Alles over vermout.
  • Follow me on:
  • my BLOG
  • my INSTAGRAM
  • Vermouth online bestellen
  • Ontdek leuke vermouthpakketten
  • Wat is vermout
  • Stijlen
  • Botanicals
  • Merken
  • Bars
  • Cocktails
  • Blog

Klassieke stijlen

 Klik op de naam om de stijl te ontdekken

Dry Vermouth

Ook wel French vermouth, Marseille Dry of Extra Dry genoemd.
De oorsprong van de Marseille Dry stijl ligt in Frankrijk, zoals de naam van de stijl al verklapt. Joseph Noilly wordt vaak als de vader van de Dry Vermouth aanzien, hij produceerde zijn brouwsels al in 1813. In 1855 commercialiseerden zijn zoon Louis Noilly en schoonzoon Claudius Prat de droge vermout onder het merk Noilly Prat. Tot heden is Noilly Prat dan ook nog steeds het meest iconische merk van deze stijl. Leuk om weten is dat Noilly Prat niet in Marseille, maar in Marseillan gemaakt wordt, een dorpje meer dan 200km buiten Marseille. Eigenlijk had de stijl dus Marseillan Stijl moeten heten.

Ook al wordt deze stijl ook French vermouth genoemd, de productie ervan is helemaal niet gelimiteerd tot Frankrijk. Ook in Italië en Spanje wordt er duchtig Dry/Extra Dry vermout geproduceerd.

Extra Dry vermouth wordt meestal in groene flessen, of flessen met een groen label, gebotteld. Maar let op, niet elke groene fles is Extra Dry en niet elke Extra Dry zit in een groene fles.

Sweet Vermouth

Ook wel Italian vermouth, Vermut Rosso, Vermut di Torino of Torino Style genoemd.

Zoete vermout kent zijn geboorteoord in Turijn, dat verklaart uiteraard de bijnaam “Torino Style”. De productie van zoete vermout is uiteraard niet beperkt tot Turijn, de wereldwijde vraag naar rode vermout is immers groter dan het wijnaanbod in Turijn. Zo gebeurt de productie van Carpano, bijvoorbeeld, tegenwoordig in Milaan.

Zoete vermout is een populair ingrediënt in cocktails omdat het balans kan brengen in de smaken. Denk bijvoorbeeld maar aan de Negroni, de cocktail waar deze website naar vernoemd is. Daarin biedt de zoete vermout een mooi tegengewicht voor de bittere Campari. Rode vermout kan soms zelf al bitter zijn, het is dan ook belangrijk de juiste vermout te gebruiken in de cocktail. Voor de Negroni zweer ik bij Martini Rosso. Een vermout die bitterder is zou geen balans brengen in de cocktail.

Rode vermout heeft meestal een rood label en/of de aanduiding Rosso of Rojo. Enkele merken die wereldwijd in zowat elke supermarkt te verkrijgen zijn : Martini Rosso en Cinzano Rosso.

White Vermouth

Ook wel Vermut Bianco, Vermut Blanco, Chambery Blanc genoemd.
Chambéry wordt beschouwd als de tweede hoofdstad van de vermout, de andere ligt niet zo veel verder maar aan de andere kant van de Mont Blanc, namelijk Turijn. Turijn staat bekend als geboorteplaats van rode zoete vermout, Chambéry is het episch centrum van de witte zoete vermout. De witte vermouts, zoals bijvoorbeeld Martini Bianco, worden wel eens verkeerdelijk bestempeld als Dry vermouth. Dat is echter niet het geval. De Chambéry stijl is wit maar aan de zoete kant. De droge witte vermout wordt Marseille Dry/Extra Dry genoemd. Let op: Chambéryzette vermout behoort niet tot de Chambéry stijl, Chambéryzette is een vermout die met aardbijenlikeur gemengd wordt en behoort tot de categorie Modern Vermouth.

Het meest iconische merk van de Chambéry stijl is Dolin Blanc (effectief uit Chambéry), het best verkochte is Martini Bianco (productie in Italië).

Vermout van de Chambéry stijl wordt meestal in doorzichtige flessen gebotteld met een wit label, met de aanduiding Blanc (Frankrijk), Bianco (Italië) of Blanco (Spanje).

Diverse stijlen


Bitter Vermouth

Ook wel eens Vermut con bitter of Vermut Amaro genoemd.
De vermouts die onder te brengen zijn in deze klasse, zijn zoals de naam al weggeeft vermouts met een extra bittere toets. Er worden ook extra suikers toegevoegd om het geheel niet te bitter te maken. De bijnaam Vermut Amaro geeft dan weer weg dat het iets tussen een vermout en een amaro (onversterkte gekruide bitterdrank) is. De populairste Bitter Vermouth is Carpano Punt e Mes, de best verkopende vermout van het gerenomeerde Carpano huis.

Modern Style

Onder Modern Style verstaan we allerlei hedendaagse vermouts, die vaak relatief recent op de markt gebracht zijn en niet in andere categorieën thuishoren. Het kan gaan om vermout waar een likeur aan toegevoegd is (bv. Chambéryzette), of bijvoorbeeld een vermout waar ingrediënten aan toegevoegd worden die een grote invloed hebben op de smaak of kleur van het product.

Bekende voorbeelden: Martini Rosato, Martini D'Oro, Noilly Prat Ambré, Cinzano Rosato,...

Spanish Style

Algemeen genomen staan vooral Italië en Frankrijk bekend als vermoutlanden, maar ook in Spanje is er een lange traditie van vermout. De hoofdreden dat de Spaanse vermouts wat onder de radar bleven is dat de export van Spaanse vermout lang achterwege bleef. Zo werd er bijvoorbeeld pas in 21e eeuw vermout in bulk geëxporteerd naar de Verenigde Staten. Hoewel de productie vooral nabij Reus (Taragonna) gebaseerd is, is het anno 2014 de hippe stad Barcelona die Spaanse vermout op de kaart zet. De Spaanse vermuterias, die de toeristische trekpleisters Las Ramblas en La Sagrada Familia omringen, zijn immens populair. Wereldsteden zoals New York en London stappen mee op dezelfde boot, waardoor Spaanse vermouts wereldwijd onder de aandacht kwamen.

De bekendste merken zijn: Perucchi, Yzaguirre, Iris en Miró.

Vanilla Vermouth

Ook wel Vermut alla Vaniglia genoemd.

Vermout mengen met bittere kruiden of met vanille, het is een traditie die in Turijn al bijna even oud is als vermout zelf. De vermouts in de Vanilla stijl zijn eigenlijk nog steeds hetzelfde als die van oude traditie met het verschil dat het toevoegen van vanille reeds op voorhand door de fabrikant is gebeurd. Door de sterke vanille toets zijn de vermouts van deze stijl heel goed te combineren met Amerikaanse Bourbon of Rye whiskies.

De bekendste Vermut alla Vaniglia is Carpano Antico Formula, een luxueuze en hoog aangeschreven vermout van het Carpano huis.

Western Style

Ook wel New World Vermouth genoemd.

Western style is een verzamelnaam voor hedendaagse vermouts die in de Verenigde Staten geproduceerd wordt. Meestal gaat het om kleine artisanale producten aan de westkust. Dat is niet verwonderlijk want Nappa Valley, in Noord Californië, heeft een uitstekend wijnklimaat. Maar ook de oostkust blijft niet achter: Atsby, een van de populairste merken, produceert vanuit New York.

De Amerikaanse wijnhuizen hebben een geschiedenis van vermout, maar vroeger was dit beperkt tot goedkope imitaties van Europese vermout. De laatste jaren, met de stijgende populariteit van vermout, kregen enkele wijnhuizen een vernieuwde interesse in vermout. In plaats van Europese vermouts te kopiëren gingen ze aan de slag met lokale kruiden en specerijen, meestal zonder absinthium om de strenge richtlijnen hieromtrent te vermijden. Op deze manier werd de Western Vermouth een geheel eigen stijl.

Aanverwanten


Americano

De term americano is afkomstig van het woord amer, wat zoveel als bitter betekent. Het wordt soms onder de noemer quinquina geplaatst, maar het grootste verschil zit in de smaakmaker. Waar Quinquina op smaak wordt gebracht door quinine, is bij Americano gentiaan en/of artemisia absinthium de bepalende factor voor de smaak. Americano is bijgevolg een aparte stijl in het gamma aperitiefwijnen. Zowel americano als quinquina wordt vaak verward met vermout en dat is begrijpelijk, het zijn allen versterkte aperitiefwijnen die vaak door gelijkaardige kruiden gearomatiseerd worden. Ook quinquina en americano bestaan, zoals vermout, in verschillende kleuren, bijvoorbeeld donkerrood, lichtrood, oker of doorzichtig. Americano en quinquina vertrekken meestal van een witte mistelle, maar dat is geen vereiste. Zo is bijvoorbeeld het bekende Byrrh al een uitzondering hierop. Uiteraard dienen ook americano en quinquina als wijn behandeld te worden.

Quinquina

Quinquina, spreek uit als Kinkina, wordt net als americano vaak verward met vermout. Het grootste verschil is dat quinquina in regel gearomatiseerd wordt met chinchona struikschors, soms geschreven als cinchona. Daarvan is ook de naam afkomstig, lokaal wordt de schors quina genoemd. In het Italiaans wordt het uitgesproken als china (spreek uit als kina) en in het Engels soms china (spreek uit zoals het land). De chinchonastruik is de nationale boom van Ecuador en Peru en werd vernoemd naar de tweede gravin van Chinchón. De schors van de chinchonaboom is de primaire bron van quinine, dat we vooral kennen als smaakmaker van tonic, maar vroeger bekend stond om zijn helende krachten. Het was bijvoorbeeld het middel bij uitstek tegen malaria. De Europeanen leerden de schors kennen tijdens periodes van kolonisatie, waardoor een grote export naar Europa ontstond. Quinquina wordt soms ook kortweg Kina genoemd, naar het quinquina-merk Kina Lillet.

Mijn favoriete quinquina is Kina L’aéro D’or. De bekendste merken zijn: Lillet, Dubonnet en Saint Raphaël. Deze laatste is makkelijk te vinden in de supermarkt, de andere twee bij de meeste drankenhandels.


Wat is vermout
Botanicals
Merken
Bars
Cocktails
>> Bezoek de Negroni Cocktail & Spirits Blog

Negroni : vermout stijlen

De betrachting van Negroni.be is een bron van informatie te zijn voor alles omtrent vermout. De verschillende stijlen, de beste merken, de hipste bars en de lekkerste cocktails komen aan bod. De legale voorwaarden en bronnen van deze website kan u hier vinden. Voor opmerkingen en meer informatie kan u mailen naar info at negroni punt be.
Powered by La Bodeguita