Topduo wint tweede editie Don Papa Chefs & Shakers

Topduo wint tweede editie Don Papa Chefs & Shakers

Zes duo’s streden voor de titel ‘Chefs & Shakers 2021’ in The Jane, Antwerpen

Zondag vond de finale plaats, volledig corona proof, in het hart van culinair Antwerpen. De apotheose van de competitie waarbij Belgische chefs & shakers creatief werden uitgedaagd. Een initiatief van Don Papa Rum om zo ook hun steentje bij te dragen en horeca te steunen. 

Dwars door België, richting Filipijnen

Afgelopen weken namen twintig duo’s het tegen elkaar op in de tweede editie van Chefs & Shakers. Belgische bartenders en patissiers werden door de Filipijnse rum Don Papa uitgedaagd om een uitmuntende pairing te creëren waarbij Don Papa rum en Belgische chocolade centraal staan. Juryleden Glen Ramaekers (Don Papa ambassadeur België) en Patrick Aubrion (Europees kampioen en vice-wereldkampioen patisserie) doorkruisten het hele land voor een preselectie, degusteerden elke culinaire combinatie en kozen uiteindelijk zes duo’s voor een ticket naar de finale, richting Filipijnen. 

Read More Read More

Trendrapport: Tequila 2020

Trendrapport: Tequila 2020

Inleiding

Tequila is een industrie die de voorbije jaren een explosieve economische groei kende. Vooral in 2017 leek er een nieuwe goudkoorts uit te breken met tequila als het nieuwe goud. Diageo betaalde 700 miljoen dollar voor het relatief kleine merk Casamigos. Een bedrag dat bij het behalen van bepaalde targets nog met 300 miljoen dollar verhoogd zal worden. Bacardi-Martini kocht (voor ettelijke miljarden) alle aandelen van Patrón Spirits. Het merk was van de ene dag op de andere plots 5,1 miljard dollar waard. Enkele maanden later deed ook Pernod-Ricard een grote buy-out om zo eigenaar te worden van Tequila Avión.

Het economisch potentieel ging ook niet onopgemerkt voorbij aan de rijken der aarde. Een resem bekende privé-personen besloot ook te investeren in tequila. Muzikanten/zangers/rappers zoals Carlos Santana, Justin Timberlake en P. Diddy, acteurs zoals Dwayne “The Rock” Johnson en (ex-)sporters zoals Michael Jordan en Lebron James grepen allemaal hun kans. Voor sommigen betekende dat gewoon hun naam er aan koppelen in ruil voor een percentage van de winst of aandelen. Anderen, zoals The Rock, investeerden fors en bouwden een eigen fabrica. High risk, high reward.

Begin 2018 deed ik een studie om te kijken waarom er hallucinante bedragen geïnvesteerd werden om te kunnen meespelen in de wereld van tequila. Nu, 3 jaar later, is de tijd rijp voor een update. Is tequila blijven groeien en zijn het dus slimme investeringen geweest? Of was het een bubbel die intussen gebarsten is?

Read More Read More

Trendrapport: classic cocktails (part I)

Trendrapport: classic cocktails (part I)

Classic cocktails, klassiekers, wie houdt er niet van? Zelfs los van persoonlijke smaak kan je niet ontkennen dat ze een universele aantrekkingskracht hebben. Al is het maar om je even James Bond, Don Draper of Carrie Bradshaw te wanen. Of als vertrouwde keuze wanneer je voor het eerst naar een nieuwe bar gaat. Of misschien gewoon om indruk te maken op je gezelschap wanneer je gedecideerd een Rum Old Fashioned besteld in plaats van een kwartier twijfelend naar de kaart zit te staren. Maar natuurlijk ook gewoon omdat het bijna altijd lekkere cocktails zijn!

Maar klassieke cocktails zijn niet alleen lekker. Ze zijn ook belangrijk voor de bars. Voor vele bars zijn het deze cocktails die op het einde van de maand de rekeningen betalen.

Reeds 7 jaar publiceert Drinks International een jaarlijks dossier over de best verkochte classic cocktails. Deze lijst komt tot stand via een wereldwijde bevraging. Exact 100 (bekroonde) bars van over de hele wereld worden gevraagd om  – aan de hand van hun POS-systeem – door te geven welke klassieke cocktails het vaakst over de toog gingen in de afgelopen 12 maanden. Net zoals bij andere industrielijstjes krijgen de meest bloeiende cocktailsteden, die vaak ook de trends bepalen, meer weerklank. Engeland, of zeg maar Londen, telt 8 deelnemers. De USA en Singapore, met respectievelijk 7 en 8 stuks vervolledigen de top drie van de deelnemers. Niet toevallig de drie landen met meeste bars in de 50Best Bars lijst. De volledige lijst kan je hier vinden, maar ik zoom er graag wat verder op in. Welk type cocktails zijn het, welke spirit wordt het vaakst gebruikt, zijn er bepaalde trends te zien,.. ?

Read More Read More

Cointreau cocktails

Cointreau cocktails

Het is tijd om het jaar af te sluiten. Eindelijk!
2020 was op z’n zachtst uitgedrukt een speciaal jaar. Maar dat wil niet zeggen dat we het niet mogen afsluiten met een klein feestje. En daar horen natuurlijk cocktails bij!

In samenwerking met Cointreau deel ik enkele cocktails die iedereen thuis zelf kan maken. Makkelijk om te maken en nog makkelijker om ze te drinken!

Read More Read More

The Man Who Walked Around The World

The Man Who Walked Around The World

Vandaag lanceert Discovery “The Man Who Walked Around The World”, een docufilm over Johnnie Walker. Het bekende Scotchmerk viert dit jaar zijn 200-jarig bestaan. Een woelige periode met twee wereldoorlogen en nu ook een tweede wereldwijde pandemie. De docufilm vertelt over het ontstaan van het merk en hoe het ondanks alle obstakels uitgroeide tot een iconisch merk.

Read More Read More

2020’s Beste bars

2020’s Beste bars

Het is weer zover: de lijst met beste bars is er weer! Wat de beste bar voor jou is, dat is natuurlijk persoonlijk. Maar aan de hand van de ranglijst van 50 Best Bars kunnen we nagaan waar je op papier* naartoe moet voor de beste cocktails. Makkelijk toch? Naar Connaught Bar, want die bar bekleedt de eerste stek in de ranglijst. Maar we kunnen verder kijken dan dat. In welke steden vinden we gemiddeld de beste bars? Welke landen zijn aan een opmars bezig?

Ik ging aan de slag met de resultaten van het jaarlijkse onderzoek. Op de (dit jaar digitale) award show maken ze enkel de top 50 bekend, maar wie surft naar hun website krijgt inkijk in de top 100. Om een correcter beeld te krijgen kende ik een score toe aan elke bar in de lijst. De nummer 1 in de ranglijst, Connaught Bar, kreeg van mij 100 punten. Zo telde ik af tot de nummer 100 in de lijst, die 1 punt kreeg.

Ik deelde de lijst in regio’s, landen en steden in. Op die manier kreeg ik een mooi geografisch overzicht en kreeg ik een zicht op de trends. Van een hele brede kijk, op niveau van de wereldregio’s, over landen en steden tot een microscopische blik op niveau van de afzonderlijke (en uitzonderlijke) bars.

Read More Read More

Sherry Week 2020

Sherry Week 2020

Ladies and gentlemen, it’s Sherry week! De jaarlijkse week waarin sherry wereldwijd in de kijker wordt gezet. En dat is meer dan terecht, want het is dringend tijd om het stoffige imago er van af te schudden. Letterlijk stoffig, want vaak wordt sherry gelinkt aan die ene fles die al lange tijd stof staat te vangen en enkel bovenkomt wanneer je bezoek krijgt van die ene tante of oma die graag na het eten een zoet digestiefje drinkt. Maar die zoete ‘after dinner’ sherry is slechts 1 van de vele stijlen en kan op zich ook lekker zijn, op voorwaarde dat het correct bewaard en geserveerd wordt.

Het stond met stip genoteerd in mijn agenda: in mei van dit jaar zou ik Jerez bezoeken, de Spaanse wijnregio waar sherry naar vernoemd is. Corona gooide roet in het eten van die reisplannen, maar met dank aan Cinoco en Gonzalez Byass kan ik jullie tijdens deze Sherry Week toch een beetje wegwijs maken in de verschillende stijlen van de Spaanse versterkte wijn.

Tio Pepe Palomino Fino

Read More Read More

Diageo Special Releases 2020

Diageo Special Releases 2020

Sinds 2001 lanceert Diageo jaarlijks een collectie Special Releases in het najaar. De collectie wordt elk jaar zorgvuldig samengesteld door een Diageo Master Blender. Net zoals vorig jaar cureerde Master Blender Dr. Craig Wilson een verzameling van acht unieke Single Malt Scotch whisky’s. Acht whisky’s met een uiteenlopend smaakprofiel en ditto prijskaartje. Voor elke Scotch-liefhebber wat wils dus. Maar wie er eentje op de kop wil tikken twijfelt best niet te lang want alle flessen uit de reeks zijn slechts in een gelimiteerde oplage beschikbaar. En op is op!

Net zoals vorig jaar is het thema van de lijn ‘Rare by nature’. Zeldzaam/ongewoon van aard dus en dat vatte Dr. Craig Wilson op verschillende manieren op. Gaande van experimentele rijpingen tot een botteling uit een zogenaamde ghost distillery. Schotland telt zo’n 35 “ghosts”, ooit gekende distilleerderijen maar nu al jarenlang niet meer actief als producent. The body is no more but the spirit lives on! De bestaande voorraad whisky bleef gedurende al die jaren verder rijpen in kelders en wordt nu mondjesmaat vrijgegeven. Omdat er geen nieuwe productie plaatsvind wordt de whisky bij elke release zeldzamer.

Read More Read More

Talisker Whisky Atlantic Challenge

Talisker Whisky Atlantic Challenge

De Talisker Whisky Atlantic Challenge? Count me in, denk ik meteen. Tot ik hoor dat het om een roeiwedstrijd gaat. En niet de eerste de beste, wellicht zelfs de zwaarste ter wereld. Het is een Atlantische oversteek van zo’n 5000 kilometer in extreme omstandigheden. Drie Belgen voelen zich wel geroepen: soloroeier Carl Plasschaert en twee broers, Damien en Bernard Van Durme, die als duo deelnemen.

Als hoofdsponsor staat Talisker Whisky er op om de Belgische deelnemers in stijl uit te wuiven. Straffe avonturen, straffe mannen en straffe whisky; ik ga dus met veel plezier in op de uitnodiging om de Van Durme Brothersvaar wel’ te wensen. Op een koude vrijdag word ik verwacht in Cadzand. We gaan veel whisky proeven maar gelukkig is er vervoer voorzien. Ik neem mijn spreekwoordelijk hoedje af voor Talisker want (teveel) alcohol drinken en achter het stuur kruipen, dat hoort echt niet samen. Door de verantwoordelijkheid in eigen handen te nemen kruipt er zeker niemand dronken achter het stuur. De belofte van een event in stijl wordt meteen waar gemaakt wanneer er ’s ochtends een blinkende Range Rover met gekostumeerde privéchauffeur voor mijn deur staat.

Read More Read More

Mortlach 15: Six Kingdoms

Mortlach 15: Six Kingdoms

In 2018 brachten Diageo en HBO ter ere van het achtste en laatste seizoen van Game of Thrones een reeks van acht Scotch whiskies uit. Acht unieke bottelingen, elk gelinkt aan een van de huizen van het eiland Westeros uit de populaire TV-reeks. Er werd zorgvuldig nagedacht over welke whisky welk huis mocht vertegenwoordigen. Soms werd die link gevonden in de smaak van de Scotch, soms in de geschiedenis of reputatie van het merk. Elke fles kreeg een fantastisch mooi label en even mooie koker. Dat is geweldig voor de fans van de reeks, maar ook de whiskies zelf zijn uitmuntend. Slim gezien van Diageo. Er werd niet enkel rechtstreekse omzet gegenereerd, het zette ook niet-whisky drinkers aan om één of meerdere flessen uit deze set te kopen. Al zullen de echte fans van de reeks de flessen misschien nog wel een tijdje gesloten houden in plaats van zich te wagen aan de inhoud.

Een jaar later is er goed nieuws voor de liefhebbers: het einde van de TV-reeks inspireerde Diageo om het gamma Game of Thrones whiskies nog uit te breiden met de Mortlach 15 Year Old Single Malt. In de finale van de TV-reeks zagen we (spoiler alert!) dat het noorden van Westeros een onafhankelijk gebied zou worden en dat Bran ‘The three-eyed raven’ Stark over de overgebleven Six Kingdoms zou heersen. Er moest dus niet lang gezocht worden naar iets om de jongste telg in de whisky-reeks aan op te hangen.

Read More Read More