Bollinger R.D. 2008: gastronomische topklasse

Bollinger R.D. 2008: gastronomische topklasse

Bollinger is een wijnhuis dat sinds 1829 in de Champagnestreek geweldige wijnen produceert met een krachtige, verfijnde en complexe stijl, waarbij de aroma’s van het fruit in al zijn dimensies tot uiting komen. Het huis heeft een bijzondere affiniteit voor de elegantie van pinot noir van uitzonderlijke wijngaarden en traditioneel vakmanschap dat sinds 1829 van generatie op generatie wordt doorgegeven met de grootste zorg. Maison Bollinger heeft door de jaren heen zijn wijngaarden gebouwd in het hart van de beste crus in Champagne. De 179 hectare wijngaarden van Champagne Bollinger zijn samengesteld uit 85% Grand en Premier crus.

Van de verschillende percelen die Bollinger bezit springen er 2 uit: Clos Saint-Jacques en Chaudes Terres, die nooit zijn bezweken aan de druifluis. Deze ongeënte wijnstokken worden volledig met de hand verzorgd en verbouwd volgens pre-phyllorexa methodes, daaruit komt de zeer exclusieve cuvée ‘Vieilles Vignes Françaises’.

Bollinger R.D. 2008

Maar Madame Bollinger, wiens invloed ook nu nog steeds voelbaar is binnen het bedrijf, wilde iets nieuws en ontwikkelde in 1967 een revolutionaire wijn: de Bollinger R.D. (Récemment Dégorgé). Het was de eerste champagne met een ‘date de dégorgement’ op het label.

Ook James Bond ontdekte de legendarische Bollinger in het boek en de film “Diamonds Are Forever’. Maar de liefde van Bond voor Bollinger stopte daar niet. Grote merken betalen miljoenen euro’s om gelinkt te worden aan James Bond, behalve Bollinger. De champagnes van Bollinger – waaronder enkele R.D.’s – passeren de revue in maar liefst 13 Bond films zonder dat Bollinger daar ooit voor betaalde!

R.D. Champagnes

Het maken van de R.D. champagnes begon in de jaren zestig in het dorp Aÿ, toen de meeste champagnehuizen zich richtten op het maken van innovatieve nieuwe flessen en verpakkingen. Maison Bollinger besloot echter om hun onderscheidend vermogen te baseren op smaak. Hoewel oude vintages destijds niet in de mode waren, besloot Madame Bollinger – gedreven door haar gedurfde en visionaire geest – om een recent gedegorgeerde oude vintage (1952) te ontwikkelen, met een kleine dosage van extra brut champagne.

Madame Bollinger bood de wereld een geheel nieuwe wijnproefervaring. Ze contrasteerde uitzonderlijke frisheid op het gehemelte – dankzij de natuurlijke zuurtegraad van de druiven bij de oogst en de extra brut dosage – met de aromatische intensiteit van de allerbeste vintages. Het was werkelijk een revolutionair moment dat voor altijd de stijl van Bollinger zou beïnvloeden, evenals de hele categorie champagne.

Dégorgement  – letterlijk vertaald ontgifting – duidt op het verwijderen van gistbezinksels uit een fles mousserende wijn nadat deze heeft gegist en gerijpt in de fles. De bezinksels worden verzameld in de hals van de fles en vervolgens verwijderd. De meest gebruikte manier om dit te doen is door deze te bevriezen en zo te scheiden van de vloeibare stoffen.

Bollinger R.D. combineert twee zeldzame gebeurtenissen: de gedurfde beslissing om late dégorgement uit te voeren en een perfecte beheersing van het verouderingsproces. Het is zeldzaam dat een vintage wordt gekozen om R.D. te worden, steeds in een heel beperkte oplage en met de hand gedegorgeerd. Ze zijn een testament van de expertise die van generatie op generatie wordt doorgegeven. Elke vintage van R.D. heeft zijn eigen unieke uitdrukking.

R.D. staat voor ‘Récemment Dégorgé’, wat betekent dat de champagne pas kortgeleden is gedegorgeerd en daarom een extra lange rijpingstijd op de lees heeft gehad. Het is deze rijpingstijd die de wijn in staat stelt om zijn aromatische complexiteit te ontwikkelen. Er wordt een kleine hoeveelheid dosage aan toegevoegd om de smaken volledig in balans te brengen. Dit resulteert in heel intense maar verrassend frisse champagnes.

Bollinger R.D. 2008

Vintage 2008

Het jaar 2008 wordt in de Champagne-regio vaak beschouwd als een van de allerbeste wijnjaren van de afgelopen decennia, dankzij een combinatie van uitdagende weersomstandigheden en perfecte oogstomstandigheden. Maison Bollinger heeft deze unieke omstandigheden benut om een nieuwe release van hun iconische champagne R.D. te creëren – de Bollinger R.D. 2008.

Het oogstjaar 2008 was een jaar van onstabiel weer, met koele lentetemperaturen die tot in de zomer duurden, maar de zon keerde terug op tijd voor de oogst. De bijzondere oogst kenmerkte het jaar, waarbij de Champagnestreek een significante discrepantie tussen druivensoorten, crus, wijngaarden en percelen moest beheren. Ondanks veraderlijke omstandigheden heeft Maison Bollinger de druiven in uitstekende staat kunnen houden, wat heeft geleid tot een mooie oogst van pinot noir en prachtige, botrytis-vrije druiven die 2008 tot een uitzonderlijk jaar hebben gemaakt.

De R.D. 2008 heeft vervolgens een lange verouderingsperiode ondergaan om zijn volledige aromatische potentieel te onthullen, wat resulteert in een levendige en uitzonderlijk complexe champagne.

De Bollinger R.D. 2008 heeft een gouden glans en een rijke, precieze mousse. Op de neus komen aroma’s van marsepein, gestoofde abrikozen, honing en broodkruimels samen met frisse tonen van bergamot en limoen. Op de tong zijn er smaken van acaciahoning en hazelnoten, gevolgd door een verscheidenheid aan delicate gedroogde fruittonen. Aroma’s van verse hazelnoten en ziltigheid combineren om een intense, blijvende afdronk te creëren. De Bollinger R.D. 2008 is samengesteld uit 71% pinot noir en 29% chardonnay, zorgvuldig geselecteerd uit verschillende Grands en Premiers Crus.

Deze nieuwe release van Bollinger R.D. 2008 belichaamt de gedurfde benadering van Madame Bollinger, die in 1967 gasten aanmoedigde om een oude vintage – 1952 – te proeven die recent met de hand was gedegorgeerd. Deze meesterzet leidde tot de legendarische cuvée R.D., een type champagne dat meer dan 50 jaar later nog steeds hoge toppen scheert.

Bollinger R.D. 2008
Gilles Nolet de Brauwere (CEO Cinoco) – Viki Geunes (Chef *** Zilte) – Charles-Armand de Belener (CEO Bollinger)

Gastronomische pairing

Toen R.D. voor het eerst werd gecreëerd, besefte Madame Bollinger meteen de gastronomische waarde van de champagne. Ter ere van haar innovatieve aanpak heeft het Maison besloten om de traditie van food pairing verder te zetten. Voor de R.D. 2008 werden Piedmontese hazelnoten gekozen als perfect match. Meer specifiek hazelnoten geteeld door Emanuele Canaparo op zijn uitzonderlijke terroir in Langhe, Italië. Emanuele en Bollinger streven beiden naar een cultuur van excellentie. Ze respecteren en verbeteren de terroirs die aan hen zijn toevertrouwd en ze geven hun kennis en de passie die voortkomt uit het beheren van een familiebedrijf van generatie op generatie door. Het resultaat van de pairing is een perfecte balans tussen frisheid op de tong en een krachtige, blijvende afdronk hazelnoot die perfect de pracht van R.D. weerspiegelt.

Op 22 maart werd de Bollinger R.D. 2008 gelanceerd in België in driesterrenrestaurant Zilte van chef Viki Geunes. Een verslag daarvan lees je hier. 

Bollinger R.D. 2008
Bollinger Champagnes in restaurant Zilte

Met dank aan: Buzz, The Wicked, Cinoco en Bollinger.
Foto’s: Buzz iov Cinoco
Tekst: Yannick Van Dyck

Niets uit dit artikel mag overgenomen worden zonder expliciete toestemming. Dit artikel is niet gesponsord. De auteur werd wel uitgenodigd op de officiële lancering.


Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *