Nikka Discovery Series 2022

Nikka Discovery Series 2022

In september vorig jaar onthulde Nikka de eerste twee whisky’s in haar nieuwe Discovery-serie. Deze 2 uitingen van 2021, Yoichi Single Malt non-peated en Miyagikyo Single Malt peated, zochten het andere eind van het smakenspectrum op, ten opzichte van de klassieke Yoichi en Miyagikyo. Op deze manier krijg je een goed beeld wat een wijziging van grondstoffen (mout) teweegbrengt in het glas.

Na de succesvolle uitrol van de allereerste Discovery whisky’s vorig jaar, heeft het merk nu Yoichi Single Malt Aromatic Yeast (48% ABV) en Miyagikyo Single Malt Aromatic Yeast (47% ABV) uitgebracht. De nieuwe Nikka Discovery 2022-expressies benadrukken de unieke aroma’s die worden gegenereerd tijdens het fermentatieproces.

Nikka Yoichi Discovery Aromatic Yeast and Nikka Miyagikyo Discovery Aromatic Yeast

Deze nieuwe limited edition whisky’s kwamen tot stand door het gebruik van verschillende gistculturen. Nikka Whisky heeft een enorme voorraad aan gisten, die de naam Nikka Distillery Culture Collection (NDCC) kreeg. Maar nog belangrijker, ze hebben ook de opgebouwde knowhow om deze te gebruiken.

De 2022 Discovery whisky’s zijn het resultaat van talloze experimenten met deze gisten op verschillende schaal: van uitgebreide tasting sessies tot laboratoriumtests en pilootprogramma’s in de distilleerderij. Ze starten met honderden gisten, die door deze trechter van experimenten gaat tot er slechts 10 overblijven.

De volgende stap in het proces is het maken van verschillende batches van whisky. Die zijn op zich allemaal perfect drinkbaar en vaak zelfs heel lekker. Vervolgens gaan de blenders er mee aan de slag. Dat gebeurt niet willekeurig. Ze starten met een bepaald idee van wat ze willen bereiken en werken daar naartoe door het blenden van verschillende batches.

Voor de Discovery 2022 serie was dit einddoel het versterken van lekkere aroma’s en deze te integreren in de originele stijl van de Yoichi en Miyagikyo-distilleerderijen. Zo ontstond de Yoichi Single Malt Aromatic Yeast en de Miyagikyo Single Malt Aromatic Yeast.

Nikka Yoichi Distillery
Nikka Yoichi Distillery
Nikka Miyagikyo Distillery
Nikka Miyagikyo Distillery

Omdat er enkel geblend wordt met batches van 100% gemoute gerst whisky’s uit dezelfde distilleerderij, mogen deze blends Single Malt genoemd worden. Dat zou niet mogen als de blenders batches uit de Yoichi- en Miyagikyo-distilleerderij door elkaar zouden blenden.

Ik kreeg de kans om enkele van de gebruikte batches én het eindresultaat te proeven. Als eerste de baseline, “Yoichi sample #1” die de ruggengraat vormt van de finale blend en voor ‘maltiness’ zorgt. “Yoichi sample #2” is een batch gemaakt met een gist die voor fruitige aroma’s zorgt. Ik haalde er vooral peer uit. De 3e batch die ik proefde “Yoichi sample #3” is bewust heel uitgesproken gemaakt als smaakbom, voor de meesters bij Nikka teveel uitgesproken om zo op de markt te brengen. Hiervoor gebruikte Nikka een gist die aan Ginjyo-sake doet denken. Ik proefde er ook speksnoep in.

Nikka Discovery 2022

Deze batches (plus wellicht nog enkele andere) werden door het 6-koppige blending team van Nikka, onder leiding van Chief blender Ozaki, gemengd tot de Yoichi Single Malt Aromatic Yeast van de Discovery 2022-lijn.

Tasting notes Yoichi Single Malt Aromatic Yeast:
Neus: licht geturfd, fruitig.
Smaak: stevig geturfd (zwaarder dan de neus doet vermoeden), exotisch (ananas, kokosnoot) en licht floraal.

Ook van de Miyagikyo-versie proefde ik, buiten het eindresultaat, ook enkele batches. Wederom de baseline “Miyagikyo sample #1”, fruitig, elegant en floraal. “Miyagikyo sample #2” is wat gedurfder – ik proefde er olijven in – maar wel heel mooi gebalanceerd. Deze batch is 46% ABV, maar lijkt hoger in alcohol. Ook hier is de 3e batch, “Miyagikyo sample #3”, dé smaakbom. Enorm uitgesproken fruitig, perzik en abrikoos, maar fantastisch lekker. Fettercairn (een van mijn favoriete whisky’s) on steroids!

De blend van batches vormt de Miyagikyo Single Malt Aromatic Yeast tot een whisky met een heerlijk aroma.

Tasting notes Miyagikyo Single Malt Aromatic Yeast
Neus: patisserie, steenfruit
Smaak: abrikoos in overvloed en licht floraal, met een lange finish.

De Nikka Discovery 2022 whisky’s zijn beperkt tot 20.000 flessen elk wereldwijd en hebben een adviesprijs van zo’n €245. Van die 20.000 stuks blijven er 10.000 binnen Japan. De overige 10.000 flessen moeten worden verdeeld over de hele wereld, waardoor het aanbod voor België heel gelimiteerd zal zijn (dus koop ze voor het te laat is!). Emiko Kaji, die bij Nikka instaat voor de internationale business, verklapte ook alvast dat het R&D-team intussen al werkt aan de Discovery 2023 in aanloop naar het 90-jarige bestaan van Nikka in 2024.


Tekst: Yannick Van Dyck
Foto’s: copyright The Nikka Whisky Distilling Co. LTD (uitgezonderd de foto van de samples)
Met dank aan: The Nectar

Niets uit dit artikel mag overgenomen worden zonder uitdrukkelijke toestemming van de rechtenhouder.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *