Podcast #13: Joren Nuyts (The Roots)
Tijd voor een nieuwe aflevering van de Smaakadvocaten Podcast. We ontvangen deze keer Joren Nuyts van The Roots in onze vaste opnamestudio in de Jones Foodbar.
…Tijd voor een nieuwe aflevering van de Smaakadvocaten Podcast. We ontvangen deze keer Joren Nuyts van The Roots in onze vaste opnamestudio in de Jones Foodbar.
…In september vorig jaar onthulde Nikka de eerste twee whisky’s in haar nieuwe Discovery-serie. Deze 2 uitingen van 2021, Yoichi Single Malt non-peated en Miyagikyo Single Malt peated, zochten het andere eind van het smakenspectrum op, ten opzichte van de klassieke Yoichi en Miyagikyo. Op deze manier krijg je een goed beeld wat een wijziging van grondstoffen (mout) teweegbrengt in het glas.
Na de succesvolle uitrol van de allereerste Discovery whisky’s vorig jaar, heeft het merk nu Yoichi Single Malt Aromatic Yeast (48% ABV) en Miyagikyo Single Malt Aromatic Yeast (47% ABV) uitgebracht. De nieuwe Nikka Discovery 2022-expressies benadrukken de unieke aroma’s die worden gegenereerd tijdens het fermentatieproces.
Ter ere van zes decennia van de bekendste filmfranchise ter wereld onthult The Macallan zijn limited edition James Bond 60th Anniversary Release.
De set bestaat uit zes flessen single malt whisky, gepresenteerd in prachtig geïllustreerde tubes. Ook op de labels staat voor elk van de zes flessen een ander illustratief ontwerp dat verwijst naar de zes decennia van de Britse gentleman spy.
Deze set is niet de eerste samenwerking tussen James Bond en The Macallan. In de filmfranchise zagen we het merk al enkele keren opduiken. Voornamelijk in Skyfall (2021), daarin zien we zowel ‘M’ (Judy Dench) als James Bond (Daniel Craig) van de bekende Scotch genieten. De beruchtste scene is echter pas later in de film wanneer slechterik Silva (Javier Bardem) een fles 1962 The Macallan Fine & Rare Vintage bovenhaalt en een glaasje ervan boven op het hoofd van Bondgirl Sévérine (Bérénice Marlohe) plaatst. Silva daagt Bond uit om het glaasje van haar hoofd te schieten met een oud pistool. Bond neemt geen risico met het oude onbetrouwbare pistool en schiet bewust mis. Vervolgens schiet Silva de Bondgirl dood en zien we het glaasje whisky op de grond vallen. Wanneer Silva aan Bond vraagt wat hij daarop te zeggen heeft, doet Bond alsof haar dood hem niets doet en repliceert hij ijskoud met ‘What a waste of good Scotch‘.
…Ditmaal ontvangen we een bekende (ex-)profwielrenner in onze vaste opnamestudio in Jones Foodbar voor een nieuwe aflevering van de Smaakadvocaten Podcast. Maar omdat onze podcast niet over wielrennen gaat hebben we het met onze gast Kris Boeckmans, over wat hij doet in de koffiewereld met zijn espressobar Café Fringale en diens eigen koffie-blends.
…Het is weer zover: de lijst met beste bars is er weer! Wat de beste bar voor jou is, dat is natuurlijk persoonlijk. Maar aan de hand van de ranglijst van 50 Best Bars kunnen we nagaan waar je (op papier*) naartoe moet voor de beste cocktails. Makkelijk toch? Naar Paradiso, want die bar staat bovenaan de ranglijst van de beste bars ter wereld. Maar we kunnen verder kijken dan dat. In welke steden vinden we gemiddeld de beste bars? Welke landen zijn aan een opmars bezig? Welk type bar scoort goed?
Ik ging aan de slag met de resultaten van het jaarlijkse onderzoek. Op de jaarlijkse award show maken ze enkel de top 50 bekend, maar wie surft naar de 50 Best-website krijgt inkijk in de top 100. Om een correcter beeld te krijgen kende ik een score toe aan elke bar in de lijst. De nummer 1 in de ranglijst, Paradiso, kreeg van mij 100 punten. Zo telde ik af tot de nummer 100 in de lijst, die 1 punt kreeg.
Ik deelde de lijst in regio’s, landen en steden in. Op die manier kreeg ik een mooi geografisch overzicht en kreeg ik een zicht op de trends. Van een hele brede kijk, op niveau van de wereldregio’s, over landen en steden tot een microscopische blik op niveau van de afzonderlijke (en uitzonderlijke) bars.
Tip: Wie niet graag lang leest kan in de grijze blokken de korte samenvatting lezen.
…In deze speciale aflevering van de Smaakadvocaten Podcast ontvangen Jeroen Van Dyck & Yannick Van Dyck elkaar!
Na 10 afleveringen waarin we telkens een gast op bezoek hadden die zichzelf voorstelde, kregen we steeds vaker de vraag om onszelf eens voor te stellen!
…De Nikka Perfect Serve Competition is niet zomaar een cocktailwedstrijd. Het is eigenlijk meer een bartending-wedstrijd, waar niet het drankje maar de hospitality skills van de bartender centraal staan. Een lekkere cocktail hoort er natuurlijk ook bij, maar in tegenstelling tot meeste andere wedstrijden voor bartenders hoeven de deelnemers zich niet al teveel voor te bereiden. Ze hoeven zich alleen wat in te lezen over de producten van de Japanse Nikka Distillery.
In de alweer tiende aflevering van de Smaakadvocaten Podcast brengt Yannick een njam!-collega mee als gast naar de Jones Foodbar. Steffi Vertriest is niet alleen de frisse verschijning van de populaire kookzender maar ook zaakvoerder van Thee.be!
…Voor het vierde jaar op rij publiceert Drinks International een lijst met de meest invloedrijke personen uit de globale bar-industrie. De lijst wordt samengesteld door een panel van meer dan 100 leden uit 60 verschillende steden, verspreid over heel de wereld. Het panel bestaat voor iets meer dan 40% uit (industrie-)journalisten en wordt vervolgens aangevuld met consultants, opleiders, bar-eigenaars, bartenders, vertegenwoordigers en evenementorganisatoren. Elk panellid mag 10 personen nomineren, waarvan maximum 5 uit eigen land.
Invloed is niet altijd makkelijk meetbaar. De panelleden krijgen daarom geen kwantificeerbare criteria mee. Er wordt beroep gedaan op de kennis en expertise van de panelleden om in eer en geweten een inschatting te maken van de invloed die hun genomineerden hebben op de industrie. Die invloed kan bijvoorbeeld door innovatie zijn, maar ook door educatie, duurzaamheid of een positieve verandering in de sector teweegbrengen op sociaal vlak.
…Afgelopen zondag vond de finale van ‘Chefs & Shakers 2022’ plaats in Brussel. Het jongste duo in de finale, Michiel Theys (Hof van Cleve) en Brent Maes (Patisserie & Chocolaterie Joost Arijs), ging naar huis met de hoofdprijs: een ticket naar Sugarlandia (Filipijnen) en vooral de bekroning van ‘Beste Chef & Shaker van 2022’.
Chefs & Shakers is een concept waarbij Belgische bartenders en chefs worden uitgedaagd door de Filipijnse Rum ‘Don Papa‘ om de beste pairing te creëren. Dit jaar moesten alle deelnemers extra aan de bak, want zo’n felbegeerde titelstrijd kan natuurlijk niet op 1 dag beslist worden. De wedstrijd bestond uit 4 rondes, verspreid van januari tot midden juni.
De laatste ronde vond plaats in Entropy (Brussel), het nieuwe restaurant van chef Eliott Van de Velde. Hier namen 3 duo’s het tegen elkaar op in de grote finale van de wedstrijd.
Duo 1: Michiel Theys (Hof van Cleve) & Brent Maes (Joost Arijs)
Duo 2: Hannes Desmedt (Wine Blend) & Matthias Speybrouck (Va et Vient)
Duo 3: Yochen Verbeeck (Bar Hootch) & Milou Agterberg (Het Gebaar)