Nikka Discovery Series 2022

Nikka Discovery Series 2022

In september vorig jaar onthulde Nikka de eerste twee whisky’s in haar nieuwe Discovery-serie. Deze 2 uitingen van 2021, Yoichi Single Malt non-peated en Miyagikyo Single Malt peated, zochten het andere eind van het smakenspectrum op, ten opzichte van de klassieke Yoichi en Miyagikyo. Op deze manier krijg je een goed beeld wat een wijziging van grondstoffen (mout) teweegbrengt in het glas.

Na de succesvolle uitrol van de allereerste Discovery whisky’s vorig jaar, heeft het merk nu Yoichi Single Malt Aromatic Yeast (48% ABV) en Miyagikyo Single Malt Aromatic Yeast (47% ABV) uitgebracht. De nieuwe Nikka Discovery 2022-expressies benadrukken de unieke aroma’s die worden gegenereerd tijdens het fermentatieproces.

Nikka Yoichi Discovery Aromatic Yeast and Nikka Miyagikyo Discovery Aromatic Yeast

Read More Read More

The Macallan James Bond 60th Anniversary Release

The Macallan James Bond 60th Anniversary Release

Ter ere van zes decennia van de bekendste filmfranchise ter wereld onthult The Macallan zijn limited edition James Bond 60th Anniversary Release.

De set bestaat uit zes flessen single malt whisky, gepresenteerd in prachtig geïllustreerde tubes. Ook op de labels staat voor elk van de zes flessen een ander illustratief ontwerp dat verwijst naar de zes decennia van de Britse gentleman spy.

De liefde tussen James Bond en The Macallan

Deze set is niet de eerste samenwerking tussen James Bond en The Macallan. In de filmfranchise zagen we het merk al enkele keren opduiken. Voornamelijk in Skyfall (2021), daarin zien we zowel ‘M’ (Judy Dench) als James Bond (Daniel Craig) van de bekende Scotch genieten. De beruchtste scene is echter pas later in de film wanneer slechterik Silva (Javier Bardem) een fles 1962 The Macallan Fine & Rare Vintage bovenhaalt en een glaasje ervan boven op het hoofd van Bondgirl Sévérine (Bérénice Marlohe) plaatst. Silva daagt Bond uit om het glaasje van haar hoofd te schieten met een oud pistool. Bond neemt geen risico met het oude onbetrouwbare pistool en schiet bewust mis. Vervolgens schiet Silva de Bondgirl dood en zien we het glaasje whisky op de grond vallen. Wanneer Silva aan Bond vraagt wat hij daarop te zeggen heeft, doet Bond alsof haar dood hem niets doet en repliceert hij ijskoud met ‘What a waste of good Scotch‘.

Read More Read More

2022’s Beste cocktailbars

2022’s Beste cocktailbars

Het is weer zover: de lijst met beste bars is er weer! Wat de beste bar voor jou is, dat is natuurlijk persoonlijk. Maar aan de hand van de ranglijst van 50 Best Bars kunnen we nagaan waar je (op papier*) naartoe moet voor de beste cocktails. Makkelijk toch? Naar Paradiso, want die bar staat bovenaan de ranglijst van de beste bars ter wereld. Maar we kunnen verder kijken dan dat. In welke steden vinden we gemiddeld de beste bars? Welke landen zijn aan een opmars bezig? Welk type bar scoort goed?

Ik ging aan de slag met de resultaten van het jaarlijkse onderzoek. Op de jaarlijkse award show maken ze enkel de top 50 bekend, maar wie surft naar de 50 Best-website krijgt inkijk in de top 100. Om een correcter beeld te krijgen kende ik een score toe aan elke bar in de lijst. De nummer 1 in de ranglijst, Paradiso, kreeg van mij 100 punten. Zo telde ik af tot de nummer 100 in de lijst, die 1 punt kreeg.

Ik deelde de lijst in regio’s, landen en steden in. Op die manier kreeg ik een mooi geografisch overzicht en kreeg ik een zicht op de trends. Van een hele brede kijk, op niveau van de wereldregio’s, over landen en steden tot een microscopische blik op niveau van de afzonderlijke (en uitzonderlijke) bars.

Tip: Wie niet graag lang leest kan in de grijze blokken de korte samenvatting lezen.

Read More Read More

Nikka Perfect Serve 2022

Nikka Perfect Serve 2022

De Nikka Perfect Serve Competition is niet zomaar een cocktailwedstrijd. Het is eigenlijk meer een bartending-wedstrijd, waar niet het drankje maar de hospitality skills van de bartender centraal staan. Een lekkere cocktail hoort er natuurlijk ook bij, maar in tegenstelling tot meeste andere wedstrijden voor bartenders hoeven de deelnemers zich niet al teveel voor te bereiden. Ze hoeven zich alleen wat in te lezen over de producten van de Japanse Nikka Distillery.

Nikka Whisky Range

Read More Read More

Wie zijn de movers & shakers van de cocktailwereld in 2022?

Wie zijn de movers & shakers van de cocktailwereld in 2022?

Voor het vierde jaar op rij publiceert Drinks International een lijst met de meest invloedrijke personen uit de globale bar-industrie. De lijst wordt samengesteld door een panel van meer dan 100 leden uit 60 verschillende steden, verspreid over heel de wereld. Het panel bestaat voor iets meer dan 40% uit (industrie-)journalisten en wordt vervolgens aangevuld met consultants, opleiders, bar-eigenaars, bartenders, vertegenwoordigers en evenementorganisatoren. Elk panellid mag 10 personen nomineren, waarvan maximum 5 uit eigen land.

Invloed is niet altijd makkelijk meetbaar. De panelleden krijgen daarom geen kwantificeerbare criteria mee. Er wordt beroep gedaan op de kennis en expertise van de panelleden om in eer en geweten een inschatting te maken van de invloed die hun genomineerden hebben op de industrie. Die invloed kan bijvoorbeeld door innovatie zijn, maar ook door educatie, duurzaamheid of een positieve verandering in de sector teweegbrengen op sociaal vlak.

Read More Read More

Michiel Theys en Brent Maes winnen Chefs & Shakers 2022

Michiel Theys en Brent Maes winnen Chefs & Shakers 2022

Afgelopen zondag vond de finale van ‘Chefs & Shakers 2022’ plaats in Brussel. Het jongste duo in de finale, Michiel Theys (Hof van Cleve) en Brent Maes (Patisserie & Chocolaterie Joost Arijs), ging naar huis met de hoofdprijs: een ticket naar Sugarlandia (Filipijnen) en vooral de bekroning van ‘Beste Chef & Shaker van 2022’.

Chefs & Shakers is een concept waarbij Belgische bartenders en chefs worden uitgedaagd door de Filipijnse Rum ‘Don Papa‘ om de beste pairing te creëren. Dit jaar moesten alle deelnemers extra aan de bak, want zo’n felbegeerde titelstrijd kan natuurlijk niet op 1 dag beslist worden. De wedstrijd bestond uit 4 rondes, verspreid van januari tot midden juni.

De laatste ronde vond plaats in Entropy (Brussel), het nieuwe restaurant van chef Eliott Van de Velde. Hier namen 3 duo’s het tegen elkaar op in de grote finale van de wedstrijd.

Duo 1: Michiel Theys (Hof van Cleve) & Brent Maes (Joost Arijs)
Duo 2: Hannes Desmedt (Wine Blend) & Matthias Speybrouck (Va et Vient)
Duo 3: Yochen Verbeeck (Bar Hootch) & Milou Agterberg (Het Gebaar)

Read More Read More

Podcast #4: Joao Vicente (Gonzalez Byass)

Podcast #4: Joao Vicente (Gonzalez Byass)

In deze vierde aflevering van onze Smaakadvocaten Podcast draaien we de rollen een beetje om. We ontvangen deze keer geen gast in onze studio. De Smaakadvocaten werden uitgenodigd in Spanje om de Global Finals van de Tio Pepe Challenge 2022 en de Feria del Caballo van dichtbij mee te maken.

De Feria del Caballo is het grootste en bekendste evenement van de Jerez-regio in Spanje. Een week lang wordt er gedanst, gefeest en vooral ook veel Sherry gedronken. De ideale timing dus om de grootste Sherry cocktail-competitie ter wereld aan vast te hangen.

Smaakadvocaat Yannick, die in 2019 deel uitmaakte van de jury van de Belgische finale, werd reeds in 2020 ook al uitgenodigd om mee te reizen naar de global finals. Maar omwille van coronarestricties werden de finales én de feria toen afgelast. In 2022 ging het voor de eerste keer terug door, maar helaas kon Yannick er niet bij zijn. Die andere Smaakadvocaat, ‘Meugman’ Jeroen Van Dyck, gelukkig wel. Deze keer dus maar 1 Van Dyck in de podcast!

Met veel plezier ging Jeroen in op de uitnodiging van Gonzalez Byass en Cinoco om Jerez de la Frontera te bezoeken tijdens de Feria en de Tio Pepe Challenge Global Finals mee te maken. Hij maakte gebruik van de gelegenheid om in Jerez een poolside interview te doen met Joao Vicente, de global brand ambassador van Gonzalez Byass (het moederhuis van Tio Pepe).

Joao poneert vaak de stelling ‘Sherry is sexy’. Maar klopt dat wel? In deze aflevering legt Jeroen Joao op de rooster en hoe doe je dat beter dan met een goed glas Sherry er bij? Onze vaste luisteraars weten intussen ook dat Jeroen zelf ook iets lekkers bij had en deze keer wel iets echt speciaal. Benieuwd? Luister dan zeker naar deze korte (Engelstalige) special.

Read More Read More

Podcast #3: Patrick Nijs (Wijnfaktorij)

Podcast #3: Patrick Nijs (Wijnfaktorij)

Te gast in de derde aflevering van onze Smaakadvocaten Podcast: Patrick Nijs van Wijnfaktorij, de urban boutique winery.

Patrick schuimt al meer dan 30 jaar wijnhuizen af in alle uithoeken van de wereld. Na vele jaren en nog veel meer bezoeken begon het bij Patrick te kriebelen om zelf wijnbouwer te worden.

Meer dan 10 jaar geleden plantte Patrick de eerste wijnstokken van zijn bedrijf in Maaseik. Enkele jaren later voegde hij er een tweede, derde, vierde en vijfde wijngaard aan toe, op de Houwaartseberg (Tielt-Winge) en in Rumst. 

Wijn màken doet Patrick op een plaats waar je het niet zou verwachten: pal in het stadscentrum van Antwerpen. Dat gebeurt in zijn Wijnfaktorij allemaal met de hand, zonder machines, en ook met water en elektriciteit wordt zuinig omgesprongen. Patrick’s wijngaarden zijn volledig vrij van pesticiden en herbiciden en in de wijnmakerij manipuleert hij de wijnen zo min mogelijk. 

Read More Read More

Podcast #2: Thomas Timmermans (Rémy Cointreau)

Podcast #2: Thomas Timmermans (Rémy Cointreau)

In aflevering twee van de Van Dyck & Van Dyck Smaakadvocaten podcast is Thomas Timmermans onze gast. Thomas is cocktails & mixology ambassador bij Rémy Cointreau.

Deze jonge snaak is amper 26 maar lijkt al een eeuwigheid mee te gaan in zijn industrie. Op zijn 15e brouwde hij dan ook al zijn eigen biertje. Hij maakte een kleine omweg naar het wijnsommelier-schap en kwam uiteindelijk in de wereld van cocktails en spirits terecht.

Thomas ging aan de slag als bartender bij een van ’s lands beste cocktailbars met fantastische leermeesters waaronder Dieter ‘The Irishman‘ Van Roy en de godfather van de Belgische cocktailscene Ben Belmans. Hij won de prestigieuze cocktailwedstrijd ‘Diageo World Class’ en maakte daarna de stap naar het ambassadeurschap bij Cointreau als opvolger van zijn bartenderidool Dries Botty.

Read More Read More

Podcast #1: Jo Olluyn (Tall Poppy Brewing Company)

Podcast #1: Jo Olluyn (Tall Poppy Brewing Company)

Je las het hier al eerder: samen met Meugman Jeroen Van Dyck startte ik een podcast: Van Dyck & Van Dyck – De Smaakadvocaten.

In de eerste aflevering hebben we Jo Olluyn van Tall Poppy Brewing Company te gast. Jo is een bierbrouwer en maakt bieren die nooit vervelen. Saaie bieren bestaan er al genoeg dus daarom richt Jo zich op de markt van speciaalbieren met een relatief kleine productie.

Als het op bier aankomt is Jo iemand met een uitgesproken mening en die mening ook verkondigt aan iedereen die het wil horen. Soms ook aan iedereen die het niet wil horen. Maar net dàt maakt Jo een geschikte gast voor onze pilootaflevering van de podcast.

Read More Read More