Belgische lancering Billecart-Salmon Nicolas François 2008: een gastronomisch eerbetoon, vol rijkheid en elegantie

Belgische lancering Billecart-Salmon Nicolas François 2008: een gastronomisch eerbetoon, vol rijkheid en elegantie

Op de internationale markt werd de nieuwe cuvée Nicolas François 2008 van champagnehuis Billecart-Salmon reeds voorgesteld door een van de beste chefs ter wereld, Mauro Colagreco van driesterrenrestaurant Mirazur. De zaak van Colagreco is een van de slechts acht restaurants die zich ‘the best of the best‘ mag noemen als lid van de hall of fame in de lijst van ‘50 Best Restaurants‘. Zoiets zegt al veel, want een chef van dat niveau koppelt zijn naam niet zomaar ergens aan.

Nu haalt drankenimporteur Heritage 50 deze champagne ook naar België. Ook in ons land werd voor de lancering samengewerkt met een culinair toptalent, Thijs Vervloet van restaurant Colette – De Vijvers (2 Michelinsterren).

Meer info over Billecart-Salmon en de cuvée Nicolas François 2008 kan je vinden in dit vorige artikel.

Read More Read More

Billecart-Salmon’s Cuvée Nicolas François 2008: een culinaire hommage aan de oprichter

Billecart-Salmon’s Cuvée Nicolas François 2008: een culinaire hommage aan de oprichter

Billecart-Salmon is een prestigieus champagnehuis gevestigd in het dorpje Mareuil-sur-Aÿ, in de Champagne-regio. Het bedrijf werd opgericht in 1818 door Nicolas François Billecart en Elisabeth Salmon, en is sindsdien in handen gebleven van de familie, met momenteel de zevende generatie van de familie Billecart aan het roer.

Billecart-Salmon staat bekend om het produceren van hoogwaardige champagnes die worden gekenmerkt door finesse, elegantie en balans. Het huis staat vooral bekend om zijn Brut Rosé champagne, die al meermaals werd verkozen tot beste rosé champagne ter wereld. Het geheim achter het succes zit ‘m in het blenden van brut champagne met zo’n 8% rode wijn. Billecart-Salmon is een van de weinige champagnehuizen die nog op deze manier rosé champagnes maakt. De Burt Rosé is opmerkelijk vanwege zijn lichtroze kleur, delicate aroma’s van rood fruit en fijne, aanhoudende bubbels.

Billecart-Salmon Brut Rosé
Billecart-Salmon Brut Rosé

Naast de rosé champagne produceert Billecart-Salmon een reeks andere champagnes, waaronder een Brut Réserve, een Blanc de Blancs Grand Cru en een vintage Blanc de Noirs. Een van de cuvées waar de familie Billecart het meeste trots op is, is de Cuvée Nicolas François. Deze Brut Millésime wordt gemaakt sinds 1964 en is vernoemd naar de oprichter van het huis.

Read More Read More

Schotse whisky in stijl: maak kennis met de nieuwe ‘The Macallan M Copper’

Schotse whisky in stijl: maak kennis met de nieuwe ‘The Macallan M Copper’

Het Schotse whiskymerk The Macallan heeft een nieuwe, zeer exclusieve fles whisky gelanceerd in België: The Macallan M Copper. Deze fles maakt deel uit van de ‘M Collection‘, samen met de eerder uitgebrachte The Macallan M en The Macallan M Black. De M Collection is een eerbetoon aan de zes pijlers van het merk: Natural Colour, Mastery, Curiously Small Spirit Stills, The Estate, Exceptional Oak Casks en Sherry Seasoning. De flessen zijn ontworpen door de kristalfabrikant Lalique en zijn op z’n zachtst uitgedrukt zeer exclusief te noemen.

The Macallan M Collection Copper

De nieuwe ‘The Macallan M Copper‘ is een eerbetoon aan de koperen distilleerketels die het merk sinds de oprichting in 1824 gebruikt. Het huis produceert whisky in grote volumes maar heeft daarbij nooit de kwaliteit uit het oog verloren. Die primeert, onder andere door een kenmerkende vorm en beperkte grootte van de ketels. Oftewel Curiously Small Spirit Stills. Deze zorgen voor een intense whisky met een rijk en robuust karakter.

Samen met een handjevol bartenders en journalisten mocht ik in Amsterdam kennismaken met de nieuwste release uit de M Collection. De exclusiviteit hiervan was meteen duidelijk toen de officiële uitnodiging arriveerde. Een uitnodiging uit glas van meer dan een centimeter dikte met daarin een gepersonaliseerde tekst gegraveerd. Eentje om op de schouw te zetten.

Read More Read More

Belgische lancering Bollinger R.D. 2008: vintage champagne voor fijnproevers

Belgische lancering Bollinger R.D. 2008: vintage champagne voor fijnproevers

Voor de lancering van de Bollinger R.D. 2008 op de Belgische markt werd sterrenchef Viki Geunes uitgedaagd om een lunchmenu samen te stellen die perfect aansluit bij de Champagne. De chef van driesterrenrestaurant ‘Zilte’ koos voor hazelnoot – een smaak die herkende in de champagne – als leidraad voor het menu.

Meer info over de Bollinger R.D. 2008 kan je vinden in dit vorige artikel.

Om de lunch te starten serveren Viki en zijn team een hele reeks amuses, waarvan de meesten ergens een toets van hazelnoot bevatten. Meteen is duidelijk waarom dit restaurant in 2022 z’n derde ster kreeg. De afwerkingsgraad en allerkleinste details zijn ongezien. Een culinaire pincette vind je in elke sterrenkeuken terug, maar hier lijkt het wel alsof de verschillende ‘one bites’ afgewerkt zijn met een microscroop.

Zilte

Om de amuses te begeleiden schenkt sommelier Aaron Moeraert de ‘Special Cuvée’ van Bollinger. Een van de instappers uit het gamma van Bollinger, maar eentje van uitzonderlijke kwaliteit in zijn prijsklasse. Een heel vineuze champagnetypisch aan het huis – en daarom ook geserveerd in een wijnglas in plaats van een flûte.

Zilte

Read More Read More

Bollinger R.D. 2008: gastronomische topklasse

Bollinger R.D. 2008: gastronomische topklasse

Bollinger is een wijnhuis dat sinds 1829 in de Champagnestreek geweldige wijnen produceert met een krachtige, verfijnde en complexe stijl, waarbij de aroma’s van het fruit in al zijn dimensies tot uiting komen. Het huis heeft een bijzondere affiniteit voor de elegantie van pinot noir van uitzonderlijke wijngaarden en traditioneel vakmanschap dat sinds 1829 van generatie op generatie wordt doorgegeven met de grootste zorg. Maison Bollinger heeft door de jaren heen zijn wijngaarden gebouwd in het hart van de beste crus in Champagne. De 179 hectare wijngaarden van Champagne Bollinger zijn samengesteld uit 85% Grand en Premier crus.

Van de verschillende percelen die Bollinger bezit springen er 2 uit: Clos Saint-Jacques en Chaudes Terres, die nooit zijn bezweken aan de druifluis. Deze ongeënte wijnstokken worden volledig met de hand verzorgd en verbouwd volgens pre-phyllorexa methodes, daaruit komt de zeer exclusieve cuvée ‘Vieilles Vignes Françaises’.

Bollinger R.D. 2008

Maar Madame Bollinger, wiens invloed ook nu nog steeds voelbaar is binnen het bedrijf, wilde iets nieuws en ontwikkelde in 1967 een revolutionaire wijn: de Bollinger R.D. (Récemment Dégorgé). Het was de eerste champagne met een ‘date de dégorgement’ op het label.

Read More Read More

Het hoogtepunt van Brits ingenieurschap: Bowmore Aston Martin Masters’ Selection II 22 Year Old

Het hoogtepunt van Brits ingenieurschap: Bowmore Aston Martin Masters’ Selection II 22 Year Old

Bowmore Whisky en Aston Martin zijn twee merken die perfect bij elkaar passen. Beide zijn erkend om hun uitzonderlijke kwaliteit en elegantie.

Bowmore whisky is geproduceerd op Islay, een eiland ten westen van Schotland. Het is een van de oudste distilleerderijen van Schotland en staat bekend om de unieke smaken van hun whisky’s, die voornamelijk afkomstig zijn van de turf en de zilte lucht van het eiland. Bowmore whisky’s worden geprezen voor hun complexiteit en rijke smaken van turf, rook, chocolade en fruit.

Aston Martin, aan de andere kant, is een Brits automerk dat bekend staat om zijn sportieve en luxe voertuigen. De auto’s van Aston Martin zijn beroemd om hun perfectie in ontwerp en prestaties. Net als Bowmore, zijn Aston Martin’s voertuigen erkend als meesterwerken van Britse ingenieurschap.

Samen vormen Bowmore en Aston Martin een perfecte combinatie van elegantie, luxe en klasse. Beide merken zijn ook trots op hun Britse afkomst en daarom ook een geweldige match voor elkaar. Het is dan ook niet verwonderlijk dat beide merken elkaar vonden om samen te werken.

De allernieuwste telg in de samenwerking is de ‘Bowmore Astin Martin Masters’ Selection Edition 222 Year Old Single Malt Scotch‘, of iets korter gezegd de ‘Bowmore Astin Martin 22 Year Old Masters’ Selection’.

Read More Read More

De premium American whiskies van Brown-Forman geproefd

De premium American whiskies van Brown-Forman geproefd

Voor liefhebbers van whiskey is Brown-Forman een gekende naam. Ben je iets minder thuis in die wereld, dan is de kans groot dat je er nog nooit van gehoord hebt. Maar waar je zeker en vast al wél van gehoord hebt, is het merkenportfolio van dit bedrijf. Ze hebben namelijk enkele van de meest populaire en gerespecteerde drankmerken onder hun hoede, waaronder Diplomatico Rum, Old Forester en Woodford Reserve. Het allerbekendste merk in de stal van Brown-Forman is ongetwijfeld Jack Daniel’s, een wereldbefaamd merk uit Tennessee met fantastische branding.

Woodford Reserve is een andere Amerikaanse whiskey uit het Brown-Forman gamma. Het is van oudsher een authentieke bourbon. De Woodford Reserve Distillery is gelegen in het hart van de Bluegrass regio in Kentucky, waar de beste kwaliteit gerst van de Verenigde Staten wordt gekweekt. Deze gerst wordt onder andere gebruikt voor de productie van de Woodford Reserve whisky, waarvan de smaak wordt beïnvloed door de unieke minerale samenstelling van het grondwater in de regio. Het is meteen duidelijk, Woodford Reserve gaat voor kwaliteit.

Read More Read More

Black Barrel Old Fashioned

Black Barrel Old Fashioned

De befaamde Mount Gay distillery zag het levenslicht in 1703 en is daarmee de oudste actieve rumstokerij ter wereld. De rums van Mount Gay worden gerijpt, geblend en gebotteld op Barbados. Het unieke terroir van het eiland, bergachtig met een koraalsteengrond die het bronwater filtert, beïnvloedt het productieproces en levert rijke en smaakvolle expressies op. 

Mount Gay Black Barrel Rum

In 2019 werd Trudiann Branker de eerste vrouwelijke masterblender voor Mount Gay, waarmee een nieuw hoofdstuk in de rijke geschiedenis van de distilleerderij werd ingeluid. Sinds ze de rol van Master Blender op zich heeft genomen, hebben Branker’s diepgaande kennis van chemie en passie voor het maken van rum haar geholpen toezicht te houden op de productie van alle blends en expressies van Mount Gay. De rol van Branker zorgt ervoor dat zowel oude rumfans als nieuwe spirits-liefhebbers zullen genieten van Mount Gay’s rum en smaakprofielen. 

Read More Read More

The Balvenie 27 Year Old – A Rare Discovery From Distant Shores

The Balvenie 27 Year Old – A Rare Discovery From Distant Shores

Met de nieuwste telg in de Stories-reeks, The Balvenie 27 Year Old – A rare discovery from distant shores, lanceert het Schotse huis The Balvenie een heel opmerkelijke whisky. Een vatrijping van 27 jaar is op zich al een heel mooie feature, maar dat is niet eens wat de whisky opmerkelijk maakt.

Voor de Belgische markt werd de whisky gelanceerd in het atelier van juwelenontwerpster Daisy Verheyden. Een unieke kans om kennis te maken met enkele van de whisky’s in de Stories-reeks van The Balvenie.

De ‘Stories’ zijn een assortiment van whisky’s die geïnspireerd zijn door verhalen van drijvende krachten van de Balvenie-distilleerderij. Het soort verhalen die van generatie op generatie doorgaan.

Read More Read More

Don Papa Gayuma met Islay cask finish

Don Papa Gayuma met Islay cask finish

De bekende Filipijnse rum Don Papa brengt met Don Papa Gayuma een nieuwe expressie op de markt. Deze limited edition, waarvan de naam verwijst naar sjamanistische riten, komt met een finish in ex-Islay whiskyvaten. Deze week werd de rum officieel gelanceerd in België.

Zoals de andere rums van Don Papa komt ook deze uit de column still van een distilleerderij op het Filippijnse eiland Negros, met als basis melasse van lokaal geoogst suikerriet. Die melasse wordt op het eiland vaak ook ‘Black Gold’ genoemd. Na het distilleren wordt de rum drie jaar lang gerijpt op ex-Bourbon-vaten en vervolgens nog afgerijpt in twee andere vaten: eerst zes maanden in zwaar geroosterde ex-Rioja-vaten en daarna nog eens drie maanden in geroosterde ex-Islay-whiskyvaten.

Don Papa Gayuma
Don Papa Gayuma

Read More Read More