Shichiken Sparkling Sake: de nieuwe ster aan het feestelijke firmament

Shichiken Sparkling Sake: de nieuwe ster aan het feestelijke firmament

Hoewel sake in ons land aan een sterke opmars bezig is, blijft het toch een redelijk onbekend product. Maar als het van Annabelle Maes afhangt komt daar snel verandering in. Met haar bedrijf Kaori haalde ze enkele weken geleden een Japanse delegatie van de Nagano-prefectuur naar België voor een ‘Sake Roadshow‘. Het resultaat was meteen duidelijk, zowel vanuit de pers als vanuit de Belgische gastronomie was de interesse groot. Nu haalt Annabelle ook de meest trendy sake naar ons land: sparkling sake!

Voor diegenen die nog niet vertrouwd zijn met sake, is sprankelende sake een uitstekend startpunt. Met zijn herkenbare sprankel, frisheid en feestelijke fles, is het de perfecte brug tussen traditionele sake en de wereld van mousserende wijnen. Dit maakt het gemakkelijker dan ooit om origineel uit de hoek te komen tijdens jouw feestelijke vieringen.

Kaori wil kwaliteit naar België brengen en koos voor sparkling sake van Shichiken, een sakebrouwerij met een rijke geschiedenis die teruggaat tot 1750. Shickiken wil haar geschiedenis en de bijhorende tradities niet enkel eren maar ook overstijgen. Na een lange zoektocht naar perfectie brengt Shichiken nu een gamma van sparking sakes. De bubbels zijn niet afkomstig van een verrijking met CO2-gas, maar het resultaat van tweede gisting op fles en dégorgement: parels van vakmanschap, gemaakt volgens de méthode traditionnelle die we kennen uit de wereld van champagne. Sparkling sake is daarom dan ook een prima alternatief voor champagne of schuimwijn op jouw volgende feestdis.

Leuk weetje voor de liefhebbers van whisky: Shichiken brouwt haar sake met hetzelfde water dat Suntory gebruikt voor haar bekende Hakushu whisky. Bovendien wordt een van de sparkling sakes van Shichiken – de ‘Mori no Kanade‘ – gerijpt op whiskyvaten van Suntory.

Sake doet het ook erg goed in de topgastronomie en dat is ook topchef Alain Ducasse niet ontgaan. In samenwerking met Shickiken ontwikkelde de Franse sterrenchef een eigen sparkling sake. Met zijn ongeëvenaarde culinaire expertise heeft Ducasse een unieke variant gecreëerd, deels gerijpt op houten sakura-vaten. Hij omschrijft het zelf als een sake die vanaf het aperitief tot en met het dessert een tafel kan doen opleven.

Gelukkig hoef je niet noodzakelijk een tafel te boeken bij een van de sterrenrestaurants van Alain Ducasse om de sparkling sakes van Shichiken te proeven. Dankzij Kaori kan dat dus ook in België. Onder meer bij Rebelle (Kortrijk) en DIM Dining (Antwerpen) vind je de sakes van Shichiken terug op de kaart. Wie er thuis wil van genieten, kan ze bestellen via de webshop van Kaori.


Tijdens de Sake Roadshow volgde ik een opleiding tot Sake Sommelier bij Sake Master Jonas Kellens. Uniek daarbij was dat dit in het bijzijn was van een toji (een sake meesterbrouwer). De toji is zo belangrijk in een sakebrouwerij dat deze meesters zelden Japan verlaten. Wil je daar graag meer over lezen? Bezoek dan binnenkort zeker deze website opnieuw!


Foto’s via Shichiken Brewery
De sakes van Shichiken werden maandag 4 september voorgesteld in het Kaori Experience Center te Meulebeke

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *