50 Best Bars 2023 Report

50 Best Bars 2023 Report

Intro

De ‘World’s 50 Best Bars‘-lijst is een jaarlijks eerbetoon aan de meest invloedrijke cocktailbars wereldwijd. De lijst gaat verder dan een simpele opsomming van de beste drankjes die de wereld te bieden heeft. Het vormt de kroon op een voortdurend evoluerend tijdperk van mixologie en gastvrijheid, waarbij de beoordelingen gebaseerd zijn op een complex samenspel van factoren. Hoewel het predicaat ‘beste bar’ subjectief is, dient deze lijst als een onmisbare barometer voor de huidige stand van zaken in de cocktailindustrie.

Echter, de ‘World’s 50 Most Influential Bars‘ zou een meer toepasselijke (en minder subjectieve) naam zijn, maar toegegeven: dat bekt wat minder vlot. Invloedrijk zijn de bars in deze lijst allerminst en dat maakt het interessant om de lijst wat dieper te bekijken.

Dit artikel is dan ook geen oppervlakkige blik op een lijst; het is een diepgaand onderzoek dat de trends en evoluties in deze dynamische branche belicht. Ik duik in de analytics om te begrijpen welke categorieën en stijlen van bars dit jaar uitblinken. Ik onderzoek de opkomende metropolen waar de cocktailcultuur floreert, en analyseer de subtiele veranderingen in de wereldwijde mixologiescene.

Als allereerste, ben ik haast verplicht om de winnaar van dit jaar aan te kondigen: Sips in Barcelona, niet te verwarren met de gelijknamige bar in Antwerpen, die recent heropende. Barcelona profileerde zich vorig jaar al als een opkomende hub van innovatieve mixologie. Na Paradiso vorig jaar, heeft de lijst dit jaar een nieuwe nummer één, opnieuw uit Barcelona. Het tweede jaar is het jaar van de bevestiging: Barcelona is here to stay as a cocktail powerhouse!

Werkwijze

Ik ging aan de slag met de resultaten van het jaarlijkse onderzoek. Op de award show maken ze enkel de top 50 bekend, maar wie surft naar de 50 Best-website krijgt inkijk in de top 100. Om een correcter beeld te krijgen, kende ik een score toe aan elke bar in de lijst. De nummer 1 in de ranglijst, Sips, kreeg van mij 100 punten. Zo telde ik af tot de nummer 100 in de lijst, die 1 punt kreeg.

Ik deelde de lijst in regio’s, landen en steden in. Op die manier kreeg ik een mooi geografisch overzicht en kreeg ik een zicht op de trends. Van een hele brede kijk, op niveau van de wereldregio’s, over landen en steden tot een microscopische blik op niveau van de afzonderlijke (en uitzonderlijke) bars.

Tip: Wie niet graag lang leest kan in de grijze blokken de korte samenvatting lezen.

Regio’s

In de top 100-ranglijst van 2023 vinden we 39 bars uit Europa terug. Azië telt 23 noteringen en Noord- & Centraal-Amerika vervolledigt het podium met 21 plaatsen in de top 100.

Als we enkel naar het aantal noteringen kijken dan steekt Europa ver boven de andere continenten uit. Maar wat als bijvoorbeeld 30 van de 39 Europese bars onderaan in de lijst zouden bengelen en 20 van de 23 Aziatische bars helemaal bovenaan in de lijst te vinden zouden zijn? Kunnen we dan nog steeds Europa als winnaar uitroepen? Om een fair vergelijk te doen moeten we dus ook even naar de scores kijken.

De 39 Europese bars scoren samen 1956 punten, die van Azië 1104. In dit puntentotaal sluipt Noord- & Centraal-Amerika dichtbij Azië met een totaalscore van 1052.

Delen we de totaalscore van elke regio door het aantal bars dat ze aanleveren, dan kunnen we de gemiddelde score zien:

Daaruit kunnen we afleiden dat de 21 Noord- & Centraal-Amerikaanse bars een hogere gemiddelde score hebben dan de 23 Aziatische bars en dat die dus gemiddeld genomen iets hoger in de lijst zullen terug te vinden zijn. Het verschil tussen Europa en Noord- & Centraal-Amerika is quasi nihil. Gemiddeld scoren de Noord- & Centraal-Amerikaanse bars dus bijna even goed als de Europese cocktailbars.

De gemiddelde scores van de top 3 regio’s liggen dit jaar enorm dicht bij elkaar. Opvallend is dat Europa dit jaar (met een minimaal verschil) als primus uit de bus komt in de gemiddelde score. Dat is vaak niet het geval voor het continent dat de meeste bars aanlevert in de lijst.

Europa kaapt 38% van het totaal te behalen punten (5050 punten) weg, gevold door Azië met zo’n 22%. Noord- & Centraal-Amerika kende tot 2 jaar terug een grote achterstand op Europa, met slechts de helft van de punten! Sinds vorig jaar beent Noord- & Centraal-Amerika terug wat bij, met net zoals vorig jaar 21% van het puntentotaal. Azië steekt Noord- & Centraal-Amerika hier echter terug voorbij omdat het meer notering in de lijst heeft. Buiten de top 3 van regio’s steekt Zuid-Amerika boven de overgebleven regio’s uit.

Sinds 2015 wordt de uitgebreide lijst van 100 bars bekend gemaakt. Kijken we naar de cijfers van deze afgelopen 9 jaren waarin de top 100 bestaat, dan zien we dat de daling van de Noord- & Midden-Amerikaanse cijfers die in 2017-2018 ingezet werd, sinds vorig jaar terug de andere richting uitgaat en ook dit jaar een kleine groei kent. De cijfers van Azië bleven tot voor kort alleen maar stijgen. Door strengere COVID-lockdowns kreeg Azië vorig jaar helaas rake klappen in de lijst. De stemmingsronde voor de 50 Best Bars lijst loopt gedurende 18 maanden, in het begin van die periode heerste er in sommige regio’s in Azië nog steeds vrijheidsbeperkingen, die later versoepeld werden. Dat verklaart wellicht waarom Azië nog steeds niet opnieuw aan het niveau van 2 jaar geleden zit, maar stilaan terug een gestage groei kent.

In de samengetelde scores zien we de Europa de meest stabiele leerling uit de klas is. Net zoals bij het aantal noteringen zien we Noord- & Centraal-Amerika terug stijgen. Buiten de top 3 zagen we een mooie groei voor Zuid-Amerika in de laatste jaren. Dit jaar groeit Zuid-Amerika niet meer door, maar het daalt ook niet.

De tendensen op gebied van scores zijn redelijk gelijkaardig aan die van het aantal noteringen voor de top 3. Uitgezonderd Noord- & Centraal-Amerika, die stijgen in het aantal noteringen, maar dalen in de totale scores. Anno 2021 was dat anders toen we voor Europa en Azië een kleine daling zagen en voor Noord- & Centraal-Amerika een kleine stijging. Toen bleven de scores redelijk stabiel ten opzicht van 2020. Dit jaar zijn de scores opnieuw stabieler ten opzichte van het vorige jaar. In 2022 zagen we namelijk een duidelijke daling voor Azië en sterke stijging voor Noord- & Centraal-Amerika met strenge COVID-restricties als verklaring. Nu die lastige periode achter de rug is beginnen we stilaan terug in de richting te gaan van de trends van voor de lockdowns.

TLDR:
Om het kort samen te vatten zien we vooral dat de grote rem die COVID zette op de groei van de Aziatische markt nog niet helemaal verteerd is, maar dat het tij gestaag begint te keren.
Azië wipt hierdoor alweer net over Noord- & Centraal-Amerika.

Zuid-Amerika staat nog ver achter op de top 3, maar blijft stilaan dichterbij sluipen. 
Europa blijft stabiel goed scoren.

Landen

Iedereen die de internationale barwereld kent, weet dat het Verenigd Koninkrijk en de USA al jaren lang de plak zwaaien in de industrie, dat China en Singapore ook een bloeiende barscene kennen en dat Mexico zich ook meer en meer komt tonen op het toneel.

Twee jaar geleden was het grote nieuws het VK voor het eerst sinds het ontstaan van de lijst van het podium viel. Vorig jaar bekleedde het Verenigd Koninkrijk terug de derde plek, ten koste van het land met de strengste lockdowns ter wereld, China.

Om de grafieken overzichtelijk te houden heb ik enkel de landen opgenomen die minstens 3 bars aanleveren aan de lijst.

In 2023 hijst het VK zich terug naar de top van de lijst qua aantal noteringen, met 11 bars in de top 100. Het land moet die nummer 1 plaats echter delen met de USA, met dus ook 11 bars in de lange lijst. Voor het eerst sinds het ontstaan van de lijst staat Mexico mee in de top 3!

Mexico plukt de vruchten van eerdere investeringen in de cocktail- en spiritsindustrie. Mexico was enkele jaren geleden gastland van zowel de Diageo World Class-competitie als Bacardi Legacy, de 2 grootste cocktailwedstrijden ter wereld. Tequila is wereldwijd de snelst groeiende spiritscategorië en ook dat trekt veel pers, celebs en bartenders naar Mexico.

Nemen we de scores er bij dan zien we dat het VK de eerste plaats alleen bekleedt. Ook Mexico wipt over de USA. Dit wil zeggen dat de 9 bars uit Mexico samen meer punten scoren dan de 11 bars uit de USA.

Ook Spanje verdient een vermelding met een totaalscore van 282 punten met amper 3 noteringen. Als je weet dat 297 punten de maximum haalbare score is met 3 noteringen, dan weet je dat alle genoteerde Spaanse bars dit jaar enorm hoog in de lijst terug te vinden zijn.

Erg opvallend is dat Mexico dit jaar maar liefst (net iets meer dan) 10% van de in totaal 5050 beschikbare punten binnenhaalt en het Verenigd Koninkrijk daarmee op de hielen zit.

In totaal staan er 30 verschillende landen in de top 100. De top 6 uit de lijst haalt samen meer punten binnen dan de overige 24 landen.

In onderstaande grafieken zien we hoe USA de lijst volledig domineerde in 2015, 2016 en 2017. Met het VK als het enige andere land dat een beetje kon volgen. Vanaf 2017-2018 begon het tij te keren in het voordeel van het VK.

In 2021 kreeg het VK serieuze klappen in deze lijst. Door de Brexit werd het moeilijker om te reizen naar het VK en om er zaken mee te doen. Een tweede reden was de sluiting van vele hotels, en dus ook de bijhorende hotelbars. Meeste bars zijn intussen terug open, waardoor het VK terug wat omhoog gaat.

In 2022 kreeg China opvallende harde klappen in de lijst. Sommige Chinese steden (zoals Shanghai) gingen in 2022 terug in volledige lockdown, waarbij alle horeca en zelfs niet alle-essentiële beroepen opnieuw werden opgeschort. In Hong Kong zijn er enerzijds ook enkele COVID-restricties geweest maar zijn het ook woelige tijden op politiek vlak. China viel daardoor van 9 bars terug naar slechts 4. Anno 2023 lijkt ook in China een einde gekomen aan alle lockdowns. China doet opnieuw een kleine stap in de juiste richting, maar blijft voorlopig nog steken op 5 noteringen. Mogelijke reden hiervoor is dat de stemmingsperiode 18 maanden bedraagt. In het begin van die periode kende China nog steeds enkele COVID-restricties. Ik verwacht dat China volgende jaar opnieuw groeit.

TLDR:
Op het niveau van landen zagen we vorig jaar we nog meer de impact van de lockdowns én ook van politieke spanningen. Aziatische landen zonder strenge lockdowns, zoals Thailand, bleven groeien. China en Japan die wél nog strenge lockdowns hadden gingen sterk achteruit. De laatste stuiptrekkingen van de COVID-pandemie zijn nog zichtbaar, maar zowel China en Japan lijken zich stilaan te herstellen met een kleine groei.

Taiwan, vorige jaren een groeimarkt, staat sinds vorig jaar niet meer in de lijst vanwege politieke onrust in combinatie met lockdowns. Rusland verdween dan weer puur om politieke redenen uit de lijst.

In Europa doen Spanje en Griekenland het net zoals vorig jaar heel goed. Spanje levert 1 bar minder aan dan vorig jaar, maar de 3 bars die de lijst wel gehaald hebben scoren wel enorm hoog.

De tijd dat het VK en USA alleenheersers waren in de lijst is achter ons. Mexico kent dit jaar de grootste groei van alle landen in de lijst. Singapore kent een slecht jaar, na jaren van groei, de reden daarvan ontdekken we verder in het rapport op het niveau van de bars.

Steden

In 2021 zagen we voor het eerst een andere stad dan Londen of New York de meeste bars afleveren voor deze lijst van beste bars, namelijk stadstaat Singapore.

Ook in 2022 stond Singapore bovenaan de lijst qua aantal noteringen in de lijst. Dit jaar doet Singapore het met 8 bars iets minder goed dan vorige jaren, maar nog steeds erg goed. De stadstaat scoort opnieuw beter dan New York qua aantal noteringen. Londen wipt voor het eerst in 2 jaar opnieuw over Singapore naar de eerste plaats met 9 laureaten. Mexico City scoort het voor het eerst even goed als New York, beide met 7 vermeldingen.

Om de grafieken overzichtelijk te houden neem ik opnieuw enkel de steden met jaarlijks 3 of meer bars in de lijst, met als enige uitzondering Barcelona om te kijken hoe groot de impact is van de winnaar in de grafieken.

Kijken we even terug naar de grafiek van de landen, dan zien we dat de USA en het VK allebei 11 stuks aanleveren. Met de grafiek van de steden er naast kunnen we afleiden dat er in het VK een hoge geografische centralisatie is en in de USA de spreiding groter is. Negen van de elf VK-bars in de lijst bevinden zich in Londen. In de USA vinden we bars uit New York (7), New Orleans (1), Miami (1), Los Angeles (1), Chicago (1) terug in de top 100.

Het zal niet verbazen dat Mexico City hoofdleverancier is van de Mexicaanse cocktailbars uit de lijst. Zeven van de negen bars komen uit de hoofdstad van het land, dus ook hier geldt een hoge mate van centralisatie. De overige 2 bars uit Mexico vinden we terug in Guadalajara en Tulum.

Opvallend is dat in de puntentelling New York en Singapore heel wat slechter scoren dan Londen en Mexico City. Daaruit kunnen we afleiden dat de bars uit New York en Singapore gemiddeld minder hoog in de lijst terug te vinden zullen zijn dan die van Londen en New York.

In totaal vinden we dit jaar bars uit 45 verschillende steden terug in de lijst. Daarbij merken we wel op dat de top 8 steden samen meer punten behaalt dan de overige 33 steden in de lijst samengeteld. In 2022 vonden we 41 verschillende steden terug in de lijst. Het dieptepunt was 2019 met amper 37 verschillende steden in de top 100. De verklaring voor deze positieve evolutie is dat het aantal juryleden sterk werd opgetrokken. Niet enkel het aantal juryleden groeide, maar ook de geografische spreiding van de jury werd beter verdeeld.

In 2021 en 2022 jaar zagen we een opmerkelijke stijging van het aantal bars die niét in Londen of New York gevestigd zijn. Vorig jaar daalde dit opnieuw lichtjes van 85 naar 83. Dit jaar hebben we 84 bars die noch in New York, noch in Londen gevestigd zijn. Dat aantal lijkt zich dus min of meer gestabiliseerd te hebben ergens midden de 80. In de eerste jaren van de uitgebreide lijst (2015-2019) lag dit aantal steeds tussen 70 en 74.

Het is ook belangrijk om te kijken naar de gemiddelde scores. Hierdoor zien we het vermoeden bevestigd dat Singapore en New York dit jaar wel een mooi aantal bars aanleveren, maar dat ze gemiddeld minder hoog op de lijst staan dan bars uit bijvoorbeeld Mexico City. Ook Buenos Aires scoort gemiddeld erg sterk.

Wat echter helemaal opvalt is dat Barcelona voor het tweede jaar op rij er enorm uitspringt in deze grafiek met een gemiddelde score van 98,50 punten! Het hoogste gemiddelde ooit gehaald in deze lijst. Dat komt omdat Barcelona dit jaar 2 bars telt in de lijst én omdat deze alle drie in de top 5 staan: op #1 en #3. Dit nadat Barcelona vorig jaar zelfs 2 bars afleverde in de top 3. Hiermee mengt Barcelona zich voor serieus in het debat over welke stad zichzelf dé cocktailhoofdstad ter wereld mag noemen.

TLDR:
De Top 3 van ‘cocktail capitals‘ blijft ongewijzigd: Singapore, Londen en New York. Samen zijn goed voor (afgerond) een kwart van alle noteringen in de top 100!

Nieuw is echter dat Mexico City zich voor het eerst mee op het podium mag wurmen met evenveel noteringen als New York. Bovendien staan de bars uit de Mexicaanse hoofdstad gemiddeld hoger in de lijst dan de New Yorkse bars.

Dit zijn de steden waar trends gezet worden die in vele andere steden overgenomen worden.
Barcelona is binnen Europa een van de steden met de meest bruisende nightlife scenes. Ook hier worden trends gestart, maar de invloed daarvan blijft soms beperkt tot Europa. Denk maar aan de Gin & Tonic-hype (van ca. 2014 tot 2018), die startte op de Barcelonese terassen en verspreidde zich snel in heel Europa. In de lijst neemt Barcelona maar 2 plaatsen in, maar voor het tweede jaar op rij vinden we 2 Barcelonese bars terug in de top 5!

Op het Zuid-Amerikaanse continent is Buenos Aires de place to be!

Bars

Wanneer we inzoomen op de lijst tot het niveau van de bars kunnen we zien wat de sterkste stijgers en sterkste dalers zijn, maar ook wie (op)nieuw in de lijst is en wie uit de top 100-lijst viel. 

De sterkste stijger in de top 100: Freni e Frizione (Rome)

Freni e Frizione is op z’n minst een bijzonder bar te noemen. De bar bevindt zich immers in een oude autowerkplaats. Daar komt ook de naam, freni e frizione oftewel remmen en koppelingen, vandaan. Met zowel crowd-pleasing als connoisseur-pleasing cocktails die vaak tot in de vroege ochtenduren geserveerd worden is dit absoluut een hippe plek in de oude stad Rome. De bar bestaat al bijna 20 jaar, maar kreeg de laatste jaren een enorme boost nadat bartender Riccardo Rossi het team kwam versterken. Freni e Frizione steeg 53 plaatsen van #86 naar #33.

Ook Röda Huset is een sterkte stijger, met een stijging van 47 plaatsen (van #78 naar #31). Röda Huset is Zweeds voor rood huis. Driemaal raden welke kleur de gevel van de bar heeft is wellicht niet nodig. De bar zelf vinden we terug op de bovenste verdieping van het rode huis, met een prachtig zicht op de stad. Hoofdbartender Hampus Thunholm werkte voordien als drankverantwoordelijk in het legendarische restaurant Fäviken, dat wereldberoemd werd door Chef’s Table op Netflix. Net zoals Fäviken-chef Magnus Nilsson erop stond dat elk ingrediënt uit de lokale omgeving kwam, past Thunholm dezelfde filosofie toe op cocktails. De eerste stap was het vervangen van alle uitheemse citrusvruchten door lokale bessen en appels. De bar zet volop in op duurzaamheid. Van lokale meubels en glazen, tot een eigen moestuin op het dak en fietsvoorzieningen zodat alle werknemers makkelijk met de fiets naar de bar kunnen komen in plaats van met de auto.

De sterkste stijgers binnen de top 50 is Himkok. De Noorse bar was steevast hoog terug te vinden in de lijst, zakte de afgelopen jaren een beetje weg maar steeg nu terug van plaats 43 naar plaats 10. Himkok is Noors voor huisgemaakt. Opnieuw dus een bar die bezig is met duurzaamheid, en lokale of liefst zelfs huisgemaakte producten. Ze stoken en brouwen allerlei dranken zelf.

Hoogste nieuwkomer in de top 100: Zest (Seoul)

De naam van de bar Zest heeft een andere oorsprong dan velen denken. Het verwijst niet enkel naar citroenschillen maar is een samentrekking van ‘zero’ en ‘waste’. Om verspilde plastic en blikjes te vermijden, maken ze al hun mixers vanaf nul. Ze halen hun honing ook bij stadsbijenhouders in de Zuid-Koreaanse hoofdstad, oogsten kruiden en eetbare bloemen met de hand, en zetten het grootste deel van wat anders afval zou zijn in als garnering, fermentatie of siropen. Voorts werken ze ook graag met lokale dranken zoals soju en makgeolli.

Het jaar 2021 was een recordjaar met 38 nieuwkomers in de top 100. Dit jaar vinden we 19 nieuwe bars terug in de top 100, dat ligt in lijn met het aantal van vorig jaar (17), waarvan er zich 4 meteen in de top 50 nestelen. 

Beste re-entry: The Cambridge Public House (Parijs)

Wie The Cambridge Public House in Londen gaat zoeken is er aan voor de moeite, de bar met een zeer Britse naam bevindt zich immers in het Marais-district van Parijs. De inspiratie komt wel uit het VK. De bar combineert de ontspannen sfeer van een Britse kroeg, inclusief worstenbroodjes en live sportuitzendingen met hoogwaardige cocktails. Duurzaamheid en gemeenschap zijn hier belangrijk, en dat vinden we ook terug op het menu dat vaak wijzigt om volgens de seizoenen te kunnen werken. The Cambridge duikt opnieuw de top 100 binnen, zelfs de top 50, op plaats 38.

Amper één plaats lager vinden we de tweede beste re-entry terug, op plaats 39 Panda & Sons. Meer dan terecht want Panda & Sons is een enorm invloedrijke bar, waar verschillende cocktailtechnieken die nu wereldwijd gebruikt worden, bedacht werden.

In de top 100 van 2023 vinden we 16 re-entries, dat zijn er dan meer dan dubbel zoveel als in 2021. Met 19 nieuwkomers plus 16 re-entries, komen we op een refresh rate van 35%. 35 bars die vorig jaar niet in de lijst stonden, maar dit jaar wel.

Opvallend: Vroeger vonden we veel hotelbars terug helemaal bovenaan de ranking. Nu vinden we niet enkel minder hotelbars terug, maar diegenen die overbleven vinden we gemiddeld ook lager in de lijst terug. Dit heeft twee mogelijke redenen. Enerzijds zien we dat de reissector zich nog steeds niet volledig hersteld heeft naar het niveau van voor de pandemie. De grote hotels met chique bars worden minder frequent bezocht dan voordien. Daarom zien we bijvoorbeeld de hotelbars uit Singapore wat terugzakken in de lijst.

Ten tweede zien we ook dat kleinere, hippere bars terug populairder zijn. Zogeheten Neighborhood bars, met een conceptuele aanpak en/of start-up mentaliteit, waarin niche-producten (zoals mezcal en soju) en duurzame (seizoensgebonden, lokale, ..) ingrediënten een belangrijke rol spelen, scheren nu hoge toppen.

Als er 35 bars nieuw of opnieuw in de lijst verschijnen, dat wil dan ook zeggen dat er 35 bars die vorig jaar de lijst haalden nu niet meer in de lijst terug te vinden zijn. Een van de grootste namen die verdween uit de lijst is Two Schmucks. Ik voorspelde in het rapport van vorig jaar, daags na de bekendmaking van de lijst in 2022, al dat we in 2023 Two Schmucks niet meer zouden terugzien in de lijst. Dit omdat bekend raakte dat bezieler Moe Aljaff (samen met enkele werknemers) de zaak zou verlaten na geschillen met een aandeelhouder van de bar. In Nederland zeggen ze wel eens “de vent maakt de tent“, en dat is in deze lijst zeker zo. Het feit dat Two Schmucks niet meer in de lijst staat is daarom zeker geen grote verrassing.

Totaalscores

Tot slot kijken we op het niveau van de bars naar de totaalscores van de afgelopen 9 jaar. De Londense hotelbar American Bar stond jarenlang op kop in de lijst van totaalscores. In 2019 had American Bar nog een voorsprong van 9 punten op nummer twee in de samengetelde lijst, Connaught Bar. In 2020 zakte American Bar terug naar een 20e stek, waardoor de bar zijn nummer 1 positie in de samengestelde lijst moest afstaan aan Connaught Bar. American Bar is tijdelijk verdwenen uit de top 100 en Connaught Bar stond in 2021 opnieuw op nummer 1. In 2022 zakte Connaught voor het eerst sinds 2016(!) uit de top 5, naar nummer 8. Anno 2023 staat Connaught Bar opnieuw in die top 5, op plaats 5, en voor de 13e keer op rij in de top 50!

Als we de scores van de laatste 9 jaren samentellen voor Connaught Bar, dan haalt de bar van Bar Manager Ago Perrone maar liefst 870 punten op een maximum van 900. Oftewel 96,63% van het mogelijke aantal punten. Een daling in percentage ten opzichte van vorige jaren, maar nog steeds een waanzinnig hoge score.

Tot slot zet ik hieronder graag nog 3 bars in de kijker die aan een sterke opmars bezig zijn.

Over Alquimico schreef ik in het rapport van 2020 al dat we deze bar in het oog moesten houden. Het jaar nadien zakte de bar enkele plaatsen, om vervolgens in 2022 de top 10 in te duiken en nu nog een plaats op te schuiven naar nummer 9. Alquimico groeide op enkele jaren uit van een relatief kleine bar met 5 personeelsleden, naar een grote zaak met 3 bars op 3 verschillende verdiepingen en 70(!) personeelsleden. Tijdens de lockdown nam eigenaar Jean Trinh een groot deel van zijn personeel mee naar een boerderij enkele honderden kilometers van de bar, om daar maandenlang op het veld te werken. Op deze manier kon hij zijn personeel blijven doorbetalen én ze ondertussen alles leren over farm-to-glass bartending, afgeleid van farm-to-plate koken. Deze filosofie trekt hij nu door in de bar. Hoewel de bar wat mij betreft volgend jaar nog beter mag scoren, denk ik dat Alquimico met plaats 9 zijn plafond bereikt heeft in deze lijst. Thuisstad Cartagena is immers veruit de minst toeristische trekpleister uit de top 10, waardoor de bar door minder juryleden bezocht zal worden dan bars uit New York, Londen, Parijs, Barcelona of Mexico City.

Handshake Speakeasy werd dit jaar door velen in de top 10 verwacht, maar top 3 is eigenlijk wel een verrassing. De bar, onder leiding van Nederland Eric Van Beek, deed in het afgelopen jaar alle juiste dingen om hoog te eindigen in de lijst.

A Bar With Shapes For A Name is min of meer het prototype van de moderne neighborhood bar. Verschillende concepten die daar succesvol bleken, van minimalistische drankjes tot een uitgepuurde backbar en een eigen opleidingsprogramma, werden intussen overgenomen door talloze andere bars uit de hele wereld. Invloedrijk is zacht uitgedrukt.

Eentje om op te volgen: Maybe Sammy (Sydney) wordt getipt om volgend jaar de top 10, of misschien zelfs top 5, in te duiken.


Outro

De World’s 50 Best Bars lijst is een gevoelig onderwerp. De lijst is niet bij alle bareigenaars populair, want wat een bar goed of slecht maakt is heel persoonlijk. Het is voor vele eigenaars en bartenders frustrerend om te merken dat ze minstens even lekkere drankjes maken en/of even sterk zijn in mensen ontvangen, maar dat hun zaak niet in de lijst terecht komt omdat ze zich niet in een grote wereldstad bevinden en de budgetten niet hebben om pers en voters naar hun bar te lokken.

Over het belang en het nut wordt dus wel eens gediscussieerd. Sommige mensen vinden deze lijst volledig nutteloos, andere gebruiken ‘m al leidraad om te weten welke bars ze moeten bezoeken als ze op reis gaan. Maar wie aandachtig kijkt naar de lijst kan deze top 100 vooral ook gebruiken om trends te spotten en te kijken waar de industrie naartoe evolueert. Wat niet ter discussie staat is dat alle bars in de lijst wel een grote invloed hebben op andere bars in hun land, en sommige zelfs wereldwijd.

Met de data die je uit deze lijsten kan halen, aangevuld met eigen ervaringen, kan je gerichte nadenken over hoe de toekomst van de barscene er zal uitzien. Welke bars en welke steden gaan het volgende jaar beter doen en vooral waarom. Soms zit ik er volledig naast met die voorspellingen, soms komen ze pas een jaartje later uit maar vaak zit ik er pal op.

Sinds 2020 heeft COVID-19 en de bijhorende lockdowns een grote impact op de lijst. Ook politieke spanningen, zoals de oorlog in Oekraïne en andere geopolitieke conflicten, kunnen een invloed hebben op de lijst. Dat maakt het moeilijker om correct langdurige trends te zoeken in de lijst zonder extra opzoekwerk naar deze externe factoren. Maar in 2023 ziet het er naar uit dat de impact van de wereldwijde pandemie alvast stilaan aan zijn laatste stuiptrekkingen bezig is. Bovendien heeft de grotere onvoorspelbaarheid ook een voordeel, het kan de lijst eens grondig door elkaar kan schudden en andere bars in de spotlight kan brengen.


Hoe komt de World’s 50 Best Bars lijst tot stand?

De lijst wordt beheerd door William Reed Business Media, een onafhankelijk bedrijf gespecialiseerd in business growth. Jaarlijks stellen ze een lijst samen van meer dan 650 voters uit meer dan 50 verschillende landen. De verdeling gebeurt op basis van de impact van de regio op de markt. Zo krijgt Europa bijvoorbeeld meer voters dan Afrika. De lijst van voters is een mix van cocktail & spirits schrijvers, bartenders, brand ambassadors en afficionados. Enkel diegenen die vaak reizen komen in aanmerking om te stemmen. Elke voter mag op 7 bars stemmen, waarvan minstens 2 uit een ander land dan hun eigen land. Er mag enkel gestemd worden op bars die de voter de afgelopen 18 maanden bezocht.


Tekst & grafieken: Yannick Van Dyck
Databron: William Reed Business Media “50 Best Bars”

Niets mag zonder expliciete toestemming overgenomen worden uit dit artikel.


One thought on “50 Best Bars 2023 Report

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *