Cocktails maken voor de Koning en Koningin!

Cocktails maken voor de Koning en Koningin!

Onlangs had ik de bijzondere eer om een cocktail te creëren voor een wel heel speciaal gezelschap: Koning Filip en Koningin Mathilde van België. Tijdens hun officiële bezoek aan de provincie Namen, werd ik door Materne – gevestigd in Namen – gevraagd om een unieke cocktail te serveren aan onze vorsten.

Cocktails maken voor de Koning en Koningin - Tricolore Treat

Cocktails voor Koning Filip en Koningin Mathilde

Materne

Ik zou liegen als ik zou zeggen dat het al lang op mijn bucket list stond. Het idee alleen al was namelijk te absurd om op mijn bucket list te staan. En toen kreeg ik telefoon van Materne.

Toen ik de vraag kreeg om een cocktail te maken voor hun koninklijke bezoekers, voelde ik me uiteraard vereerd. Toch wilde ik eerst de Materne-producten zelf leren kennen.

Ik was echter snel overtuigd: de sappen van Materne zijn producten waar ik met plezier mee aan de slag zou gaan. Eerst en vooral lekker van smaak. Maar ook de manier waarop Materne te werk gaat, spreekt me aan. De fruitsappen zijn gemaakt van 100% vers fruit, zonder concentraat en zonder toegevoegde suikers,

Ook Materne’s toewijding aan duurzaamheid sluit naadloos aan bij mijn eigen waarden. Ze stippelen een weg uit naar een duurzame toekomst en werken nauw samen met lokale producenten, altijd met respect voor het milieu. Zo brengen ze niet alleen de smaak van kwaliteitsfruit rechtstreeks uit de boomgaarden (waar mogelijk), maar ook een verhaal van verantwoorde productie.

De cocktail voor de Koning en Koningin

Samen met de marketing directeur van Materne, Jean-Frederic Legrand, besprak ik de opdracht. De eerste voorwaarde was dat de cocktail voor het vorstenpaar geen alcohol zou bevatten. Daarnaast leek het ons ook gepast om politiek buiten beschouwing te laten door geen rode of groene cocktail te maken, of welke kleur dan ook die politiek geïnterpreteerd zou kunnen worden. En als finishing touch moest de cocktail iets vorstelijk of typisch Belgisch uitstralen.

Ik besloot de uitdaging aan te gaan door een gelaagde cocktail te maken, geïnspireerd door de Belgische landsvlag. Met zorgvuldig gekozen ingrediënten, elk met een unieke smaak, creëerde ik een glas vol smaak en symboliek in zwart, geel en rood. Het resultaat? Een lekkere compositie die niet alleen de smaakpapillen prikkelt maar ook een visuele ode brengt aan ons Belgenland.

Als naam voor de cocktail koos ik Tricolore Treat, een verwijzing naar de tricolore vlag, maar ook naar de Halloween-periode (trick or treat) waarin dit bezoekt plaats zou vinden.

Koning en Koningin Filip en Mathilde - in Namen bij Materne - cocktail

Recept: Tricolore Treat

Ingrediënten:
Tijmsiroop 1 cl.
Materne druivensap 2 cl.
Materne ananassap 1 cl.
Materne citroensap 2 cl.
Materne appelcompote 2 tl.
Materne veenbessensap 2 cl.
Gefilterd water 1 cl.
Garnituur van rood zout

Bereiding:
Meng de tijmsiroop met het druivensap in een gekoeld glas. Voeg ijs toe.
Shake het ananassap, citroensap en appelcompote in een shaker en voeg dit voorzichtig toe aan het glas door het over de bolle zijde van een lepel te gieten. Op deze manier vormt het een aparte laag. Meng het veenbessensap met het water en voeg ook dit voorzichtig toe, zodat het een aparte laag vormt.
Werk af door met een gebakborsteltje confituur (of suikersiroop) een rand te schilderen op het glas en hier rood zout over te sprinkelen.

In een gekke week met meerdere uitzonderlijke projecten, spant dit project – om het in vorstelijke termen uit te drukken – toch wel de kroon.

Meer nieuws? Klik hier!

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *