Cognac in blossom: Courvoisier’s Joie de Vivre onthuld

Cognac in blossom: Courvoisier’s Joie de Vivre onthuld

Een culinaire reis van Parijs zoals in de jaren 1700 tot hedendaags meesterschap. Onder dat motto stelde Maison Courvoisier haar vernieuwde look voor in België. Cognac is een bloeiende categorie met Courvoisier als een van de toonaangevende merken. Het bekende cognac-huis neemt daarom ook het voortouw in de modernisering van de categorie om die groei te blijven bestendigen.

Meer weten over de nieuwe look en geschiedenis van Courvoisier? Lees dit artikel.

Sinds de oprichting van Maison Courvoisier heeft het huis altijd ‘joie de vivre‘ in het DNA gehad. Die levensvreugde komt nu tot leven in de nieuwe huisstijl van het merk. De nieuwe look oogt hedendaags maar hecht ook veel belang aan de rijke geschiedenis van Courvoisier. ‘Le Cognac de Napoléon‘, dat kan geen enkel anders huis zeggen.

Om de frisse, nieuwe stijl te lanceren in België koos Courvoisier voor een samenwerking met een Belgische topchef, Pascal Devalkeneer van tweesterrenrestaurant Le Chalet de la Forêt. De Michelin-chef ontwikkelde voor Courvoisier een aangepast menu, getiteld “Cognac in Blossom“.

De beloofde culinaire reis van Parijs à la 1700 tot hedendaags meesterschap gaat van start met een voorstelling van de indrukwekkende geschiedenis van het merk door brand ambassador James Chaib.

Van de oprichting in 1828 door Félix Courvoisier en Jules Gallois, met een huis doordrenkt met Parijse elegantie in het hart van Jarnac, naar de erfenis door de gebroeders Curlier in 1866 en hun benoeming tot Officiële Leverancier van het Huis van de Keizer door Napoleon III, tot in moderne tijd waar Beam-Suntory de belangen van het huis behartigd.

Ondertussen blijven we niet op onze honger of dorst zitten. De chef serveert 4 verschillende amuses en sommelier Jeno Del Turco voorziet ons van de nieuwe huiscocktail van Courvoisier, de ‘Courvoisier Gala‘. Het is een frisse, speelse cocktail die helemaal past in het thema ‘joie de vivre’.

We verhuizen naar de hoofdzaal van het restaurant voor de officiële start van het diner. Daar krijgen we het eerste gerecht geserveerd. Tartaar van Gillardeau-oesters, Imperial Heritage oscietra-kaviaar en een parmentier van broccoli-kroontjes. Klassiek Frans, in de stijl van Auguste Escoffier, een verwijziging naar de status van Courvousier als Frans erfgoed.

Sommelier Jeno Del Turco viel heel recent tot tweemaal in de prijzen. Midden november werd hij verkozen tot Beste Sommelier van België door de Belgische sommeliersgilde minder dan 2 weken later werd hij door culinaire gids Gault & Millau benoemd tot ‘Sommelier van het jaar’. Met zijn cocktail pairings bij dit diner bewijst de sommelier dat dit helemaal terecht is. Bij elk gerecht zorgt hij voor een fantastische pairing. We starten met een cocktail op basis van Courvoisier VSOP met een florale infusie, poiré, dragonkruid en vlierbesbloesem.

Het tweede gerecht van de chef is gevulde kool met langoustine en een emulsie van schaaldieren. Daar voorziet sommelier Jeno ons opnieuw een cocktail bij. Courvoisier VSOP, met abrikozenlikeur, honing, verjus en een thee van kaneel en bergamot.

Over naar het hoofdgerecht. Voor mij het beste gerecht van de avond: gebrade fazant, met een fine Champagne-saus en herfstige garnituren. Het gerecht brengt me helemaal in kerstsfeer, als ik dit met kerstavond opnieuw zou geserveerd krijgen zou ik heel blij zijn. Ook hierbij krijgen we een aangepaste cocktail, en ook die is mijn favoriet van de avond. De cocktail is op basis van Courvoisier VSOP met een siroop van rietsuiker, een subtiele hint van koffie, chocolade bitters, champagne en enkele druppels hazelnoot-olie. Ik ben niet de enige die geniet van de cocktail, het drankje valt zo in de smaak dat deze een vaste plaats krijgt op het menu van het sterrenrestaurant.

Als dessert serveert de chef een millefeuille met vanille en pompelmoes. Een klassiek nagerecht, maar op een moderne manier gepresenteerd. Geschiedenis met een moderne toets, dat doet een belletje rinkelen. Ditmaal geen cocktail als pairing maar een stevige neat serve van Courvoisier XO, een blend van oudere cognacs (tot 25 jaar oud) uit het maison. Finaal afsluiten doen we uiteraard met koffie en enkele petitfours.

Met de vernieuwde huisstijl is Courvoisier helemaal klaar om nieuwe hoofdstukken te schrijven in de indrukwekkende geschiedenis van het huis. Het basisgamma van Courvoisier bestaat uit Courvoisier VS, Courvoisier VSOP en Courvoisier XO en is verkrijgbaar bij de betere drankenhandel. Verder zijn er ook nog enkele hyperexclusieve uitingen verkrijgbaar in gespecialiseerde zaken.


Met dank aan: Courvoisier, Lab2 en Alcobrands
Foto’s: Jean Van Cleemput & Yannick Van Dyck


Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *