Franse finesse met Noilly Prat

Franse finesse met Noilly Prat

Voor de liefhebbers van verfijnde dranken is Noilly Prat een naam die klinkt als muziek in de oren. Deze Franse vermouth, een gearomatiseerde versterkte wijn, heeft zijn oorsprong in de 19e eeuw en staat synoniem voor elegantie en traditie. Het verhaal van Noilly Prat is doordrenkt van rijke geschiedenis, en zijn voortreffelijke smaak en verscheidenheid in aanbod maken het een favoriet onder fijnproevers en cocktailconnaisseurs. Hier duiken we in de wereld van Noilly Prat, een prachtig staaltje Franse ambachtelijke drankbereiding.

Een eeuwenoud erfgoed

Joseph Noilly was de visionaire geest achter de creatie van ’s werelds eerste droge vermouth in de 19e eeuw. Hij legde de basis voor het merk Noilly Prat, dat later internationale bekendheid zou verwerven dankzij Anne-Rosine Noilly-Prat, de kleindochter van oprichter Joseph Noilly. Onder haar leiding werd Noilly Prat een icoon in de wereld van vermouth.

Vandaag de dag wordt Noilly Prat Original Dry beschouwd als een tijdloze klassieker. Bij de bereiding worden maar liefst 20 verschillende kruiden en planten van over de hele wereld gebruikt, waaronder kamille, Marokkaanse koriander, bittere sinaasappelen uit Tunesië en vlierbloesem. Deze unieke mix van ingrediënten zorgt voor een smaakprofiel dat zich uitstekend laat combineren met zeevruchten en dat een onvergetelijke metgezel vormt bij een portie oesters.

Naast de vermaarde Original Dry heeft Noilly Prat ook Noilly Prat Ambré geïntroduceerd. Deze variant heeft zijn eigen unieke karakter, dankzij de toevoeging van 13 verschillende kruiden en planten, zoals rozenknoppen uit Marokko, kardemom uit India en kaneel uit Sri Lanka.

Noilly Prat Ambré is iets lager in alcohol en is een heerlijk aperitief op zichzelf, maar kan ook perfect worden genoten bij stevige voorgerechten of een bordje kaas na de maaltijd. De veelzijdigheid van deze variant maakt het een favoriet voor diegenen die houden van een vleugje Franse finesse in hun drankje.

Het Geheim van de Productie

De productie van Noilly Prat is complex en had oorspronkelijk tot doel de smaak te reconstrueren van wijn die per schip is geïmporteerd en aan de zon en de golfslag is blootgesteld. Verschillende soorten witte druiven worden afzonderlijk gelagerd in eikenhouten vaten, die een jaar lang worden blootgesteld aan de elementen. Na deze periode, waarin zo’n 6% van de inhoud van de vaten verdampt door de invloed van zon en wind, worden de wijnen gemengd met mistelle, een mengsel van druivensap en alcohol.

Het laatste productiestadium is dat van de maceratie, waarbij geheime formules van planten en kruiden uit de hele wereld worden gebruikt. Dit proces staat bekend als ‘dodinage‘, waarbij gedurende 21 dagen dagelijks handmatig wordt geroerd, zodat alle aroma’s zich maximaal kunnen ontwikkelen. Het resultaat is een unieke vermouth, waarbij de selectie en verhoudingen van de diverse botanicals verschillen tussen Noilly Prat Ambré en de originele dry Noilly Prat.

Noilly Prat is gelegen aan het Étang de Thau, waar traditioneel oesters worden gekweekt. Het spreekwoord “if it grows together, it goes together” is hier meer dan ooit van toepassing.

De kunst van de cocktail

Voor degenen die houden van cocktails, biedt Noilly Prat de ideale basis voor een breed scala aan drankjes. Van de klassieke El Presidente tot een verfijnde Dry Manhattan, deze cocktails hebben allemaal één ding gemeen: droge vermout. En als je het hebt over droge vermout, kom je niet om Noilly Prat heen. Het is dé droge Franse vermouth die in talloze klassieke cocktailrecepten wordt aangeprezen.

Voor wie een stapje verder wil gaan, heeft bekroonde cocktailprofessional Paul Morel enkele verrukkelijke cocktails gecreëerd met Noilly Prat, die perfect samengaan met oesters. Oesters en cocktails samen, dat belooft een feestelijke twist te worden op alle eindejaarsfeesten.

Paul Morel groeide op in Zeeland, te midden van een overvloed aan zeevruchten. Zijn culinaire reis begon in de Auberge des Moules in het Nederlandse grensstadje Philippine. Vervolgens trok hij naar Sergio Hermans ‘Pure C‘ in Cadzand, waar hij niet alleen in aanraking kwam met de mooiste producten uit de zee, maar ook een diepe fascinatie voor cocktails ontwikkelde.

Na avonturen in steden als Londen, Barcelona en Chicago, vond Paul uiteindelijk zijn thuis in 2014 in Antwerpen, waar hij de rol van barmanager op zich nam bij The Jane. Vandaag de dag is Paul de drijvende kracht achter zijn eigen Atelier Paul Morel in Antwerpen, waar hij zijn kennis deelt als onafhankelijk consultant, nieuwe producten ontwikkelt en spraakmakende evenementen organiseert.

Recepten:

-18°C DRY MARTINI COCKTAIL

Ingrediënten:
40 cl Sipsmith gin 
35 cl Noilly Prat Original Dry 
(optioneel: 25 cl sake)

Combineer alle ingrediënten en bottel in een glazen fles met draaistop.
Vries in op -18°C gedurende 12 uur.

Koel het glas met gemalen ijs. Gooi het ijs vervolgens weg.
Roer de mix goed om tot hij ijskoud is. Strain in het voorgekoelde glas.
Werk af met enkele druppels olijfolie. Serveer met verse oesters,
eventueel vergezeld van kaviaar.


GIN FIZZ

Ingrediënten voor 1 liter gin-vermouth-infusie:
20 cl Roku gin
30 cl Noilly Prat Ambré
30 cl Belvoir Elderflower cordial
20 cl vers limoensap (gezeefd)

Combineer alle ingrediënten en bottel in een glazen fles.
Bewaar in de koeling.

Ingrediënten voor de cocktail.
7 cl van de bovenstaande gin-vermouth-infusie
3 cl tonic
3 cl soda
1 cl eiwit

Shake de infusie met het eiwit zonder ijs.
Voeg ijsblokjes toe en shake nogmaals tot de cocktail ijskoud is.
Voeg de tonic en de soda toe.
Zeef de cocktails door een fijne keukenzeef in een longdrink glas.

Wil je het toch heel eenvoudig houden? Kies dan gewoon voor de eenvoudige pairing van droge vermouth met oesters.

Ingrediënten:
6 oesters
Noilly Prat Original Dry

Open de verse oesters volgens de regels van de kunst. Giet de gekoelde Noilly Prat over de oester. Werk ineens binnen of sip de Noilly Prat afzonderlijk uit de schelp.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *