Negroni.
De Negroni is een variant op de Americano, een mix van amaro (bijvoorbeeld Campari), vermout en bruiswater. De Negroni werd geboren toen Graaf Negroni van Firenze in 1919 de barman van zijn staminee Caffè Casoni vroeg om zijn favoriete cocktail wat sterker te maken. Waarop de barman, ene Fosco Scarselli, geen bruiswater maar gin aan de Americano toevoegde. Om het verschil met de Americano duidelijk te maken garneerde de barman de cocktail met een appelsienschijfje in plaats van een citroenwieltje.
Sindsdien is de Negroni uitgegroeid tot een van de populairste vermoutcocktails. De cocktail wordt door experts vaak genoemd als een der meest onderschatte cocktails. De Negroni is in theorie eenvoudig om te maken vanwege de gelijke delen van de 3 ingrediënten, maar door die eenvoud wordt hij vaak ook verkeerd geserveerd. Een goede Negroni vereist een zekere punch, daarom is het aan te raden een gin met een hoog alcoholgehalte te gebruiken. Verder is het ook een kwestie van de balans te vinden tussen bitter en zoet. De bittere toets mag niet verloren gaan maar vooral ook te hard overheersen, daarom gebruik je best een redelijk zoete vermout.
IJs is ook een belangrijk ingrediënt voor een goede Negroni. In Amerikaanse bars wordt de Negroni soms ‘straight up’ geserveerd in een Martini-glas (zonder ijs dus), maar voor velen is de cocktail dan te sterk. De Negroni wordt geroerd, nooit geshaket. Dit kan in een meng-glas, maar de Negroni wordt vaak rechtstreeks in het glas opgebouwd. Dilluteer en koel de cocktail door de mix te stirren, met 20 tot 30 swirls, aan de binnenrand van een Old Fashioned glas dat voor 3/4e gevuld is met ijs. Voeg nadien nog enkele ijsblokjes toe, garneer en serveer 'on the rocks'. De laatste ijsblokjes worden pas op het einde toegevoegd omdat deze er uit zouden vallen bij het stirren.
Recept
- - Giet 3 cl. amaro, 3 cl. zoete vermout en 3 cl. gin in een Old Fashioned glas
- - Vul de tumbler voor 3/4e met ijs
- - Stir tot de cocktails voldoende gekoeld en gedilluteerd is (~ 25-tal rotaties)
- - Vul met ijs tot de rand en garneer met een appelsienschijfje
Terug naar Cocktails
Bezoek de Negroni Cocktail & Spirits Blog