Compromisloos drinken met Lyre’s

Compromisloos drinken met Lyre’s

Een avondje uit met vrienden… Ik ben blij dat het terug kan! En wat helemaal fijn is, is dat het tegenwoordig kan zonder compromissen. Nog niet zo lang geleden was dat anders. Ofwel moest je een taxi voorzien, waardoor het wel erg duur werd, ofwel moest iemand zich opofferen om BOB te blijven. Dat is op zich niet veranderd, maar het wordt steeds minder opoffering om voor alcoholvrije of alcoholarme drankjes te kiezen.

Tot voor kort zat je daar met een glaasje cola terwijl de rest kon genieten van een goed glas wijn, een speciaal-bier of nog erger een cocktail die je niet enkel deed saliveren maar door de garnituur nog meer prikkelde. Er waren uitzonderingen. De betere cocktailbars had soms al degelijke mocktails op de kaart. Maar buiten in dat handjevol bars lieten de mocktails vaak te wensen over. Veredeld fruitsap, te zoet, een gebrek aan body,.. of algemeen minder lekker dan het echte werk.

Tegenwoordig zijn er echter wel goede alternatieven. En een daarvan is Lyre’s. Ik stond er in begin wat weigerachtig tegenover vanwege de vele non-alcoholische producten die het voor mij niet deden. Maar Lyre’s triggerde me met hun aanpak, die radicaal tegenover meeste andere producten in de categorie staat. Ik werd uitgenodigd om de range te komen proeven zoals ze bedoeld zijn om te drinken: in cocktails. Bartender Leva O’Noel zakte vanuit Nederland af om een hele resem cocktails te maken.

Als eerste kregen we een Amalfi Spritz cocktail te proeven, uiteraard geïnspireerd door de Aperol Spritz. De toon was meteen gezet. Ik ben er zeker van dat als je dit zou serveren aan een hele groep, dat er weinig mensen of wellicht zelfs niemand zou komen vragen of er wel alcohol in zit. Het mondgevoel, de textuur en de body zitten goed. En dat is waar veel andere merken tekort schieten.

Als tweede was de Manhattan aan de beurt, volledig alcoholvrij, met Lyre’s American Malt en Lyre’s Apéritif Rosso. Lekker, maar voor mij toch iets te weinig body. Ik probeerde ‘m later zelf opnieuw in een low alcohol-variant met een vineuze echte vermouth. Op die manier werkte het wel heel goed. En nog steeds zo laag in alcohol dat je er enkele van zou kunnen drinken en nog veilig (en legaal) met de auto naar huis kan. Andersom kan ook, een reverse Manhattan van 6 cl Lyre’s Apéritif Rosso op 1,5 cl Rye, als Lo-cocktail.

De volgende cocktail was een variant op de Dark ‘n’ Stormy. Voor mij is dit type cocktail perfect voor de range van Lyre’s. Het is zeker niet de bedoeling om Lyre’s puur of on the rocks te drinken. Op die manier werkt het echt niet. Het is er ook niet voor gemaakt om zo te drinken. Maar in cocktails waar je een zoete en zure toets combineert – en dat zijn er heel wat – werkt het helemaal. We maakten nog heel wat cocktails om die theorie verder te staven.

Lyre’s is er helemaal in geslaagd om een range te creëren die een goed alternatief biedt voor cocktails met gerijpte rum, spiced rum, Bourbon, gin, vermouth, Triple Sec,.. Meeste merken kiezen er eentje uit. Lyre’s doet ze quasi allemaal. Wat Lyre’s ook anders doet is dan andere merken is een bepaalde spirit zo goed mogelijks nabootsen. Andere merken vragen om niet vergeleken te worden met bv. gin, maar Lyre’s net wél. Daar komt de naam Lyre’s ook van. De Lyrebird is een vogel die alles wat hij hoort imiteert en daar verdomd goed in is.

Het woord imitatie wordt vaak gebruikt met een negatieve connotatie. Maar zoals Lyre’s alcoholische dranken imiteert, daar kan ik niets op tegen hebben. Avondjes uit zonder dure taxiritten of zonder minderwaardige drankjes. ‘No & Lo’ zonder compromissen! Maar ook thuis maakte ik sindsdien al verschillende alcoholvrije en alcoholarme drankjes met Lyre’s.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *