The Macallan James Bond 60th Anniversary Release

The Macallan James Bond 60th Anniversary Release

Ter ere van zes decennia van de bekendste filmfranchise ter wereld onthult The Macallan zijn limited edition James Bond 60th Anniversary Release.

De set bestaat uit zes flessen single malt whisky, gepresenteerd in prachtig geïllustreerde tubes. Ook op de labels staat voor elk van de zes flessen een ander illustratief ontwerp dat verwijst naar de zes decennia van de Britse gentleman spy.

De liefde tussen James Bond en The Macallan

Deze set is niet de eerste samenwerking tussen James Bond en The Macallan. In de filmfranchise zagen we het merk al enkele keren opduiken. Voornamelijk in Skyfall (2021), daarin zien we zowel ‘M’ (Judy Dench) als James Bond (Daniel Craig) van de bekende Scotch genieten. De beruchtste scene is echter pas later in de film wanneer slechterik Silva (Javier Bardem) een fles 1962 The Macallan Fine & Rare Vintage bovenhaalt en een glaasje ervan boven op het hoofd van Bondgirl Sévérine (Bérénice Marlohe) plaatst. Silva daagt Bond uit om het glaasje van haar hoofd te schieten met een oud pistool. Bond neemt geen risico met het oude onbetrouwbare pistool en schiet bewust mis. Vervolgens schiet Silva de Bondgirl dood en zien we het glaasje whisky op de grond vallen. Wanneer Silva aan Bond vraagt wat hij daarop te zeggen heeft, doet Bond alsof haar dood hem niets doet en repliceert hij ijskoud met ‘What a waste of good Scotch‘.

De liefde is ook wederzijds, want voor The Macallan is James Bond een perfect uithangbord voor het stijlvolle imago van het merk. The Macallan zet daarom ook verder in op James Bond met onder andere een tentoonstelling ‘The Macallan in Cinema’, te zien in The Macallan Estate in Speyside. Daarin wordt de kijker meegenomen door de geschiedenis van het Scotch-merk in films en door de zes decennia van James Bond.

The Macallan James Bond

De Release

Elke fles van de The Macallan James Bond 60th Anniversary Release vertegenwoordigt een ander decennium van de franchise. Helaas geldt dat enkel voor de verpakking en de labels. De inhoud van de zes flessen is namelijk gelijk voor alle zes flessen. Toch een beetje een gemiste kans om daar ook de link te leggen met de verschillende decennia, maar begrijpelijk dat er geen 40, 50 of 60 jaar oude stock van The Macallan in verwerkt is. Enkele jaren geleden werd een 60 jaar oude Macallan namelijk geveild – als duurste whisky ooit – voor zo’n 1,9 miljoen euro.

Tasting notes The Macallan James Bond 60th Anniversary Release
Neus: citrus, vanille, gedroogde rozijnen, vijg.
Smaak: sinaasappel, zachte houttonen, donkere chocolade, gebakken appeltaart.

De flessen bevatten geen age statement, wat meestal duidt op jonge whisky. Daar is echter geen informatie over bekend gemaakt. Wat we wel weten is het alcoholgehalte van 43,7% en het prijskaartje van zo’n 800 euro per fles.

The Macallan James Bond

Vermoedelijk jonge whisky met zes keer dezelfde inhoud per fles, is dat de moeite om te kopen aan dat prijskaartje? Mijn persoonlijke mening: om te drinken zou ik een andere Macallan kiezen voor die prijs. Om te investeren: ja, zeker en vast! Maar enkel op de primaire markt en aan die prijs. Op de secundaire markt gaat zal de prijs wellicht sterk de hoogte in gaan door het gelimiteerde karakter van de release en de mooie artworks plus de samensmelting van twee populaire merken: James Bond en The Macallan. Twee opties: snel flippen zodra de prijzen omhoog gaan of 10 jaar lang bewaren en enkel genieten van die mooie artworks zonder er van te drinken. Tussen de initiële stijging en de lange termijn investering zakt de waarde van dit soort flessen vaak in, dus snel zijn of geduld hebben is de boodschap!

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *