Black Barrel Old Fashioned

Black Barrel Old Fashioned

De befaamde Mount Gay distillery zag het levenslicht in 1703 en is daarmee de oudste actieve rumstokerij ter wereld. De rums van Mount Gay worden gerijpt, geblend en gebotteld op Barbados. Het unieke terroir van het eiland, bergachtig met een koraalsteengrond die het bronwater filtert, beïnvloedt het productieproces en levert rijke en smaakvolle expressies op. 

Mount Gay Black Barrel Rum

In 2019 werd Trudiann Branker de eerste vrouwelijke masterblender voor Mount Gay, waarmee een nieuw hoofdstuk in de rijke geschiedenis van de distilleerderij werd ingeluid. Sinds ze de rol van Master Blender op zich heeft genomen, hebben Branker’s diepgaande kennis van chemie en passie voor het maken van rum haar geholpen toezicht te houden op de productie van alle blends en expressies van Mount Gay. De rol van Branker zorgt ervoor dat zowel oude rumfans als nieuwe spirits-liefhebbers zullen genieten van Mount Gay’s rum en smaakprofielen. 

Een van de niet te missen uitdrukkingen is Mount Gay Black Barrel. Het is de meest veelzijdige rum uit het basis-assortiment van de distilleerderij. Je kan ‘m gebruiken als mixer (met bv. ginger ale), in cocktails, of gewoon ‘neat‘ of ‘on the rocks‘ drinken.

Mount Gay Black Barrel wordt gedistilleerd in traditionele koperen pot- en column-stills. De expressie is een blend van intense en aromatische rums en is gerijpt in ex-Amerikaanse whiskyvaten en krijgt een extra finish van 6 maanden in zwartgeblakerde ex-bourbonvaten. Het resultaat? Een gedurfde en robuuste rum met een donkere amberkleur en tonen van zwarte peper, geroosterde vanille, toffee en sinaasappelschil. 

Mount Gay Black Barrel is de perfecte compagnon voor de aankomende feestdagen. Door de veelzijdigheid van de rum kan je ‘m gebruiken om cocktails te maken voor je gasten, als geweldig cadeau om te schenken aan een rumliefhebber,.. of je kan er natuurlijk ook zelf puur van genieten als je even wil uitblazen tussen alle feesten door!

Cocktailtip: Black Barrel Old Fashioned

Per cocktail:
6 cl. Mount Gay Black Barrel
1 cl. suikerwater (1:1)
3 dashes Orange Bitters

Black Barrel Old Fashioned

Bereiding:
Vul een mixglas met ijsblokjes en voeg alle ingrediënten toe. Stir tot de cocktail voldoende verkoeld en verwaterd is. Deze stevige cocktail mag zeker 30% van zijn volume er bij krijgen door het smeltwater van de ijsblokjes. Zeef de cocktail in een Old Fashioned-glas en knijp een sinaasappelzeste uit boven het glas. Vul het glas met verse ijsblokken (of 1 grote) en plaats de zeste in het glas en je bent klaar om te serveren!

Extra tip:
Imponeer je gasten met een verhaaltje! Of het nu gaat om een leuke anekdote, of een deskundige uitleg, een verhaal is bij elke cocktail een heel sterk bijkomend ingrediënt. De Old Fashioned is heel eenvoudig te maken, maar als je vertelt waarom je voor die ingrediënten gekozen hebt, zal je zeker punten scoren bij je gasten.

De Old Fashioned is een cocktail pur sang. Het bevat alle ingrediënten van de ouderwetse definitie van een cocktail: een drankje met daarin sterkedrank, water (of ijsblokjes), suiker en bitters. Vandaar ook de naam ‘Old Fashioned’. Het is de ultieme cocktail om gebruik te maken van spirits die je ook perfect puur kan drinken, zoals de Mount Gay Black Barrel, omdat een correcte Old Fashioned steeds de spirit in zijn waarde laat. ‘Old’ sluit ook naadloos aan bij de keuze voor een rum van Mount Gay, als oudste actieve rum-distilleerderij ter wereld. De keuze voor Orange Bitters in plaats van de klassieke aromatische bitters accentueert de sinaasappel die je als aroma kan terugvinden in de rum , net zoals de zeste waarmee je de cocktail afwerkt.

Cheers!


Tekst & foto’s: Yannick Van Dyck
Niets uit dit artikel mag overgenomen worden zonder expliciete toestemming.
Dit artikel is een samenwerking met Mount Gay Rum. Het is echter geen advertorial. Als auteur sta ik 100% achter het merk en schreef ik zonder verplichtingen mijn eigen bevindingen neer. De informatieve inleiding is afkomstig van het merk.Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *