Podcast #3: Patrick Nijs (Wijnfaktorij)

Podcast #3: Patrick Nijs (Wijnfaktorij)

Te gast in de derde aflevering van onze Smaakadvocaten Podcast: Patrick Nijs van Wijnfaktorij, de urban boutique winery.

Patrick schuimt al meer dan 30 jaar wijnhuizen af in alle uithoeken van de wereld. Na vele jaren en nog veel meer bezoeken begon het bij Patrick te kriebelen om zelf wijnbouwer te worden.

Meer dan 10 jaar geleden plantte Patrick de eerste wijnstokken van zijn bedrijf in Maaseik. Enkele jaren later voegde hij er een tweede, derde, vierde en vijfde wijngaard aan toe, op de Houwaartseberg (Tielt-Winge) en in Rumst. 

Wijn màken doet Patrick op een plaats waar je het niet zou verwachten: pal in het stadscentrum van Antwerpen. Dat gebeurt in zijn Wijnfaktorij allemaal met de hand, zonder machines, en ook met water en elektriciteit wordt zuinig omgesprongen. Patrick’s wijngaarden zijn volledig vrij van pesticiden en herbiciden en in de wijnmakerij manipuleert hij de wijnen zo min mogelijk. 

De wijnen van de Wijnfaktorij zijn zo lekker dat ze niet enkel in het beste restaurant van België (Hof van Cleve) op de kaart staan, maar ook bij een van de beste restaurants ter wereld: El Celler de Can Roca.

Patrick kan niet enkel wijn maken, hij kan er ook heel sappig over vertellen. En dan nog met een stem die niet zou misstaan op de radio. Het verbaast dan ook niet dat Patrick ook lesgeeft in de wijnbouwerij.

Maar euh.. wijnbouw in België? Moet je daar niet gek voor zijn? Patrick ontkent het niet. De grens tussen gek en geniaal is soms een dunne lijn en dat kunnen we alleen maar bevestigen sinds we zijn wijn geproefd hebben.

Vaste luisteraars van onze podcast weten dat we voor elke opname aan onze centrale gast vragen om iets lekkers mee te brengen voor ons. De grens tussen profiteurs en slimmeriken is ook dun ;-).

Patrick bracht voor ons een fles Kontreir IV mee. Een fles witte Wijnfaktorij-wijn waarvan het aanzicht al meteen klasse uitstraalt. De fles is in papier gewikkeld om nog enkele jaren in de kelder te laten rijpen zonder het label te laten verpieteren. De fles zelf is afgesloten met was die handmatig aangebracht werd, maar zo perfect dat je in eerste instantie niet zou geloven dat dit niet machinaal gebeurt. In de podcast legt Patrick het geheim achter deze perfecte afsluiting uit. Maar toen we van de wijn proefden waren we pas helemaal onder de indruk. Zonder overdrijven, voor mij de lekkerste witte wijn die ik ooit dronk.

Volgens de statuten van onze podcast was het vervolgens aan ons om Patrick een verrassend drankje aan te bieden. Ben je benieuwd naar dat drankje? Luister dan naar onze aflevering met Patrick Nijs via deze link, je favoriete podcast player of klik hieronder op aflevering #3.Wil je op de hoogte blijven van al onze afleveringen?
Abonneer je dan gratis via Spotify, Apple Podcasts of Google Podcasts.

One thought on “Podcast #3: Patrick Nijs (Wijnfaktorij)

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *