Courvoisier Mizunara 2023: een unieke samensmelting van ambacht en cultuur

Courvoisier Mizunara 2023: een unieke samensmelting van ambacht en cultuur

In de wereld van exquise dranken heeft Courvoisier altijd een ereplaats ingenomen. Opgericht in 1828, is Maison Courvoisier synoniem geworden voor uitzonderlijke cognac. Hun nieuwste aanbod, de Courvoisier Mizunara 2023, is een bewijs van hun toewijding aan vakmanschap.

Beperkt tot slechts 500 flessen, is de Courvoisier Mizunara 2023 een eerbetoon van de kunst van het blenden en rijpen. Niet enkel het blenden van cognacs, maar ook het blenden van traditie met hedendaagse ideeën. Deze unieke spirit is geboren uit een blend van Grande Champagne, Petite Champagne en Borderies, een zorgvuldig samengestelde selectie die de basis vormt van zijn uitzonderlijke karakter.

Wat deze cognac onderscheidt, is zijn nauwgezette rijpingsproces. Traditioneel gerijpt in Franse eiken vaten gedurende minstens 10 jaar, begint het dan aan een twee rijping. De spirit wordt overgebracht naar nieuwe Mizunara-vaten, waar het een afrijping ondergaat die exotische aroma’s onthult.

In het hart van het succes van Maison Courvoisier ligt hun ontegensprekelijke toewijding aan houtselectie. Het cognachuis haalt Frans hout uit duurzame bossen, waarbij het beste eikenhout met de hand worden geselecteerd om hun vaten te maken. Dit zorgvuldige selectieproces geeft diepte, complexiteit, structuur en smaak die Courvoisier een van de meest gevierde cognacs ter wereld hebben gemaakt.

De release van de Courvoisier Mizunara 2023 vertegenwoordigt een gedurfd experiment met verschillende soorten hout om de rijping van cognac te beïnvloeden. Met de zeldzame Japanse Mizunara eikenboom gebruikt Courvoisier ook niet zomaar een houtsoort.

Mizunara betekent letterlijk “water eik” en die naam is niet voor niets gekozen; het verwijst naar het hoge vochtgehalte van het hout, dat de vaten veel poreuzer maakt en dus voor lekkage in vaten kan zorgen. Hoewel Japanse eik uit Hokkaido beter bij elkaar blijft vanwege het koudere klimaat in dat gebied, is het nog steeds niet ideaal. Dit maakt de vaten minder makkelijk in gebruik dan Amerikaanse of Franse eik.

In vergelijking met andere houtsoorten groeit de Mizunara eik niet recht omhoog en bovendien moeten de bomen maar liefst 200 jaar oud moeten zijn voordat ze gekapt kunnen worden en gebruikt kunnen worden voor vaten. Hoewel sommige grote distilleerderijen toegang hebben tot bossen met deze bijzondere bomen, worden de kaprechten vaak opgeschort om de bomen de kans te geven opnieuw te groeien en te gedijen.

Mizunara-hout staat dus bekend als moeilijk om mee te werken, maar levert unieke prachtige smaken op, wat het tot een overtuigende keuze maakt voor Courvoisiers visie.

Wat deze release nog specialer maakt, is de samenwerking tussen twee vooraanstaande Chief Blenders. De Franse Thibaut Hontanx (Maison Courvoisier) en Japanse Shinji Fukuyo (Suntory) bundelen voor de eerste keer hun krachten. Hun gedeelde geloof in de alchemie van ambacht, cultuur en samenwerking geeft de Courvoisier Mizunara 2023 een apart karakter.

De Courvoisier Mizunara 2023 is niet zomaar een cognac. Het is een getuigenis van de tijdloze zoektocht naar excellentie en de bereidheid om grenzen te verleggen. Het is een blend die traditie met innovatie, ambacht met cultuur en hout met verwondering verenigt. Voor degenen die het geluk hebben om een van de 500 flessen te bemachtigen – en er 3.000 euro voor veil hebben – belooft het een geweldigde smaak- en ontdekkingsreis te worden.

Tasting notes:
Neus: gekonfijte sinaasappel, kokos, tropisch fruit, chocolade, sandelhout en jasmijn.
Smaak: vanille, cacao, peper, tropisch fruit


Foto 1 & 3: Courvoisier
Foto 2 & 4: Yannick Van Dyck
Tekst: Yannick Van Dyck
Niets uit dit artikel mag overgenomen worden zonder expliciete toestemming.


Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *