De premium American whiskies van Brown-Forman geproefd

De premium American whiskies van Brown-Forman geproefd

Voor liefhebbers van whiskey is Brown-Forman een gekende naam. Ben je iets minder thuis in die wereld, dan is de kans groot dat je er nog nooit van gehoord hebt. Maar waar je zeker en vast al wél van gehoord hebt, is het merkenportfolio van dit bedrijf. Ze hebben namelijk enkele van de meest populaire en gerespecteerde drankmerken onder hun hoede, waaronder Diplomatico Rum, Old Forester en Woodford Reserve. Het allerbekendste merk in de stal van Brown-Forman is ongetwijfeld Jack Daniel’s, een wereldbefaamd merk uit Tennessee met fantastische branding.

Woodford Reserve is een andere Amerikaanse whiskey uit het Brown-Forman gamma. Het is van oudsher een authentieke bourbon. De Woodford Reserve Distillery is gelegen in het hart van de Bluegrass regio in Kentucky, waar de beste kwaliteit gerst van de Verenigde Staten wordt gekweekt. Deze gerst wordt onder andere gebruikt voor de productie van de Woodford Reserve whisky, waarvan de smaak wordt beïnvloed door de unieke minerale samenstelling van het grondwater in de regio. Het is meteen duidelijk, Woodford Reserve gaat voor kwaliteit.

Sinds 2021 heeft Brown-Forman een lokaal kantoor in België en nu organiseerden ze voor het eerst een evenement in ons land: een unieke voorstelling van de Woodford Reserve whiskies en Jack Daniel’s premiumlijn van Single Barrel whiskies.

Houten cabins in een bos in de rand van Brussel bleken de ultieme setting daarvoor. Samen met mede-whiskyliefhebber (en oprichter van independent bottling ‘The Roots‘ ) Joren Nuyts arriveer ik in de bossen van Terhulpen. Daar krijgen we een Kentucky Mule als welkomstdrankje, een cocktail op basis van Woodford Reserve Straight Bourbon en ginger beer.

Doorheen de avond trekken we van cabin naar cabin om de premium whiskies van Brown-Forman te ontdekken. In de eerste cabin treffen we whisk(e)ykenner Arno Dobbels. Hij leidt ons met een tasting door het gamma van Woodford Reserve. We starten met de meest gekende whiskey uit de reeks, de Woodford Reserve Straight Bourbon. Deze whiskey is gemaakt van 72% maïs, 18% rogge en 10% gemouten gerst. Deze mash bill (samenstelling van granen) zorgt voor een mooi volle en uitgebalanceerde smaak tussen zoet en kruidig.

De volgende die we proeven is de Woodford Reserve Straight Rye, waarin rogge (53%) de hoofdmoot van de mash bill uitmaakt. Dat zorgt voor een krachtiger en kruidiger smaakprofiel, maar nog steeds erg verfijnd. Kaneel, nootmuskaat en een tikkeltje witte peper, gevolgd door vanille en donkere chocolade.

Vervolgens proeven we de Woodford Reserve Straight Malt en Straight Wheat. Ze onderscheiden zich vooral in de mash bill. Bij de Straight Malt is gerst (51% en dus geen Single Malt) het belangrijkste component en bij de Straight Wheat is dat tarwe (52%). De Wheat heeft meer fruitige en florale toetsen, de Malt vormt een mooie brug tussen Single Malt Whisk(e)y en Bourbon.

Na het proeven van de whiskies is het tijd om er mee aan de slag te gaan in cocktails. We hoppen naar een volgende cabin waarin bartender Jurgen Nobels ons meeneemt in de wereld van de Old Fashioned, een van de meest klassieke cocktails. Zo klassiek dat de naam verwijst naar cocktails ‘the old fashioned way‘ maken met de oude definitie van een cocktail: een drankje dat bestaat uit een spirit, een sweetener (suiker, suikersiroop of een zoete likeur), een bitter component (bitters) en water (ijs).

De Old Fashioned is een van mijn favoriete cocktails. Ik maak ‘m zelf ook geregeld. Een workshop dient om te leren, daarom besluit ik om de platgetreden paden van de smaakcombinaties die ik ken te verlaten en iets heel experimenteel samen te stellen. Een Old Fashioned met Woodford Reserve, Hierbas de las dunas, Za’atar-siroop, Picon d’amer en Angostura bitters. Kruidiger dan een standaard Old Fashioned. Verrassend lekker, maar niet noodzakelijk beter dan de het klassieke recept. Eenvoud is wat de Old Fashioned voor mij een fantastische cocktail maakt, daarom blijf ik toch fan van de meer klassiekere versie.

Op naar de volgende cabin waar Julius Persoone ons staat op te wachten. Julius is de zoon van njam!-chef Dominique Persoone, waar ik al vaak ontzettend leuk mee samengewerkt hebt. Een crème van een kerel en de appel valt niet ver van de boom want ook Julius blijkt erg sympathiek. Ook wat skills en passie betreft, treedt hij in de voetsporen van zijn vader. Dat merken we al snel in zijn masterclass ‘Jack Daniel’s Single Barrel foodpairing‘. Als chocolatier heeft Julius zich in deze masterclass natuurlijk vooral gefocust op chocolade. Maar zoals de vader en zoon Persoone wel vaker doen schuwen ze geen ingrediënten die we niet meteen linken aan chocolade. Zo ontwikkelde Julius bijvoorbeeld een praline op basis van knolselder, als foodpairing bij de Jack Daniel’s Single Barrel Select.

Jack Daniel’s Brand Ambassador Vincent Schietse neemt ons door de gamma van de Jack Daniel’s Single Barrel whiskies, de meer premium lijn van het populaire merk. We starten met de Single Barrel Select, om vervolgens de Single Barrel Rye (met minstens 51% rogge dus) en Single Barrel – Barrel Strength (met een hoger alcoholpercentage) te proeven. Voor elk van de whiskies heeft Julius een eigen praline ontwikkeld. Niet zomaar snel wat dingen bij elkaar gegooid, maar een proces van enkele maanden van proeven en proberen. Trial and error.

Maar het zijn niet enkel pralines die we voorgeschoteld krijgen om te eten. Er is ook een hele maaltijd voorzien die voor ons wordt klaargemaakt op de Ofyr. En natuurlijk is daar ook American whiskey het thema van de avond. In vele van de gerechten die we voorgeschoteld krijgen zijn de whiskies van Woodford Reserve of Jack Daniel’s verwerkt. Het ultieme bewijs dat je het hele jaar door kunt barbecueën en dat whiskey daar uitstekend bijpast!

Aan het einde van de avond is het duidelijk: of je nu houdt van een zoete, karamelachtige smaak of een kruidige, houtachtige smaak, er is voor ieder wat wils. Puur, in cocktails of als foodpairing.


Met dank aan: Brown-Forman Belux en Lab2
Foto’s: Jean Van Cleemput
Tekst: Yannick Van Dyck

Niets uit dit artikel mag overgenomen worden zonder expliciete toestemming van de auteur.

Whiskey of whisky? De Amerikaanse schrijfwijze is met een ‘e’ en in het meervoud wordt dat ‘whiskies’. Omdat dit artikel over American whiskey gaat opteer ik hier voor de Amerikaanse schrijfwijze in plaats van het Nederlandse whisky/whisky’s.Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *