Alles over vermout: de Vesper cocktail
  • Follow our Blog
  • ---
  • Like Negroni on Facebook
  • Wat is vermout
  • Stijlen
  • Botanicals
  • Merken
  • Bars
  • Cocktails
  • Blog

Vesper.

Vesper

Dat James Bond dol is op Martini’s, dat is algemeen bekend. In de gehele boekenreeks bestelt hij maar liefst 19 Vodka Martini’s en 16 Gin Martini’s. De originele Bond Martini is echter de Vesper, een Martini met zowel wodka als gin. Deze cocktail is de eerste Martini die gedronken wordt in “Casino Royale”, het allereerste Bond-boek. Wanneer Bond deze Martini voor het eerst bestelt heeft hij er nog geen naam voor, hij somt de ingrediënten op en vertelt de barman hoe de cocktail geprepareerd moet worden: “Shake it very well until it's ice-cold, then add a large thin slice of lemon peel”.

De Vesper werd bedacht door Ian Fleming (de geestelijke vader van James Bond) en de hoofdbarman van Dukes Bar, de bar van het gelijknamige hotel te Londen. De cocktail wordt nog steeds geserveerd in hotel, echter met een kleine twist. In het boek wordt de Vesper afgewerkt met een citroenschil, in het hotel wordt de Vesper geserveerd met enkele druppels Angostura Bitters en een uitgeknepen appelsienschil. De appelsienschil geeft de cocktail een verraderlijke zoete geur, een vals gevoel van zoetigheid eigenlijk want het is namelijk geen zoete cocktail. Het is dus een beetje, zoals een geheim agent, een wolf in schaapskleren.

Cocktails met enkel klare dranken worden meestal geroerd in plaats van geshaket, maar voor de Vesper wordt vaak een uitzondering gemaakt om de cocktail te drinken zoals James Bond hem zelf graag had. In de film “Casino Royale” toont James Bond echter een moment van zwakte nadat hij net enkele miljoenen verliest in een pokerspel. Wanneer de barman vraagt of zijn Martini geroerd of geschud moet worden repliceert Bond: “Do I look like I give a damn?”.

Recept

  • - Giet 1 cl. Lillet Blanc, 2 cl. wodka en 6 cl. gin in een mixglas
  • - Vul het mixglas met ijs
  • - Stir tot de mix voldoende gekoelde is
  • - Strain de cocktail in een gekoeld Martini glas en werk af met een zeste van citroen


Terug naar Cocktails
Bezoek de Negroni Cocktail & Spirits Blog

Negroni: The Vesper vermouth cocktail

Uitwerking recept, tekst en foto: Yannick Van Dyck

De foto op deze pagina is genomen te Dogma Cocktails, is eigendom van Negroni.be en mag niet zonder toestemming gekopieerd worden. Het hierboven uitgewerkte recept komt niet noodzakelijk overeen met het recept van de locatie waar de foto genomen is.

Voor opmerkingen en meer informatie kan u mailen naar info at negroni punt be.
Powered by La Bodeguita