The Balvenie lanceert nieuwe telg in Stories-reeks: 19 Year Old – A Revelation of Cask & Character

The Balvenie lanceert nieuwe telg in Stories-reeks: 19 Year Old – A Revelation of Cask & Character

Voor de lancering van de nieuwste telg in de Stories-collectie toverde whiskymerk The Balvenie voor één dag de voormalige Vooruit in Gent om tot een uniek decor om de nieuwe whisky voor te stellen in België. Voor de Schotse distilleerderij is het een belangrijke stap, daar hoorde dan ook een grootse introductie bij.

The Balvenie 19 Year Old A Revelation of Cask and Charachter

De “Revelation of Cask & Character” is de zesde telg in de reeks van The Balvenie Stories. Niet alleen brengt deze uitzonderlijke single malt een eerbetoon aan de kuipers van de Speyside-distilleerderij, maar het markeert ook een belangrijke mijlpaal als het allereerste soloproject voor de nieuw aangestelde Malt Master, Kelsey McKechnie.

McKechnie neemt de fakkel over van de legendarische David C. Stewart, de man die ‘double wood aging’ op de kaart zette in Schotland. Double wood aging is het laten rijpen van whisky (of een ander distillaat) op een bepaald vat en nadien afrijpen op een ander type vat. Na zes decennia bij The Balvenie neemt Stewart een ambassadeursrol op zich en vertrouwt hij McKechnie de verantwoordelijkheid toe voor het creëren van toekomstige Balvenie-whisky’s.

The Balvenie 19 Year Old “A Revelation of Cask & Character”

Deze limited-edition single malt is een 19-jarige whisky die zich onderscheidt door volledige rijping in Europese eiken oloroso sherryvaten. Het is een eerbetoon aan de kuipers van The Balvenie’s eigen kuiperij. In de kuiperij worden vaten gemaakt, hersteld en klaargemaakt door pure ambachtslieden, Jack Lomas en Liam Henderson. Zij voltooiden vorig jaar hun vierjarige leertijd en mogen zichzelf nu volwaardige meesters in het vak noemen. Dat wordt overigens nog steeds, zoals oudsher, met een pek-en-veren-ritueel gevierd! De eigen on-site kuiperij, een grote zeldzaamheid in de huidige whiskywereld, bestaat nu uit een team van 20 kuipers.

De keuze voor volledige sherry-rijping van de Cask & Character is een knipoog naar de samenwerking van Head Cooper Ian McDonald met Spaanse bodega’s. Het resultaat is een rijke, weelderige expressie met honingzachtheid, lagen van fruit en toetsen van kruiden. Officiële proefnotities beschrijven een intense neus van rijp fruit, gekarameliseerde sinaasappelschil, getoast eikenhout en gemalen gerst. In de mond proeven we gedurfde en gebalanceerde smaken, waaronder bessen, kersen, rozijnen, vijgen, rijke cacao en een romige nootachtige afdronk.

The Balvenie 19 Year Old A Revelation of Cask and Charachter

19 jaar lang gerijpt op sherryvaten

Opvallend is dat nieuw malt master Kelsey McKechnie koos voor een enkele rijping, 19 jaar lang in dezelfde sherryvaten. Wanneer de rijping zo lang is, wordt er tegenwoordig vaak gekozen om eerst te rijpen op voormalige bourbonvaten om nadien af te rijpen op sherryvaten. Double wood aging dus, dat McKechnie voor haar allereerste soloproject kiest om dat niet te doen is een teken aan de wand dat ze niet zomaar alles zal nadoen wat ze van haar voorganger geleerd heeft. Maar voor de liefhebbers van het basisgamma van dat David C. Stewart bedacht voor The Balvenie: geen nood, de distilleerderij blijft natuurlijk ook gewoon in die richting doorgaan. De Story-reeks dient net om te kunnen afwijken van die koers.

De verpakking, ontworpen door de Britse kunstenaar Andy Lovell, beeldt de kuiperij van The Balvenie Distillery uit en benadrukt de verbinding tussen de whisky en het achterliggende vakmanschap dat vaak niet in de aandacht komt.

The Balvenie 19 Year Old A Revelation of Cask and Charachter

Pure ambacht

The Balvenie benadert whiskymaken nog als een pure ambacht. Ze spreken zelfs van een combinatie van 5 ambachten, waarvan vatenmaken in de kuiperij er eentje is. Er zijn veel gelijkenissen met een andere ambacht, namelijk vioolbouw! Dat kwam de jonge, Belgische vioolbouwer Maarten De Keukeleire ons vertellen op het podium van de Vooruit. Hij gidst ons door het proces van vioolbouw en whiskykenner Stefaan Lesage vult aan met informatie over de gelijkenissen met de whisky die we proeven.

The Balvenie 19 Year Old A Revelation of Cask and Charachter

The Balvenie 19 Year Old A Revelation of Cask & Character komt uit in een gelimiteerde oplage. Op is op, en daar hoort natuurlijk ook een hoger kostenplaatje bij dan de whisky’s uit het basisgamma. Wie er eentje wil, kan best snel zijn. De whisky is verkrijgbaar bij de betere drankenhandel voor zo’n 350 euro.

The Balvenie whisky

Meer weten over de vorige release van The Balvenie in de Stories-collectie? Lees dan hier het artikel over The Balvenie 27 Year Old – A Rare Discovery from Distant Shores.

The Balvenie whisky
The Balvenie whisky

Foto’s: imwvp iov Oona Agency.
Met dank aan: The Balvenie, Oona Agency.

Niets uit dit artikel mag overgenomen worden zonder expliciete toestemming.


Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *