Van Dyck & Van Dyck – De Smaakadvocaten
Podcasts, ik luister er graag naar. In de auto, tijdens het poetsen, in de wachtkamer bij de dokter, tijdens het wandelen met de hond,.. je kan me vaak betrappen met een podcast in de oren. Dan luister ik naar podcasts zoals ‘Nerdland’ en ‘Welcome to the AA’. Maar liefst van al naar podcasts over food & drinks, zoals de Belgische food podcast ‘Over Eten‘ en de Nederlandse drinkspodcast ‘Drankcast‘.
Maar wat ik nog miste was een Belgische podcast over drinks! Dat bleek nog niet te bestaan, dus zat er maar 1 ding op: zelf een podcastreeks maken!

Ik ging aankloppen bij Jeroen Van Dyck van Meug. Een vlotte babbelaar, helemaal thuis in de wereld van bier en whisky en hij is vooral een toffe peer! Jeroen was snel gewonnen voor mijn concept. Of vooral het gebrek er aan, want ik wilde een MALM*-podcast! Niets te diepzinnig, niet te veel voorbereid. Niet meer of niet minder dan een organische casual babbel, zoals we die al vaker aan de toog gehouden hadden. *Micro Aan en Lullen Maar.
De Smaakadvocaten
We heten allebei Van Dyck. En ‘Van Dyck & Van Dyck’ deed ons denken aan een advocatenkantoor. Daarom doopten we onszelf tot ‘De Smaakadvocaten‘.
In elke aflevering nodigen we een gast (uit de bier-, wijn-, cocktail- of spirits-wereld) uit die we op onze beklaagdenbank zetten, telkens met een centrale stelling. Als (smaak)advocaten leggen we onze beklaagde een uurtje op de rooster over die stelling. Het verdict , schuldig of onschuldig, laten we over aan onze luisteraars. Als een ware volksjury kan iedereen meestemmen via een poll op Spotify.
We trakteren onze centrale gast op een drankje en in ruil brengt hij/zij voor ons ook een drankje mee. Of dat nu wijn, bier, likeur, een spirit of een cocktail is, dat maakt ons niet uit. We laten ons graag verrassen. En we engageren ons om onze gast ook te verrassen.
Failing forward
Op gebied van dranken is onze kennis(enkring) en interesse als duo complementair. Maar waar we aan de start van dit avontuur allebei niets van kennen is podcasting! We laten ons er niet door tegenhouden en vliegen er in onder het motto ‘al doende leert men’.
Met een gebrek aan technische kennis en materiaal namen we een eerste testaflevering op met Jo Olluyn van Tall Poppy Brewing Company. Jo staat bekend voor zijn online rants en wordt daarom wel eens een oude zagevent genoemd. Benieuwd of de smaakadvocaten ‘m daarvan kunnen vrijpleiten?
Vergeef ons nog even de geluidskwaliteit, we werken er aan!
Intussen deden we ook al een 2e opname, met al betere geluidskwaliteit, met Thomas Timmermans van Rémy-Cointreau. Thomas maakte al zijn eigen bieren in de middelbare schoolbanken, was daarna sommelier en schopte het daarna tot award-winning bartender in een van de beste bars van ons land. Het verbaast dus niet dat Thomas heel wat te vertellen had in onze podcast.
Edit: vanaf aflevering 3, met Patrick Nijs van de Wijnfaktorij is de geluidskwaliteit on point 😉
Beluister hieronder alle afleveringen of abonneer je via Spotify, Apple Podcasts of Google Podcasts.

POWERED BY MEUG & Negroni.be
Een podcast over bier, wijn, spirits en cocktails.
Van Dyck en Van Dyck, de Advocaten van de Smaak, nodigen elke aflevering een gast uit de drankenwereld uit op de beklaagdenbank. Hun doel is de gast vrij te pleiten van aantijgingen of veroordelen voor bewezen feiten.
Hoewel Dominic Verstappen zichzelf geen whisky-nerd laat noemen, wordt er toch serieus wat generd over whisky in deze aflevering! Op professioneel vlak zette Dominic zijn eerste stappen in de wereld van whisky als mede-oprichter van BYOB-C oftewel Bring Your Own Bottle Club. Na het organiseren van proefavonden was zelf eigen whisky-bottlings uitbrengen een volgende stap. Na enkele jaren van bottlen onder de vlag van BYOB-C besloot Dominic om een tandje bij te steken en Klubb23. Op die manier kan hij volledig autonoom en aan een sneller tempo fijne whiskies op de markt brengen. Een van de recentste edities is een eerbetoon aan zijn moeder die op 2 juni 2023 om het leven kwam in een verkeersongeval. Smaakadvocaten Jeroen en Yannick Van Dyck hadden de eer om 1 van deze slechts 46 flessen te mogen openen, ter nagedachtenis van Gabrielle, de mama van Dominic.
Met dank aan:
Jones Foodbar (locatiesponsor)
Blue Wave Theory (muziek)

Een podcast over bier, wijn, spirits en cocktails
POWERED BY MEUG & NEGRONI.BE
One thought on “Van Dyck & Van Dyck – De Smaakadvocaten”