Dry Martini.
De Dry Martini is een van de belangrijkste cocktails ter wereld. Er wordt vaak beweerd dat je het niveau van een cocktailbar kan testen door een Dry Martini te bestellen. De cocktail is vooral in de Verenigde Staten heel populair, maar dankzij James Bond kent iedereen de cocktail. In de boekenreeks van Ian Fleming drinkt Bond meer dan 30 Dry Martini’s. Bond drinkt zijn Martini’s het vaakst met wodka, bijna even vaak met gin en bij gelegenheid zelfs met wodka én gin.
De catchphrase “shaken, not stirred” klinkt vast bekend in de oren, maar eigenlijk kan de Dry Martini toch best geroerd worden in plaats van geshaket. Cocktails die opgebouwd worden met klare dranken (zonder sappen), worden bijna altijd geroerd. Het shaken kan de dranken troebel maken en kan er voor zorgen dat de ijsblokjes lichtjes afbreken en teveel water afgeven. Roeren is dus de boodschap. Hou bij het roeren het meng-glas onderaan vast met de hand die niet roert, dan staat het glas stevig op tafel en wordt het slechts minimaal verwarmd door lichaamswarmte. Probeer te vermijden dat de ijsblokjes tegen elkaar kletteren, dat doe je door aan de rand van het glas te roeren. Probeer de ijsblokjes als een homogene massa te roeren en lichtjes op te heffen. Voor cocktails die straight up (zonder ijs) geserveerd worden, zoals de Dry Martini, dien je voldoende te roeren om de cocktail goed af te koelen en lichtjes te verdunnen. Twijfel je of de cocktail voldoende koel is? Leg dan de cocktaillepel even tegen de bovenkant van je (gewassen) hand.
De term Dry duidt aan dat het drankje niet erg zoet is, de gradatie van hoe ‘droog’ je de cocktail wil dat is persoonlijk voorkeur. Een gemiddeld droge Martini heeft een ratio van 4 maten gin op 1 maat Extra Dry vermout. Bij een hele droge Martini wordt de vermout enkel gewalst in het cocktail glas en vervolgens verwijderd voor de gin in het glas gegoten wordt. Bij een Sweet Martini wordt de Extra Dry vermout vervangen door rode vermout en bij de Perfect Martini worden er gelijke maten zoete en droge vermout gebruikt.
Ook de garnering van de Martini is persoonlijk; sommigen drinken de Martini graag met een twist (een gekrulde citroenschil), sommigen met cocktailuitjes, sommigen met 3 olijven en anderen hebben hun Martini graag “Dirty” (met olijven en een beetje sap van olijven). Indien gewenst kan je ook Bitters toevoegen. Bitters zijn het “peper en zout” van de cocktailwereld. Maar let op, deze Bitters overheersen snel. Gebruik dus zeker niet meer dan 2 of 3 druppels!
Recept
- - Giet 1,5 cl. dry vermout en 6 cl. London Dry gin in een mixglas
- - Vul het mixglas met ijs
- - Stir 30 tot 50 rotaties om de mix af te koelen en te verdunnen
- - Strain de cocktail in een gekoeld Martini glas en werk af met een lange citroenzeste of 3 olijven
Terug naar Cocktails
Bezoek de Negroni Cocktail & Spirits Blog