Alles over vermout.
  • Follow me on:
  • my BLOG
  • my INSTAGRAM
  • Vermouth online bestellen
  • Ontdek leuke vermouthpakketten
  • Wat is vermout
  • Stijlen
  • Botanicals
  • Merken
  • Bars
  • Cocktails
  • Blog

Botanicals

In de productie van gin en vermout kunnen honderden verschillende kruiden en specerijen gebruikt worden om smaak en aroma toe te voegen. Deze botanicals hebben vaak ook een heilzame werking en werden daarom vroeger vaak gebruikt in de geneeskunde. Het is onbegonnen werk om ze allemaal op te lijsten, maar hieronder alvast een lijstje van twintig vaak gebruikte botanicals. Klik op de naam om hun afkomst en werking te ontdekken.

Absintalsem

Ook wel : Artemisia Absinthium
Een mythische plant waarvan het blad en de knoppen gebruikt kunnen worden. De plant heeft een intense, opvallende geur. De bittere extracten van de knoppen worden gebruikt in de productie van vermout en absint. Deze extracten hebben een eetlustopwekkende werking. Afkomstig uit o.a. Midden-Europa.

Angelicawortel

Ook wel: Angelica archangelica
Aromatische zaden, met maagversterkend, stimulerend effect. Buiten de zaden kan ook de wortel gebruikt worden. Afkomstig uit o.a. Midden-Europa

Cascarilla

Ook wel: Croton eluteria
Deze schors is niet zo bekend bij ons, smaakt licht bitter en werkt stimulerend. Uit de schors worden ook etherische oliën gemaakt. Afkomstig uit o.a. Mexico en Cuba.

Cassia kaneel

Ook wel: Cinnamomum cassia
Een zoete schors, zoeter dan de ceylon variant. Afkomstig uit o.a. Indonesië en Sri Lanka.

Ceylon kaneel

Ook wel: Cinnamomum Zeylanicum
Een schors met een intense, zoet-kruidige geur en smaak. Iets minder zoet dan Cassia kaneel. Afkomstig uit o.a. Sri Lanka.

Franse roos

Ook wel: Rosa gallica of de apothekersroos
Een rode roos met een intense geur. Werd vroeger gebruikt om wonden te genezen. Afkomstig van Noord-Frankrijk en Midden-Duitsland.

Hopmarjolein

Ook wel: Origanum dictamnus of Kent Beauty Oregano of Hop-oregano
Een oregano-variant, maar het ruikt nog beter dan gewone oregano. Zowel de bloemen en bladeren kunnen gebruikt worden. Licht bitter met een stimulerende werking. Gekweekt in o.a. Zuid-Europa.

Kalmoes

Ook wel: Acorus calamus
De licht bittere wortel van een vijver- of moerasplant met aangename aroma’s.Werkt stimulerend maar ook tegen reuma en wakkert de eetlust aan. Afkomstig uit oa. Zuidoost-Azië.

Kamille

Ook wel: Chamaemelum nobile of Roomse Kamille
Bloemen met een intense en fruitige geur. Zowel de bloemen als de bladen worden gebruikt. Kamille heeft een maagversterkende en krampstillende werking. Afkomstig uit o.a. Midden-Europa.

Kardemom

Ook wel: Elettaria cardamomum
Zoete zaadjes met een aangename en doordringende geur, wordt ook in speculaas gebruikt. Familie van gember. Afkomstig van o.a. Zuid-India.

Kinaschors

Ook wel: Cinchona officinalis
Een zeer bittere bast. Hoofdingrediënt van quinquina en van tonic. Goed voor de spijsvertering en de eetlust. Afkomstig uit o.a. Peru.

Korianderpoeder

Ook wel: Coriandrum sativum of Ketoembar
Poeder gemaakt van een vrucht met een zeer kruidig aroma. Niet te verwarren met de korianderbladen, waarvan men wel eens zegt dat ze naar zeep smaken. Ketoembar zou helpen tegen maagklachten en is afkomstig van o.a. het Midden-Oosten.

Kruidnagel

Ook wel: Syzygium aromaticum
Gedroogde knoppen van de kruidnagelboom. De naam is afkomstig van de vorm, de kruidige knoppen lijken namelijk op een nagel. Wakkert de eetlust aan. De grootste producenten van kruidnagel zijn Madagaskar, Tanzania en Indonesië.

Lavendel

Ook wel: Lavandula angustifolia
Kruidige bloemen met een heel herkenbare geur. De geur trekt in de zomer vaak bijtjes aan. Goed voor het hart. Afkomstig van o.a. Zuid-Europa.

Lis

Ook wel: Iris germanica florentina of viooltjeswortel
Een florale wortel met viooltjesaroma en een kalmerende werking. De bladeren van de iris kunnen wit of blauw zijn. Afkomstig uit o.a. Italië.

Sandelhout

Ook wel: Pterocarpus santalinus
Een poeder gemaakt van geraspt rood hout. Helpt bij een verstopte neus en verkoudheid en heeft een antiseptisch effect op de urinewegen. Afkomstig van Zuidoost-Azië.

Sint-Janskruid

Ook wel: Hypericum perforatum
Florale kruiden met een licht antidepressieve werking. Bloeit vooral rond het Sint-Jansfeest (24 juni), vandaar de naam. Afkomstig van o.a. Midden-Europa.

Steranijs

Ook wel: Illicium verum
Zoete peulvruchten met een heel herkenbare smaak en geur. Men moet niet ver zoeken naar de afkomst van de naam: de vrucht is stervormig en smaakt naar anijs. Werkt licht stimulerend, antibacterieel en antioxidant. Afkomstig uit o.a. China en Vietnam.

Tonkabonen

Ook wel: Dipteryx odorata
Eigenlijk zaden met een zoete en nootachtige geur. Werd vroeger als vervanger van vanille gebruikt. Werkt pijnstillend, zou vooral goed zijn tegen zenuwpijn. Afkomstig uit o.a. Guyana.

Zoethout

Ook wel: Glycyrrhiza glabra of kalissenhout
Enorm zoete stukjes wortelstok, 10 tot 50x zoeter dan suiker en toch minder slecht voor de tanden. Werkt synergetisch met hormonenstoffen zoals cortisol. Deze variant van zoethout is afkomstig van Zuid-Europa, andere varianten uit China en het Midden-Oosten.


Wat is vermout
Stijlen
Merken
Bars
Cocktails
>> Bezoek de Negroni Cocktail & Spirits Blog

Negroni : vermout botanicals

De betrachting van Negroni.be is een bron van informatie te zijn voor alles omtrent vermout. De verschillende stijlen, de beste merken, de hipste bars en de lekkerste cocktails komen aan bod. De legale voorwaarden en bronnen van deze website kan u hier vinden. Voor opmerkingen en meer informatie kan u mailen naar info at negroni punt be.
Powered by La Bodeguita