Het hoogtepunt van Brits ingenieurschap: Bowmore Aston Martin Masters’ Selection II 22 Year Old

Het hoogtepunt van Brits ingenieurschap: Bowmore Aston Martin Masters’ Selection II 22 Year Old

Bowmore Whisky en Aston Martin zijn twee merken die perfect bij elkaar passen. Beide zijn erkend om hun uitzonderlijke kwaliteit en elegantie.

Bowmore whisky is geproduceerd op Islay, een eiland ten westen van Schotland. Het is een van de oudste distilleerderijen van Schotland en staat bekend om de unieke smaken van hun whisky’s, die voornamelijk afkomstig zijn van de turf en de zilte lucht van het eiland. Bowmore whisky’s worden geprezen voor hun complexiteit en rijke smaken van turf, rook, chocolade en fruit.

Aston Martin, aan de andere kant, is een Brits automerk dat bekend staat om zijn sportieve en luxe voertuigen. De auto’s van Aston Martin zijn beroemd om hun perfectie in ontwerp en prestaties. Net als Bowmore, zijn Aston Martin’s voertuigen erkend als meesterwerken van Britse ingenieurschap.

Samen vormen Bowmore en Aston Martin een perfecte combinatie van elegantie, luxe en klasse. Beide merken zijn ook trots op hun Britse afkomst en daarom ook een geweldige match voor elkaar. Het is dan ook niet verwonderlijk dat beide merken elkaar vonden om samen te werken.

De allernieuwste telg in de samenwerking is de ‘Bowmore Astin Martin Masters’ Selection Edition 222 Year Old Single Malt Scotch‘, of iets korter gezegd de ‘Bowmore Astin Martin 22 Year Old Masters’ Selection’.

Het basisidee van de tweede editie van de Masters’ Selection is op z’n minst creatief te noemen: respect voor elkaars métier, vertaald in een single malt die de elegantie van een Aston Martin moet nabootsen. Twee werelden die ogenschijnlijk niets met elkaar te maken hebben, samengevoegd tot een geheel dat de som van de losse onderdelen overstijgt.

Voor deze tweede editie werd vooral rond het cijfer twee gewerkt. Dat kwam tot stand door een intensieve samenwerking tussen twee personen, Bowmore’s master blender Ron Welsh en Aston Martin’s chief creative officer Marek Reichman, waarbij zij hun kennis, ervaring en creativiteit combineerden om een unieke whisky te creëren die de essentie van de twee merken weerspiegelt.

Het resultaat is een in-house blend van twee Scotch whisky’s die langdurig gerijpt zijn in twee verschillende vaten: Amerikaanse eik hogsheads en sherry butts. Tevens zijn ze ook gedistilleerd in twee verschillende jaren, respectievelijk 1997 en 2000. Wanneer er een leeftijd vermeld wordt op het label van een whiskyfles moet dat steeds die van de jongste whisky in de blend zijn, daarom kreeg deze fles de aanduiding ’22 year old’. Ook weer twee keer het cijfer twee. Na het ‘huwelijk’ van deze whisky’s, werd de blend nog afgerijpt in Tawny portvaten.

De vermelding ‘Single Malt Scotch’ verraadt dat alle liquids bij Bowmore zelf gedistilleerd zijn en allemaal gemaakt zijn van gemoute gerst. Single Malt Scotch is op zich geen officieel kwaliteitskenmerk (het zegt enkel iets over de herkomst van de distillaten en de gebruikte grondstoffen), maar wordt vaak het neusje van de zalm genoemd in de whiskywereld.

De whisky werd in België officieel gelanceerd op een diner van Bowmore en Aston Martin, waar ik deze (en andere Bowmore) whisky(‘s) kon proeven. Of ik graag gebruik maakte van de voorziene shuttle service en dus werd opgepikt door een Aston Martin, daar hoefde ik niet lang over na te denken. Uiteraard!

De officiële Antwerpse verdeler voor Aston Martin zorgde voor een Aston Martin DB11 en de nieuwste telg in de familie de Aston Martin DBX. Arriveren in stijl noemt men dat!

Aangekomen op de locatie, het prachtig vernieuwde Koninklijk Museum van Schone Kunsten in Antwerpen (KMSKA), is meteen duidelijk dat ook de rest van de avond in stijl zal verlopen. Ik krijg als welkomstdrankje een Mai-Tai op basis van Bowmore 12 year old single malt whisky aangeboden. Niet veel later volgt nog een Penicillin op basis van de 18-jarige Bowmore single malt.

Tv-gezicht Ben Roelants is de ceremoniemeester van dienst. Hij introduceert David Miles, Senior Whisky Specialist, aan de gasten. David neemt ons mee voor een deep dive in het gamma van Bowmore. Proeven hoort daar uiteraard bij. We proeven de Bowmore 12 year old, Bowmore 15 year old, Bowmore 18 year old en Bowmore Vault Edition N°1.

De ster waar de avond rond draait wordt natuurlijk ook niet vergeten. We krijgen de Bowmore Astin Martin Masters’ Selection II 22 Year Old te proeven in een gepersonaliseerd Aston Martin Glencairn proefglas.

David deelt weinig van zijn eigen tasting notes, hij laat vooral iedereen voor zichzelf beslissen. Maar de voorkennis die we kregen over de rijping op verschillende vaten is duidelijk te proeven. De houttonen van langdurige rijping, de vanille en honing van de Amerikaanse eikenvaten en de vollere smaken en fruitige toetsen van de sherryvaten. Je proeft ze allemaal!

We genieten er met volle teugen van want dit is een whisky die je niet elke dag kan drinken. Niet enkel vanwege het prijskaartje van de fles (€629 tot €750+) maar ook vanwege het heel gelimiteerde karakter. Voor de hele Belgische markt zijn er maar 36 flessen voorzien.

Na de tasting is de avond verre van voorbij. Bowmore en Aston Martin trakteren ons namelijk ook nog op een luxueus diner met Bowmore pairing. Starten doen we met vier amuses. Pulpo (octopus) met venkel en gerookte piquillo peper. Een coquille met truffel en Parmigiano Reggiano. Tartaar van Holstein met zwarte look en bieslook. En aubergine met feta en Kalamata-olijven.

Als voorgerecht eten we een ceviche van victoriabaars met selderij en limoen. Vervolgens volgen er 3 gerechten waar Bowmore whisky in verwerkt is. Als tussengerecht een Surf & Turf van kreeft, buikspek, babywortel, madras curry en Bowmore-karamel.

Het hoofdgerecht is een 6 weken gerijpte entrecôte, met gebraiseerd witloof, gekonfijte aardappel en oesterzwam. Dat gerecht wordt aan tafel afgewerkt met verse truffel én een jus die gemonteerd en geflambeerd is met Bowmore single malt. De oplettende ober ziet dat ik smul van de jus en brengt nog een extra potje. Verwennerij ten top!

Tussendoor worden we ook nog geëntertaind door speed painter Montana Engels, die op minder dan 15 minuten tijd een prachtig kunstwerk maakt dat het logo van Aston Martin, de fles Bowmore 22 en de Antwerpse skyline verenigt. Wat het nog meer indrukwekkend maakt is dat ze de hele tijd met onzichtbare verf lijkt te schilderen én bovendien tweehandig! Achteraf blijkt het lijm te zijn in plaats van verf en wanneer ze klaar is met verven gooit ze er 2 bekers glitter op om het kunstwerk te onthullen.

Tot slot, als dessert een Baba au Bowmore met mandarijn en vers gedraaid vanille-ijs. De whisky overheerst het ijs een beetje in dit dessert, maar als dat het ergste is dat je die avond meemaakt dan weet je dat het een fantastische avond is! We laten het dus zeker niet aan ons hart komen en spoelen het door met een Bowmore coffee om de avond af te sluiten.

Of eigenlijk nog niet helemaal, want ook achteraf staan de Aston Martins weer opgelijnd om ons te vervoeren. Een mooie afsluiter van een avond vol Britse elegantie en ingenieurschap.

Praktische info:
Alcoholpercentage: 51,5% ABV
Richtprijs: €629 tot €750+
Heel gelimiteerd beschikbaar bij gespecialiseerde drankenhandels
36 flessen voor de Belgische markt


Met dank aan: Bowmore, Aston Martin en Lab2
Foto’s: Lab2
Tekst: Yannick Van Dyck

Niets uit dit artikel mag overgenomen worden zonder expliciete toestemming van de auteur.

Alle betrokken partijen raden ten stelligste af om te rijden onder invloed.Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *