresh rate van 45%. 45 bars die vorig jaar niet in de lijst stonden, maar dit jaar wel.

Grootste daler: Carnaval (Lima)

De Peruaanse bar zakt 67 plaatsen en valt daarmee uit de top 50 maar blijft nog in de top 100, op plaats 88.

Nog opvallender zijn de bars die volledig uit de lijst verdwenen. Opvallend maar daarom niet onverwacht: The Nomad (New York), vorig jaar nog nummer 13, sloot de deuren. Eerst voor onbepaalde duur met het idee om te renoveren tijdens de lockdown-periode. Maar later kwam het nieuws dat de bar definitief gesloten zou blijven. The Old Man (Hong Kong), vorig jaar op 15, zag mede-oprichter en head bartender Agung Prawobo vertrekken om een nieuwe zaak op te starten. De nieuwe zaak van Prawobo, Penicillin (Hong Kong), duikt wel meteen op in de top 100 op plaats 59.

Ongetwijfeld de grootste naam tussen de verdwijners: American Bar (Londen). De bar die huist in het poepchique Savoy-hotel is wellicht de bekendste cocktailbar ter wereld en heeft een rijke geschiedenis. Tijdens de pandemie besloot het hotel echter om de deuren een tijdje toe te doen. Zonder rijke toeristen is een hotel niet rendabel. Gelukkig geen permanente sluiting.

Ook Kwãnt (Londen) de bar van Erik Lorincz gaat sterk achteruit. Vorig jaar voorspelde ik dat de bar in 2021 in de top 5 zou terecht komen. Maar ook hier besliste COVID-19 er anders over. Ook Kwãnt is tijdelijk gesloten, maar zou in de loop van 2022 terug de deuren openen. Omdat Kwãnt in de eerste maanden van de stemperiode nog geopend was, staat de bar wel nog steeds in de lijst, op plek 31. In 2022 in de top 5 dan maar!

In New York sloeg de pandemie ook hard toe, met een strenge lockdown tot gevolg. Verschillende bekende bars en restaurants zullen we nooit meer terug zien.

Beste re-entry: Quinary (Hong Kong)

Quinary staat al heel lang in de top 100. In 2018 verdween de bar uit de top 50 en in 2020 zelfs uit de top 100. Nu, in 2021 is Quinary terug, op plaats 50. Op de valreep bij de ’50 Best’ dus. Ook Satan’s Whiskers (Londen) en Leyenda (New York) zijn bekende namen die in 2021 hun herintrede in de top 100 doen.

Totaalscores

Tot slot kijken we op het niveau van de bars naar de totaalscores van de afgelopen 7 jaar. De Londense hotelbar American Bar stond jarenlang op kop in de lijst van totaalscores. In 2019 had American Bar nog een voorsprong van 9 punten op nummer twee in de samengetelde lijst, Connaught Bar. In 2020 zakte American Bar terug naar een 20e stek, waardoor de bar zijn nummer 1 positie in de samengestelde lijst moest afstaan aan Connaught Bar. American Bar is tijdelijk verdwenen uit de top 100 en Connaught Bar staat dit jaar opnieuw op nummer 1. Het is dus logisch dat Connaught Bar opnieuw – of zeg maar nog steeds – op nummer 1 staat in de totaalscores.

Als we de scores van de laatste 7 jaren samentellen voor Connaught Bar, dan haalt de bar van Bar Manager Ago Perrone maar liefst 681 punten op een maximum van 700. Oftewel 97,29% van het mogelijke aantal punten. Quasi perfect!

Floreria Atlantico scoort met 78,86% een stukje lager, maar is de bar die de grootste opmars kent de laatste jaren.

Employees Only is de enige bar die sinds het ontstaan van de lijst in 2009 elke keer een plaats in de top 50 kon versieren. Connaught Bar doet dat sinds 2010.


(*)Op papier

In de eerste paragraaf zei ik het al: het gaat hier om de beste bars op papier. Wat een bar goed of slecht maakt is heel persoonlijk. Hoe komt zo’n lijst dan tot stand? Dat kan je terugvinden in mijn verslag van vorig jaar.

Ook over het belang en het nut wordt wel eens gediscussieerd. Sommige mensen vinden deze lijst volledig nutteloos, andere gebruiken ‘m al leidraad om te weten welke bars ze moeten bezoeken als ze op reis gaan. Maar wie aandachtig kijkt naar de lijst kan deze top 100 vooral ook gebruiken om trends te spotten en te kijken waar de industrie naartoe evolueert.

Met de data die je uit deze lijsten kan halen, aangevuld met eigen ervaringen, kan je gerichte gokjes doen over hoe de toekomst van de barscene er zal uitzien. Welke bars en welke steden gaan het volgende jaar beter doen en waarom. Soms zit ik er volledig naast met die gokjes, soms komen ze pas een jaartje later uit maar vaak zit ik er pal op.

COVID-19 en de bijhorende lockdowns hebben de lijst serieus door elkaar geschud. Dat maakt het voorspellen en gokken wat moeilijker, maar des te plezanter.

Food vs Drinks

Enkele weken geleden werd ik uitgenodigd om aanwezig te zijn op de uitreiking van de ‘50 Best Restaurants‘, het gastronomische broertje van de ’50 Best Bars’-lijst. Food en drinks groeien steeds dichter en dichter naar elkaar toe. Daarom maakte ik ook van de 50 Best Restaurants-lijst een (beperktere) analyse. Benieuwd of daar veel gelijkenissen zijn met de 50 Best Bars lijst? Klik dan hier.


Tekst & grafieken: Yannick Van Dyck
Data: William Reed Business Media “50 Best Bars”

Niets mag zonder expliciete toestemming overgenomen worden uit dit artikel.


One thought on “2021’s Beste cocktailbars

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *