Rob Roy.
De geschiedenis van de Rob Roy brengt ons naar het Waldorf Astoria Hotel in New York, waar in 1894 de première van de musical Rob Roy gevierd werd. De musical, of eigenlijk een operetta, was van de hand van Reginald De Koven en was losjes gebaseerd op het leven van de Schotse volksheld Robert Roy MacGregor. Een bartender van het Waldorf Astoria Hotel bedacht de cocktail om de première op te luisteren.
De Rob Roy is het Schotse neefje van de Manhattan, het drankje bestaat namelijk ook uit whisk(e)y, rode vermout en bitters. Nuchter bekeken is de Rob Roy niet meer dan een Manhattan met Schotse whisky, maar deze kleine wijziging mag niet onderschat worden! Schotse whisky’s hebben namelijk een heel ander karakter dan Amerikaanse of Canadese whisky’s. In de Rob Roy prefereer ik een uitgesproken rokerige of turfachtige Scotch, dat zet het verschil met de Manhattan extra in de verf. In cocktails wordt er meestal blended Scotch gebruikt, maar in de Rob Roy durf ik al eens experimenteren met een single malt. Mijn persoonlijke favorieten voor deze cocktail: Johnnie Walker Double Black (blended) en Glenfiddich 15 (single malt).
Een correcte Rob Roy is sowieso iets minder zoet dan een Manhattan, maar wie wil kan de rode vermout vervangen door gelijke delen droge en rode vermout (de ‘Perfect Rob Roy’) of volledig door dry vermouth (de ‘Dry Rob Roy’). Bij de drogere versies van de Rob Roy wordt de Maraschino kers vaak vervangen door een citroenzeste als garnituur.
De Rob Roy kan ‘on the rocks’ in een tumbler of ‘straight up’ in een martini glas geserveerd worden. Zorg ervoor dat je de cocktail lang genoeg omroert in het meng-glas als je de cocktail straight up serveert. Als je roert met de rechterhand, klem dan je linkerhand onderaan het meng-glas. Op deze manier kan je roeren zonder het glas op te warmen met je lichaamswarmte of te vrezen dat je het glas omgooit tijdens het roeren.
Recept
- - Giet 2 cl. rode vermout en 5 cl. Scotch in een mixglas
- - Voeg een halve cocktaillepel Angostura Bitters toe
- - Vul het mixglas met ijs
- - Stir 30 tot 50 rotaties om de mix te koelen en te verdunnen
- - Serveer in een gekoeld Martini glas en werk af met een cocktailkers
Terug naar Cocktails
Bezoek de Negroni Cocktail & Spirits Blog