Featured
Belgische barman Robbe Dupon wint wereldwijde finale sherry cocktailwedstrijd

Belgische barman Robbe Dupon wint wereldwijde finale sherry cocktailwedstrijd

Als versterkte wijn kent Sherry veel liefhebbers in de cocktailwereld. Het brengt de verfijning van wijn naar de cocktails en heeft voldoende alcohol om niet te verdwijnen tussen de andere ingrediënten. Het Spaanse Gonzalez Byass, een van de bekendste sherryhuizen ter wereld, speelt daar goed op in door jaarlijks een cocktailwedstrijd te organiseren. De “Tio Pepe Challenge” is vernoemd naar hun populairste sherry en staat bekend als een van de uitdagendste cocktailwedstrijden in het circuit. De deelnemers worden niet enkel getest op hun cocktail skills, maar ook op hun smaakvermogen in een blind tasting en in hun handigheid met de iconische venencia.

Eerder kon je hier lezen dat de Brugse barman Robbe Dupon de Belgische finale won, en zo een ticket scoorde naar de wereldwijde finale in Jerez de la Frontera, de bakermat van sherry. Ook in die eindfinale wist de jonge Bruggeling van Straight Up Drinks alle andere deelnemers achter zich te laten en zich te kronen tot de winnaar van de Tio Pepe Challenge 2024.

beeld Belgische finale – Top 3 met jury

Read More Read More

Featured
MEUG x Mr. Negroni Collection

MEUG x Mr. Negroni Collection

Heuglijk nieuws! Of moeten we Meuglijk nieuws zeggen? Want vandaag lanceerde ik samen met MEUG de eerste 12 producten die ik ontwierp voor de MEUG x Mr. Negroni Collection!

Deze collectie van cocktail merchandise zal exclusief verkocht worden via de webshop van Meug en is wellicht een ideaal kerstcadeau voor alle cocktailliefhebbers!

In eerste instantie worden er 12 verschillende producten verkocht, gaande van T-shirts, sweaters en mutsen, tot onderleggers en mokken. Elk design bevat een leuke knipoog naar cocktails – en zoals het Mr. Negroni betaamt – vooral de Negroni.

Read More Read More

Bar World 100 Most Influential 2024

Bar World 100 Most Influential 2024

Voor het zesde jaar op rij publiceert Drinks International een lijst met de meest invloedrijke personen in de wereldwijde barindustrie. Deze lijst wordt samengesteld door een panel van meer dan 120 leden uit 66 verschillende steden wereldwijd. Het panel bestaat voor iets meer dan 40% uit (industrie)journalisten en wordt aangevuld met consultants, opleiders, bar-eigenaren, bartenders, vertegenwoordigers en evenementorganisatoren. Elk panellid mag 10 personen nomineren, waarvan maximaal 5 uit eigen land.

Invloed is niet altijd eenvoudig meetbaar. Daarom krijgen de panelleden geen kwantificeerbare criteria. In plaats daarvan doen ze een beroep op hun kennis en expertise om een eerlijke inschatting te maken van de invloed die hun genomineerden hebben op de industrie. Deze invloed kan voortkomen uit innovatie, educatie, duurzaamheid of het teweegbrengen van positieve veranderingen op sociaal vlak in de sector.

Read More Read More

Robbe Dupon wint Tio Pepe Challenge 2024

Robbe Dupon wint Tio Pepe Challenge 2024

Dinsdag was ik jury in een van de meest uitdagende – maar daardoor ook een van de leukste – cocktailwedstrijden ter wereld. In de Gonzalez Byass “Tio Pepe Challenge” draait het om meer dan alleen lekkere drankjes.

In de weken voorafgaand aan de finale schreven 23 bartenders zich in voor de Belgische versie van de wedstrijd, met als hoofdprijs een ticket voor de wereldwijde finale in Jerez. Cinoco, de Belgische distributeur van Gonzalez Byass, selecteerde uit de 23 inschrijvingen 10 finalisten, om op 16 april tegen elkaar te strijden voor de titel van Belgische winnaar Tio Pepe Challenge 2024.

Read More Read More

Belgische lancering Lallier Réflexion R.020 in Brusselse Bozar

Belgische lancering Lallier Réflexion R.020 in Brusselse Bozar

Voor de lancering van Lallier’s nieuwste telg in de Réflexions-reeks, de R.020, ging het champagnehuis een samenwerking aan met sterrenchef Nicolas Decloedt en floriste Nele Ost. De champagne werd voorgesteld in de Bozar in Brussel, in het bijzijn van chef Decloedt, Nele Ost en Lallier’s keldermeester Dominique Demarville. Lallier daagde de chef uit een lunchmenu uit te werken dat – net zoals de champagne – domaine Lallier weerspiegelt.

Meer info over de Lallier Réflexion R.020 kan je in dit vorige artikel vinden.

Als opener van de lunch serveert Nicolas Decloedt, en zijn team van Humus x Hortense, een trio van amuses: een boekweitcracker met hummus van Belgische kikkererwten, een tartelette met lentebloem-salade en ingelegde raap, en gebakken risotto met gefermenteerde asperges en yoghurt. Uiteraard hoort er ook meteen een glas champagne bij. Een frisse Blanc de Blancs (100% chardonnay) Brut van Lallier is de perfecte keuze als starter.

Read More Read More

Lallier’s Réflexion R.020 champagne: een hommage aan de verbinding tussen natuur en terroir

Lallier’s Réflexion R.020 champagne: een hommage aan de verbinding tussen natuur en terroir

In de wereld van topwijnen is de komst van een nieuwe jaargang altijd een belangrijke gebeurtenis. Zo ook in de champagnewereld. Vele van de grote champagnehuizen bewaren hun allerbeste wijnen voor een exclusief gamma van vintage champagnes, waarbij enkel druiven uit het vernoemde oogstjaar mogen gebruikt worden. Dat gebeurt ook bij champagnehuis Lallier uit Aÿ. Al doen ze het daar met hun Réflexion-reeks net iets anders.

De Lallier Réflexions zijn multi-vintage champagnes en dus samengesteld uit wijnen van verschillende oogstjaren. Bij de meeste huizen wordt een samenstelling van verschillende jaartallen gebruikt om een consistent product te kunnen maken, dat jaar na jaar hetzelfde proeft. Niet zo bij de Réflexions van Lallier, daar stellen ze de champagnes telkens op met een unieke insteek, op basis van kwaliteit. Elke nieuwe telg in de Réflexion-reeks smaakt dus anders dan zijn voorgangers, en dat wordt puur bepaald door de kwaliteit van de oogst. De Réflexion weerspiegelt het individuele karakter van de oogst van een jaar, én de signatuurstijl van Lallier.

Read More Read More

Zilte treedt toe tot prestigieuze Les Grandes Tables Du Monde

Zilte treedt toe tot prestigieuze Les Grandes Tables Du Monde

Het Antwerpse driesterrenrestaurant Zilte*** treedt toe tot de prestigieuze Les Grandes Tables Du Monde, een vereniging die de allerbeste restaurants ter wereld samenbrengt en beoordeelt op het hoogste niveau van gastronomisch koken, service en hospitality. Gelegen op de negende verdieping van het ‘Museum aan de Stroom’ (MAS) in Antwerpen, biedt het restaurant van chef Viki Geunes een gastronomische ervaring op ongekende hoogte, met een adembenemend uitzicht over de skyline van Antwerpen.

Zilte

Read More Read More

Keizerlijke likeur Mandarine Napoléon in een nieuw jasje

Keizerlijke likeur Mandarine Napoléon in een nieuw jasje

Mandarine Napoléon is ’s wereld bekendste mandarijnlikeur en daar mogen we als Belgen best trots op zijn, want het is een product van eigen bodem! De likeur op basis van cognac, mandarijnen en specerijen, werd bedacht door Antoine-François de Fourcroy voor Napoleon Bonaparte. De legende gaat dat Fourcroy als raadsman van de keizer opmerkte dat Napoleon verzot was op mandarijnen die in cognac gedrenkt waren. Mandarijnen, toen als uitheemse vrucht een luxeproduct, werden in de hoogste kringen – in maantjes gesneden – toegevoegd als garnituur aan een glaasje cognac. Enerzijds als teken van rijkdom en anderzijds omwille de geneeskundige (opwekkende) krachten die er aan toegekend werden.

Fourcroy kwam op het idee om een distillaat te maken van mandarijnen en verschillende specerijen, en dit distillaat te blenden met cognac. Hij zou er talloze keren samen met zijn keizer van genoten hebben. Meer dan een halve eeuw later werd het verloren gewaande recept teruggevonden door de Belgische apotheker Louis Schmidt in een dagboek van Fourcroy. Schmidt besloot op basis van het teruggevonden recept een likeur te maken, die in 1982 voor het eerst op de markt kwam onder de naam ‘Mandarine Napoléon‘.

Het merk was generaties lang in handen van de Belgische familie Fourcroy, werd in 2009 door het Nederlandse bedrijf De Kuyper overgenomen maar wordt nog steeds in de Belgische distilleerderij van Biercée geproduceerd en verdeeld in 137 landen.

Read More Read More

Van het vat tot in het glas: de venencia, het traditionele icoon van sherry

Van het vat tot in het glas: de venencia, het traditionele icoon van sherry

In de wereld van sherry, waar traditie en vakmanschap samenkomen, speelt de venencia een centrale rol. Dit unieke instrument, met zijn slanke en flexibele ontwerp, is meer dan alleen een gebruiksvoorwerp; het is een symbool geworden van de rijke geschiedenis en het ambacht achter de Spaanse versterkte wijn.

Het gebruik van de venencia gaat terug tot in de begindagen van het verhandelen van sherry. Het verkrijgen van proefstaaltjes is al eeuwenlang een essentieel onderdeel van het proces. Niet enkel in de verkoop, om de verkoopswaren te laten proeven, maar ook in het productieproces wordt sinds honderden jaren de venencia gebruikt om de kwaliteit en vordering te controleren.

Gonzalez Byass ambassadeur Joao Vicente aan de slag met de venencia

Read More Read More

De 10 beste champagnes die ik in 2023 dronk

De 10 beste champagnes die ik in 2023 dronk

Champagne is meer dan waarschijnlijk de beste keuze om het nieuwe jaar vrolijk in te luiden. Zulke feestelijkheden vragen om champagne, toch? Maar om het in de woorden van Oscar Wilde te zeggen: alleen de fantasielozen kunnen geen reden vinden om champagne te drinken. Zelfs zonder speciale reden om te vieren, heb ik het hele jaar door geweldige champagnes geproefd.

Hier zijn de 10 beste champagnes waar ik in 2023 van genoten heb, zonder specifieke volgorde:

Billecart-Salmon cuvée Nicolas François 1998 Jéroboam

Een assemblage van 40% chardonnay en 60% pinot noir, gedegorgeerd in 2012. Nog steeds fris en fruitig! Grotere flessen hebben een kleinere lucht-tot-vloeistofverhouding, wat leidt tot minder oxidatie en een andere smaak dan hun kleinere broertjes. Size does matter!

Read More Read More