Bar World 100 Most Influential 2024

Bar World 100 Most Influential 2024

Voor het zesde jaar op rij publiceert Drinks International een lijst met de meest invloedrijke personen in de wereldwijde barindustrie. Deze lijst wordt samengesteld door een panel van meer dan 120 leden uit 66 verschillende steden wereldwijd. Het panel bestaat voor iets meer dan 40% uit (industrie)journalisten en wordt aangevuld met consultants, opleiders, bar-eigenaren, bartenders, vertegenwoordigers en evenementorganisatoren. Elk panellid mag 10 personen nomineren, waarvan maximaal 5 uit eigen land.

Invloed is niet altijd eenvoudig meetbaar. Daarom krijgen de panelleden geen kwantificeerbare criteria. In plaats daarvan doen ze een beroep op hun kennis en expertise om een eerlijke inschatting te maken van de invloed die hun genomineerden hebben op de industrie. Deze invloed kan voortkomen uit innovatie, educatie, duurzaamheid of het teweegbrengen van positieve veranderingen op sociaal vlak in de sector.

Top 10

Reeds voor het vijfde jaar op rij voert Monica Berg de lijst aan. Berg is bartender en mede-eigenaar van het Londense Tayēr+Elementary, vaste klant in de top 10 van de 50 Best Bars-lijst. Daarnaast is ze brand consultant, oprichtster van likeurmerk Muyu en een van de drijvende krachten achter het liefdadigheidscollectief P(OUR). Met BackOfHouse heeft ze ook een meldpunt opgezet voor discriminatie en (seksuele) intimidatie. Haar bar is opgedeeld in twee delen: Elementary en Tayēr. Bij binnenkomst betreed je eerst Elementary, een toegankelijk deel van de bar dat zich richt op kwaliteitsvolle, snelle service. De echte magie vindt echter plaats in het tweede deel van de bar, Tayēr, waar innovatie, creativiteit en duurzaamheid centraal staan. Monica Berg en haar echtgenoot Alex Kratena investeren ook sterk in social media, met populaire, vaak grappige video’s.

In 2021 werd Monica het gezicht van de Campari Academy, een educatieplatform voor en door bartenders. In 2023 kreeg ze de Bartender’s Bartender award, de ultieme peer award in de drankenindustrie. Ze voldoet aan alle criteria en is daarom een terechte nummer 1 op deze lijst.

De volledige top 10:

  1. Monica Berg (Tayēr+Elementary, Londen)
  2. Danil Nevsky (Indie Bartender, Barcelona)
  3. Iain McPherson (Panda & Sons, Edinburgh)
  4. Simone Caporale (Sips, Barcelona)
  5. Remy Savage (oa. Shapes, Londen)
  6. Jean Trinh (Alquimico, Cartagena)
  7. Shingo Gokan (SG Group,Tokyo)
  8. Sandrea Lawrence (The Cocktail Lovers, Londen)
  9. Ago Perrone (The Connaught, Londen)
  10. Alex Kratena (Tayēr+Elementary, Londen)

De lijst geeft een goed beeld van de huidige thought leaders in de industrie. Het is een select groepje mensen dat een grote impact kan hebben op de industrie. Voor mij wordt het echter pas echt interessant wanneer ik dieper in de lijst duik, op zoek naar trends, de redenen waarom deze mensen deze positie bekleden, en de evoluties in de industrie.

Als startpunt neem ik de huidige top 10 en bekijk ik hun ontwikkeling in de lijst. Om dit te doen, ken ik een weging toe aan de lijst: de eerste in de lijst krijgt een score van 100 punten, en dit loopt af tot nummer 100, die 1 punt krijgt. Hetzelfde doe ik voor de lijsten van 2023, 2022, 2021, 2020 en 2019.

Op deze manier kan ik de score van dit jaar vergelijken met de gemiddelde score van die persoon sinds het ontstaan van de lijst in 2019.

Met een gemiddelde score van 99,33 op 100 is het is meteen duidelijk dat Monica Berg niet enkel dit jaar hoog in de lijst terug te vinden is, maar ook de vorige jaren goed scoorde.

Op nummer 2 vinden we Danil Nevsky. Geboren in Slovenië, opgegroeid in Schotland, een tijdje wonend in Amsterdam, opereert hij nu vanuit Barcelona en is hij aanwezig op zowat elk groot cocktailevenement ter wereld. Danil is dus niet bepaald honkvast en kan zo zijn invloed wereldwijd uitoefenen. Een bijkomend voordeel van zijn nomadische bestaan is dat hij aanwezig kan zijn waar het gebeurt. Zijn huidige thuisbasis, Barcelona, is momenteel een van de meest bloeiende cocktailsteden ter wereld. Bovendien is Danil Nevsky naast freelance bartender en educator ook sterk aanwezig op social media. Via zijn Instagram-handle @Cocktailman bereikt hij dagelijks duizenden bartenders wereldwijd, waarmee hij de meest invloedrijke content creator voor professionele bartenders is. Danil is ook een van de grondleggers van de nieuwste trend in cocktails, glucosidase, daar ga je nog van horen! Ik had voorspeld dat hij dit jaar op nummer 1 zou eindigen. Is het volgend jaar dan eindelijk zo ver?

Op plaats 3 vinden we Iain McPherson uit Edinburgh. Vanuit Schotland bewijst hij dat in Londen, New York, Parijs of Barcelona geen must is om het podium van deze lijst te betreden. Iain McPherson is eigenaar van meerdere bars in Schotland, maar waar hij vooral om bekend staat is het uitvinden en verspreiden van innovatieve technieken. In 2019 ontwikkelde McPherson een techniek die bekend staat als “switching“. Deze techniek omvat het bevriezen van de waterinhoud van een bepaalde drank zodat deze kan worden gescheiden van de alcohol, waarna het water wordt vervangen door iets anders, zoals geklaard sap. “Sous pression” is zijn recentste uitvinding, een techniek die smaken (uit fruit of kruiden) extraheert onder druk door middel van cocktails te koelen tot kouder dan -30 graden celcius. Innovatie loont opnieuw!

Nummer 4 dit jaar is Simone Caporale, niet toevallig want zijn bar Sips (Barcelona) werd in 2023 verkozen tot beste bar ter wereld in de 50 Best Bars-lijst. Verder is hij de drijvende kracht achter online opleidingsplatform ‘The Art of Shaking’ en reist hij de wereld rond als spreker op bar shows.

Op nummer 5 vinden we Rémy Savage, geen onbekende in de top 10. Hij is oprichter van een van de meest baanbrekende bars die de afgelopen jaren de deuren opende. De echte naam van de bar is eigenlijk onuitspreekbaar en bestaat uit enkele gekleurde vormen die verwijzen naar de Bauhaus-strekking. Voor het gemak noemen we de bar ‘A Bar with Shapes for a Name‘ of kortweg ‘Shapes‘. Een onuitspreekbare naam, die je zelfs niet kan googlen, op papier is het de slechts denkbare naam ooit voor een bar. Maar het enorme succes van de bar toont aan dat je niet zomaar altijd de theorie moet geloven en dat was wellicht ook de bedoeling van Savage toen hij voor die naam koos.

Wat Shapes zo baanbrekend maakt is enerzijds de backbar en anderzijds de menukaart. De backbar is zonder twijfel de kleinste van alle bars die gelinkt zijn aan deze lijst. Vele bars struggelen om hun backbar onder de 100 verschillende flessen te houden. Shapes doet het met amper 20 stuks! Quasi alle drankjes bestaan uit slechts 2 of 3 ingrediënten en zijn volledig uitgepuurd. Die eenvoud is talloze keren moeilijker dan jezelf geen limieten op te leggen. Savage en zijn team slagen er in om er toch heerlijke drankjes mee klaar te maken en bovendien aan heel lage prijzen (naar Londense normen), waardoor Shapes een echte neighborhood bar geworden is. Remy ontwikkelde in zijn ‘bar met vormen als naam’ ook een educatie-programma waarbij jonge bartenders van over heel de wereld de kans krijgen om enkele maanden lang een betaalde stage te lopen in Londen. Onder meer de Belgische bartenders Robbe Dupon en Valentin Norberg werkten er een tijdje lang via dit programma.

Ik had Rémy al een jaartje eerder in de top 5 getipt, maar vorig jaar strandde hij op de zesde plaats. Dit jaar opende hij een tweede bar in Parijs en een derde zaak (mét eigen distilleerderij) in Lyon, ook deze 2 bars zijn volledig geïnspireerd door een kunststrekking. Wat mij betreft hoort de man thuis in de top 3 van deze lijst. Volgend jaar?

Een volgende stap is kijken naar de top 10 als we de scores van de afgelopen jaren optellen:

De theoretisch hoogst haalbare score is 600 punten. Er is 1 persoon die deze perfectie benaderd en dat is Monica Berg, met een score van 596 op 500!

Nieuw in de top 10 allertijden is Simone Caporale. Hij neemt de plaats van Ivy Mix in. Ryan “Mr. Lyan” Chetiyawardana, die vorig jaar nog op de 2e plaats stond, moet nu genoeg nemen met de 5e plaats. Shingo Gokan, vorig jaar op 4, neemt zijn 2e plaats in.

Deze top 10 bestaat vooral uit bareigenaren of -managers. Enkel auteur/barcheoloog David Wondrich is de uitzondering.

Een mannenwereld?

Op de allereerste plaats staat Monica Berg te blinken, maar hoe zit het met het aantal vrouwen in de rest van de lijst?

Anno 2024 denken we minder en minder in hokjes. Gender zou eigenlijk geen rol mogen spelen in deze lijst. Maar de realiteit is dat in de barindustrie nog steeds veel meer mannen dan vrouwen te vinden zijn. In de top 100 van 2024 vinden we 34 vrouwen en 66 mannen. Sinds het ontstaan van deze lijst in 2019 zagen het aandeel mannen jaar na jaar (traag maar gestaag) zakken. Vorig jaar zagen we het aantal mannen lichtjes stijgen, maar dit jaar sneuvelt het record van aantal vrouwen in de lijst met 34 exemplaren.

Ik kijk ook even naar de grootse stijgers. Bij de vrouwen is dat Kate Boushel. Ze steeg 50 plaatsen en staat dit jaar op nummer 21. Boushel is een bezige bij, ze is werkzaam als bartender in de Milky Way Cocktail Club en daarnaast beverage & education director voor de Barocco-groep. In haar weinige vrije uurtjes doet ze er alles aan om de barwereld duurzamer en diverser te maken. Enkele maanden geleden ontving ze de Bartenders’ Bartender award voor Noord-Amerika.

Bij de mannen is Vasilis Kyritsis de sterkste stijger. Kyritsis is de (co-)eigenaar van maar liefst 2 bars in de 50 Best Bar-lijst, The Clumsies en Line. Met zijn eigen lijn van fruitwijnen zet hij sterk in op duurzaamheid en het ondersteunen van de lokale landbouw. Hij is een van de dragende krachten achter de Athens Bar Show en alsof dat nog niet voldoende was, opende hij afgelopen jaar nog een derde bar.

De hoogste nieuwkomer bij de vrouwen vinden we op de 34e plaats: Margarita Sader. De Venezolaanse Sader is vooral bekend als bar manager van Paradiso (Barcelona), maar runt ook haar eigen atelier voor trendy hospitality-kledij. Ze ontwierp onder andere de uniformen van Paradiso. Daarnaast startte ze een platform dat vrouwen in de horeca ondersteunt. Verder is ze een van de educators van de Campari Academy en reist ze de wereld rond om op bar shows presentaties te leiden over duurzaamheid in de bar.

De hoogste nieuwkomer (op plaats 48) in de lijst bij de mannen is een opvallende naam, namelijk Sir Salvatore Calabrese, bijgenaamd The Maestro. De man draait al een eeuwigheid mee in de industrie en werd vorig jaar geridderd voor zijn bijdrage tot in industrie, vandaar de titel als ‘Sir‘. Hij startte zijn bartending carrière in de jaren 1970(!) en behaalde zijn eerste bartending awards toen meeste mensen op deze lijst nog geboren moesten worden. Zijn allerbekendste wapenfeit is wellicht de creatie van de Breakfast Martini, die wereldwijd bekend werd. Calabese zou ooit gevraagd zijn voor een gastrol als bartender in de James Bond-film ‘Casino Royale’, maar weigerde omdat hij nooit dry martinis shaket. Zijn introductie tot deze lijst bewijst dat The Maestro haren, noch streken verloor. Ook in België kregen we recent nog met hem te maken. Hij creëerde het menu voor de nieuwe luxe hotelbar Bar Magritte in Brussel.

Nog een opvallende nieuwkomer is Stanislav Vadrna, niet alleen omdat hij een opvallend figuur is, maar vooral omdat hij geen alcohol drinkt! Voor zover ik weet is hij daarmee de eerste die geen alcohol drinkt en toch in deze lijst staat. Stan werkt voor Nikka Whisky en reist de wereld rond om bartenders de geheimen van goede hospitality te leren, meer bepaald de ‘ichi-go ichi-e‘-filosofie waarbij de bartender alle ego moeten vergeten.

Bij de re-entries, laureaten die in 2023 uit de lijst verdwenen maar nu opnieuw een plekje kregen, zien we 6 mannen en 5 vrouwen. De bekendste naam uit de herintreders is wellicht Simon Difford, de man achter de bekende cocktailwebsite Difford’s Guide.

Maar liefst 30 namen verdwenen uit de lijst, waaronder enkele opvallende namen zoals Martin Hudak, de Japanse legende Hidetsugo Ueno en de sterkste stijger van vorig jaar LP O’Brien. Vorig jaar stonden ze alledrie nog in de top 20.

Welke job?

Vervolgens kunnen ook kijken naar de job van de mensen uit de top 100. In de top 10 zagen we al dat 9 personen bareigenaar of bar manager zijn. In de uitgebreidere lijst zakt dat percentage maar het blijft veruit de belangrijkste categorie.

Het beroep bepalen van de mensen uit deze lijst is niet eenvoudig. Op enkele uitzonderingen na houden er ze allemaal verschillende activiteiten op na. Neem bijvoorbeeld de eerder vernoemde Vasilis Kyritsis, hij is eigenaar van meerdere bars, maar organiseert ook events (zoals Athens Bar Show), geeft opleidingen en heeft een eigen gamma van dranken.

Voor het gemak focussen we op het hoofdberoep van iedereen op de lijst. In het geval van Kyritsis is dat dus bareigenaar. Bartenders, bareigenaars, bar managers en bar creative directors kunnen we samen nemen onder de noemer Bar Operations. Met 69% is dat ook veruit de grootste categorie. Op een handjevol mensen na gaat het telkens om bareigenaars zelf ook nog ‘behind the stick‘ actief zijn.

Op de tweede plaats vinden we de Media werknemers met 13%. Beide categorieën gaan lichtjes achteruit, na een stijging vorig jaar.

Geografie

Als volgende nemen we een kijkje naar de geografische spreiding van de lijst:

Ook de geografische spreiding is niet makkelijk in kaart te brengen. Sommige personen uit de lijst pendelen tussen Londen en New York of Parijs, of verhuisden tijdens de stemronde van Hong Kong naar Tokio. Dit kan soms kleine schommelingen teweegbrengen in de lijst.

Het is belangrijk om te weten dat ik hiervoor opnieuw keek naar de plaats van het hoofdberoep van de laureaten, of de activiteit waarmee de mensen op de lijst het meeste invloed uitoefenen op de industrie. Het zou een ander resultaat geven als je bijvoorbeeld voor Rémy Savage zowel Londen als Parijs en Lyon zou nemen. Hoewel Rémy het afgelopen jaar meer in Frankrijk te vinden was, neem ik het Verenigd Koninkrijk omdat hij met zijn Britse bar voorlopig nog meer deining veroorzaakt.

En wat als een schrijver of event organiser net buiten Londen woont? Telt die dan mee of niet? Bij de organisatie tellen ze die personen apart, maar voor het gemak neem ik de stadsgrenzen redelijk ruim en tel ik die personen mee tot de stad omdat hun werk vooral in de stad in kwestie zal plaatsvinden.

In de lijst van 2024 is het niet verrassend dat Londen en New York City opnieuw de eerste en tweede plek in nemen. Net zoals in andere lijsten zoals “50 Best Bars” zien we hun voorsprong op de andere steden wel lichtjes inkrimpen ten voordele van Aziatische steden. Singapore en Hong Kong haalden vorig jaar allebei 5 keer de lijst, nu allebei 6 keer.

Het aantal vermeldingen in de lijst is één ding, maar het zegt niets over hoe hoog of laag ze in de lijst staan. Om daar een beter overzicht van te krijgen, gebruik ik opnieuw de weging van de lijst. Daarbij neemt Londen opnieuw wat meer afstand van New York. Tokio, dat vorig jaar op nummer 3 stond, moet dit jaar drie steden voor zich laten: Barcelona, Singapore en Hong Kong.

Opvallend is de stijging van Zuid-Amerikaanse steden zoals São Paulo en Buenos Aires.

Na de steden kunnen we ook kijken naar de landen. Hier zie je dat het Verenigd Koninkrijk opnieuw de Verenigde Staten bijbeent. Beide landen leveren 17 laureaten, maar het is opvallend dat de lijst jaar na jaar meer geografische spreiding krijgt. In de eerste drie jaren van de lijst leverden de VS en het VK samen meer dan de helft van de lijst, nu nog iets meer dan een derde. Opmerkelijk is wel dat we de VS pas op de 20e plaats voor het eerst zien in deze lijst! Als je enkel naar de top 10 kijkt, stuit je al 6 keer op het VK. Dus ookal hebben we allebei 17 laureaten in de lijst, scoort het VK hier veel beter dan de VS.

Opvallend is dat Dubai terrein wint. De stad uit het Midden-Oosten levert sinds kort ook bars af in de 50 Best Bars-lijst en heeft nu voor het eerst ook twee laureaten in deze lijst. Zo wordt Dubai steeds meer een stad om rekening mee te houden in deze lijst. Dat ontgaat de topbars ook niet; bars zoals Salmon Guru en Paradiso openden een tweede vestiging onder dezelfde naam in Dubai. Het is opmerkelijk, aangezien de lokale bevolking van Dubai geen alcohol drinkt, maar niet vreemd als je weet dat 80% van de inwoners expats zijn.

Tot slot rest er ons nog te kijken naar de verdeling per regio. Hier neemt Europa duidelijk de leiding met Noord-Amerika en Azië op een gedeelde tweede plaats.

Trends en invloed

De echte captains of industry uit deze lijst hebben de macht om nieuwe trends te starten. Voor degenen die (nog) niet op dat niveau spelen, is het echter interessant om te kijken naar de gemeenschappelijke kenmerken van de 100 laureaten in deze lijst. Er zijn duidelijke trends zichtbaar.

Bijna alle 100 personen in deze lijst werken aan meerdere projecten tegelijk. Ze beheren vaak meerdere bars, organiseren evenementen en workshops, en/of zetten zich in voor sociale projecten. Duurzaamheid, recyclage en lokale sourcing blijken dit jaar opnieuw belangrijke pijlers te zijn. Diversiteit en inclusie blijven ook erg belangrijk, evenals educatie. Dit zijn thema’s die niet nieuw zijn en ook de afgelopen jaren een belangrijke rol speelden bij het samenstellen van deze lijst.

Innovatie doet het dit jaar bijzonder goed. Kijk maar naar nummer 2, Danil Nevsky (Glucosidose), en nummer 3, Iain McPherson (Sous Pression).

Voor het eerst staat er ook iemand in de lijst die zich volledig richt op service en niet op de drankjes zelf! Ook de keuken komt meer en meer in beeld, zo vinden we op nummer 41, Eli Martinez Bello, die tot voor kort werkte als head bartender van het wereldvermaarde restaurant Pujol. En op nummer 74, Alonso Palomino, die samen met zijn vrouw (chef) Gabi León, restaurant Lady Bee uitbaat.

De No/Low alcohol beweging begint ook zichtbaar te worden in de lijst, met zelfs een niet-drinker erin opgenomen. Ook inzetten op social media lijkt belangrijker te worden in de ranking. Bewijs hiervan is de sterke online aanwezigheid van nummer 1, Monica Berg, en nummer 2, Danil Nevsky.

Tot slot helpt het duidelijk ook om eigenaar of bar manager te zijn van een bar in Londen, New York, Singapore, Hong Kong of Barcelona. Maar er zijn genoeg uitzonderingen in de lijst die bewijzen dat het geen must is om impact te maken op de industrie. En hou ook Dubai in het oog!


Databron: Drinks International “Bar World 100” 2019, 2020, 2021, 2022, 2023 en 2024.
Tekst & Grafieken: Yannick Van Dyck

Niets mag overgenomen worden zonder expliciete toestemming.

One thought on “Bar World 100 Most Influential 2024

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *