Manhattan.
Achter elke cocktail schuilt een verhaal, achter de Manhattan dus ook. De naam zou uitgevonden zijn door Jennie Jerome, de moeder van Winston Churchill. Het drankje zelf door ene Dr. Iain Marshall, die een feest organiseerde voor Jerome in de Manhattan Club in New York. Het feest ter ere van presidentskandidaat Samuel J. Tilden werd een succes en de Manhattan cocktail werd door alle aanwezigen zeer gesmaakt, het werd een instant klassieker. Volgens andere bronnen zat Jennie Jerome die periode in Frankrijk en is het verhaal dus niet correct. Zoals bij vele cocktails zullen we het nooit met zekerheid weten.
Zoals meeste cocktails zonder sappen dien je de Manhattan te stirren in plaats van te shaken. De cocktail wordt zonder ijs geserveerd, zorg er dus voor dat je voldoende lang roert! Afhankelijk van de grootte en kwaliteit van de ijsblokjes raad ik aan om 30 tot 50 rotaties te roeren. Probeer er voor te zorgen dat de ijsblokjes als een homogene massa meedraaien in het meng-glas, dit doe je door aan de rand van het glas te roeren. De klassieke Manhattan wordt met rye whiskey gemaakt, maar bourbon of Canadian whisky worden ook vaak gebruikt. Tijdens de prohibitie werd vooral Canadian whisky gebruikt omdat deze eenvoudiger te verkrijgen was. Een leuke twist op de klassieke Manhattan krijg je door een klein scheutje Grand Marnier toe te voegen.
Recept
- - Giet 2 cl. rode vermout en 5 cl. rye in een mixglas
- - Voeg 2 dashes Angostura Bitters toe
- - Vul het mixglas met ijs
- - Stir tot de mix voldoende gekoeld is
- - Strain in een gekoeld Martini glas en werk af met een zeste van citroen of appelsien
Terug naar Cocktails
Bezoek de Negroni Cocktail & Spirits Blog