Getest: Frank All Day & Frank All Night
In dit vorige artikel kon je al lezen dat Brusselse hotspot Frank een tweede locatie opende, eveneens in de hoofdstad. Zaakvoerders Mathias Smet en Marianne Renders zijn ambitieus en doen er meteen ook een avondservice bij, exclusief in de tweede vestiging, Frank Stéphanie, in de buurt van het Stephaniaplein. Worth the hype? Ik nam de proef op de som!
Net zoals de eerste vestiging aan het Brusselse Muntplein opent Frank Stéphanie al ’s ochtends vroeg om 08u00 de deuren. Vanaf de ochtend kan je er terecht voor een heerlijke tas (specialty) koffie, maar vooral ook voor iets lekkers om daarbij te eten.


Maar Frank is veel meer dan enkel een koffiebar. Marianne en Mathias omschrijven met enige twijfel in de stem de zaak zelf als “iets tussen een koffiebar en een restaurant”. Nu, die twijfel is voor niets nodig. Er mag gerust gezegd worden dat de zaak zowel een koffiebar als een restaurant is.
Dat wordt alleen nog maar duidelijker wanneer Mathias vertelt dat hij voor de avondservice een talentvolle chef aangetrokken heeft: Kevin Perlot. De jonge chef oogt wat verlegen wanneer Mathias hem voorstelt. Maar ook die verlegenheid is voor niets nodig. Ondanks zijn jonge leeftijd heeft Perlot immers al een mooi palmares opgebouwd. Hij werkte in sterrenzaken zoals BonBon**, L’Air du temps**, ging all-in voor lokale en duurzame producten in Pepite en roerde tot en met september van dit jaar in de potten van VerTige (de tweede zaak van sterrenchef Sang Hoon Degeimbre).
Samen met chef Mathias, die zelf ook eerder in een sterrenkeuken werkte (Humus x Hortense), is Kevin Perlot verantwoordelijk voor het avondmenu.
Ook overdag kan je bij Frank terecht voor enkele leuke gerechten, waarvan de Frank-versie van Eggs Benedict inmiddels al berucht en beroemd zijn in het Brusselse. Mathias wil zowel enkele gerechten van het dagmenu (Frank All Day) als van het avondmenu (Frank All Night) laten proeven en stelt voor om een kleinere versie te maken van enkele gerechten, om zoveel mogelijk te kunnen proeven.
Voorgerecht
Het eerste gerecht is er een van het dagmenu: Cherry Tomato, een twist op de klassieke tomaat-mozzarella. Het geeft meteen een mooi beeld van waar Frank als restaurant voor staat: eenvoudige gerechten, maar met topproducten en naar een hoger niveau getild.

Zoals alle gerechten op de kaart is deze Cherry Tomato gemaakt met lokale, duurzame producten. In dit geval met Belgische kerstomaten en ook buffel-mozzarella van eigen bodem, afgewerkt andere lokale producten zoals (aangekorste) tomaten, honing en verveine. Heerlijke start.

Getest: Frank All Night
Het tweede gerecht is afkomstig uit het avondmenu en kreeg de naam Zucchini & Butter. Dat verklapt dus al meteen dat het gaat om courgette die afgewerkt is met een botersaus. Een heel licht sausje weliswaar. De courgette, uiteraard ook weer een lokaal product, werd geroosterd op een green egg-kamado. Ook de boter werd gerookt en verwerkt met een lacto-jus van asperge. Als afwerking een ‘ketchup‘ gemaakt van de overtollige stukjes courgette en voor het oog een (eetbaar) citrusafrikaantje. De saus met frisse zuren is zo heerlijk dat ik naar mijn lepel grijp om ze tot de laatste druppel op te lepelen.
Daarna is het de beurt aan de Frank’s Balls, of in de verkleinde versie één Frank’s Ball. Ook dit gerecht toont waar de keuken van Frank voor staat: veel smaak en weinig poespas op het bord. Al vermoed ik wel dat de schijn hier bedriegt, want wat hier lijkt op eenvoudige gerechten, daar wordt in de keuken serieus aan gewerkt. De Frank’s Balls zijn een speelse twist op bitterballen, maar naar een veel hoger culinair niveau gebracht met rode biet, shiitake en (gerookte) eryngii-paddenstoel en lavas. De korst is redelijk chewy, maar de inhoud is een echte smaakexplosie.
Wanneer Mathias mijn mening vraagt over dit gerecht, vraag ik hem of ik mag muggenziften. Ik zeg hem dat het superlekker is, maar ook eerlijk dat de korst misschien nog niet helemaal op punt staat. Hij treedt me meteen bij dat de korst nog een work-in-progress is en vandaag wellicht iets te lang op voorhand klaargemaakt was. Een minieme kinderziekte van een nieuwe zaak in opstartfase. Ik twijfel er niet aan, dat Kevin en Mathias er ondertussen nog verder aan gesleuteld hebben en dat de textuur van de korst intussen helemaal op en top is.

Pas wanneer het vierde gerecht op tafel komt, valt het me op dat alle voorgaande gerechten vegetarisch waren. Mathias legt uit: we zijn géén vegetarisch restaurant, maar werken wel plant forward. Op die manier zijn we in staat heel duurzaam te werk te gaan. Het vierde gerecht, Calamari Tagliatelle, is op basis van inktvis uit de Noordzee. Niet vegetarisch, maar wel nog steeds duurzaam: Noordzee-inktvis en koolrabi getagliateerd (in fijne reepjes gesneden dus), in een carbonara-sausje met citroen en rozemarijn.
Getest: Frank All Day
Het klinkt misschien een beetje tegendraads, maar na 4 gerechten van het avondmenu “Frank All Night” serveert de chef nog 2 gerechten van het dagmenu “Frank All Day”. Opnieuw iets kleinere versies dan gewoonlijk.

De Eggs Benedict à la Frank zijn al een heus begrip in Brussel. Het is dé bestseller van originele Frank aan het Muntplein en zal wellicht ook in no time de Stephania-buurt veroveren. Eggs Benedict is een Amerikaans ontbijtgerecht van toast met een gepocheerd ei, hollandaise-saus en spek.
Maar Frank zou Frank niet zijn, als ze ook dit gerecht niet naar een hoger niveau zouden tillen. Dat doen ze onder andere met een dikke slice traag-gegaard Brasvar-spek, met daarop een dunne slice (in-huis) gerookte varkenslende. De hollandaise is niet te zwaar en wordt nog afgewerkt met gekruide fleur de sel. De muffin is tegelijk krokant én zacht en het ei is perfect gepocheerd. Ik begrijp meteen waarom dit een publiekslieveling is.
Tot slot, de American Pancakes. Of eigenlijk iets tussen fluffy Japanse pancakes en de dikke Amerikaanse pannenkoekjes. 3 stuks, met gepocheerde peer, kiwi-bes, een seasonal chutney, een crème van witte chocolade en mascarpone, een crumble van amandel, afgewerkt met een zoetzure siroop van limoen en honing. Net zoals alle voorgaande gerechten: eenvoud op een hoog niveau. Frank is geen Fine Dining, maar zeker en vast wel Refined Dining.
Wijn, bier & cocktails
Bij het avondmenu serveert Frank (optioneel) wijnen van onafhankelijke wijnmakers. Wijnen, vaak uit minder bekende wijnregio’s, met een focus op natuurlijke en biologische productiemethoden. Voor wie liever iets anders drinkt, biedt Frank een inventieve selectie cocktails en Brusselse bieren. De selectie van dranken wordt samengesteld door een jonge sommelière, die de filosofie van Frank ook doortrekt naar de drankkaart.
De Brusselse culi scene in volle bloei, en Frank Stéphanie is een van schitterende zaken om te ontdekken in onze hoofdstad!
Frank – Stéphanie
Charleroise Steenweg 17
1060 Sint-Gillis
Openingsuren:
Maandag tem vrijdag: van 8u00 tot 23u00
Zaterdag en zondag: van 8u00 tot 17u00
Menu overdag: Frank All Day (elke dag)
Menu avond: Frank All Night (maandag tem vrijdag)
http://www.frank.brussels
Foto’s & Tekst: Yannick Van Dyck
Niets uit dit artikel mag overgenomen worden zonder expliciete toestemming.