Lallier’s Réflexion R.020 champagne: een hommage aan de verbinding tussen natuur en terroir

Lallier’s Réflexion R.020 champagne: een hommage aan de verbinding tussen natuur en terroir

In de wereld van topwijnen is de komst van een nieuwe jaargang altijd een belangrijke gebeurtenis. Zo ook in de champagnewereld. Vele van de grote champagnehuizen bewaren hun allerbeste wijnen voor een exclusief gamma van vintage champagnes, waarbij enkel druiven uit het vernoemde oogstjaar mogen gebruikt worden. Dat gebeurt ook bij champagnehuis Lallier uit Aÿ. Al doen ze het daar met hun Réflexion-reeks net iets anders.

De Lallier Réflexions zijn multi-vintage champagnes en dus samengesteld uit wijnen van verschillende oogstjaren. Bij de meeste huizen wordt een samenstelling van verschillende jaartallen gebruikt om een consistent product te kunnen maken, dat jaar na jaar hetzelfde proeft. Niet zo bij de Réflexions van Lallier, daar stellen ze de champagnes telkens op met een unieke insteek, op basis van kwaliteit. Elke nieuwe telg in de Réflexion-reeks smaakt dus anders dan zijn voorgangers, en dat wordt puur bepaald door de kwaliteit van de oogst. De Réflexion weerspiegelt het individuele karakter van de oogst van een jaar, én de signatuurstijl van Lallier.

Net zoals bij meeste vintage champagnes, wordt er ook niet zomaar blindelings elk jaar een nieuwe gemaakt. Wanneer de keldermeester beslist dat de oogst niet de juiste kenmerken of kwaliteit heeft, dan komt er dat jaar géén Reflexion.

Réflexion R.020

De Réflexion R.020 is de nieuwste telg in de reeks die in 2014 startte met de R.010, een verwijzing naar oogstjaar 2010. Logischerwijs is de R.020 dus een weerspiegeling van Lallier’s oogstjaar 2020. De champagne bestaat voor 81% uit uitzonderlijke wijnen van oogstjaar 2020, aangevuld met reserves uit 2018 (9%) en 2019 (10%). Oogstjaar 2020 was een vruchtbaar jaar in de champagnestreek, voornamelijk voor de chardonnay-wijngaarden. Voor het eerst sinds het ontstaan van de Réflexions is er dan ook gekozen voor chardonnay als dominante druif in de assemblage, met een klein overwicht van 51%. In alle vorige Réflexion-expressies werd voor pinot noir gekozen als dominante druif en die blijft ook sterk aanwezig in de R.020.

Met een rijping van 36 maanden kreeg de R.020 ook een veel langere rijping dan de gemiddelde bubbelwijn, dat zorgt voor een langer bewaarpotentieel van de champagne. De lage dosage van 7 gram per liter ten slotte is geheel in lijn met de filosofie van Lallier.

Het resultaat is een mooie champagne met florale en fruitige aroma’s en frisse, elegante smaaktonen van perzik en briochebrood. Zoals beoogd, weerspiegelt de R.020 zowel de huisstijl van Lallier als het oogstjaar 2020 in de champagnestreek.

Ambassadeurs

Voor de Réflexion-lijn startte Lallier een ambassadeursprogramma. Voor België koos Lallier voor sterrenchef Nicolas Decloedt en floriste Nele Ost. Daarmee kiest Lallier volop voor de natuur. In de keuken van chef Decloedt staat alles in teken van de natuur en van terroir. Zijn restaurant Humus x Hortense was het eerste volledige plantaardige restaurant in België dat een Michelin-ster aan de muur mocht hangen.

Nele Ost – dochter van Daniel Ost en creatief directeur van het gelijknamige bloemenhuis – is net als haar
vader een heuse bloemenkunstenaar. De keuze voor Nele Ost past helemaal in het plaatje van het florale karakter van de R.020.

Op 5 maart 2024 werd de Lallier Réflexion R.020 voorgesteld in België, in het bijzijn van beide ambassadeurs en Lallier’s keldermeester Dominique Demarville. Daar lees je hier meer over.

Gedurende de hele maand april kan je bij Humus x Hortense genieten van een Lallier Réflexions-gerecht, inclusief een glas R.020 uiteraard. Bij bloemenhuis Daniel Ost kan je dan weer de hele lente terecht voor een uniek boeket dat geïnspireerd is door Lallier Réflexion R.020, met verschillende witte en paarse tonen, een verwijzing naar de assemblage van chardonnay en pinot noir.


Foto’s: Lab2.be & Champagne Lallier
Tekst: Yannick Van Dyck
Niets mag overgenomen worden zonder expliciete toestemming.


One thought on “Lallier’s Réflexion R.020 champagne: een hommage aan de verbinding tussen natuur en terroir

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *