Podcast #23: Vincent Schietse (Brown-Forman)

Podcast #23: Vincent Schietse (Brown-Forman)

Na een korte break in juli keren we begin augustus terug naar onze vaste opnamestudio in Jones Foodbar voor een nieuwe aflevering van de Smaakadvocaten Podcast. We ontvangen deze keer Vincent Schietse van Brown-Forman.

Vincent is voor beide gastheren een bekend gezicht. Hij vertoeft immers ook al bijna 10 jaar in de wondere wereld van spirits, na een opleiding van 3 jaar aan de Université Du Vin. Hij maakte kennis met spirits tijdens zijn job bij Spirits By Design. Nadien werd hij een van de gezichten van de Belgische jeneverwereld bij Filliers.

In 2022 maakte hij de overstap naar Brown-Forman, het moederbedrijf achter merken zoals Jack Daniel’s, Woodford Reserve, Glendronach en Benriach.

Read More Read More

Nationale trots op je bord – met een knipoog naar lokale dranken!

Nationale trots op je bord – met een knipoog naar lokale dranken!

Het koninginnenhapje is alom bekend in België. De naam van het gerecht kent zijn oorsprong als vertaling van het Franse ‘bouchée à la Reine‘. Tijd voor wat nationale trots, dacht men bij De Vegetarische Slager. België kent immers een koning als officieel staatshoofd.

Op zoek naar een Koningshapje doorkruiste De Vegetarische Slager zes Belgische steden. In elke stad toverden chefs lokale culinaire klassiekers om tot plantaardige iconen, op basis van de vegan Poulettekes van De Vegetarische Slager en lokale ingrediënten zoals Elixir d’Anvers, Luikse stroop, Leuvense pils, Hasseltse jenever en Brusselse Kriek. Vele steden kozen voor een lokale drank als smaakmaker.

Lees meer
Podcast #22: whisky-legende Billy Walker (The GlenAllachie)

Podcast #22: whisky-legende Billy Walker (The GlenAllachie)

Jeroen en Yannick werden uitgenodigd in een kasteel in Brussel. Niet om de koning te ontmoeten, maar wel een andere grootheid. Mister Billy Walker, een levende legende in de whiskywereld.

We proefden vele lekkere whiskies van de hand van de meester en kregen de kans hem te ontmoeten. Daags nadien ontmoette Jeroen ‘m opnieuw voor een langere babbel en een nieuwe aflevering van de Smaakadvocaten Podcast. Ditmaal in de Flavor Shop te Gooik.

Read More Read More

Belgische wijnen in de kijker bij Gault&Millau

Belgische wijnen in de kijker bij Gault&Millau

De afgelopen jaren is de productie van hoogwaardige Belgische wijnen sterk toegenomen. In een tijd waarin restaurants steeds meer de nadruk leggen op het gebruik van lokale producten, groeit ook de aandacht voor wijnen van eigen bodem in hun wijnselecties. Dat ontging ook culinaire gids Gault&Millau niet!

Naast hun culinaire gids lanceert Gault&Millau nu ook voor het eerst een Belgische wijngids, een gids over de beste Belgische wijnen en vooraanstaande wijndomeinen in België.

Read More Read More

Wie zijn de movers & shakers van de cocktailwereld in 2023?

Wie zijn de movers & shakers van de cocktailwereld in 2023?

Voor het vijfde jaar op rij publiceert Drinks International een lijst met de meest invloedrijke personen uit de globale bar-industrie. De lijst wordt samengesteld door een panel van meer dan 100 leden uit 67 verschillende steden, verspreid over heel de wereld. Het panel bestaat voor iets meer dan 40% uit (industrie-)journalisten en wordt vervolgens aangevuld met consultants, opleiders, bar-eigenaars, bartenders, vertegenwoordigers en evenementorganisatoren. Elk panellid mag 10 personen nomineren, waarvan maximum 5 uit eigen land.

Invloed is niet altijd makkelijk meetbaar. De panelleden krijgen daarom geen kwantificeerbare criteria mee. Er wordt beroep gedaan op de kennis en expertise van de panelleden om in eer en geweten een inschatting te maken van de invloed die hun genomineerden hebben op de industrie. Die invloed kan bijvoorbeeld door innovatie zijn, maar ook door educatie, duurzaamheid of een positieve verandering in de sector teweegbrengen op sociaal vlak.

Read More Read More

Podcast #21: Ruben Luyten (Sherry Notes / Whisky Notes)

Podcast #21: Ruben Luyten (Sherry Notes / Whisky Notes)

We zitten opnieuw in de Downing Street, onze vaste opnamelocatie in Jones Foodbar. Ditmaal met Ruben Luyten, de man achter whiskynotes.be en sherrynotes.com

Na de opname met Serge Valentin hebben we voor de tweede keer een van ’s werelds grootste whiskybloggers achter onze microfoon voor de Smaakadvocaten Podcast. De websites van Ruben zijn goed voor miljoenen bezoekers per jaar!

Read More Read More

Podcast #20: Raissa De Haas (Double Dutch)

Podcast #20: Raissa De Haas (Double Dutch)

Hoeveel mensen ken jij die af en toe vergaderen met Richard Branson en die een eigen lijn van producten hebben die je kan kopen in Harrods en Walmart? Wij, Van Dyck & Van Dyck, slechts twee. De tweelingzussen Raissa en Joyce De Haas van Double Dutch.

We zijn dan ook heel verheugd dat een van die twee zussen, Raissa, tijd vrijmaakte in haar drukke agenda voor de opname van een nieuwe aflevering van de Smaakadvocaten Podcast.

Read More Read More

Belgische lancering Billecart-Salmon Nicolas François 2008: een gastronomisch eerbetoon, vol rijkheid en elegantie

Belgische lancering Billecart-Salmon Nicolas François 2008: een gastronomisch eerbetoon, vol rijkheid en elegantie

Op de internationale markt werd de nieuwe cuvée Nicolas François 2008 van champagnehuis Billecart-Salmon reeds voorgesteld door een van de beste chefs ter wereld, Mauro Colagreco van driesterrenrestaurant Mirazur. De zaak van Colagreco is een van de slechts acht restaurants die zich ‘the best of the best‘ mag noemen als lid van de hall of fame in de lijst van ‘50 Best Restaurants‘. Zoiets zegt al veel, want een chef van dat niveau koppelt zijn naam niet zomaar ergens aan.

Nu haalt drankenimporteur Heritage 50 deze champagne ook naar België. Ook in ons land werd voor de lancering samengewerkt met een culinair toptalent, Thijs Vervloet van restaurant Colette – De Vijvers (2 Michelinsterren).

Meer info over Billecart-Salmon en de cuvée Nicolas François 2008 kan je vinden in dit vorige artikel.

Read More Read More

Billecart-Salmon’s Cuvée Nicolas François 2008: een culinaire hommage aan de oprichter

Billecart-Salmon’s Cuvée Nicolas François 2008: een culinaire hommage aan de oprichter

Billecart-Salmon is een prestigieus champagnehuis gevestigd in het dorpje Mareuil-sur-Aÿ, in de Champagne-regio. Het bedrijf werd opgericht in 1818 door Nicolas François Billecart en Elisabeth Salmon, en is sindsdien in handen gebleven van de familie, met momenteel de zevende generatie van de familie Billecart aan het roer.

Billecart-Salmon staat bekend om het produceren van hoogwaardige champagnes die worden gekenmerkt door finesse, elegantie en balans. Het huis staat vooral bekend om zijn Brut Rosé champagne, die al meermaals werd verkozen tot beste rosé champagne ter wereld. Het geheim achter het succes zit ‘m in het blenden van brut champagne met zo’n 8% rode wijn. Billecart-Salmon is een van de weinige champagnehuizen die nog op deze manier rosé champagnes maakt. De Burt Rosé is opmerkelijk vanwege zijn lichtroze kleur, delicate aroma’s van rood fruit en fijne, aanhoudende bubbels.

Billecart-Salmon Brut Rosé
Billecart-Salmon Brut Rosé

Naast de rosé champagne produceert Billecart-Salmon een reeks andere champagnes, waaronder een Brut Réserve, een Blanc de Blancs Grand Cru en een vintage Blanc de Noirs. Een van de cuvées waar de familie Billecart het meeste trots op is, is de Cuvée Nicolas François. Deze Brut Millésime wordt gemaakt sinds 1964 en is vernoemd naar de oprichter van het huis.

Read More Read More

Schotse whisky in stijl: maak kennis met de nieuwe ‘The Macallan M Copper’

Schotse whisky in stijl: maak kennis met de nieuwe ‘The Macallan M Copper’

Het Schotse whiskymerk The Macallan heeft een nieuwe, zeer exclusieve fles whisky gelanceerd in België: The Macallan M Copper. Deze fles maakt deel uit van de ‘M Collection‘, samen met de eerder uitgebrachte The Macallan M en The Macallan M Black. De M Collection is een eerbetoon aan de zes pijlers van het merk: Natural Colour, Mastery, Curiously Small Spirit Stills, The Estate, Exceptional Oak Casks en Sherry Seasoning. De flessen zijn ontworpen door de kristalfabrikant Lalique en zijn op z’n zachtst uitgedrukt zeer exclusief te noemen.

The Macallan M Collection Copper

De nieuwe ‘The Macallan M Copper‘ is een eerbetoon aan de koperen distilleerketels die het merk sinds de oprichting in 1824 gebruikt. Het huis produceert whisky in grote volumes maar heeft daarbij nooit de kwaliteit uit het oog verloren. Die primeert, onder andere door een kenmerkende vorm en beperkte grootte van de ketels. Oftewel Curiously Small Spirit Stills. Deze zorgen voor een intense whisky met een rijk en robuust karakter.

Samen met een handjevol bartenders en journalisten mocht ik in Amsterdam kennismaken met de nieuwste release uit de M Collection. De exclusiviteit hiervan was meteen duidelijk toen de officiële uitnodiging arriveerde. Een uitnodiging uit glas van meer dan een centimeter dikte met daarin een gepersonaliseerde tekst gegraveerd. Eentje om op de schouw te zetten.

Read More Read More