Hanky Panky.
De Hanky Panky werd bedacht door Ada Coleman, de bekendste vrouwelijke barman ter wereld. Coley, zoals ze meestal genoemd werd, startte in 1903 als barman in de American Bar van het Britse hotel The Savoy. Al snel werd ze benoemd tot head bartender van de bar. In de hotelbar maakte ze cocktails voor onder meer Charlie Chaplin, Mark Tain, de prins van Wales, Marlène Dietrich en acteur Sir Charles Hawtrey. Het was voor deze laatste dat ze de Hanky-Panky creëerde. Op een avond kwam Hawtrey in de bar en zei dat hij de laatste tijd vermoeid rondliep en een opkikker kon gebruiken. Coleman ging aan de slag en experimenteerde op zoek naar een krachtige variant op de Sweet Martini. Toen Hawtrey de cocktail proefde sprak hij de woorden “By Jove! That is the real Hanky-Panky!” en zo kreeg de cocktail ook meteen een naam.
Volgens het Savoy-cocktailboek wordt de cocktail gemaakt met gelijke delen zoete vermout en gin, met 2 dashes van de kruidige likeur Fernet Branca. Maar andere bronnen beweren dat Ada Coleman de cocktail liever met cognac maakte in de plaats van gin. Het is ook een leuke cocktail om te experimenteren: vervang de 2 dashes Fernet door 1 dash Fernet en 1 dash Branca Menta. Of gebruik Punt è Mes (een redelijk bittere vermout) en voeg een dash Maraschino-kersenlikeur toe als tegengewicht.
Het originele recept
- - Giet 4,5 cl. zoete vermout en 4,5 cl. gin in een mixglas
- - Voeg 2 dashes Fernet Branca toe
- - Vul het mixglas met ijs
- - Stir tot de mix voldoende gekoeld is
- - Strain in een voorgekoeld coupeglas en werk af met een appelsienzeste
Terug naar Cocktails
Bezoek de Negroni Cocktail & Spirits Blog