Een eeuw van uitmuntendheid: 100 jaar House of Suntory

Een eeuw van uitmuntendheid: 100 jaar House of Suntory

Het jaar 2023 markeert een bijzondere mijlpaal voor The House of Suntory. Het huis viert haar 100-jarig bestaan. In die tijdspanne groeide Suntory uit tot een van de meest gerenomeerde namen van gedistilleerde dranken in Japan.

Het begon allemaal in 1923 met de oprichting van de Yamazaki-distilleerderij, de allereerste en oudste malt whisky distilleerderij in de Japanse geschiedenis. Om het 100-jarig jubileum op passende wijze te vieren, introduceert The House of Suntory deze herfst een aantal gelimiteerde edities, waarvan er drie beschikbaar zullen zijn in België. Deze uitzonderlijke whisky’s belichamen het unieke Japanse vakmanschap van Suntory’s distilleerderijen en de zorgvuldige kunst van het blenden.

Hakushu 18 Year Old Peated Malt Anniversary Edition

Terwijl het moederhuis in 2023 zijn eeuwfeest viert, deelt de Hakushu-distilleerderij in de vreugde met haar vijftigste verjaardag. Dit is de perfecte gelegenheid om de Hakushu 18 Year Old Peated Malt in gelimiteerde oplage aan de wereld te presenteren.

Deze verfijnde whisky bestaat uit zorgvuldig geselecteerde malt whisky’s die minstens 18 jaar gerijpt hebben. De Hakushu-distilleerderij, die in 1973 werd opgericht door meesterblender Keizo Saji, is gelegen in een afgelegen vallei op de berg Kaikoma. De blenders namen de gedurfde stap om met turf te werken, wat alleen mogelijk was dankzij het unieke terroir, klimaat en uitzonderlijke waterbronnen uit de bergrivieren, gefilterd door granieten rotsen. Dit geeft de whisky zijn kenmerkende rokerige karakter.

Bij het proeven van de Hakushu 18 Year Old Peated Malt kun je aroma’s van salie, rijpe groene appel en hints van rijpe ananas ontdekken. Op het gehemelte ontvouwt zich een complexe, rokerige smaak die doet denken aan pompelmoes en acaciahoning, eindigend in een rokerige afdronk met frisse groene citrustonen.

Wie er eentje wil zal zich moeten haasten. Er zijn slechts 72 flessen voor de Belgische markt voorzien.

Hakushu 18 Year Old Peated Malt
Aantal flessen voor België: 72
ABV: 48%
Prijs: 2000 tot 2300 euro retail

Yamazaki 18 Year Old Mizunara Anniversary Edition

De Yamazaki-distilleerderij, opgericht in 1923, bracht meteen vernieuwing in de wereld van de Japanse whisky. Als eerbetoon aan de rijke geschiedenis en innovatie van het merk, en met een knipoog naar de toekomst, introduceert The House of Suntory een gelimiteerde editie van zijn emblematische achttienjarige single malt. De Yamazaki 18 Year Old Mizunara is namelijk een Japanse single malt die uitsluitend gerijpt heeft op mizunara-eiken vaten.

Suntory was de eerste die mizunarahout ontdekte en experimenteerde al in de jaren ’40 met dit zeldzame eikenhout, onder toezicht van Master Blender Shinjiro Torii en later Keizo Saji.

De Yamazaki 18 Year Old Mizunara biedt rijke en elegante tonen van donkere kersen en rijpe perziken in de neus, met een zweem van kaneel en nootmuskaat. In de mond proef je een subtiele kruiding en zelfs Japans wierook. De afdronk is lang en wordt geaccentueerd door kruidnagel, sandelhout en hints van gedroogde kokos. Deze whisky is gebotteld op 48% ABV. Ook van deze editie zijn er slechts 72 flessen beschikbaar in ons land.

Hibiki Japanese Harmony Anniversary Edition
Aantal flessen voor België: 72
ABV: 48%
Prijs: 2300 tot 2500 euro retail

Hibiki Japanese Harmony Anniversary Edition

Hibiki, opgericht in 1989, is het jongste van de drie whiskymerken, maar wordt beschouwd als een van de meest prestigieuze en gewilde Japanse blended whisky’s. Hibiki-whisky’s zijn een harmonieuze blend van diverse malt- en graanwhisky’s van Suntory’s Yamazaki, Hakushu en Chita-distilleerderijen.

De fles van deze feestelijke editie weerspiegelt het Japanse concept van “Monozukuri“, wat staat voor vakmanschap, toewijding en streven naar perfectie. Taferelen van sneeuw, maan en bloemen verwijzen naar de verschillende Japanse seizoenen, en de “Kakehashi” of brug symboliseert de verbinding tussen verleden, heden en toekomst. Deze prachtige whisky heeft aroma’s van rozen, lychees, rozemarijn, volwassen hout en sandelhout in de neus. Het gehemelte onthult aroma’s van zoete honing, gekonfijte sinaasappelschil en witte chocolade. De afdronk is subtiel en zacht en wordt gebotteld op 43% ABV. De unieke fles met 24 facetten vertegenwoordigt 24 uur in een dag, met 24 Japanse ‘seizoenen‘ in een jaar.

Met een prijskaartje tussen de 300 en 350 euro is dit de meest vriendelijk geprijsde whisky van de drie. Wees er snel bij, want er zijn slechts 282 flessen beschikbaar van deze anniversary edition Hibiki Japanese Harmony in België.

Hibiki Japanese Harmony Anniversary Edition
Aantal flessen voor België: 282
ABV: 43%
Prijs: 300 tot 350 euro retail
Beschikbaar in de betere drankenhandel

One thought on “Een eeuw van uitmuntendheid: 100 jaar House of Suntory

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *