50 Best Bars 2023 Report

50 Best Bars 2023 Report

Intro

De ‘World’s 50 Best Bars‘-lijst is een jaarlijks eerbetoon aan de meest invloedrijke cocktailbars wereldwijd. De lijst gaat verder dan een simpele opsomming van de beste drankjes die de wereld te bieden heeft. Het vormt de kroon op een voortdurend evoluerend tijdperk van mixologie en gastvrijheid, waarbij de beoordelingen gebaseerd zijn op een complex samenspel van factoren. Hoewel het predicaat ‘beste bar’ subjectief is, dient deze lijst als een onmisbare barometer voor de huidige stand van zaken in de cocktailindustrie.

Echter, de ‘World’s 50 Most Influential Bars‘ zou een meer toepasselijke (en minder subjectieve) naam zijn, maar toegegeven: dat bekt wat minder vlot. Invloedrijk zijn de bars in deze lijst allerminst en dat maakt het interessant om de lijst wat dieper te bekijken.

Dit artikel is dan ook geen oppervlakkige blik op een lijst; het is een diepgaand onderzoek dat de trends en evoluties in deze dynamische branche belicht. Ik duik in de analytics om te begrijpen welke categorieën en stijlen van bars dit jaar uitblinken. Ik onderzoek de opkomende metropolen waar de cocktailcultuur floreert, en analyseer de subtiele veranderingen in de wereldwijde mixologiescene.

Als allereerste, ben ik haast verplicht om de winnaar van dit jaar aan te kondigen: Sips in Barcelona, niet te verwarren met de gelijknamige bar in Antwerpen, die recent heropende. Barcelona profileerde zich vorig jaar al als een opkomende hub van innovatieve mixologie. Na Paradiso vorig jaar, heeft de lijst dit jaar een nieuwe nummer één, opnieuw uit Barcelona. Het tweede jaar is het jaar van de bevestiging: Barcelona is here to stay as a cocktail powerhouse!

Read More Read More

Franse finesse met Noilly Prat

Franse finesse met Noilly Prat

Voor de liefhebbers van verfijnde dranken is Noilly Prat een naam die klinkt als muziek in de oren. Deze Franse vermouth, een gearomatiseerde versterkte wijn, heeft zijn oorsprong in de 19e eeuw en staat synoniem voor elegantie en traditie. Het verhaal van Noilly Prat is doordrenkt van rijke geschiedenis, en zijn voortreffelijke smaak en verscheidenheid in aanbod maken het een favoriet onder fijnproevers en cocktailconnaisseurs. Hier duiken we in de wereld van Noilly Prat, een prachtig staaltje Franse ambachtelijke drankbereiding.

Een eeuwenoud erfgoed

Joseph Noilly was de visionaire geest achter de creatie van ’s werelds eerste droge vermouth in de 19e eeuw. Hij legde de basis voor het merk Noilly Prat, dat later internationale bekendheid zou verwerven dankzij Anne-Rosine Noilly-Prat, de kleindochter van oprichter Joseph Noilly. Onder haar leiding werd Noilly Prat een icoon in de wereld van vermouth.

Vandaag de dag wordt Noilly Prat Original Dry beschouwd als een tijdloze klassieker. Bij de bereiding worden maar liefst 20 verschillende kruiden en planten van over de hele wereld gebruikt, waaronder kamille, Marokkaanse koriander, bittere sinaasappelen uit Tunesië en vlierbloesem. Deze unieke mix van ingrediënten zorgt voor een smaakprofiel dat zich uitstekend laat combineren met zeevruchten en dat een onvergetelijke metgezel vormt bij een portie oesters.

Read More Read More

Een eeuw van uitmuntendheid: 100 jaar House of Suntory

Een eeuw van uitmuntendheid: 100 jaar House of Suntory

Het jaar 2023 markeert een bijzondere mijlpaal voor The House of Suntory. Het huis viert haar 100-jarig bestaan. In die tijdspanne groeide Suntory uit tot een van de meest gerenomeerde namen van gedistilleerde dranken in Japan.

Het begon allemaal in 1923 met de oprichting van de Yamazaki-distilleerderij, de allereerste en oudste malt whisky distilleerderij in de Japanse geschiedenis. Om het 100-jarig jubileum op passende wijze te vieren, introduceert The House of Suntory deze herfst een aantal gelimiteerde edities, waarvan er drie beschikbaar zullen zijn in België. Deze uitzonderlijke whisky’s belichamen het unieke Japanse vakmanschap van Suntory’s distilleerderijen en de zorgvuldige kunst van het blenden.

Read More Read More

Moutai baijiu: de onbekende reus in de wereld van gedistilleerde dranken

Moutai baijiu: de onbekende reus in de wereld van gedistilleerde dranken

Merken zoals Jack Daniel’s, Johnnie Walker en Bacardi zijn namen die iedereen kent. Maar wat als ik je vertelde dat het grootste spiritsmerk ter wereld Kweichow Moutai is? Neen, het is geen gin, whisky, tequila, cognac of rum. Het is een baijiu! Als dat geen belletje doet rinkelen, hoef je je (voorlopig nog) niet te schamen.

In Europa is baijiu voor velen nog een goed bewaard geheim. Maar in China is Moutai Baijiu veel meer dan slechts ‘een drankje’. Het is diep geworteld in de culturele en historische vezels van de Chinese samenleving.

Moutai is de drank die sinds de jaren 1950 geserveerd wordt op alle officiële staatsbanketten in China. Het zal dus ook niet verbazen dat talloze wereldleiders er wel bekend mee zijn. Politieke figuren uit zowat alle landen, van Richard Nixon tot Kim Il-Sung, genoten er met volle teugen van. De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Henry Kissinger stond bekend als grote fan en proclameerde op de vredestop van 1972: “Ik denk dat als we genoeg Moutai drinken, we alles kunnen oplossen”.

Read More Read More

Shichiken Sparkling Sake: de nieuwe ster aan het feestelijke firmament

Shichiken Sparkling Sake: de nieuwe ster aan het feestelijke firmament

Hoewel sake in ons land aan een sterke opmars bezig is, blijft het toch een redelijk onbekend product. Maar als het van Annabelle Maes afhangt komt daar snel verandering in. Met haar bedrijf Kaori haalde ze enkele weken geleden een Japanse delegatie van de Nagano-prefectuur naar België voor een ‘Sake Roadshow‘. Het resultaat was meteen duidelijk, zowel vanuit de pers als vanuit de Belgische gastronomie was de interesse groot. Nu haalt Annabelle ook de meest trendy sake naar ons land: sparkling sake!

Voor diegenen die nog niet vertrouwd zijn met sake, is sprankelende sake een uitstekend startpunt. Met zijn herkenbare sprankel, frisheid en feestelijke fles, is het de perfecte brug tussen traditionele sake en de wereld van mousserende wijnen. Dit maakt het gemakkelijker dan ooit om origineel uit de hoek te komen tijdens jouw feestelijke vieringen.

Read More Read More

Hoe ik de Teeling ‘Crafted To Create’ cocktailwedstrijd won

Hoe ik de Teeling ‘Crafted To Create’ cocktailwedstrijd won

Fermentatie, aangedreven door gist, vormt de essentie van alcoholische dranken. Gist transformeert suiker in ethanol, CO2, water en bubbels, met alcohol als bijproduct. Diverse giststammen creëren unieke esters, resulterend in smaken als bijvoorbeeld peer, passievrucht, of mango.

Gist is van cruciaal belang bij het maken van dranken, en begrip van zijn rol kan lucratief zijn. Toch is het een kunst, gebaseerd op geur en smaak, eerder dan exacte wetenschap.

Bij Teeling Irish Whiskey hebben ze dat goed begrepen. Fermentatie was dan ook het centrale thema van een internationale cocktailwedstrijd die Teeling in 2020 voor het eerst organiseerde. Annus horribilis 2020, het jaar dat COVID-19 voor een wereldwijde pandemie zorgde, was geen makkelijk jaar voor de horeca-sector. Voor mij persoonlijk was er in datzelfde jaar wel een hoogtepunt. Ik nam deel aan de cocktailwedstrijd van Teeling en won de Belgische finale!

Read More Read More

Courvoisier Mizunara 2023: een unieke samensmelting van ambacht en cultuur

Courvoisier Mizunara 2023: een unieke samensmelting van ambacht en cultuur

In de wereld van exquise dranken heeft Courvoisier altijd een ereplaats ingenomen. Opgericht in 1828, is Maison Courvoisier synoniem geworden voor uitzonderlijke cognac. Hun nieuwste aanbod, de Courvoisier Mizunara 2023, is een bewijs van hun toewijding aan vakmanschap.

Beperkt tot slechts 500 flessen, is de Courvoisier Mizunara 2023 een eerbetoon van de kunst van het blenden en rijpen. Niet enkel het blenden van cognacs, maar ook het blenden van traditie met hedendaagse ideeën. Deze unieke spirit is geboren uit een blend van Grande Champagne, Petite Champagne en Borderies, een zorgvuldig samengestelde selectie die de basis vormt van zijn uitzonderlijke karakter.

Read More Read More