Schotse whisky in stijl: maak kennis met de nieuwe ‘The Macallan M Copper’

Schotse whisky in stijl: maak kennis met de nieuwe ‘The Macallan M Copper’

Het Schotse whiskymerk The Macallan heeft een nieuwe, zeer exclusieve fles whisky gelanceerd in België: The Macallan M Copper. Deze fles maakt deel uit van de ‘M Collection‘, samen met de eerder uitgebrachte The Macallan M en The Macallan M Black. De M Collection is een eerbetoon aan de zes pijlers van het merk: Natural Colour, Mastery, Curiously Small Spirit Stills, The Estate, Exceptional Oak Casks en Sherry Seasoning. De flessen zijn ontworpen door de kristalfabrikant Lalique en zijn op z’n zachtst uitgedrukt zeer exclusief te noemen.

The Macallan M Collection Copper

De nieuwe ‘The Macallan M Copper‘ is een eerbetoon aan de koperen distilleerketels die het merk sinds de oprichting in 1824 gebruikt. Het huis produceert whisky in grote volumes maar heeft daarbij nooit de kwaliteit uit het oog verloren. Die primeert, onder andere door een kenmerkende vorm en beperkte grootte van de ketels. Oftewel Curiously Small Spirit Stills. Deze zorgen voor een intense whisky met een rijk en robuust karakter.

Samen met een handjevol bartenders en journalisten mocht ik in Amsterdam kennismaken met de nieuwste release uit de M Collection. De exclusiviteit hiervan was meteen duidelijk toen de officiële uitnodiging arriveerde. Een uitnodiging uit glas van meer dan een centimeter dikte met daarin een gepersonaliseerde tekst gegraveerd. Eentje om op de schouw te zetten.

M Collection Tasting

We reizen met de Thalys in premium class naar de eventlocatie van de exclusieve tasting: het al bijna even exclusieve 5-sterrenhotel ‘Pillows Grand Boutique Hotel Maurits at the Park‘. Een serieuze mond vol maar vrienden mogen ‘Pillows Maurits’ zeggen. Aangekomen in het hotel aan het Amsterdamse Oosterpark krijgen we de kans rustig onze koffers uit te pakken, ons op te frissen en de buurt nog even te verkennen.

Pillows Maurits

In de vooravond wacht Sietse Offringa van The Macallan ons op in Fitz’s Bar, de prachtige bar van het hotel. We worden door Sietse en bar manager Nick ontvangen met een koperkleurig welkomstdrankje, een bewust gekozen kleur uiteraard. Wanneer ook de Nederlandse delegatie arriveert gaan we al snel over naar dat waar de tasting echt om draait: de M Collection.

The Macallan M Copper

Met de Nederlanders erbij zijn we in totaal met 10 genodigden om de hyper-exclusieve whisky te proeven. Hyper is niet overdreven, want speciaal voor de M Collection schakelde The Macallan kristalfabrikant Lalique in om unieke kristallen proefglaasjes te ontwikkelen. Sietse legt ons uit dat de flessen – of decanters moeten we eigenlijk zeggen – van de M Collection ook door diezelfde Franse kristalmakers ontworpen werden. De decanters tellen zes facetten. Dat is eveneens een verwijzing naar de zes pijlers van The Macallan.

The Macallan M Copper

Sietse begeleidt ons naar met de ‘M Copper’ gevulde kristallen proefglaasjes en neemt ons mee in de luxueuze wereld van de M-reeks. Nog voor we geroken of geproefd hebben zijn we al helemaal enthousiast door de uitleg die we krijgen. Dat is de kracht van een goeie brand ambassador. Dat is ook nodig want door het exclusieve karakter van de whisky kunnen we uiteraard slechts een beperkte hoeveelheid proeven. (Zelfs voor een groep van amper 10 genodigden kost 2 cl. per persoon van de The Macallan M Copper enkele duizenden euro’s, zelfs aan retailprijs!)

In het hotel huist ook het fine dining restaurant VanOost, dat slechts enkele weken na de opening al een quotering van 14/20 en 2 koksmutsen kreeg in de Nederlandse Gault & Millau-gids. Vanuit dat restaurant worden we tijdens de tasting bediend met aan de whisky gepairde fingerfood.

Whisky Maker’s notes ‘The Macallan M Copper’
ABV: 42%
Neus: zoete banaan, peer en witte perzik gecombineerd met moutig biscuit, marshmallow en vanille met een vleugje citroen.
Smaak: peer, gekarameliseerde banaan en sherbet, eindigend in mout en gekruid eikenhout.
Afdronk: lang en zacht geroosterd eikenhout.
Richtprijs: 8.500 euro

The Macallan M Copper

De hapjes en eerdere drankjes hebben ons smaakpallet al wat bezoedeld. Dat is niet ideaal om te proeven, maar als het van die kwaliteit is, hoor je daar niemand over klagen. Het belet niemand om met volle teugen te genieten en de meest herkenbare smaken er toch nog uit te halen. Voor mij is dat de banaan. Het doet me wat denken aan een (heel verfijnde versie van de) tripel van Westmalle, waarin ik ook mout en zoete banaan proef.

Tijd om de Fitz’s Bar te verlaten en enkele verdiepingen hoger in Restaurant VanOost kennis te maken met de andere 2 uitingen uit de M Collection (én andere whiskies uit het gamma van The Macallan).

Bij The Macallan zijn ze toegewijd aan het gebruik van 100% natuurlijke ingrediënten en de beste eikenhouten sherryvaten. Dit vakmanschap en toewijding worden belichaamd door de pijler “Natural Colour”. De Macallan M (aka The Classic M) is een prachtig voorbeeld van deze filosofie. Deze whisky is gerijpt in een klein aantal vaten en heeft een natuurlijke kleur. Het gebruik van sherryvaten zorgt voor een kruidig en vol karakter met tonen van chocolade, gedroogd fruit en specerijen.

The Macallan M Collection
The Macallan M (aka The Classic M)

Whisky Maker’s notes The Macallan M’ (The Classic M)
ABV: 45%
Neus: zoete, zwarte kersen en demerarasuiker met een zintuiglijke mix van eikenhout en leer, met hints van chocolade en vanille.
Smaak: kruidige tonen van zoethout en thee, gecombineerd met zachte crème anglaise en chocoladesinaasappel met een vleugje hout.
Afdronk: rijk gedroogd fruit en decadente donkere chocolade.
Richtprijs: 6.750 euro

De tweede in de M-reeks, The Macallan M Black, is een whisky die staat voor meesterschap, de ‘Mastery’-pijler dus. Voor deze whisky zijn zwartgeblakerde vaten gekozen waarin peated spirit zat, vol van de turfrook waardoor de klassieke The Macallan-tonen worden gecombineerd met een subtiele rokerige expressie. De zwarte handgemaakte, kristallen Lalique-karaf weerspiegelt de turf en de kleur van de whisky is rijk en natuurlijk.

The Macallan M Black
The Macallan M Black

Whisky Maker’s notes ‘The Macallan M Black’
ABV: 46%
Neus: frisse appel, peer en citrus gecombineerd met zoete dadels die zich ontwikkelen tot een subtiele lichte turf.
Smaak: gekonfijte sinaasappels, verkoolde perziken en honingvijg, gecombineerd met sultana, decadente pure chocolade, eindigend in een warme turf en gekruide gember.
Afdronk: lange turfrook en zoete rozijnen.
Richtprijs: 7.750 euro

The Macallan M Copper

Launch Party

Aansluitend op de tasting volgt een launch party om de geboorte van de derde telg van de M-collectie te vieren, The Macallan M Copper die we eerder op de avond proefden. Hier treffen we een grotere delegatie, allemaal piekfijn uitgedost. Voornamelijk Nederlanders – een mix van The Macallan-vrienden uit de barindustrie, journalisten en socialites – maar ook nog enkele Belgen, voornamelijk cavisten.

Het feest gaat van start met een lichtshow die begeleid wordt door livemuziek. Maar natuurlijk volgt er snel drank en spijs vanuit het Restaurant VanOost. Wat later op de avond valt Ryan Chetiyawardana ook nog binnen. De man met ‘Mr. Lyan‘ als bijnaam is een grote onbekende voor de meeste genodidgen, maar een halve god voor wie ‘m wel kent.

Het Fitz’s team zorgt voor cocktails – open bar – op basis van de single malts van The Macallan, zelfs de 18 jaar oude! Maar onze aandacht wordt al snel getrokken door een kleiner barretje in de hoek waar we verschillende whiskies van The Macallan neat kunnen proeven. Eveneens open bar!

The Macallan Double Cask 18 year old

Tijd om de verschillende Double Casks, de 12-, de 15- en de 18-year-old, naast elkaar te proeven dus. Zulke kans krijg je namelijk ook niet snel. In de sfeer van het lanceringsfeest staan we er bijna niet bij stil hoe gek het is dat op dit feest whisky van zo’n 350 euro per fles (de 18 jaar oude) à volonté  geschoken wordt. De decadentie ervan dringt pas de volgende dag helemaal door bij mij wanneer ik wakker word tussen de kussens van mijn bed in het Pillows Hotel.

Fitz’s Bar (Amsterdam)

Wie The Macallan M Collection ook eens wil proeven zal diep in de buidel moeten tasten. De prijzen gaan van 6.750 euro voor de ‘classic M’ en 7.750 euro voor de M Black tot 8.500 euro voor de M Copper (in retail) en zullen wellicht snel opgepikt worden door investeerders. The Macallan is namelijk een van de favoriete whiskies onder de investeerders. Wie geen volle fles meer kan vinden of (iets) minder diepe zakken heeft kan in de Fitz’s Bar van het Pillows Hotel terecht om te proeven per centiliter, al zal je daar ook een bedrag van (minstens?) 3 cijfers voor moeten neertellen.

Bij The Macallan houden ze de lippen stijf over eventuele volgende releases, maar de link naar de zes pijlers van The Macallan doet me vermoeden dat er nog drie releases zullen volgen in de komende jaren.


Tekst en foto’s: Yannick Van Dyck (muv. afbeelding 1 en 9)

Met dank aan The Macallan, MMBSY, alle staff van het Pillows Hotel, Fitz’s Bar en Restaurant VanOost.

Niets uit dit artikel mag overgenomen worden zonder expliciete toestemming van de auteur.


Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *