Michiel Theys en Brent Maes winnen Chefs & Shakers 2022

Michiel Theys en Brent Maes winnen Chefs & Shakers 2022

Afgelopen zondag vond de finale van ‘Chefs & Shakers 2022’ plaats in Brussel. Het jongste duo in de finale, Michiel Theys (Hof van Cleve) en Brent Maes (Patisserie & Chocolaterie Joost Arijs), ging naar huis met de hoofdprijs: een ticket naar Sugarlandia (Filipijnen) en vooral de bekroning van ‘Beste Chef & Shaker van 2022’.

Chefs & Shakers is een concept waarbij Belgische bartenders en chefs worden uitgedaagd door de Filipijnse Rum ‘Don Papa‘ om de beste pairing te creëren. Dit jaar moesten alle deelnemers extra aan de bak, want zo’n felbegeerde titelstrijd kan natuurlijk niet op 1 dag beslist worden. De wedstrijd bestond uit 4 rondes, verspreid van januari tot midden juni.

De laatste ronde vond plaats in Entropy (Brussel), het nieuwe restaurant van chef Eliott Van de Velde. Hier namen 3 duo’s het tegen elkaar op in de grote finale van de wedstrijd.

Duo 1: Michiel Theys (Hof van Cleve) & Brent Maes (Joost Arijs)
Duo 2: Hannes Desmedt (Wine Blend) & Matthias Speybrouck (Va et Vient)
Duo 3: Yochen Verbeeck (Bar Hootch) & Milou Agterberg (Het Gebaar)

Read More Read More

Patrick Nijs – Wijnfaktorij

Patrick Nijs – Wijnfaktorij

Te gast in de derde aflevering van onze Smaakadvocaten Podcast: Patrick Nijs van Wijnfaktorij, de urban boutique winery.

Patrick schuimt al meer dan 30 jaar wijnhuizen af in alle uithoeken van de wereld. Na vele jaren en nog veel meer bezoeken begon het bij Patrick te kriebelen om zelf wijnbouwer te worden.

Meer dan 10 jaar geleden plantte Patrick de eerste wijnstokken van zijn bedrijf in Maaseik. Enkele jaren later voegde hij er een tweede, derde, vierde en vijfde wijngaard aan toe, op de Houwaartseberg (Tielt-Winge) en in Rumst. 

Wijn màken doet Patrick op een plaats waar je het niet zou verwachten: pal in het stadscentrum van Antwerpen. Dat gebeurt in zijn Wijnfaktorij allemaal met de hand, zonder machines, en ook met water en elektriciteit wordt zuinig omgesprongen. Patrick’s wijngaarden zijn volledig vrij van pesticiden en herbiciden en in de wijnmakerij manipuleert hij de wijnen zo min mogelijk. 

Read More Read More

Thomas Timmermans – Rémy Cointreau

Thomas Timmermans – Rémy Cointreau

In aflevering twee van de Van Dyck & Van Dyck Smaakadvocaten podcast is Thomas Timmermans onze gast. Thomas is cocktails & mixology ambassador bij Rémy Cointreau.

Deze jonge snaak is amper 26 maar lijkt al een eeuwigheid mee te gaan in zijn industrie. Op zijn 15e brouwde hij dan ook al zijn eigen biertje. Hij maakte een kleine omweg naar het wijnsommelier-schap en kwam uiteindelijk in de wereld van cocktails en spirits terecht.

Thomas ging aan de slag als bartender bij een van ’s lands beste cocktailbars met fantastische leermeesters waaronder Dieter ‘The Irishman‘ Van Roy en de godfather van de Belgische cocktailscene Ben Belmans. Hij won de prestigieuze cocktailwedstrijd ‘Diageo World Class’ en maakte daarna de stap naar het ambassadeurschap bij Cointreau als opvolger van zijn bartenderidool Dries Botty.

Read More Read More

Jo Olluyn – Tall Poppy Brewing Company

Jo Olluyn – Tall Poppy Brewing Company

Je las het hier al eerder: samen met Meugman Jeroen Van Dyck startte ik een podcast: Van Dyck & Van Dyck – De Smaakadvocaten.

In de eerste aflevering hebben we Jo Olluyn van Tall Poppy Brewing Company te gast. Jo is een bierbrouwer en maakt bieren die nooit vervelen. Saaie bieren bestaan er al genoeg dus daarom richt Jo zich op de markt van speciaalbieren met een relatief kleine productie.

Als het op bier aankomt is Jo iemand met een uitgesproken mening en die mening ook verkondigt aan iedereen die het wil horen. Soms ook aan iedereen die het niet wil horen. Maar net dàt maakt Jo een geschikte gast voor onze pilootaflevering van de podcast.

Read More Read More

Van Dyck & Van Dyck – De smaakadvocaten

Van Dyck & Van Dyck – De smaakadvocaten

Podcasts, ik luister er graag naar. In de auto, tijdens het poetsen, in de wachtkamer bij de dokter, tijdens het wandelen met de hond,.. je kan me vaak betrappen met een podcast in de oren. Dan luister ik naar podcasts zoals ‘Nerdland’ en ‘Welcome to the AA’. Maar liefst van al naar podcasts over food & drinks, zoals de Belgische food podcast ‘Over Eten‘ en de Nederlandse drinkspodcast ‘Drankcast‘.

Maar wat ik nog miste was een Belgische podcast over drinks! Dat bleek nog niet te bestaan, dus zat er maar 1 ding op: zelf een podcastreeks maken!

Read More Read More

Spirited Suggestions – Bruichladdich Black Art

Spirited Suggestions – Bruichladdich Black Art

Bruichladdich is een distilleerderij die er om bekend staat om veel informatie vrij te geven over de productie van hun whisky’s. Maar één keer per jaar maken ze een uitzondering! Rond de jaarlijkse Black Art-uitgave hangt een sluier van geheimzinnigheid. Niet omdat ze iets te verbergen hebben, maar om (volledig in de filosofie van het bedrijf) eens lekker eigenwijs te doen en het tegenovergestelde te doen van wat ze altijd doen.

Bruichladdich Black Art 8.1 and 9.1

Read More Read More

Spirited Suggestions – Octomore 12 series

Spirited Suggestions – Octomore 12 series

Das Leben ist viel zu kurz um schlechten Wein zu trinken” zei Duitse schrijver Johann Wolfgang von Goethe ooit. Het leven is te kort om slechte wijn te drinken. Daar ben ik het roerend mee eens, maar het gaat even goed op voor sterkedranken. Toch?

Daarom dacht ik bij mezelf: “Waarom pen ik niet meer neer over de lekkere dingen die ik proef?”. Smaak is natuurlijk persoonlijk en ook de setting en mood waarin je iets proeft kan een groot verschil maken. Maar ongeacht, kwaliteit komt altijd bovendrijven. Daarom zal ik de komende maanden een aantal van mijn persoonlijke aanraders delen. Het beste van wat ik recent proefde, zeg maar.

Bruichladdich Octomore 12

Read More Read More

Mount Gay Black Barrel cocktails

Mount Gay Black Barrel cocktails

Net zoals vorig jaar sluit ik het jaar af met enkele cocktailrecepten die iedereen thuis zelf makkelijk kan namaken.

Deze keer ga ik aan de slag met Mount Gay Black Barrel, een gerijpte rum uit de oudste rum-distilleerderij ter wereld. Mount Gay Black Barrel is een blend van verschillende rums met een rijping van 3 tot 7 jaar in whiskey-vaten. Deze blend wordt vervolgens nog 6 maanden afgerijpt op zwartgeblakkerde Bourbon-vaten. Het resultaat is een veelzijdige, aromatische rum die je zowel neat kan drinken, als een perfecte mixing rum is.

Mount Gay Rum Cocktails

Read More Read More

2021’s Beste cocktailbars

2021’s Beste cocktailbars

Het is weer zover: de lijst met beste bars is er weer! Wat de beste bar voor jou is, dat is natuurlijk persoonlijk. Maar aan de hand van de ranglijst van 50 Best Bars kunnen we nagaan waar je op papier* naartoe moet voor de beste cocktails. Makkelijk toch? Naar Connaught Bar, want die bar bekleedt voor het tweede jaar op rij de eerste stek in de ranglijst. Maar we kunnen verder kijken dan dat. In welke steden vinden we gemiddeld de beste bars? Welke landen zijn aan een opmars bezig?

Ik ging aan de slag met de resultaten van het jaarlijkse onderzoek. Op de (hybride) award show maken ze enkel de top 50 bekend, maar wie surft naar de 50 Best-website krijgt inkijk in de top 100. Om een correcter beeld te krijgen kende ik een score toe aan elke bar in de lijst. De nummer 1 in de ranglijst, Connaught Bar, kreeg van mij 100 punten. Zo telde ik af tot de nummer 100 in de lijst, die 1 punt kreeg.

Ik deelde de lijst in regio’s, landen en steden in. Op die manier kreeg ik een mooi geografisch overzicht en kreeg ik een zicht op de trends. Van een hele brede kijk, op niveau van de wereldregio’s, over landen en steden tot een microscopische blik op niveau van de afzonderlijke (en uitzonderlijke) bars.

Read More Read More

50 Best Restaurants

50 Best Restaurants

In oktober 2021 was Antwerpen heel even de culinaire hoofdstad van de hele wereld. De havenstad was immers gaststad van het meest prestigieuze culinaire evenement ter wereld:  de award show van The World’s 50 Best Restaurants. De ’50 Best’-lijst is zonder twijfel ’s wereld de meest gerenommeerde gastronomische lijst. De oscars van de culinaire wereld, zeg maar.

Noma

Wie mij een beetje kent weet dat ik fan ben van lijstjes. Ik ben nuchter genoeg om te beseffen dat vriendjes- en andere soorten politiek vaak een rol spelen in het samenstellen van zulke lijsten. Maar in de afgelopen jaren zijn er grote stappen gezet in het zoeken naar een fair systeem met een grote data set*. Of de restaurants en bars die deze lijsten halen nu effectief de beste horecazaken ter wereld zijn, dat is voor discussie vatbaar. Maar wat wel vast staat is dat de lijsten een heel goed inzicht geven op de trends van de sector.

Gastronomie en cocktails groeien steeds dichter naar elkaar toe. Veel restaurants serveren tegenwoordig ook hoogstaande cocktails en de sommeliers hebben intussen vaak een WSET Spirits-diploma op zak. In de andere richting worden in er in cocktailbars ondertussen gretig gebruik gemaakt van culinaire technieken en gereedschappen zoals de Röner of Anova. Samenwerkingen tussen bartenders en chefs zie je ook vaker en vaker. Bartenders worden uitgenodigd door chefs op diners om een passende cocktails te serveren en chefs worden uitgedaagd om gerechten te bedenken waarin spirits een belangrijke rol spelen. Zo mocht ik zelf ook recent samenwerken met Tweesterren-chef Syrco Bakker van Pure C. Voor chefs kan het dus zeker ook interessant zijn om de cocktail- en spirittrends te volgen. En voor bartenders is het meer dan interessant om de lijst met beste restaurants ter wereld in’t oog te houden.

Read More Read More