Saratoga.
Het recept van de Saratoga vermoutcocktail werd voor het eerst gepubliceerd door Jerry Thomas in 1887. Thomas specificeerde geen type vermout, maar experts gaan er van uit dat hij rode vermout bedoelde. In die periode was namelijk vooral rode vermout in trek en de zoete toets er van brengt de cocktail ook beter in balans.
De naam van de cocktail is wellicht afkomstig van het plaatsje Saratoga Springs, New York. Saratoga Springs was het Las Vegas van de 19e eeuw: drinken, gokken, spa resorts en sportevenementen waren de trekpleisters. De Saratoga cocktail heeft een hoog alcoholgehalte en past dus perfect in dat plaatje.
De Saratoga bestaat uit gelijke delen rye whiskey, Cognac en vermout maar is op z’n best als je de nadruk op de rye legt. Neem best een rye whiskey met een hoog alcoholgehalte, dan gaat de whiskey niet verloren. Qua vermout gaat mijn voorkeur uit naar Carpano Antica Formula, die is voldoende zoet, kruidiger dan gewone zoete vermout en de typerende vanillesmaak geeft een mooie extra toets aan de cocktail. Het derde hoofdingrediënt is Cognac, die mag aan de zachte kant zijn. De Cognac mag niet overheersen maar moet mooi blenden met de vermout. In het originele recept wordt de cocktail afgewerkt met Angostura Bitters, maar probeer zeker ook eens met Orange Bitters!
Recept
- - Giet 3 cl. rode vermout, 3cl. rye en 3 cl. Cognac in een mixglas
- - Voeg 2 dashes Angostura Bitters of Orange Bitters toe
- - Vul het mixglas met ijs
- - Stir tot de mix voldoende gekoeld is
- - Serveer in een voorgekoeld glas en werk af met een citroenzeste (of eventueel een cocktailkers)
Terug naar Cocktails
Bezoek de Negroni Cocktail & Spirits Blog