The Balvenie 27 Year Old – A Rare Discovery From Distant Shores

The Balvenie 27 Year Old – A Rare Discovery From Distant Shores

Met de nieuwste telg in de Stories-reeks, The Balvenie 27 Year Old – A rare discovery from distant shores, lanceert het Schotse huis The Balvenie een heel opmerkelijke whisky. Een vatrijping van 27 jaar is op zich al een heel mooie feature, maar dat is niet eens wat de whisky opmerkelijk maakt.

Voor de Belgische markt werd de whisky gelanceerd in het atelier van juwelenontwerpster Daisy Verheyden. Een unieke kans om kennis te maken met enkele van de whisky’s in de Stories-reeks van The Balvenie.

De ‘Stories’ zijn een assortiment van whisky’s die geïnspireerd zijn door verhalen van drijvende krachten van de Balvenie-distilleerderij. Het soort verhalen die van generatie op generatie doorgaan.

In het atelier van Daisy Verheyden werden vier van deze verhalen verteld door The Balvenie brand ambassador Alexis Sang, die gelukkig ook de 4 bijhorende whisky’s bij had om te laten proeven.

Het verhaal van Daisy Verheyden is geen van deze Balvenie Stories, maar kent wel veel gelijkenissen met de ‘27 year old – a rare discovery from distant shores‘. De meest voor de hand liggende gelijkenis is dat ze ook reeds 27 jaar bezig als professioneel juwelenontwerpster. Maar haar verhaal gaat ook over ontdekken en blijven ontwikkelen, over ambacht en over bewuste traagheid.

De verhalen van Daisy en van The Balvenie werden mooi afgewisseld in een avondvullend programma. De eerste whisky die voorgesteld werd, was ‘The Balvenie 12 year old – The sweet toast of American oak‘. Deze single malt whisky bevat alle karakteristieken die ik associeer met het merk, maar dan nog eens extra in de verf gezet. Nog fruitiger en nog zoeter, met veel houtinvloed. Die aroma’s en smaken ontstaan door een rijping in virgin vaten van Amerikaanse eik. Een heerlijke dram met bourbon-achtige tonen zoals vanille, boterbabbelaars en honing.

Na die eerste dram nam Daisy ons mee naar haar werkplek voor een blik achter de schermen van haar atelier en hoe haar juwelen tot stand komen. Pure ambacht, net zoals The Balvenie single malt whisky’s maakt.

Tijd voor de tweede Story: ‘The Balvenie 14 year – The Week of Peat‘. Een single malt Scotch die ontstond na een bezoek van The Balvenie distillery manager Ian Millar aan Islay. Hoewel er op het Schotse eiland Islay ook niet-rokerige whisky gemaakt wordt, staat het wereldwijd toch vooral bekend voor de geturfde whisky’s die er gemaakt worden. Intussen voert The Balvenie elk jaar een ‘week of peat’ in, waarbij ze gedurende 1 week whisky distilleren van geturfde mout. Omwille van het rokerige karakter dat lang in de mond en neus blijft hangen, proefden we deze whisky nog niet meteen maar werd hij bewaard tot de afsluit van de lancering.

Van dorst echter geen sprake want Alexis volgde meteen op met een derde verhaal, waarvan we de whisky wel meteen konden proeven: ‘The Balvenie 21 year old – The second red rose‘.

Het verhaal achter deze whisky gaat enkele eeuwen terug, naar de tijd van King James II en de rijke geschiedenis van het Balvenie kasteel. Margaret Douglas, weduwe van de 8e ‘Earl of Douglas’, leefde jarenlang op het domein waar nu The Balvenie zijn whisky’s maakt en diende daarvoor de mooiste rode roos ter beschikking te betalen als huurprijs. De bloem, zo gaat het verhaal, had een levendige magenta-tint en werd niet alleen als buitengewoon mooi beschouwd, maar ook als buitengewoon waardevol.

De bijhorende whisky is een 21 jaar oude single malt Scotch met een afwerking in Australische shiraz-vaten. Ik ben niet de grootste fan van rijping in wijnvaten – persoonlijke smaak – maar deze whisky is ontegensprekelijk mooi gemaakt. Ik ben wél fan van whisky’s met een Port finish en in de neus deed deze whisky me daar sterk aan denken. In de mond had ik ook een leuke pepperige toets, waardoor er meer te beleven was dan bij de 12 year old. Desondanks, als ‘every day sipper‘ zou ik zelf toch voor de 12 year old opteren.

The Balvenie 27 Year Old – A Rare Discovery of Distant Shores

Tijd voor de ster van de avond: de 27 jaar oude ‘zeldzame ontdekking van verre kusten’. Een Scotch die 2 legendarische huizen verenigt: whiskymaker The Balvenie en (voormalig) rumhuis Caroni.

Een van de populairste whisky’s in de core range van The Balvenie is de 14 year old Caribbean Cask. Die whisky toont aan dat The Balvenie goed (en graag) omgaat met afwerking in rum-vaten. Deze 27 year old tilt dat echter nog naar een heel ander niveau. Niet enkel door de langere rijping, maar vooral door de manier waarop en wélke vaten er gebruikt werden: Caroni-vaten!

Caroni is een legendarische ‘ghost distillery‘ in de rumwereld, een distilleerderij die ter ziele gegaan is dus. Ze waren erg goed in het maken van rum, maar helaas minder goed in het verkopen ervan. Op het moment van de sluiting, midden jaren ’00, was rum ook niet zo populair als het nu is. In 2010, enkele jaren na de beïndiging van de productie, besloten ze ook alle gevulde vaten die nog lagen te rijpen te verkopen.

David C. Stewart, de malt master bij The Balvenie, en zijn goede kennis John Barret, managing director van Bristol Spirits, deelden al jarenlang een passie voor goeie spirits. In eerste instantie whisky, maar daarbuiten ook rum. Toen in 2010 David Stewart – via John Barret – de kans kreeg om enkele gevulde vaten Caroni te kopen, liet hij die kans niet liggen.

Een meesterlijke zet want Caroni is nu op z’n minst legendarisch te noemen. Het wordt wel eens de Port Ellen van de rum genoemd. Ondertussen is de voorraad zo schaars geworden dat er (afhankelijk van de leeftijd en al dan niet indepent of originele botteling) honderden tot duizenden euro’s betaald worden voor flessen die vroeger slechts enkele tientallen euro’s waard waren. De zeldzaamheid van een Caroni finish verklaart dan ook de ‘rare discovery’ in de titel van de nieuwe whisky. De herkomst van de vaten, Trinidad, verklaart dan weer de ‘distant shores’.

Wat het nog specialer maakt is de langdurige afrijping in de Caroni-vaten! Afrijping gebeurt vaak maar enkele maanden. Soms 1 jaar of zelfs 3 jaar en uitzonderlijk eens 5 jaar. In dit geval werd er maar liefst 7 jaar(!) afgerijpt op Caronivaten. Men kan dus eerder spreken van een volwaardige tweede rijping in plaats van een afrijping. Een knap staaltje van geduld bij The Balvenie in het klimaat van prijzen die door het dak gaan.

Bij de distilleerderij klinkt het dat het de eerste keer dat ze zo’n unieke én lange secundaire rijping doen. En het is hoogst onwaarschijnlijk – noch bij The Balvenie, noch bij andere producenten- dat we ooit nog een andere release zullen zien van een Single Malt met 7-jarige afrijping op Caroni-vaten. Daarvoor is het aanbod van de vaten te klein. Uiteraard is ook het aanbod van deze fles heel gelimiteerd, met slechts 12 stuks voor de Belgische markt. Je zal er dus diep voor in de buidel moeten tasten, maar je krijgt er iets uniek voor terug dat wellicht alleen maar zal stijgen in waarde. (Idem voor de juwelen van Daisy overigens!)

Vele flessen zullen gesloten blijven als vloeibare investering. Het is dan ook een heel zeldzame kans om dit te kunnen proeven. En teleurstellen deed het allerminst! Zowel in de neus als in de mond was de invloed van de rum heel aanwezig, en dat is in dit geval ontzettend positief. Heel herkenbaar rum (tropisch fruit, overrijpe banaan, geroosterde bruine suiker), maar vooral specifiek ook Caroni (dat funky, teer- en olie-achtige!) en met een zijdezachte maar droge afdronk. Een whisky die zowel Single Malt- als ervaren rumliefhebbers zal plezieren!


Foto’s: Oona agency en The Balvenie (foto 1,2,3,4 en 5) en Yannick Van Dyck (foto 6 en 8)
Tekst: Yannick Van Dyck

Niets uit dit artikel mag overgenomen worden zonder expliciete toestemming.One thought on “The Balvenie 27 Year Old – A Rare Discovery From Distant Shores

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *