Billecart-Salmon’s Cuvée Nicolas François 2008: een culinaire hommage aan de oprichter

Billecart-Salmon’s Cuvée Nicolas François 2008: een culinaire hommage aan de oprichter

Billecart-Salmon is een prestigieus champagnehuis gevestigd in het dorpje Mareuil-sur-Aÿ, in de Champagne-regio. Het bedrijf werd opgericht in 1818 door Nicolas François Billecart en Elisabeth Salmon, en is sindsdien in handen gebleven van de familie, met momenteel de zevende generatie van de familie Billecart aan het roer.

Billecart-Salmon staat bekend om het produceren van hoogwaardige champagnes die worden gekenmerkt door finesse, elegantie en balans. Het huis staat vooral bekend om zijn Brut Rosé champagne, die al meermaals werd verkozen tot beste rosé champagne ter wereld. Het geheim achter het succes zit ‘m in het blenden van brut champagne met zo’n 8% rode wijn. Billecart-Salmon is een van de weinige champagnehuizen die nog op deze manier rosé champagnes maakt. De Burt Rosé is opmerkelijk vanwege zijn lichtroze kleur, delicate aroma’s van rood fruit en fijne, aanhoudende bubbels.

Billecart-Salmon Brut Rosé
Billecart-Salmon Brut Rosé

Naast de rosé champagne produceert Billecart-Salmon een reeks andere champagnes, waaronder een Brut Réserve, een Blanc de Blancs Grand Cru en een vintage Blanc de Noirs. Een van de cuvées waar de familie Billecart het meeste trots op is, is de Cuvée Nicolas François. Deze Brut Millésime wordt gemaakt sinds 1964 en is vernoemd naar de oprichter van het huis.

De allernieuwste release in deze reeks in de Nicolas François 2008, een vintage-champagne uit een pittig jaar in de wijnbouw. Het oogstjaar 2008 wordt door kenners vaak genoemd als een van de allerbeste wijnjaren van de afgelopen decennia voor champagnes, dankzij de uitdagende weersomstandigheden die zo’n 10 dagen voor de oogst overgingen naar prachtig weer en perfecte oogstomstandigheden.

Net zoals de vorige releases van deze speciale cuvée is de Nicolas François 2008 opnieuw een eerbetoon aan de oprichter van het huis. Deze millésime is een blend van Grands Crus (83%) en Premier Crus (17%) uit de geclassificeerde Côte des Blancs wijngaarden (chardonnay) en de Montagne de Reims (pinot noir). De vinificatie gebeurt gedeeltelijk in eiken vaten (17%), wat bijdraagt aan het royale karakter van deze fijne, elegante en rijke wijn.

Billecart-Salmon Nicolas François 2008
Billecart-Salmon Nicolas François 2008

Deze champagne heeft een prachtige gouden kleur met glinsterende, kristalheldere bubbels. De aroma’s combineren complexiteit met verfrissende tonen. Frisse en fijne of soms intense hints van boomgaardvruchten, gecombineerd met de kenmerken van noten en steenfruit. Daarnaast zijn er licht geroosterde amandelen en gekonfijte mandarijnschil te ontdekken en wordt het geheel versterkt door de schittering van een florale toets van acaciabloem en rozenblaadjes.

Op de smaakpapillen creëert de Cuvée Nicolas François 2008 een perfecte balans vol rijkheid, waarbij de intensiteit van de wijn (verse gele frambozen, verse kweepeer, honingkoekjes en citruskaviaar) wordt aangevuld met fijnere smaken zoals verse vijg en zoethout. De textuur heeft een duidelijke eigenheid, afkomstig uit de kalksteenbodem, en een ongelooflijke intensiteit die wordt afgetopt met lage dosage. De finish is van zeldzame complexiteit en ontwikkelt zich richting tonen van geroosterd brood en bergamot, aldus de wijnmakers van Billecart-Salmon.

Billecart-Salmon wordt beschouwd als een van de top champagnehuizen ter wereld en haar champagnes zijn zeer gewild bij wijnliefhebbers en restaurateurs. Met een bewaarpotentieel van minstens 150 maanden (tot misschien zelfs wel 40 jaar) zal de 2008 ook vele verzamelaars aanspreken.

De Cuvée Nicolas François 2008 werd zopas in België gelanceerd in een van ’s lands beste gastronomische restaurants ‘Colette De Vijvers‘. Dat onderstreept meteen het culinaire potentieel van de Champagne.

Lees hier een verslag van de lancering!

Proeven? De champagnes van Billecart-Salmon zijn te koop via Heritage 50.


Tekst: Yannick Van Dyck
Foto’s: Billecart-Salmon (Brut Rosé) en Yannick Van Dyck (Nicolas François 2008)
Niets uit dit artikel mag overgenomen worden zonder expliciete toestemming.


One thought on “Billecart-Salmon’s Cuvée Nicolas François 2008: een culinaire hommage aan de oprichter

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *