Boulevardier.
De Boulevardier is een Amerikaans neefje van de Negroni. Het oorspronkelijke recept lijkt sterk op dat van de Negroni, alleen wordt er bourbon gebruikt in plaats van gin. De cocktail werd bedacht door Harry McElhone in zijn eigenste Harry’s Bar in Parijs. Hij maakte de cocktail voor Erskine Gwynne, een Amerikaanse expat in Parijs. Gwynne was een neef van de sporenwegen tycoon Alfred Vanderbilt en was in Parijs redacteur voor het magazine Le Boulevardier, vandaar de naam van de cocktail. Sommige bronnen beweren dat Gwynne de cocktail zelf had uitgevonden maar wat we zeker weten is dat het recept voor het eerst gepubliceerd werd in de boeken van Harry McElhone in de jaren 1920.
In het originele recept van McElhone worden gelijke maten bourbon, zoete vermout en Campari gebruikt. Campari is heel dominant, daarom wordt de cocktail tegenwoordig vaak gemaakt met een grotere hoeveelheid bourbon, of met rye in plaats van bourbon. Op deze manier zit er meer balans in de cocktail. Vervang je de enkele maat bourbon door een dubbele maat rye, dan krijg je een andere cocktail: de “1794”, een moderne variant op de Boulevardier. Zelf ga ik voor de gulden middenweg: ik gebruik anderhalve maat van een bourbon met een hoog rye-gehalte, bijvoorbeeld Bulleit Bourbon.
De cocktail kan ‘straight up’ geserveerd worden in een martiniglas of een coupe, maar ook ‘on the rocks’ zoals een Negroni. Zorg er voor dat de cocktail én het glas voldoende gekoeld zijn, zeker als je de Boulevardier straight up serveert!
Recept
- - Giet 3cl. Campari, 3 cl. rode vermout en 4,5 cl. bourbon in een mixglas
- - Vul het mixglas met ijs
- - Stir tot de mix voldoende gekoeld is
- - Strain in een voorgekoeld Martiniglas en werk af met een appelsienzeste
Terug naar Cocktails
Bezoek de Negroni Cocktail & Spirits Blog