Diageo Special Releases 2020

Diageo Special Releases 2020

Sinds 2001 lanceert Diageo jaarlijks een collectie Special Releases in het najaar. De collectie wordt elk jaar zorgvuldig samengesteld door een Diageo Master Blender. Net zoals vorig jaar cureerde Master Blender Dr. Craig Wilson een verzameling van acht unieke Single Malt Scotch whisky’s. Acht whisky’s met een uiteenlopend smaakprofiel en ditto prijskaartje. Voor elke Scotch-liefhebber wat wils dus. Maar wie er eentje op de kop wil tikken twijfelt best niet te lang want alle flessen uit de reeks zijn slechts in een gelimiteerde oplage beschikbaar. En op is op!

Net zoals vorig jaar is het thema van de lijn ‘Rare by nature’. Zeldzaam/ongewoon van aard dus en dat vatte Dr. Craig Wilson op verschillende manieren op. Gaande van experimentele rijpingen tot een botteling uit een zogenaamde ghost distillery. Schotland telt zo’n 35 “ghosts”, ooit gekende distilleerderijen maar nu al jarenlang niet meer actief als producent. The body is no more but the spirit lives on! De bestaande voorraad whisky bleef gedurende al die jaren verder rijpen in kelders en wordt nu mondjesmaat vrijgegeven. Omdat er geen nieuwe productie plaatsvind wordt de whisky bij elke release zeldzamer.

Read More Read More

Talisker Whisky Atlantic Challenge

Talisker Whisky Atlantic Challenge

De Talisker Whisky Atlantic Challenge? Count me in, denk ik meteen. Tot ik hoor dat het om een roeiwedstrijd gaat. En niet de eerste de beste, wellicht zelfs de zwaarste ter wereld. Het is een Atlantische oversteek van zo’n 5000 kilometer in extreme omstandigheden. Drie Belgen voelen zich wel geroepen: soloroeier Carl Plasschaert en twee broers, Damien en Bernard Van Durme, die als duo deelnemen.

Als hoofdsponsor staat Talisker Whisky er op om de Belgische deelnemers in stijl uit te wuiven. Straffe avonturen, straffe mannen en straffe whisky; ik ga dus met veel plezier in op de uitnodiging om de Van Durme Brothersvaar wel’ te wensen. Op een koude vrijdag word ik verwacht in Cadzand. We gaan veel whisky proeven maar gelukkig is er vervoer voorzien. Ik neem mijn spreekwoordelijk hoedje af voor Talisker want (teveel) alcohol drinken en achter het stuur kruipen, dat hoort echt niet samen. Door de verantwoordelijkheid in eigen handen te nemen kruipt er zeker niemand dronken achter het stuur. De belofte van een event in stijl wordt meteen waar gemaakt wanneer er ’s ochtends een blinkende Range Rover met gekostumeerde privéchauffeur voor mijn deur staat.

Read More Read More

Mortlach 15: Six Kingdoms

Mortlach 15: Six Kingdoms

In 2018 brachten Diageo en HBO ter ere van het achtste en laatste seizoen van Game of Thrones een reeks van acht Scotch whiskies uit. Acht unieke bottelingen, elk gelinkt aan een van de huizen van het eiland Westeros uit de populaire TV-reeks. Er werd zorgvuldig nagedacht over welke whisky welk huis mocht vertegenwoordigen. Soms werd die link gevonden in de smaak van de Scotch, soms in de geschiedenis of reputatie van het merk. Elke fles kreeg een fantastisch mooi label en even mooie koker. Dat is geweldig voor de fans van de reeks, maar ook de whiskies zelf zijn uitmuntend. Slim gezien van Diageo. Er werd niet enkel rechtstreekse omzet gegenereerd, het zette ook niet-whisky drinkers aan om één of meerdere flessen uit deze set te kopen. Al zullen de echte fans van de reeks de flessen misschien nog wel een tijdje gesloten houden in plaats van zich te wagen aan de inhoud.

Een jaar later is er goed nieuws voor de liefhebbers: het einde van de TV-reeks inspireerde Diageo om het gamma Game of Thrones whiskies nog uit te breiden met de Mortlach 15 Year Old Single Malt. In de finale van de TV-reeks zagen we (spoiler alert!) dat het noorden van Westeros een onafhankelijk gebied zou worden en dat Bran ‘The three-eyed raven’ Stark over de overgebleven Six Kingdoms zou heersen. Er moest dus niet lang gezocht worden naar iets om de jongste telg in de whisky-reeks aan op te hangen.

Read More Read More

Girvana

Girvana

In september 2009 neem ik voor de eerste keer deel aan een uitgebreide gin tasting. Met een panel van 8 personen proeven we 12 verschillende gins. We krijgen de opdracht mee alle gins te categoriseren aan de hand van een ‘smakenkruis’ met 4 pijlers: citrus forward, zoet, floraal en kruidig. Voor elke pijler kennen we een score van 0 tot 3 toe en op die manier krijgen we de eerste 11 gins we makkelijk ingepast op het smakenkruis. Als laatste gin van de avond komt er een zwarte apothekersfles op de tafel. Nu kijken we daar niet meer van op, maar op dat moment, is het ongezien en gewaagd. Ook qua smaak was het iets speciaal, het was de enige gin van die avond die we niet op het smakenkruis ingedeeld kregen.

Ondertussen kent iedereen Hendrick’s Gin. Het was een van de merken die de grote Gin Craze op gang trapte. Door zijn innoverende en gewaagde karakter misschien wel hét merk dat de waanzinnige hype creëerde. Innovatie, nieuwsgierigheid en buiten de lijntjes durven kleuren; het zijn nog steeds 3 kernwaarden van het merk. En daarom blijft het merk ook na de hype populair.

Read More Read More

Porto en de Port Cup 2019

Porto en de Port Cup 2019

Het tijdperk dat de fles Porto enkel uit de kast wordt gehaald wanneer de tante met haar schoothondje nog eens op bezoek komt, ligt achter ons. Dat is althans de uitdaging waar de sector voorstaat en waar hard aan gewerkt wordt.  Samen met enkele van ’s lands beste bartenders trek ik naar Portugal.  Ik ga op ontdekking waarom Porto dit suffe imago met zich meedraagt, waarom dit onterecht is en waar de sector nu staat in hun missie om Porto terug op de kaart te krijgen. Voor de bartenders staat de Graham’s Port Cup op het programma, de grote finale van de eerste cocktailwedstrijd van Graham’s Port.

Read More Read More

Kyrö Experience

Kyrö Experience

Kyrö Distillery Company, ze maken een lekkere gin en ze doen ook iets met rye whisky, ergens in Finland. Tot zover mijn Kyrö-kennis enkele weken geleden. Maar wanneer Stijn Deschacht van TheNectar me vraagt of ik zin heb om ze eens mee te gaan bezoeken twijfel ik niet. Ik weet immers dat Matthias Soberon (Served by Soberon) daar vorig jaar ook bezoek geweest is en nog steeds glimlacht als hij er over vertelt.

Isokyrö, Finland

Op de luchthaven van Zaventem verzamelen we met het volledige reisgezelschap voor het tripje richting Isokyrö, Finland. Jesse Den Dulk (Golden Gai, Gent) ken ik al enkele jaren. Ook Cédric Lansival (Le Pacific, Brussel) en Pierre Millour (Chez ta mère, Brussel) heb ik wel al eens ontmoet op een bartenders event. Jaboth Lallemand (Botanical by Alfonse, Namen) is een nieuw gezicht voor mij. Onderweg test Stijn onze kennis over Finland. Hoeveel steden of dorpen we kennen in Finland? Buiten Stijn raakt niemand verder dan drie: Helsinki, Vaasa en Isokyrö. Niet toevallig de 3 stops van onze trip. Tot voor kort hadden we ook nog nooit van Vaasa of Isokyrö gehoord, maar dat maakt het alleen maar interessanter om Finland te gaan ontdekken. Er is 1 ding over Finland dat iedereen weet: ze zijn zot van sauna’s.

Read More Read More

Zacapa Fine Dining 2019

Zacapa Fine Dining 2019

Dat de Guatemalteekse rums van Zacapa gesmaakt worden door chefs is geen geheim. In samenwerking met de beste chefs van ons land organiseert Zacapa dan ook af en toe een fine dining experience. Na edities in L’épicerie du cirque (Antwerpen), Yi Chan (Brussel) en een Dinner in the sky (waarbij je tafel zo’n 50 meter omhoog gehesen wordt) is ‘The Jane’ de volgende in het rijtje. De trendy zaak van Sergio Herman en Nick Bril is een van ’s lands populairste gastronomische bestemmingen.

Read More Read More

Agave 101

Agave 101

Agave spirits zijn de afgelopen jaren uitgegroeid tot een van de favoriete ingrediënten van talloze bartenders van over de hele wereld. Ook agavesiroop is niet meer weg te denken uit de bar. Maar ondanks de stijgende populariteit van agave is er in de cocktailindustrie nog relatief weinig kennis van het product. Het is ook niet helemaal verwonderlijk want het is een complex gegeven. Er bestaan honderden varianten van de plant maar zelfs in Mexico weet niemand exact hoeveel soorten er bestaan.

Read More Read More

Technical difficulties..

Technical difficulties..

Lieve lezers,

Wegens technische problemen zijn alle artikels ouder dan februari 2019 momenteel offline.

We doen er alles aan om de volledige website zo snel mogelijk opnieuw up-and-running te krijgen.

In tussentijd doen we even voort met een tijdelijke versie.

Bedankt voor het begrip.
Met vriendelijke groeten,

Yannick