Spirited Suggestions – Octomore 12 series

Spirited Suggestions – Octomore 12 series

Das Leben ist viel zu kurz um schlechten Wein zu trinken” zei Duitse schrijver Johann Wolfgang von Goethe ooit. Het leven is te kort om slechte wijn te drinken. Daar ben ik het roerend mee eens, maar het gaat even goed op voor sterkedranken. Toch?

Daarom dacht ik bij mezelf: “Waarom pen ik niet meer neer over de lekkere dingen die ik proef?”. Smaak is natuurlijk persoonlijk en ook de setting en mood waarin je iets proeft kan een groot verschil maken. Maar ongeacht, kwaliteit komt altijd bovendrijven. Daarom zal ik de komende maanden een aantal van mijn persoonlijke aanraders delen. Het beste van wat ik recent proefde, zeg maar.

Bruichladdich Octomore 12

Octomore 12.1

Octomore is een experimentele reeks Single Malt Scotch whisky’s, gemaakt door Bruichladdich, een distilleerderij die niet bang is om van de platgetreden paden af te wijken. Een mooi voorbeeld daarvan is dat de ‘classic’ Bruichladdich een unpeated whisky is, uit het hart van de peated whisky’s: de Islay-regio.

In 2008 kwam de allereerste Octomore-editie tot stand, die de naam Octomore 01.1 mee kreeg. Deze whisky een experiment noemen is nog zacht uitgedrukt want met deze Single Malt ging Bruichladdich van ongeturfd naar een extreem hoog turfgehalte.

Het experiment was zo’n succes dat Bruichladdich in 2009 met een opvolger op de markt kwam, de ‘Octomore edition 02.1’. Én met een bijkomend experiment: de ‘02.2‘ die in een andere type vaten gerijpt werd, namelijk Franse eik Bordeaux-vaten.

Sindsdien bracht Bruichladdich elk jaar een nieuwe reeks Octomore-expressies uit, waarbij de .1 steeds de benchmark was om goed te vergelijken met vorige jaren en een eventuele .2, .3 of in sommige jaren zelfs een .4 om te experimenten met verschillende types van rijping.

De Octomore 12.1 is dus opnieuw de baseline whisky, die het makkelijkste te vergelijken is met vorige edities, met een rijping van 5 jaar op first-fill American Whiskey casks. Maar het is zeker niet omdat de ‘.1’ de baseline uit de reeks is dat het een saaie whisky is. Integendeel, het geeft de kans om de grondstoffen en terroir er mooi te laten uitkomen.

De Octomore edition 12.1 is gemaakt met turf gemoute Schotse gerst. Geoogst in 2014 en delicaat gedistilleerd in 2015. Vervolgens na een maturatie van 5 jaar werd de whisky unchill-filtered en zonder toevoeging van kleurstoffen, zo puur als mogelijk dus, gebotteld in 2021.

Bruichladdich Octomore 12.1

Octomore edition 12.1
5 jaar gerijpt op first-fill American whiskey casks

130.8 PPM peat / 59,9% ABV

RSP in België: ~170 euro (70 cl)

In de neus is de rokerigheid uiteraard aanwezig, maar gelukkig niet allesoverheersend. Er is ruimte voor aardse tonen, citrus, cacao en pepermunt. In de smaak is er een heel distinctieve zoete toets bij de rokerigheid die me doet denken aan ahornsiroop, met op de achtergrond ook witte peper en nougat. De finish is kruidig en floraal. De rokerigheid blijft hangen, maar op een heel aangename manier. Veel minder uitgesproken dan je zou verwachten van een whisky met zo’n hoog PPM-gehalte.


Octomore 12.2

De edition 12.2 start net zoals de 12.1 met een rijping op American whiskey casks, voor zo’n 3,5 jaar. Vervolgens krijgt de whisky nog een rijping van zo’n 18 maanden op Ex-Sauternes. Daarmee bouwt deze editie voort op het succes van de edition 4.2, die uitgegroeid is tot een serieus collector’s item in de Single Malt-wereld.

Net zoals de 12.1 is deze whisky gemaakt van 100% Schotse gerst, geoogst in 2014 en gemout tot een hoog turfgehalte. 50% van de whisky in spe gaat voor 3,5 jaar op first-fill Amerikaanse whiskey-vaten, de andere 50% even lang op second-fill. Na deze eerste rijping werden ze in 2019 samengevoegd en nog 1,5 jaar afgerijpt op first-fill Sauterne wijnvaten. Ook de 12.2 werd unchill-filtered en zonder kleurstoffen gebotteld in 2021.

Bruichladdich Octomore 12.2

Octomore edition 12.2
3,5 jaar gerijpt op first-fill (50%) en second-fill (50%) American whiskey casks
1,5 jaar afgerijpt op first-fill Sauternes wine casks

129.7 PPM peat / 57.3% ABV

RSP in België: ~180 euro (70 cl)

In de neus meteen een stuk fruitiger dan de edition 12.1. Onrijpe meloen en gele appel zijn bijna even snel waar te nemen als de rokerigheid. Die smokiness heeft een heel ander profiel dan die van de 12.1. Hier doet het me denken aan een smeulende barbecue. Met nog een klein hintje van de ribbetjes-in-honing die er enkele uurtjes eerder op gebakken zijn. Maar ook een beetje aan een gedoofde sigaret. Meer specifiek, het merk dat mijn bompa vroeger rookte. Pure nostalgie en dus zeker geen onaangename geur voor mij. In de mond is het een mooi huwelijk tussen de turf en de zoetigheid van de afrijping in dessertwijn-vaten. Die heerlijke smaken en gelaagdheid blijven ook nog een tijdje hangen. Wauw! Fantastische whisky!


Octomore 12.3

Last but certainly not least, de Octomore edition 12.3. Een single vintage, single field, single malt Scotch. Oftewel een (Schotse) whisky van gemoute gerst uit 1 oogstjaar en 1 veld, zonder blending met spirits uit andere distilleerderijen. Een heel terroir-gedreven product dus. Maar uiteraard is er ook met deze expressie geëxperimenteerd in de rijping. 75% van de whisky is 5 jaar gerijpt op first-fill American whiskey casks, vergelijkbaar met de 12.1 dus. De overige 25% is 5 jaar gerijpt op Pedro Ximenez sherry-vaten.

De gerst werd in 2014 geoogst, 100% van de eigen Octomore farm. De basis van de 12.3 is heel gelijkaardig aan de 12.1, maar de toevoeging van 25% whisky die gerijpt is op vaten van zoete sherry veranderen het profiel volledig.

Bruichladdich Octomore 12.3

Octomore edition 12.3
5 jaar gerijpt op first-fill American whiskey casks (75%) 
+ 5 jaar gerijpt op first-fill PX sherry casks (25%)

118.1 PPM peat / 62,1% ABV

RSP in België: ~255 euro (70 cl)

In de neus zijn de aroma’s afkomstig van de PX sherry-rijping, voornamelijk rozijntjes, wel te herkennen. Al doet het me niet meteen aan PX sherry denken. De rokerigheid doet me hier denken aan een smeulend kampvuurtje en meer zoals een sigaar dan een sigaret. Ook in de smaak is de sherry wat minder aanwezig dan ik op voorhand had verwacht. De toetsen zijn subtiel, maar als je het weet zijn ze er wel. Vooral als je de 12.1 er naast proeft komen de PX-toetsen boven. De afdronk is heerlijk lang en herkenbaar als een Islay-whisky.

Drie heerlijke whisky’s, maar eentje steekt er voor mij boven uit: de Octomore edition 12.2. Zeker als je rekening houdt met prijs/kwaliteit.


Met dank aan Nick Baeyens!
Disclaimer: de geproefde whisky’s werden door Bruichladdich gratis ter beschikking gesteld om te proeven. Dit artikel is echter op geen enkele wijze gesponsord.

Tekst en foto’s: Yannick Van Dyck. Niets uit dit artikel mag overgenomen worden zonder expliciete toestemming.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *