Alles over vermout.
  • Follow me on:
  • my BLOG
  • my INSTAGRAM
  • Vermouth online bestellen
  • Ontdek leuke vermouthpakketten
  • Wat is vermout
  • Stijlen
  • Botanicals
  • Merken
  • Bars
  • Cocktails
  • Blog

 Klik op de naam om de merken te ontdekken

Atsby

Vanuit hun thuisbasis in New York brengt Atsby sinds 2012 vermout op de markt. De vermout die ze produceren is op basis van een kwaliteitsvolle Chardonnay en wordt versterkt met artisanale appel brandy. Het gebruik van brandy heeft al een invloed op de smaak alvorens de botanicals worden toegevoegd. Atsby heeft momenteel 2 soorten op de markt: Atsby Amberthom is een semi-dry vermout, op smaak gebracht met 21 botanicals en gezoet met honing. De zoetere tegenhanger heet Atsby Armadillo Cake, die bevat 32 botanicals en wordt gezoet en gekleurd met karamel op basis van muscovado. De meest opvallende botanical die ze gebruiken is de shiitake paddenstoel.

Vermouts:
Atsby Amberthorn
Atsby Armadillo Cake

Website: http://www.atsbyvermouth.com

Atsby Vermouth Amberthorn Atsby Vermouth Armadillo Cake

Belsazar

Belsazar is een jong Duits vermoutmerk, opgericht door Maximilian Wagner, Philipp Schladerer en Sebastian Brack. Deze heren produceren hun vermout op basis van de beste wijnen van de streek Zuid-Baden. De aromatisering verloopt duurzaam met ingrediënten uit eigen streek. De versterking gebeurt met Schladerer brandy, geproduceerd door een familiebedrijf uit het Zwarte Woud, dat sinds 1844 op ambachtelijke wijze fruitige brandy maakt. De vermout wordt niet in vaten maar in gigantische stenen kruiken bewaard om te vermijden dat de smaak beïnvloed wordt tijdens de bewaring.

Vermouts:
Belsazar Dry
Belsazar Red
Belsazar Rosé
Belsazar Vintage Rosé
Belsazar White

Website: http://www.belsazar-vermouth.com

Belsazar Vermouth dry Belsazar Vermouth red Belsazar Vermouth rosé Belsazar Vermouth white

Boissiere

Zoals de naam al doet vermoeden was Boissiere oorspronkelijk een Frans merk. Boissiere was een van de belangrijkste merken in de Chambéry vermoutstijl. In 1971 stopte de productie in Frankrijk en werd de productie verhuisd naar de andere kant van de Mont Blanc, Turijn. Chambéry en Turijn worden beschouwd als de hoofdsteden van vermout productie, deze vermout is de enige ooit die in beide steden geproduceerd werd. De vermouts van Boissiere zijn redelijk floraal en worden verder onder meer met koriander gekruid.

Vermouts:
Boissiere Extra Dry
Boissiere Sweet

Boissiere Vermouth dry Boissiere Vermouth Sweet

Carpano

Carpano is een merk met een rijke geschiedenis, het is een van de vermoutmerken met wereldwijde distributie. Reeds in 1786, in Turijn, startte Antonio Benedetto Carpano de commercialisering van rode vermout. Er wordt zelfs beweerd dat hij de term vermout heeft uitgevonden, maar dat wordt door andere bronnen dan weer tegengesproken. Enkele jaren na de opstart stapte de neef van Carpano mee in de firma en dat werd de start van een succesverhaal.

Carpano brengt 5 soorten vermout op de markt. De best verkopende is Punt e Mes, ongetwijfeld te verkrijgen in uw supermarkt. Deze vermout is een van de weinige vermouts in het segment “Bitter vermouts” ook wel “Vermut Amaro” of “Vermut con bitter” genoemd. Deze vermout is dus extra bitter en kan geplaatst worden tussen rode vermout en amari (Italiaanse bitterdranken). Cocktail tip: Punt e Mes combineert goed met Rye Whiskey.

De mooiste uit het rijtje is wellicht Carpano Antica Formula. De vermout die letterlijk vertaald kan worden als oude formule, is nog maar sinds de jaren ’90 op de markt maar dus volgens een oud recept, meer bepaald een recept van oprichter Antonio Benedetto Carpano hem zelve. Deze vermout wordt heel hoog aangeschreven vanwege zijn fijne smaak, maar er zit ongetwijfeld ook wel een beetje marketing achter. De vermout wordt slechts in beperkte oplage geproduceerd en wordt verkocht in ambachtelijk gemaakte en genummerde flessen, afgesloten met een kurk. Het label is een replica van de flessen uit de tijd van het originele recept. Vervolgens worden de flessen in een mooie koker gestoken. Maar goede marketing is niet de enige reden van het succes, deze vermout onderscheidt zich ook echt van de concurrentie. Het is een van de weinige spelers in de categorie “Vanilla Vermout” of op z’n Italiaans “Vermut alla vaniglia”, zoals de naam van de categorie al zegt is het dus een vermout die op smaak gebracht wordt door vanille. Een quote van een barman: "Cinzano is like a soccer player, Carpano Antica Formula is a linebacker. Both are muscular, but one let's you know when it hits you."

Carpano Classico is een hedendaagse variant op de eerste gecommercialiseerde vermout van Carpano. Deze vermout met dieprode (bijna zwarte) kleur is redelijk moeilijk verkrijgbaar, maar ik verwacht dat de productie zal opgedreven worden, nu vermout aan populariteit wint. Verder is er Carpano Bianco, een zoete witte vermout. Laat u niet misleiden door de groene fles. Groene flessen worden meestal gebruikt voor droge vermouts, deze is tamelijk zoet. Tenslotte is er ook nog een droge vermout: Carpano Bianco.

Carpano werd in 2001 opgekocht door de Fratelli Branca distillerie, dat vooral bekend van zijn Fernet Branca, een van de bekendste amaro-merken ter wereld. De productie is sindsdien verhuisd vanuit Turijn naar Milaan.

Vermouts:
Carpano Antica Formula
Carpano Bianco
Carpano Classico
Carpano Dry
Carpano Punt e Mes

Website: http://www.brancainternational.com

Carpano Vermouth

Castagna

Australische vermout zit in de lift. Wijnhuis Beechworth, dat uitgebaat wordt door de familie Castagna, brengt al jaren Australische wijnen op de markt en springt nu ook mee de vermouttrein.

Castagna Classic Dry Vermouth is een Australische vermout op basis van Shiraz Rosé. De wijn wordt gearomatiseerd met meer dan 30 botanicals en verstrekt. Het resultaat is een hartige vermout, die een ideaal aperitief vormt. Castagna gaat goed samen met appelsien of pompelmoes.

Vermout:
Castagna Classic Dry Vermouth

Website: http://www.castagna.com.au

Castagna Vermouth

Cinzano

De geschiedenis van Cinzano brengt ons terug naar de 18e eeuw. De broers Giovanni Giacomo en Carlo Stefano Cinzano hadden in het dorpje Pecetto Torinese een kruidenwinkel, waar ze reeds in 1757 likeur verkochten op basis van de alpenkruiden uit hun winkel. In 1815 werden ze, door de nabij gelegen stad Turijn, tijdelijk uitgeroepen tot de officiële producent van Vermut di Torino. Na de productie van rode vermout begonnen ze ook Vermut Bianco te produceren en later ook een Extra Dry variant. In de jaren 1890 begonnen ze met export naar oa. Argentië, Brazilië en de Verenigde Staten. Tot heden is Cinzano nog steeds wereldwijd een van de bekendste vermoutmerken. Cinzano vermouth is verkrijgbaar in zowat elke supermarkt.

Sinds 1999 behoort het merk tot de portefeuille van Campari, dat het merk kocht van Diageo.

Recent lanceerde Cinzano enkele nieuwe varianten: Cinzano 1757 (een limited edition premium vermouth) en enkele flavoured vermouths.

Vermouts:
Cinzano 1757
Cinzano Bianco
Cinzano Extra Dry
Cinzano Limetto
Cinzano Orancio
Cinzano Rosso
Cinzano Rosé

Website: http://www.camparigroup.com/en/brands/cinzano.jsp

Cinzano 1757 vermouth Cinzano Vermouth Flavored Cinzano

Cocchi

Cocchi is een Italiaans wijnhuis dat vanaf 1891 verschillende wijnen op basis van tamelijk zoete en florale muscat druiven produceert. In de wereld van cocktails zijn ze vooral bekend vanwege hun Americano, die beschouwd wordt als het beste alternatief voor de originele Kina Lillet, dat midden de jaren ’80 van naam en recept veranderde. Sinds 2011 produceert het Cocchi-huis ook terug vermout en werd het de eerste vermout met een AOC (Appellation d’Origine Controlée) certificering sinds lang op de Amerikaanse markt.

De vermout van Cocchi heet voluit Cocchi Storico Vermouth di Torino en wordt op smaak en kleur gebracht door citrus-schillen, zoethout, vanille en karamel.

Een aanrader voor gebruik in cocktails zoals de Negroni!

Vermout:
Storico Vermouth di Torino (AOC)

Website: http://www.cocchi.it

Cocchi di Torino Vermouth

Contratto

Het Contratto wijnhuis is zoals vele Italiaanse vermoutproducenten gevestigd in de Piëmonte streek. Ze zijn vooral gespecialiseerd in mousserende wijnen, maar maken ondertussen ook weer de vermout en americano die ze voordien tot de jaren 1960 maakten. Verder maken ze ook fernet. Dit merk wint sterk aan populariteit in de VS, vooral de americano scoort goed.

Hun aperitiefdranken zijn op basis van de Cortese druif, worden gearomatiseerd met 30 tot 50 botanicals (van Aziatische medicijnkruiden tot Italiaanse specerijen) en worden versterkt met een Italiaanse brandy. De flessen dragen een prachtig label en zijn ook verkrijgbaar in kleine maten (375 ml.), wat een slimme zet is, gezien vermout, fernet en americano niet lang bewaren na opening.

Vermouts:
Contratto Vermouth Bianco
Contratto Vermouth Rosso

Website: http://www.contratto.it

Contratto Vermouth Bianco Contratto Vermouth Rosso

Dolin

Dolin is een iconisch merk uit Chambéry, Frankrijk. Chambéry wordt vaak de 2e hoofdstad van vermout genoemd, de andere is Turijn. Chambéry is meer bepaald de hoofdstad van de zoete witte vermout. Dolin stond aan de bakermat van zoete witte vermout. Reeds in 1821 brachten ze zoete witte op de markt, lang voor de Italianen zoete witte vermout begonnen te produceren. Deze stijl van vermout staat dan ook bekend als Chambéry Blanc. Sinds 1932 draagt Dolin dan ook trots een AOC label (Appelation d’Origine Controlée). Dolin produceert verder ook zoete rode (Dolin Rouge), droge witte vermout (Dolin Dry) en een aperitief mix van vermout met aardbeidenlikeur (Dolin Chamberyzette).

Vermouts:
Dolin Blanc
Dolin Rouge
Dolin Dry
Dolin Chamberyzette

Website: http://www.dolin.fr

Dolin Vermouth

Forest

Forest Vermouth is de eerste (en voorlopig enige) Belgische vermout op de markt. Jurgen Lijcops, de eigenaar van Forest Spirits, bracht eerder 4 verschillende gins op de markt. Maar als sommelier en wijnliefhebber ligt vermout ook heel nauw aan het hart van Lijcops.

Forest Spirits draagt ecologisch verantwoord ondernemen hoog in het vaandel. Er wordt zoveel als mogelijk gewerkt met lokaal gekweekte botanicals. Alles wat lokaal kàn geteeld worden, wordt lokaal geteeld. Het tweede focuspunt van Forest Spirits is kwaliteit. Bij Forest Vermouth vertaalt zich dat bijvoorbeeld naar een rijping van 6 maanden op eiken vaten van Château d’Yquem (Sauternes), een van de duurste witte wijnen ter wereld. De eisen van wijnhuis Château d’Yquem liggen zo hoog dat ze soms een jaar geen wijn uitbrengen omdat de kwaliteit niet perfect is.

Forest Vermouth wordt gemaakt op basis van wijnmost van biologische Malvasia-druiven uit Montepulciano (Toscane) van het befaamde Avignonesi-wijnhuis, dat overigens ook in Belgische handen is. De vermout wordt gekruid met 52 verschillende botanicals, zoals (exotisch) fruit, salie, gember, gentiaan, engelwortel en citrusschillen

Vermout:
Forest Vermouth

Website: http://www.forest-spirits.com

Forest Vermouth

Gancia

Gancia werd opgericht in 1850 door Carlo Gancia, die aan de wieg zou staan van de eerste Italiaanse schuimwijn (Asti Spumante). Gancia is nog steeds een familiebedrijf met de 5e generatie nu aan het roer. Zowel de productie als de marketing wordt nog steeds nauwgezet opgevolgd door de familie, ze kijken er op toe dat het productieproces nog steeds volgens de handleiding van de eerste generatie gebeurt en met de dezelfde aloude ingrediënten. Ze produceren vandaag 3 vermouts (Rosso, Bianco en Dry), een americano (Gancia Americano Originale) en een digistief wijn (Gancia Barolo Chinato Antica Recetta). Gancia Americano is verkrijgbaar is meeste supermarkten, Gancia Rosso soms ook, de andere varianten zijn moeilijker te vinden bij ons.

Vermouts:
Gancia Bianco
Gancia Dry
Gancia Rosato
Gancia Rosso

Website: http://www.gancia.it

Gancia Vermouth Bianco Gancia Vermouth Dry Gancia Vermouth Rosso

Iris

Vermut Iris wordt geproduceerd door De Muller, een Spaans wijnhuis actief sinds 1851. Zoals meeste Spaanse vermout producenten is De Muller gebaseerd in Reus, nabij Tarragona. In de twintigste eeuw was De Muller hofleverancier van het Vaticaan, ze bewaarden miswijnen voor de kerk, onder het bewind van Pius X en Johannes XXIII. De Muller produceert 4 vermouts: Iris Blanco, Iris Rojo een mediterraanse variant Iris Dorado en een exclusievere versie De Muller Reserva.

Vermouts:
De Muller Vermut Reserva
Vermut Iris Blanco
Vermut Iris Dorado
Vermut Iris Rojo

Website: http://www.demuller.es

De Muller vermut reserva

La Quintinye Vermouth Royal

La Quintinye werd gelanceerd in 2013 en is dus een relatief nieuw vermoutmerk. Het merk werd vernoemd naar Jean-Baptiste De La Quintinye, de botanist van Zonnekoning Louis XIV. De vermout is afkomstig van dezelfde streek als Monsieur De La Quintinye en zijn streven naar kwaliteit en innovatie in de tuinen van Versailles is voor de makers van de vermout een groot voorbeeld.

La Quintinye wordt gemaakt op basis van Franse witte wijnen in combinatie met Pineau des Charentes, de befaamde versterkte wijnen. Pineau des Charentes wordt verstrekt met Cognac en gerijpt in eiken vaten.

La Quintinye Blanc wordt gemaakt met witte wijn, witte Pineau des Charentes en 18 botanicals. La Quintinye Extra Dry is gelijkaardig maar bitterder vanwege de 27 botanicals. De rode variant La Quintinye Rouge wordt gemaakt met witte wijn, rode Pineau des Charentes en 28 planten en kruiden.

Vermouts:
La Quintinye Vermouth Royal Blanc
La Quintinye Vermouth Royal Extra Dry
La Quintinye Vermouth Royal Rouge

Website: http://laquintinyevermouthroyal.com

La Quintinye Royal Vermouth Blanc La Quintinye Royal Vermouth Dry La Quintinye Royal Vermouth Rouge

Mancino

Mancino is een relatief nieuwe speler op de markt. De vermouts worden artisanaal gemaakt naar een recept van bartender Giancarlo Mancino. De man vertrok op 18-jarige leeftijd naar New York om de kneepjes van het vak te leren en kwam later in London terecht in de bar van het chique Lanesborough Hotel. Na een tijdje gewerkt te hebben als hoofdbarman van dat hotel besloot hij een horeca consultancy bedrijf op te richten, met de duurste hotels ter wereld als klanten. In 2009 raakte hij in Hong Kong verzeild waar hij aan het hoofd stond van de bar in het Otto e Mezzo Bombana hotel en het concept uitwerkte voor een van de chiquere bars van het eiland: Il Milione. De kaart van Il Milione bestaat vooral uit vermout cocktails, allen met zijn eigenste vermout: Mancino.

Mancino produceert 4 vermouts. De eerste is Mancino Secco, een droge vermout met 19 botanicals, waaronder enkele mediterrane kruiden. Giancarlo Mancino gebruikt deze vermout in zijn Dry Martini’s. Een tweede vermout is Mancino Bianco Ambrato, een zoetere amberkleurige vermout met een redelijk hoog quinine gehalte. Mancino gebruikt deze drank voor een vrouwelijke versie van de Negroni. Vervolgens hebben we nog een rode vermout: Mancino Rosso Amaranto. Deze amarant rode vermout wordt gemaakt met 38 botanicals en is bitterzoet. Volgens Mancino de ideale vermout voor een Manhattan. De laatste is de meest exclusieve uit het rijtje: Mancino Vecchio, dit is een gerijpte versie van de Rosso Amaranto. Hiervan worden slechts 800 (genummerde) flessen per jaar gemaakt.

Vermouts:
Mancino Bianco Ambrato
Mancino Chinato Vermouth
Mancino Rosso Amaranto
Mancino Secco
Mancino Vecchio

Website: http://www.mancinovermouth.com

Mancino Vermouth Mancino Vermouth Mancino Vermouth Mancino Vermouth Mancino Vermouth

Martelleti

De geschiedenis van Casa Marteletti begint in het hart van de Asti streek, waar ze in het dorpje Cocconato wijn verbouwden op de Riviera del Monferrato, een heuvel met ideale omstandigheden voor een wijngaard: een mild klimaat en urenlang in de zon. Casa Marteletti vermut ricetta classica, of kortweg Marteletti Classico is exclusieve vermout op basis van Moscato wijn. De amberkleurige vermout wordt verkocht in een mooi donkere fles, die op zijn beurt in een stijlvolle koker zit die het exclusieve karakter van de vermout onderstreept. De vermout staat vaak hoog aangeschreven en combineert goed met chocolade.

Vermout:
Marteletti Classico

Website: http://www.perlino.com

Martelleti Vermouth

Martini & Rossi

In 1863 namen Alessandro Martini, Luigi Rossi en Teofilo Sola de nationale wijn distillerij in Pessione over en veranderden de naam naar Martini, Sola & Scia. In 1879 trok de Sola familie zich uit het bedrijf waardoor de firma de huidige naam ‘Martini & Rossi’ kreeg. Reeds in 1868 begon Martini & Rossi, meestal afgekort tot Martini, met het exporteren van vermout naar de Verenigde Staten. In 1900 begon de productie van Martini Extra Dry en in 1910 volgde Martini Bianco. Met zijn Rosso werd Martini marktleider in de wereld van de rode vermout, wereldwijd wordt er echter nog meer Martini Bianco verkocht. Het merk Martini is zelfs zo succesvol geworden dat vele mensen de merknaam Martini toekennen aan de gehele categorie vermout. Martini werd een synoniem voor vermout. Je kan dit vergelijken met Pampers, de merknaam die vaak toegekend wordt aan luiers van alle soorten en merken.

De afgelopen jaren bracht Martini enkele fantastische exclusieve vermouts op de markt. In 2010 brachten ze samen met Dolce & Gabanna een goudkleurige fles Martini Gold, die verkocht wordt in een mooie blinkende doos met een gouden plakaatje en een klein cocktailboekje. Deze Martini Gold werd op smaak gebracht met exclusieve en dure ingrediënten zoals mirre uit Ethiopië, saffraan uit Spanje, gember uit India, cubebe peper uit Indonesië. In 2013 kende Martini zijn 150-jarig bestaan en om dat te vieren bracht het de uiterst exclusieve Martini Gran Lusso uit. ‘Gran lusso’ kan letterlijk vertaald worden als ‘grote luxe’ en dat is het ook. Er werd maar liefst 8 jaar aan gewerkt en kwam slechts in beperkte oplage uit. Amper 500 stuks waren voor de Belgische markt bestemd, ik heb er eentje op de kop kunnen tikken rechtstreeks vanuit Italië. De Gran Lusso werd ook met veel luxe voorgesteld, in het decor van een prachtige villa aan het Como meer, met een 600-tal genodigden waaronder ’s werelds beste bartenders omringd door supermodellen, Hollywoodsterren en dure Porsche wagens.

Martini & Rossi fuseerde in 1992 met Barcardi, vormde de Barcardi-Martini groep en is een van de grootste en belangrijkste drankmerken ter wereld. De Bianco, Dry, Rosato en Rosso zijn in nagenoeg elke supermarkt te verkrijgen.

In 2015 lanceerde Bacardi-Martini 2 nieuwe vermouts: Martini Riserva Speciale Ambrato en Martini Riserva Speciale Rubino. Respectievelijk een amber- en robijnkleurige vermout die Martini moet vertegenwoordigen in de hogere middenklasse van vermouts.

Vermouts:
Martini Bianco
Martini D'Oro
Martini Extra Dry
Martini Gold
Martini Gran Lusso
Martini Riserva Speciale Ambrato
Martini Riserva Speciale Rubino
Martini Rosato
Martini Rosso

Website: http://www.martini.com

Martini and Rossi Vermouth

Noilly Prat

In 1813 ontwikkelde Joseph Noilly zijn eerste recept voor een vermout. Zijn zoon Louis ging in zee met zijn schoonbroer Claudius Prat en in 1855 werd Noilly Prat & Cie opgericht. Toen beide heren kwamen te sterven, werd het bedrijf overgenomen door Anne Rosine Prat, de weduwe van Prat (en zus van Louis). In de veertig jaar waarin zij het bedrijf bestierde, werden nieuwe internationale markten ontgonnen.

Noilly Prat Original Dry is een heus toonbeeld, het is een van de bekendste merken van Dry vermouth. Dry vermouth wordt ook wel eens French vermouth of Marseille Dry genoemd, omdat deze stijl afkomstig is van de Franse kust. Noilly Prat wordt geproduceerd in het dorpje Marseillan, maar vergis je niet, dit dorpje meer dan 2 uur rijden van Marseille.

Het proces dat tegenwoordig gebruikt wordt is vrijwel ongewijzigd sinds 1850. Noilly Prat wordt uitsluitend gemaakt van witte druivenrassen geteeld in Marseillan. De hier geproduceerde lichte, fruitige wijnen worden gerijpt in massieve Canadese eiken vaten. De wijn staat gedurende 8 maanden op vat, waar hij rijpt en de smaak van het hout aanneemt, waarna hij wordt overgebracht naar kleinere eiken vaten die gedurende een jaar buiten gestald worden. Hier is de wijn blootgesteld aan de hitte van de zon, de wind van de zee en lage temperaturen in de winter, terwijl de wijn langzaam verandert. Het resultaat is een wijn die droog is, vol en amberkleurig net als Madeira of sherry. Gedurende het jaar buiten wordt 6 tot 8% van het volume verloren aan verdamping.

Hierna wordt de wijn weer naar binnen gebracht om een paar maanden te rusten waarna de wijnen worden gemengd in eiken vaten. Een kleine hoeveelheid mistelle (een mix van druivensap en alcohol) wordt toegevoegd aan de wijn om het te verzachten. In de eiken vaten wordt de drank gedurende drie weken gemacereerd. Een twintigtal kruiden en specerijen worden in de loop van deze 3 weken met de hand toegevoegd. Na minimaal 6 weken rusten is het eindproduct klaar om gebotteld te worden.

In 1971 werd Noilly Prat overgenomen door Martini & Rossi, en sinds 1992 behoort het dus ook tot de Bacardi-Martini groep. De botteling gebeurt door Martini & Rossi in Frankrijk.

Het paradepaardje van Noilly Prat is een droge vermout, die volgens vele bronnen (waaronder mezelf) de ideale vermout voor een Dry Martini is. Voor de Verenigde Staten brengt Noilly Prat sinds 2009 opnieuw een Extra Dry variant op de markt. Er zijn enkele subtiele verschillen tussen de Original Dry en de Extra Dry: De Orignal Dry wordt gemaakt van Clairette en Picpoul wijnen, de Extra Dry gebruikt enkel Clairette, een wijn die minder oxideert. Extra Dry gebruikt minder (zoete) mistelle en is daarom minder zoet. Extra Dry wordt gekruid met dezelfde ingrediënten maar in een andere ratio en krijgt geen extra rijping. Behalve droge vermout brengt Noilly Prat ook een zoete rode vermout uit (Noilly Prat Rouge) en een moderne vermout (Noilly Prat Ambré).

Vermouts:
Noilly Prat Ambré
Noily Prat Extra Dry
Noilly Prat Original Dry
Noilly Prat Rouge

Website: http://www.noillyprat.com

Noilly Prat Vermouth

Nordesía

De naam Nordesia klinkt wellicht bekend in de oren, Nordes Gin is namelijk een van de populairste Spaanse gins. Nordesia Vermouth komt dan ook uit dezelfde stal als de bijna gelijknamige gin.

Voorlopig zijn er 2 varianten op de markt: Norsesia Tinto & Nordesia Blanco. De Tinto vertrekt van rode wijn van Mencía-druiven en wordt gekruid met veenbessen, gentiaan en Galicische kruiden zoals lokale laurier. De Blanco wordt gemaakt op basis van Albariño-wijn. Albariño of Alvarinho wordt vaak de beste witte wijn(druif) van Spanje genoemd.

Vermouts:
Vermú Nordesía Blanco
Vermú Nordesía Tinto


Vermu Nordesia Blanco Vermu Nordesia Tinto

Perucchi

Vermouth Perucchi wordt sinds 1886 in Catalonië gemaakt, sinds kort wordt het ook geëxporteerd naar de Verenigde Staten waar het goed onthaald wordt. De vermout is het geesteskind van ene Augusto Perecchi en bevat enkele opmerkelijk aroma’s zoals peperkoek, dennenwoud en tabak. Hun rode vermout houdt een mooie balans tussen zoet en bitter, door de aromatisering met een compote van zwarte kersen en subtiele bittere kruiden. Een uitstekende vermout om on the rocks te drinken met een hapje erbij.

Vermouts:
Perucchi Blanco
Perucchi Extra Dry
Perruchi Gran Reserva (Rojo)

Perucchi Vermouth Gran Reserva

Regal Rogue

Regal Rogue Lively White, toen Regal Rogue Bianco genoemd, was de eerste Australische vermout op de markt. De halfzoete vermout werd gelanceerd in juli 2012 en gemaakt in kleine batches van 1500 flessen. De vermout werd in Australia zo succesvol dat een rode vermout niet kon uitblijven. De rode vermout werd gelanceerd als Regal Rogue Vermouth Rosso, maar werd in 2015 hernoemd naar Rega Rogue Bold Red, om het gedurfde karakter van de vermouth in de verf te zetten.

Regal Rogue Lively White wordt gemaakt op basis van Australische Sauvignon Blanc en Semillon, gekruid met tijm, limoengras, salie, oregano, basilicum en vanille. De Bold Red start met Australische Shiraz en Semillon en krijgt een kruiding van cacao, gember, kruidnagel en kaneel.

In de zomer van 2015 werden nog 2 nieuwe varianten gelanceerd: Regal Rogue Wild Rosé en Regal Rogue Daring Dry. Uit de namen kan je al afleiden dat ook deze varianten 'not your average vermouth' zijn. De Wild Rosé is een fruitige vermout op basis van Shiraz Rosé en Kina, gekruid met aardbei, rabarber en Illawara pruimen. De Daring Dry is een hartige 'sipping vermouth' op basis van Sauvignon Blanc met tijm, peper, gentiaan en jeneverbes.

Regal Rogue is niet voor iedereen weggelegd, you’ll hate it or you’ll love it. And I love it!

Regal Rogue werd in 2015 op de Berlin International Spirits Comptetion bekroond als “Vermouth of the year”.

Vermouts :
Regal Rogue Bold Red
Regal Rogue Daring Dry
Regal Rogue Lively White
Regal Rogue Wild Rosé

Website: http://www.regalrogue.com

Regal Rogue Bold Red Vermouth Regal Rogue Daring Dry Vermouth Regal Rogue Lively Wild Vermouth Regal Rogue Wild Rose Vermouth

Riccadonna

Riccadonna, opgericht in 1921 door Ottavio Riccadonna, is gehuisvest in Canelli. Buiten vermout produceren ze ook schuimwijn op basis van Moscato druiven. Sinds 2003 behoort het merk tot de Campari groep. Een jaar later verhuisde de productie naar de domeinen van Barbero 1891, een andere producent uit de Campari groep. Een belangrijk wapenfeit van Barbero 1891 was de overname van het succesvolle aperitiefdrankje Aperol in de jaren ’90. De belangrijkste afzetmarkt van Riccadonna is Italië en Australië. Riccadonna produceert ook een americano, onder de naam Riccadonna Rosso Americano.

Vermouts:
Riccadonna Extra Dry
Riccadonna Bianco
Riccadonna Vermouth di Torino (Rosso)

Riccadonna Vermouth di Torino

Riserva Carlo Alberto

Deze vermout werd vernoemd naar koning Carlo Alberto, die begin de jaren 19e eeuw regeerde. De huidige productie is nog steeds gebaseerd op een vermout recept van de hofleverancier van de toemalige koning. Deze hofleverancier, een man genaamd Tumalin Baracco Bartolomé de Baracho, was uitbater van de wijnhandel “Vini di Alba” en grootvader van de huidige productieverantwoordelijke.

De rode vermout is koperkleurig en wordt gekruid met 27 kruiden en specerijen, de witte met 25 en de droge met 21.

Vermouts:
Riserva Carlo Alberto Extra Dry
Riserva Carlo Alberto Bianco
Riserva Carlo Alberto Rosso

Website: http://www.riservacarloalberto.com

Riserva Carlo Alberto

Sacred

Sacred vermouth is een Britse vermout, van de hand van Ian Hart. Enkele jaren gelden besloot Ian Hart het bankleven vaarwel te zeggen en een eigen (micro-)distilleerderij op te starten. Zijn Sacred gin werd een instant succes. Ik ontmoette Ian Hart en zijn vrouw vorig jaar in Antwerpen en vroeg hem waar de naam Sacred vandaan kwam. De vraag werd met veel plezier beantwoord: de naam Sacred komt voor uit een opmerkelijke botanical die Ian gebruikt, namelijk wierook. Meneer en mevrouw Hart vertellen met veel trots en blinkende oogjes hoe hun gin, vodka en vermout gemaakt worden en vooral waar dit gemaakt wordt. De dranken worden niet in een grote distilleerderij gemaakt, maar gewoon simpelweg in de woonkamer van de Harts! Zelfs de kruiden voor hun gin en vermout kweken ze thuis.

Vermout:
Sacred Vermouth

Website: http://sacredspiritscompany.com

Sacred Vermouth

Stock

Stock Spirits biedt een groot gamma van likeuren, aperitiefdranken en sterkedranken aan. Ze produceren dus veel meer dan vermout; whisky, gin, vodka, rum, limoncello, triple sec, et cetera. Het hoofdkantoor van Stock ligt in het Verenigd Koninkrijk, maar de productie van de vermout gebeurt nog steeds in Italië.

Vermouts:
Stock Vermouth Extra Dry
Stock Vermouth Bianco
Stock Vermouth Rosso

Website: http://www.stockspirits.com/

Stock Vermouth Extra Dry Stock Vermouth Rosso

Sutton Cellars

Sutton Cellars is een mooi voorbeeld van een New Western vermout. Deze vermout wordt geproduceerd in het noorden van California, in San Francisco meer bepaald. De streek net ten noorden van San Francisco kent heerlijke wijnen, vanwege het uitermate geschikte klimaat voor wijnproductie. Productie van vermout kon dus niet achterwege blijven. In 2010 werd Sutton Cellars Vermouth de eerste nieuwe Californische vermouth in 10 jaar. Carl Sutton maakt zijn vermout op basis van Sonoma wijnen, die hij op smaak brengt met 17 botanicals, waaronder rozemarijn. Het resultaat is een redelijk droge vermout.

Vermout:
Sutton Cellars Brown Label Vermouth

Sutton Cellars Brown Label

Tribuno

Tribuno werd oorspronkelijk geproduceerd door Vermouth Industries of America, een firma in New York opgericht door Mario Tribuno in 1938. In het midden van de 20e eeuw was deze vermout heel populair in de Verenigde Staten, het was het best verkochte merk na Martini & Rossi. De productie is nu in handen van The Wine Group, een Amerikaanse groep die mass-market wijnen produceert.

Vermout:
Tribuno Extra Dry
Tribuno Sweet

Tribuno Sweet Vermouth

Uncouth

Uncouth vermouth wordt geproduceerd in de Verenigde Staten maar kan eerder in de categorie Modern Vermouth dan als New Western Vermouth gecategoriseerd worden. Uncouth wordt in kleine batches gemaakt, vaak met lokale duurzame ingrediënten maar de vermout is vooral te herkennen aan de speciale smaken: van appel met munt tot peer met gember. De vermout wordt verkocht in flessen met gekke labels: op de Beet Eucalyptus staat bijvoorbeeld een vrouw met een mannenlijf en poezenhoofd. Bizar!

Duurzaam ondernemen is een belangrijke pijler voor Uncouth oprichter Bianca Miraglia.

Vermouts:
Uncouth Apple Mint
Uncouth Beet Eucalyptus
Uncouth Butternut Squash
Uncouth Pear Ginger
Uncouth Serrano Chile Lavender

Uncouth vermouth Uncouth vermouth apple mint

Vermouth del Professore

Vermouth del Professore is de huisgemaakte vermouth van de befaamde Jerry Thomas Bar in Rome. Jerry Thomas is dus ook meteen de professor waar de vermout naar vernoemd is. Professor Jerry Thomas was overigens geen echte professor, dat was slechts een bijnaam. Hij wordt vaak beschouwd als de vader van de Amerikaanse cocktailcultuur.

Vermout:
Vermouth del Professore Rosso

Vermouth del Professore

Vya

Vya is een product van Quady Winery in Madera, Californië. Oprichter Andrew Quady is niet alleen een liefhebber van wijn maar ook van kruiden en planten. Vermout had in zijn thuisland (de Verenigde Staten) lang een slechte reputatie; in cocktails werd daarom vaak weinig vermout gebruikt. Toen Quady in 1997 uitgedaagd werd een vermout te maken waarvan je net meer in je cocktails zou doen kwam zijn passie voor kruiden dus goed van pas. Na een drietal jaar experimenteren kwam Quady met 2 mooie vermouts op de markt: Vya Sweet en Vya Extra Dry. De vermouts worden gemaakt op basis van Muscato wijnen uit de San Joaquin vallei (Californië), gemixt met porto en gekruid met botanicals uit onder andere Indië, Albanië, Rusland, Spanje en Marokko.

In 2012 kwam een derde versie op de markt: Vya Whisper Dry. De naam verwijst naar de delicate kruiding. In deze vermout nemen niet de kruiden maar de wijn de overhand in de smaak. Dit maakt de Vya Whisper Dry zeer geschikt voor een Reverse Dry Martini. Het is een mooi voorbeeld van de New Western stijl.

Vermouts:
Vya Extra Dry
Vya Sweet
Vya Whisper Dry

Vya Vermouth

Yzaguirre

Yzaguirre is een Spaanse vermout die geproduceerd wordt in Reùs, Tarragona. Het wijnhuis werd opgericht door in 1884 opgericht door de familie Yzaguirre. Ze produceren niet minder dan 9 varianten, en een wijnzak van 20 liter vermout. De mooiste uit hun aanbod is de Yzaguirre Selección 1884, die 2 jaar in eiken vaten rijpt voor hij de markt op gaat.

Vermouts:
Francisco Simó Y Cia Blanco
Francisco Simó Y Cia Rojo Yzaguirre Clásico Blanco
Yzaguirre Clásico Rojo
Yzaguirre Reserva Blanco
Yzaguirre Reserva Dry
Yzaguirre Reserva Rojo
Yzaguirre Rosado
Yzaguirre Selección 1884

Website: http://www.vermutyzaguirre.com

Yzaguirre Vermouth Yzaguirre Rojo Reserva

Aanverwant : Americano


Cappelletti Americano

Cappelletti is een artisanale americano die al 4 generaties lang door dezelfde familie geproduceerd wordt vanuit de Alto-Adige regio in Italië. Deze kruidige americano wordt gemaakt met Trebbiano druiven is tamelijk bitter, met een hint van citrus.

Cappelletti Aperitivo Americano

Cocchi Americano

Cocchi is een Italiaans wijnhuis dat vanaf 1891 verschillende wijnen op basis van tamelijk zoete en florale muscat druiven produceert. Het bekendste product uit de Cocchi stal is hun americano, die beschouwd wordt als het beste alternatief voor de originele Kina Lillet, dat midden de jaren ’80 van naam en recept veranderde. Cocchi Americano groeide de laatste jaren zelfs uit tot een cultmerk, dankzij de Vesper cocktail, die weer helemaal hip werd na de Bond-film "Casino Royale".

Buiten de gewone Cocchi Americano is er ook een rode versie op de markt, onder de naam Cocchi Americano Rosa.

Cocchi Americano Cocchi Americano Rosa

Contratto Americano

Het Contratto wijnhuis is zoals vele Italiaanse vermoutproducenten gevestigd in de Piëmonte streek. Ze zijn vooral gespecialiseerd in mousserende wijnen, maar maken ondertussen ook weer de vermout en americano die ze voordien tot de jaren 1960 maakten. Verder maken ze ook fernet. Dit merk wint sterk aan populariteit in de VS, vooral de americano scoort goed.

Hun aperitiefdranken zijn op basis van de Cortese druif, worden gearomatiseerd met 30 tot 50 botanicals (van Aziatische medicijnkruiden tot Italiaanse specerijen) en worden versterkt met een Italiaanse brandy. De flessen dragen een prachtig label en zijn ook verkrijgbaar in kleine maten (375 ml.), wat een slimme zet is, gezien vermout, fernet en americano niet lang bewaren na opening.

Contratto Americano

Gancia Americano

Gancia werd opgericht in 1850 door Carlo Gancia, die aan de wieg zou staan van de eerste Italiaanse schuimwijn (Asti Spumante). Gancia is nog steeds een familiebedrijf met de 5e generatie nu aan het roer. Zowel de productie als de marketing wordt nog steeds nauwgezet opgevolgd door de familie, ze kijken er op toe dat het productieproces nog steeds volgens de handleiding van de eerste generatie gebeurt en met de dezelfde aloude ingrediënten. Ze produceren vandaag 3 vermouts (Rosso, Bianco en Dry), een americano (Gancia Americano Originale) en een digistief wijn (Gancia Barolo Chinato Antica Recetta). Gancia Americano is verkrijgbaar is meeste supermarkten.

Website: http://www.gancia.it

Gancia Americano Gancia Americano Rosso

Riccadonna Rosso Americano

Riccadonna, opgericht in 1921 door Ottavio Riccadonna, is gehuisvest in Canelli. Ze produceren americano, vermout en schuimwijn op basis van Moscato druiven. Sinds 2003 behoort het merk tot de Campari groep. Een jaar later verhuisde de productie naar de domeinen van Barbero 1891, een andere producent uit de Campari groep. Een belangrijk wapenfeit van Barbero 1891 was de overname van het succesvolle aperitiefdrankje Aperol in de jaren ’90. De belangrijkste afzetmarkt van Riccadonna is Italië en Australië.

Riccadonna Americano

Aanverwant : Quinquina


Bonal Gentiane

Deze quinquina balanceert eigenlijk op de rand van quinquina en americano, maar de producent klasseert deze aperitiefwijn zelf als quinquina. Op het label van de fles staat een sleutel, als symbool voor het openen van het hongergevoel. Deze wijn is afkomstig uit Saint Laurent-du-Pont, Frankrijk.

Bonal Gentiane Quinquina

Byrrh

Byrrh is een quinquina die op basis van rode wijn gemaakt wordt, dat is redelijk uitzonderlijk. Deze quinquina werd in Frankrijk heel populair begin de 20e eeuw, hierdoor werd er ook aan export naar de USA gedacht. Dat liep niet van een leien dakje omdat er geregeld verwarring ontstond omdat de Amerikanen dachten dat het bier was, ze spraken het namelijk uit als 'beer'. Het werd toch populair in de Verenigde Staten, maar verdween door de prohibitie weer wat uit het oog. Door de stijgende populariteit van vermout en quinquina wordt er nu weer volop geëxporteerd.Ook bij ons is het redelijk eenvoudig te vinden, vaak gewoon in de supermarkt.

In 1977 werd de productie overgenomen door Pernod-Ricard, maar nog steeds op de originele locatie in Thuir, in het zuiden van Frankrijk.

Er is ook een premium versie op de markt: Byrrh 1873 Rare Assemblage. Deze variant krijgt een langere rijptijd, namelijk 5 tot 15 jaar in eiken vaten.

Wie goed oplet kan een advertentie voor of een vermelding van Byrrh spotten in enkele grote Hollywood producties, zoals Saving Private Ryan, Mad Men en An American in Paris.

Byrrh Grand Quinquina

Dubonnet

Dubonnet heette vroeger voluit Quinquina Dubonnet en ontstond te Parijs in 1846. Dubonnet is een redelijk zachte quinquina, de kruiding overheerst niet in de smaak. De Amerikaanse distilleerderij Heaven Hill (vooral bekend van de productie van whiskey) heeft sinds lang een licentie op de productie van 2 varianten op Dubonnet, een witte en een rode quinquina. De originele Franse Dubonnet is rood van kleur.

Dubonnet Quinquina

Kina L'Aéro d'Or

Kina L'Aéro d'Or is mijn persoonlijke favoriet. Tot 2014 heette het merk Kina L'Avion d'Or, op de naam na werd er gelukkig niets gewijzigd. Ik leerde Kina L'Aéro d'Or kennen via Didier Van den Broeck, uitbater en bartender van Dogma Cocktails in Antwerpen. Deze quinquina is gemaakt op basis van een witte wijn van Cortese druiven en wordt gearomatiseerd met ondermeer alsem en appelsienzestes. Het eindresultaat is een heel zachte, zoete kina met een lichte bittere toets. Ideaal voor klassieke cocktails zoals de Corpse Reviver No.2 of gewoon puur met een blokje ijs.

Kina L'aero d'Or

Lillet

Het verhaal van Lillet begint bij Jean Lillet, die in 1680 verhuist naar Podensac, een klein dorpje in de Graves-streek. Zijn nazaten Raymond en Paul Lillet, beide wijnhandelaars, geven het officiële startschot van de commercialisering van Lillet in 1872. Kina Lillet was de eerste aperitiefwijn uit Bordeaux op de markt. Het was een blend van Bordeaux wijnen en artisanaal gemaakte fruitlikeuren.

In de jaren 1920 en 1930 stond Kina Lillet wereldwijd gekend al seen hip drankje. Na de 2e Wereld Oorlog besloot de familie Lillet zich te focussen op export naar de US, waar het de ster van vele New Yorkse bar werd. In de Verenigde Staten werd het drankje Lillet genoemd in plaats van Kina Lillet, zonder verwijzing naar kinine dus, omdat het zo makkelijker door de douane geraakte. In de jaren ’70 werd de naam wereldwijd verkort naar Lillet en in de loop der jaren wijzigde ook het recept van de aperitief wijn. De originele Kina Lillet, dat vooral bekend werd dankzij James Bond, is dus niet meer te verkrijgen op de markt. De wijziging in het recept wordt echter geminimaliseerd door Lillet, volgens de producent is de smaak ongewijzigd. Ik heb de originele Kina Lillet nooit geproefd, dus ik kan hier geen oordeel over vellen.

In 1962 kwam een rode variant Lillet Rouge op de markt, in 2011 een rosé. Lillet maakt gebruikt van typische Bordeaux wijnen: Sémillon-druiven voor de witte versie, Merlot voor de rode. De ratio wijn en likeur is ongeveer 85% wijn gemixt met 15% fruitlikeur. De drank wordt gekruid met onder meer kinine en appelsienschillen, en vervolgens enkele maanden te rijpen gelegd in eiken vaten.

Quinquinas:
Lillet Blanc
Lillet Cuvée Réserve Jean de Lillet
Lillet Réserve Rouge
Lillet Rosé
Lillet Rouge

Website: http://www.lillet.fr

Kina Lillet

Saint Raphaël

St. Raphaël dankt zijn naam aan dokter Juppet, een Franse dokter die een kinine-drankje aan het uitwerken was. Hij werkte er aan tot laat in de nacht en zag niets meer in het duister. Toen dacht hij aan aartsengel Rafaël die de blinde Tobias genas.

Op het label van St. Raphaël prijken 2 garçons, zij zijn het symbool van de 2 stijlen St. Raphäel. De rode garçon staat symbool voor de rode quinquina, de witte garçon voor de amber-versie. En zeg nu zelf, wie weet er nu meer van aperitiefwijn dan Franse garçons?

St. Raphaël wordt op smaak en kleur gebracht door toevoeging van kinine, cacao, vanilla en appelsienschillen aan de mistelle. Voor de rode quinquina wordt een rode mistelle gebruikt, voor de amber quinquina de gebruikelijke witte mistelle.

Beide stijlen St. Raphaël zijn makkelijk te vinden, vaak beschikbaar in de supermarkt.

Quinquinas:
Saint Raphaël Ambre
Saint Raphaël Rouge

Website: http://www.straphael.fr

Saint Raphael Ambré Saint Raphael Rouge


Wat is vermout
Stijlen
Botanicals
Bars
Cocktails
>> Bezoek de Negroni Cocktail & Spirits Blog

Negroni : de beste merken

Op deze pagina kan u de top 30 van de lekkerste vermouth en bekendste merken van gerelateerde dranken zoals quinquina en americano vinden.

De betrachting van Negroni.be is een bron van informatie te zijn voor alles omtrent vermout. De verschillende stijlen, de beste merken, de hipste bars en de lekkerste cocktails komen aan bod. De legale voorwaarden en bronnen van deze website kan u hier vinden. Voor opmerkingen en meer informatie kan u mailen naar info at negroni punt be.
Powered by La Bodeguita