Moutai baijiu: de onbekende reus in de wereld van gedistilleerde dranken

Moutai baijiu: de onbekende reus in de wereld van gedistilleerde dranken

Merken zoals Jack Daniel’s, Johnnie Walker en Bacardi zijn namen die iedereen kent. Maar wat als ik je vertelde dat het grootste spiritsmerk ter wereld Kweichow Moutai is? Neen, het is geen gin, whisky, tequila, cognac of rum. Het is een baijiu! Als dat geen belletje doet rinkelen, hoef je je (voorlopig nog) niet te schamen.

In Europa is baijiu voor velen nog een goed bewaard geheim. Maar in China is Moutai Baijiu veel meer dan slechts ‘een drankje’. Het is diep geworteld in de culturele en historische vezels van de Chinese samenleving.

Moutai is de drank die sinds de jaren 1950 geserveerd wordt op alle officiële staatsbanketten in China. Het zal dus ook niet verbazen dat talloze wereldleiders er wel bekend mee zijn. Politieke figuren uit zowat alle landen, van Richard Nixon tot Kim Il-Sung, genoten er met volle teugen van. De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Henry Kissinger stond bekend als grote fan en proclameerde op de vredestop van 1972: “Ik denk dat als we genoeg Moutai drinken, we alles kunnen oplossen”.

Read More Read More

Shichiken Sparkling Sake: de nieuwe ster aan het feestelijke firmament

Shichiken Sparkling Sake: de nieuwe ster aan het feestelijke firmament

Hoewel sake in ons land aan een sterke opmars bezig is, blijft het toch een redelijk onbekend product. Maar als het van Annabelle Maes afhangt komt daar snel verandering in. Met haar bedrijf Kaori haalde ze enkele weken geleden een Japanse delegatie van de Nagano-prefectuur naar België voor een ‘Sake Roadshow‘. Het resultaat was meteen duidelijk, zowel vanuit de pers als vanuit de Belgische gastronomie was de interesse groot. Nu haalt Annabelle ook de meest trendy sake naar ons land: sparkling sake!

Voor diegenen die nog niet vertrouwd zijn met sake, is sprankelende sake een uitstekend startpunt. Met zijn herkenbare sprankel, frisheid en feestelijke fles, is het de perfecte brug tussen traditionele sake en de wereld van mousserende wijnen. Dit maakt het gemakkelijker dan ooit om origineel uit de hoek te komen tijdens jouw feestelijke vieringen.

Read More Read More

Hoe ik de Teeling ‘Crafted To Create’ cocktailwedstrijd won

Hoe ik de Teeling ‘Crafted To Create’ cocktailwedstrijd won

Fermentatie, aangedreven door gist, vormt de essentie van alcoholische dranken. Gist transformeert suiker in ethanol, CO2, water en bubbels, met alcohol als bijproduct. Diverse giststammen creëren unieke esters, resulterend in smaken als bijvoorbeeld peer, passievrucht, of mango.

Gist is van cruciaal belang bij het maken van dranken, en begrip van zijn rol kan lucratief zijn. Toch is het een kunst, gebaseerd op geur en smaak, eerder dan exacte wetenschap.

Bij Teeling Irish Whiskey hebben ze dat goed begrepen. Fermentatie was dan ook het centrale thema van een internationale cocktailwedstrijd die Teeling in 2020 voor het eerst organiseerde. Annus horribilis 2020, het jaar dat COVID-19 voor een wereldwijde pandemie zorgde, was geen makkelijk jaar voor de horeca-sector. Voor mij persoonlijk was er in datzelfde jaar wel een hoogtepunt. Ik nam deel aan de cocktailwedstrijd van Teeling en won de Belgische finale!

Read More Read More

Courvoisier Mizunara 2023: een unieke samensmelting van ambacht en cultuur

Courvoisier Mizunara 2023: een unieke samensmelting van ambacht en cultuur

In de wereld van exquise dranken heeft Courvoisier altijd een ereplaats ingenomen. Opgericht in 1828, is Maison Courvoisier synoniem geworden voor uitzonderlijke cognac. Hun nieuwste aanbod, de Courvoisier Mizunara 2023, is een bewijs van hun toewijding aan vakmanschap.

Beperkt tot slechts 500 flessen, is de Courvoisier Mizunara 2023 een eerbetoon van de kunst van het blenden en rijpen. Niet enkel het blenden van cognacs, maar ook het blenden van traditie met hedendaagse ideeën. Deze unieke spirit is geboren uit een blend van Grande Champagne, Petite Champagne en Borderies, een zorgvuldig samengestelde selectie die de basis vormt van zijn uitzonderlijke karakter.

Read More Read More

Bourbon met historische invloeden: Woodford Reserve Historic Barrel Entry

Bourbon met historische invloeden: Woodford Reserve Historic Barrel Entry

In de jaren 1830 was de voorloper van de huidige Woodford Reserve distilleerderij het toneel van een reeks ontdekkingen en innovatieve praktijken die vandaag nog steeds de bourbonindustrie definiëren.

Reeds in 1797 arriveerde Elijah Pepper in Versailles (Kentucky). Daar begon hij met het distilleren van maïs tot whisky. Een nederig begin dat uiteindelijk het pad zou banen voor de toekomst van Amerikaanse whiskey.

De pionier Elijah Pepper verplaatste zijn activiteiten naar de huidige Woodford Reserve-locatie aan Glenn’s Creek in 1812, en begon daar een nieuw hoofdstuk van zijn gedistilleerde dranken. In 1835 nam Oscar Pepper, de zoon van Elijah, de distilleerderij over en huurde een Schotse wetenschapper, genaamd Dr. James C. Crow, in als hoofddistilleerder. Dokter Crow wordt vaak toegeschreven aan de introductie van het gebruik van ‘sour mash‘ in het fermentatieproces. Een techniek die anno 2023 nog door meer dan 90% van alle bourbon-distilleerderijen gebruikt wordt.

Read More Read More

Podcast #23: Vincent Schietse (Brown-Forman)

Podcast #23: Vincent Schietse (Brown-Forman)

Na een korte break in juli keren we begin augustus terug naar onze vaste opnamestudio in Jones Foodbar voor een nieuwe aflevering van de Smaakadvocaten Podcast. We ontvangen deze keer Vincent Schietse van Brown-Forman.

Vincent is voor beide gastheren een bekend gezicht. Hij vertoeft immers ook al bijna 10 jaar in de wondere wereld van spirits, na een opleiding van 3 jaar aan de Université Du Vin. Hij maakte kennis met spirits tijdens zijn job bij Spirits By Design. Nadien werd hij een van de gezichten van de Belgische jeneverwereld bij Filliers.

In 2022 maakte hij de overstap naar Brown-Forman, het moederbedrijf achter merken zoals Jack Daniel’s, Woodford Reserve, Glendronach en Benriach.

Read More Read More

Nationale trots op je bord – met een knipoog naar lokale dranken!

Nationale trots op je bord – met een knipoog naar lokale dranken!

Het koninginnenhapje is alom bekend in België. De naam van het gerecht kent zijn oorsprong als vertaling van het Franse ‘bouchée à la Reine‘. Tijd voor wat nationale trots, dacht men bij De Vegetarische Slager. België kent immers een koning als officieel staatshoofd.

Op zoek naar een Koningshapje doorkruiste De Vegetarische Slager zes Belgische steden. In elke stad toverden chefs lokale culinaire klassiekers om tot plantaardige iconen, op basis van de vegan Poulettekes van De Vegetarische Slager en lokale ingrediënten zoals Elixir d’Anvers, Luikse stroop, Leuvense pils, Hasseltse jenever en Brusselse Kriek. Vele steden kozen voor een lokale drank als smaakmaker.

Lees meer
Podcast #22: whisky-legende Billy Walker (The GlenAllachie)

Podcast #22: whisky-legende Billy Walker (The GlenAllachie)

Jeroen en Yannick werden uitgenodigd in een kasteel in Brussel. Niet om de koning te ontmoeten, maar wel een andere grootheid. Mister Billy Walker, een levende legende in de whiskywereld.

We proefden vele lekkere whiskies van de hand van de meester en kregen de kans hem te ontmoeten. Daags nadien ontmoette Jeroen ‘m opnieuw voor een langere babbel en een nieuwe aflevering van de Smaakadvocaten Podcast. Ditmaal in de Flavor Shop te Gooik.

Read More Read More

Belgische wijnen in de kijker bij Gault&Millau

Belgische wijnen in de kijker bij Gault&Millau

De afgelopen jaren is de productie van hoogwaardige Belgische wijnen sterk toegenomen. In een tijd waarin restaurants steeds meer de nadruk leggen op het gebruik van lokale producten, groeit ook de aandacht voor wijnen van eigen bodem in hun wijnselecties. Dat ontging ook culinaire gids Gault&Millau niet!

Naast hun culinaire gids lanceert Gault&Millau nu ook voor het eerst een Belgische wijngids, een gids over de beste Belgische wijnen en vooraanstaande wijndomeinen in België.

Read More Read More