Het hoogtepunt van Brits ingenieurschap: Bowmore Aston Martin Masters’ Selection II 22 Year Old

Het hoogtepunt van Brits ingenieurschap: Bowmore Aston Martin Masters’ Selection II 22 Year Old

Bowmore Whisky en Aston Martin zijn twee merken die perfect bij elkaar passen. Beide zijn erkend om hun uitzonderlijke kwaliteit en elegantie.

Bowmore whisky is geproduceerd op Islay, een eiland ten westen van Schotland. Het is een van de oudste distilleerderijen van Schotland en staat bekend om de unieke smaken van hun whisky’s, die voornamelijk afkomstig zijn van de turf en de zilte lucht van het eiland. Bowmore whisky’s worden geprezen voor hun complexiteit en rijke smaken van turf, rook, chocolade en fruit.

Aston Martin, aan de andere kant, is een Brits automerk dat bekend staat om zijn sportieve en luxe voertuigen. De auto’s van Aston Martin zijn beroemd om hun perfectie in ontwerp en prestaties. Net als Bowmore, zijn Aston Martin’s voertuigen erkend als meesterwerken van Britse ingenieurschap.

Samen vormen Bowmore en Aston Martin een perfecte combinatie van elegantie, luxe en klasse. Beide merken zijn ook trots op hun Britse afkomst en daarom ook een geweldige match voor elkaar. Het is dan ook niet verwonderlijk dat beide merken elkaar vonden om samen te werken.

De allernieuwste telg in de samenwerking is de ‘Bowmore Astin Martin Masters’ Selection Edition 222 Year Old Single Malt Scotch‘, of iets korter gezegd de ‘Bowmore Astin Martin 22 Year Old Masters’ Selection’.

Read More Read More

De premium American whiskies van Brown-Forman geproefd

De premium American whiskies van Brown-Forman geproefd

Voor liefhebbers van whiskey is Brown-Forman een gekende naam. Ben je iets minder thuis in die wereld, dan is de kans groot dat je er nog nooit van gehoord hebt. Maar waar je zeker en vast al wél van gehoord hebt, is het merkenportfolio van dit bedrijf. Ze hebben namelijk enkele van de meest populaire en gerespecteerde drankmerken onder hun hoede, waaronder Diplomatico Rum, Old Forester en Woodford Reserve. Het allerbekendste merk in de stal van Brown-Forman is ongetwijfeld Jack Daniel’s, een wereldbefaamd merk uit Tennessee met fantastische branding.

Woodford Reserve is een andere Amerikaanse whiskey uit het Brown-Forman gamma. Het is van oudsher een authentieke bourbon. De Woodford Reserve Distillery is gelegen in het hart van de Bluegrass regio in Kentucky, waar de beste kwaliteit gerst van de Verenigde Staten wordt gekweekt. Deze gerst wordt onder andere gebruikt voor de productie van de Woodford Reserve whisky, waarvan de smaak wordt beïnvloed door de unieke minerale samenstelling van het grondwater in de regio. Het is meteen duidelijk, Woodford Reserve gaat voor kwaliteit.

Read More Read More

Black Barrel Old Fashioned

Black Barrel Old Fashioned

De befaamde Mount Gay distillery zag het levenslicht in 1703 en is daarmee de oudste actieve rumstokerij ter wereld. De rums van Mount Gay worden gerijpt, geblend en gebotteld op Barbados. Het unieke terroir van het eiland, bergachtig met een koraalsteengrond die het bronwater filtert, beïnvloedt het productieproces en levert rijke en smaakvolle expressies op. 

Mount Gay Black Barrel Rum

In 2019 werd Trudiann Branker de eerste vrouwelijke masterblender voor Mount Gay, waarmee een nieuw hoofdstuk in de rijke geschiedenis van de distilleerderij werd ingeluid. Sinds ze de rol van Master Blender op zich heeft genomen, hebben Branker’s diepgaande kennis van chemie en passie voor het maken van rum haar geholpen toezicht te houden op de productie van alle blends en expressies van Mount Gay. De rol van Branker zorgt ervoor dat zowel oude rumfans als nieuwe spirits-liefhebbers zullen genieten van Mount Gay’s rum en smaakprofielen. 

Read More Read More

The Balvenie 27 Year Old – A Rare Discovery From Distant Shores

The Balvenie 27 Year Old – A Rare Discovery From Distant Shores

Met de nieuwste telg in de Stories-reeks, The Balvenie 27 Year Old – A rare discovery from distant shores, lanceert het Schotse huis The Balvenie een heel opmerkelijke whisky. Een vatrijping van 27 jaar is op zich al een heel mooie feature, maar dat is niet eens wat de whisky opmerkelijk maakt.

Voor de Belgische markt werd de whisky gelanceerd in het atelier van juwelenontwerpster Daisy Verheyden. Een unieke kans om kennis te maken met enkele van de whisky’s in de Stories-reeks van The Balvenie.

De ‘Stories’ zijn een assortiment van whisky’s die geïnspireerd zijn door verhalen van drijvende krachten van de Balvenie-distilleerderij. Het soort verhalen die van generatie op generatie doorgaan.

Read More Read More

Don Papa Gayuma met Islay cask finish

Don Papa Gayuma met Islay cask finish

De bekende Filipijnse rum Don Papa brengt met Don Papa Gayuma een nieuwe expressie op de markt. Deze limited edition, waarvan de naam verwijst naar sjamanistische riten, komt met een finish in ex-Islay whiskyvaten. Deze week werd de rum officieel gelanceerd in België.

Zoals de andere rums van Don Papa komt ook deze uit de column still van een distilleerderij op het Filippijnse eiland Negros, met als basis melasse van lokaal geoogst suikerriet. Die melasse wordt op het eiland vaak ook ‘Black Gold’ genoemd. Na het distilleren wordt de rum drie jaar lang gerijpt op ex-Bourbon-vaten en vervolgens nog afgerijpt in twee andere vaten: eerst zes maanden in zwaar geroosterde ex-Rioja-vaten en daarna nog eens drie maanden in geroosterde ex-Islay-whiskyvaten.

Don Papa Gayuma
Don Papa Gayuma

Read More Read More

The Macallan Harmony Collection II

The Macallan Harmony Collection II

Het premium Schotse whiskymerk The Macallan onthult een nieuwe editie in zijn The Macallan Harmony Collection. In deze limited releases reeks schittert dit jaar The Macallan Harmony Collection ‘Inspired by Intense Arabica‘, waarmee de bekroonde distilleerderij de wereld van koffie en de reis van de koffieboon viert. Dit doet het merk tot in de puntjes: van de zoete maar sterke espresso koffietoets in de single malt whisky tot de recyclebare presentatiedoos van koffiebonenschillen. Om zich in het bean-to-cup verhaal te verdiepen en de ultieme harmonie te bekomen, organiseerde The Macallan een inspirerende masterclass met vijf wereldberoemde koffie-experts.

The Macallan Harmony Collection II Inspired by Arabica

Read More Read More

Whisky Brands Top 50

Whisky Brands Top 50

Sinds 2021 publiceert Drinks International elk jaar een lijst van de 50 meest bewonderde whiskymerken ter wereld. Belangrijk om weten is dat dit geen lijst is van de 50 best verkochte whisky’s en ook geen ranking van de ‘lekkerste’ whisky’s. Het gaat ook niet over afzonderlijke expressies (bv. Talisker 18) maar over merken in het algemeen (bv. Talisker).

Waar het in de lijst wel om draait is kwaliteitsconsistentie in het hele aanbod per merk, kwaliteit versus prijs en hoe het merk in de markt gezet wordt op gebied van branding en marketing.

De lijst wordt samengesteld door een groot onafhankelijk panel van experts in de whisk(e)y-industrie. Aankopers, schrijvers, bareigenaars en opleiders van over de hele wereld. Elk panellid mag 10 merken nomineren – maximum 5 per categorie om de diversiteit van de lijst te garanderen – die in volgorde van opgave meegenomen worden in de eindranking.

Tip: Geen tijd of zin om het hele artikel te lezen? Helemaal onderaan het artikel vind je een TLDR.

Top 10

Read More Read More

Nikka Discovery Series 2022

Nikka Discovery Series 2022

In september vorig jaar onthulde Nikka de eerste twee whisky’s in haar nieuwe Discovery-serie. Deze 2 uitingen van 2021, Yoichi Single Malt non-peated en Miyagikyo Single Malt peated, zochten het andere eind van het smakenspectrum op, ten opzichte van de klassieke Yoichi en Miyagikyo. Op deze manier krijg je een goed beeld wat een wijziging van grondstoffen (mout) teweegbrengt in het glas.

Na de succesvolle uitrol van de allereerste Discovery whisky’s vorig jaar, heeft het merk nu Yoichi Single Malt Aromatic Yeast (48% ABV) en Miyagikyo Single Malt Aromatic Yeast (47% ABV) uitgebracht. De nieuwe Nikka Discovery 2022-expressies benadrukken de unieke aroma’s die worden gegenereerd tijdens het fermentatieproces.

Nikka Yoichi Discovery Aromatic Yeast and Nikka Miyagikyo Discovery Aromatic Yeast

Read More Read More

The Macallan James Bond 60th Anniversary Release

The Macallan James Bond 60th Anniversary Release

Ter ere van zes decennia van de bekendste filmfranchise ter wereld onthult The Macallan zijn limited edition James Bond 60th Anniversary Release.

De set bestaat uit zes flessen single malt whisky, gepresenteerd in prachtig geïllustreerde tubes. Ook op de labels staat voor elk van de zes flessen een ander illustratief ontwerp dat verwijst naar de zes decennia van de Britse gentleman spy.

De liefde tussen James Bond en The Macallan

Deze set is niet de eerste samenwerking tussen James Bond en The Macallan. In de filmfranchise zagen we het merk al enkele keren opduiken. Voornamelijk in Skyfall (2021), daarin zien we zowel ‘M’ (Judy Dench) als James Bond (Daniel Craig) van de bekende Scotch genieten. De beruchtste scene is echter pas later in de film wanneer slechterik Silva (Javier Bardem) een fles 1962 The Macallan Fine & Rare Vintage bovenhaalt en een glaasje ervan boven op het hoofd van Bondgirl Sévérine (Bérénice Marlohe) plaatst. Silva daagt Bond uit om het glaasje van haar hoofd te schieten met een oud pistool. Bond neemt geen risico met het oude onbetrouwbare pistool en schiet bewust mis. Vervolgens schiet Silva de Bondgirl dood en zien we het glaasje whisky op de grond vallen. Wanneer Silva aan Bond vraagt wat hij daarop te zeggen heeft, doet Bond alsof haar dood hem niets doet en repliceert hij ijskoud met ‘What a waste of good Scotch‘.

Read More Read More

2022’s Beste cocktailbars

2022’s Beste cocktailbars

Het is weer zover: de lijst met beste bars is er weer! Wat de beste bar voor jou is, dat is natuurlijk persoonlijk. Maar aan de hand van de ranglijst van 50 Best Bars kunnen we nagaan waar je (op papier*) naartoe moet voor de beste cocktails. Makkelijk toch? Naar Paradiso, want die bar staat bovenaan de ranglijst van de beste bars ter wereld. Maar we kunnen verder kijken dan dat. In welke steden vinden we gemiddeld de beste bars? Welke landen zijn aan een opmars bezig? Welk type bar scoort goed?

Ik ging aan de slag met de resultaten van het jaarlijkse onderzoek. Op de jaarlijkse award show maken ze enkel de top 50 bekend, maar wie surft naar de 50 Best-website krijgt inkijk in de top 100. Om een correcter beeld te krijgen kende ik een score toe aan elke bar in de lijst. De nummer 1 in de ranglijst, Paradiso, kreeg van mij 100 punten. Zo telde ik af tot de nummer 100 in de lijst, die 1 punt kreeg.

Ik deelde de lijst in regio’s, landen en steden in. Op die manier kreeg ik een mooi geografisch overzicht en kreeg ik een zicht op de trends. Van een hele brede kijk, op niveau van de wereldregio’s, over landen en steden tot een microscopische blik op niveau van de afzonderlijke (en uitzonderlijke) bars.

Tip: Wie niet graag lang leest kan in de grijze blokken de korte samenvatting lezen.

Read More Read More