Carpano is een merk met een rijke geschiedenis, het is een van de vermoutmerken met wereldwijde distributie. Reeds in 1786, in Turijn, startte Antonio Benedetto Carpano de commercialisering van rode vermout. Er wordt zelfs beweerd dat hij de term vermout heeft uitgevonden, maar dat wordt door andere bronnen dan weer tegengesproken. Enkele jaren na de opstart stapte de neef van Carpano mee in de firma en dat werd de start van een succesverhaal.
Carpano brengt 5 soorten vermout op de markt. De best verkopende is
Punt e Mes, ongetwijfeld te verkrijgen in uw supermarkt. Deze vermout is een van de weinige vermouts in het segment “Bitter vermouts” ook wel “Vermut Amaro” of “Vermut con bitter” genoemd. Deze vermout is dus extra bitter en kan geplaatst worden tussen rode vermout en amari (Italiaanse bitterdranken). Cocktail tip: Punt e Mes combineert goed met Rye Whiskey.
De mooiste uit het rijtje is wellicht
Carpano Antica Formula. De vermout die letterlijk vertaald kan worden als oude formule, is nog maar sinds de jaren ’90 op de markt maar dus volgens een oud recept, meer bepaald een recept van oprichter Antonio Benedetto Carpano hem zelve. Deze vermout wordt heel hoog aangeschreven vanwege zijn fijne smaak, maar er zit ongetwijfeld ook wel een beetje marketing achter. De vermout wordt slechts in beperkte oplage geproduceerd en wordt verkocht in ambachtelijk gemaakte en genummerde flessen, afgesloten met een kurk. Het label is een replica van de flessen uit de tijd van het originele recept. Vervolgens worden de flessen in een mooie koker gestoken. Maar goede marketing is niet de enige reden van het succes, deze vermout onderscheidt zich ook echt van de concurrentie. Het is een van de weinige spelers in de categorie “Vanilla Vermout” of op z’n Italiaans “Vermut alla vaniglia”, zoals de naam van de categorie al zegt is het dus een vermout die op smaak gebracht wordt door vanille. Een quote van een barman: "Cinzano is like a soccer player, Carpano Antica Formula is a linebacker. Both are muscular, but one let's you know when it hits you."
Carpano Classico is een hedendaagse variant op de eerste gecommercialiseerde vermout van Carpano. Deze vermout met dieprode (bijna zwarte) kleur is redelijk moeilijk verkrijgbaar, maar ik verwacht dat de productie zal opgedreven worden, nu vermout aan populariteit wint. Verder is er
Carpano Bianco, een zoete witte vermout. Laat u niet misleiden door de groene fles. Groene flessen worden meestal gebruikt voor droge vermouts, deze is tamelijk zoet. Tenslotte is er ook nog een droge vermout:
Carpano Bianco.
Carpano werd in 2001 opgekocht door de Fratelli Branca distillerie, dat vooral bekend van zijn Fernet Branca, een van de bekendste amaro-merken ter wereld. De productie is sindsdien verhuisd vanuit Turijn naar Milaan.
Vermouts:
Carpano Antica Formula
Carpano Bianco
Carpano Classico
Carpano Dry
Carpano Punt e Mes
Website:
http://www.brancainternational.com