The Balvenie Fifty, 50 jaar oude single malt voorgesteld in Antwerpen
In de glooiende heuvels van Dufftown, in het hart van de Schotse Speyside-regio, staat The Balvenie Distillery. De regio telt veel mooie distilleerderijen, maar wat The Balvenie bijzonder maakt, is dat het vrijwel elk aspect van het productieproces zelf beheert: Er wordt niet enkel gestookt. Bij The Balvenie wordt er zelf gerst verbouwd, op traditionele wijze gemout, de stookketels worden onderhouden door eigen kopersmeden en ook alle houten vaten worden zelf met de hand hersteld.
De traditionele manier van werken staat voor The Balvenie echter niet gelijk aan stilstaan. Ze schuwen het experimenteren zeker niet. Die experimenten vinden we vooral terug tijdens het rijpingsproces, zo is The Balvenie – en meer bepaald hun Malt Master David C. Stewart – de grondlegger van “cask finishing“.

Bij deze techniek krijgt de whisky eerst een lange rijping op een bepaalde type vat, zoals bijvoorbeeld Amerikaanse eik. Nadien volgt een kortere afrijping op andere type vat, dat andere smaken afgeeft, zoals Europese eik. Zo rijpt de gekendste whisky uit het gamma van The Balvenie, de DoubleWood 12 Year Old, eerst 11 jaar op ex-bourbon-vaten, nadien zo’n 9 maanden op ex-sherry-vaten en tot slot zo’n 3 à 4 maanden in tuns. Die tuns zijn grote eiken vaten, die niet veel smaak meer afgeven, maar waar de whisky tot rust kan komen.
Een andere populaire expressie van The Balvenie, met een cask finish, is de 14 jaar oude Caribbean Cask whisky, die zoals de naam al doet vermoeden een afrijping krijgt op rum-vaten. Uit deze rum-finished versie kwam dan weer een ander experiment voort, een 27 jaar oude whisky die maar liefst 7 jaar op Caroni-vaten werd gerijpt. The Balvenie past echter niet op elke whisky een cask finish toe, soms wordt er ook gekozen voor een lange rijping op 1 bepaald type vat met uitgesproken smaken, zo lanceerde The Balvenie vorig jaar de 19 jaar oude “Cask & Character“, die zijn volledige rijping op sherry-vaten kreeg.

The Balvenie Fifty Collection
Met trots kondigt The Balvenie de nieuwe reeks “The Balvenie Fifty Collection” aan, een exclusieve trilogie van vijftig jaar oude single malts die over de komende drie jaar wordt uitgebracht. Deze collectie is een reeks van hyperexclusieve whisky’s, die in een extreem gelimiteerde oplage van slechts 125 flessen wereldwijd wordt op de markt wordt gebracht.
The Balvenie Fifthy: the first edition
De eerste uitgave, The Balvenie Fifty First Edition, is een single cask whisky gedistilleerd in 1973 en gerijpt voor (iets meer dan) 50 jaar in Europese eik. Deze unieke selectie werd gemaakt door Malt Master Kelsey McKechnie en wordt gebotteld op vatsterkte aan 52,3% ABV.
Voor The Second Edition, die in 2025 wordt gelanceerd, wordt een kleine hoeveelheid ‘First edition’-whisky gehuwd met een tweede whisky van The Balvenie. Deze whisky werd eveneens gedistilleerd in 1973, ook meer dan 50 jaar gerijpt maar ditmaal op Amerikaanse eik. In 2026 volgt de derde en laatste editie, waarbij de first en second edition gehuwd worden met een derde whisky die in 1974 op vaten ging.

Exclusieve presentatie
The Balvenie Fifty wordt gepresenteerd in een op maat gemaakte houten kist, ontwikkeld door de Croglin uit Cumbria. De verpakking is een meesterwerk op zich en bestaat uit meer dan 100 verschillende componenten, met een schroefvormige structuur van vier soorten hout. De houten koker is vervaardigd met een precisietolerantie van minder dan een tiende millimeter en wordt verder geaccentueerd met een afwerking van vergulde messing.
Prijskaartje van meer dan 50.000 euro gerechtvaardigd?
Van elk van de drie edities worden er slechts 125 exemplaren gemaakt. De voorraad van 50 jaar oude gevulde whiskyvaten is nu eenmaal ook heel beperkt. Bovendien brengt een rijping van zo’n lange duurtijd ook altijd veel risico met zich mee.
Eerst en vooral kan het hout de smaak volledig overnemen, waardoor de whisky niet meer lekker zou smaken. Verder loopt de distilleerderij het risico dat het vat gaat lekken, waardoor 50 jaar aan vakmanschap zou verdwijnen.
Maar zelfs zonder lekkage verdwijnt een groot deel van de whisky in de loop der jaren door verdamping. In Schotland gaat er op die manier gemiddeld zo’n 1 à 2% van de whisky ‘naar de engelen’. Na een rijping van 50 jaar moet de whiskymaker zich vaak tevreden stellen nog zo’n 30% van het originele volume aan whisky. Zo’n 70% van de whisky is onherroepelijk verdwenen.
Een ander risico is force majeur, een onstopbare, onverwachte gebeurtenis zoals een brand of overstroming die de whisky verwoest. Of kleinschaliger, een menselijke fout in het magazijn, zoals een verkeerde blending of een magazijnier die per ongeluk een vat kapotmaakt tijdens transport.
Tot slot is er het financiële aspect, zelfs als alles goed gaat met de vaten, zit de distilleerderij 50 jaar lang met vaststaand kapitaal. 50 jaar lang brengt deze whisky niets op, in tegendeel, deze whisky kost de distilleerderij een aardige duit aan stockage, verzekeringen en onderhoud.
Al deze factoren samen, plus het zeldzame en gewilde karakter van de whisky, bepalen de prijs van zulke flessen. In dit geval is die prijs vastgelegd op £42,500, oftewel zo’n 51.000 euro!

The Balvenie fifty voorgesteld in Antwerpen
Voor de lancering op de Belgische markt koos The Balvenie voor een unieke locatie: de showroom van Arno Declercq. De Belgische kunstdealer en meubelontwerper past helemaal in het plaatje van The Balvenie, ook bij hem staat vakmanschap centraal. Hij staat bekend om zijn unieke meubels en sculpturen, vaak gemaakt van natuurlijke materialen en wereldwijd tentoongesteld in gerenommeerde galerieën en luxe interieurs.

Op het lanceringsevent wordt niet enkel de Fifty voorgesteld, brand ambassador Alexis Sang neemt iedereen mee in het verhaal van The Balvenie aan de hand van een 4-gangen-diner met bijpassende whisky’s. Als eikpunt wordt er gestart met de 12 jaar oude DoubleWood, als pairing bij carpaccio van Franse coquilles met truffel, eringi-paddenstoelen en sushi-azijn.

Het eerste hoofdgerecht is een kort geroosterde en gerookte beef tataki, met roquefort, rucola en geroosterde pijnboompitten. Deze gang wordt gepaird met The Balvenie 16 Year Old French Oak. Deze whisky kreeg een finish op Pineau des Charantes-vaten.


Als tweede hoofdgerecht serveert de chef een tartaar van gepofte biet met limoenmousse en waterkers. Hierbij pairt Alexis de 19 jaar oude Cask & Character. Ook het dessert, een ganache van chocolade met mascarpone, hazelnoot, appel, en peer krijgt een pairing. En wat voor één! The Balvenie 25 Year Old, deze expressie het jongere broertje van de fifty noemen, doet de whisky te weinig eer aan. Op zowat elke andere avond zou deze whisky de ster van de avond zijn.

Op dit event, na het diner, gaat alle aandacht naar het midden van de showroom. Daar staat een groot Arno Declercq-sculptuur, een echte eyecatcher van zo’n 15 kubieke meter. Maar op het lanceringsevent staat uiteraard de nieuwe The Balvenie 50 centraal. De whisky staat trots tentoongesteld op een sokkel, tevens ontworpen door Arno Declercq. Niet elke whisky zou er in slagen de aandacht te trekken naast de kunstwerken van Declercq, maar de Fifty doet het!


met dank aan:
The Balvenie, Oona Agency, Amy Van Wingen, Alexis Sang, Vincent “Le Good Belge” & Arno Declercq
Tekst; Yannick Van Dyck
Foto’s: Yannick Van Dyck / Le Good Belge / Matthias Soberon