Nationale trots op je bord – met een knipoog naar lokale dranken!

Nationale trots op je bord – met een knipoog naar lokale dranken!

Het koninginnenhapje is alom bekend in België. De naam van het gerecht kent zijn oorsprong als vertaling van het Franse ‘bouchée à la Reine‘. Tijd voor wat nationale trots, dacht men bij De Vegetarische Slager. België kent immers een koning als officieel staatshoofd.

Op zoek naar een Koningshapje doorkruiste De Vegetarische Slager zes Belgische steden. In elke stad toverden chefs lokale culinaire klassiekers om tot plantaardige iconen, op basis van de vegan Poulettekes van De Vegetarische Slager en lokale ingrediënten zoals Elixir d’Anvers, Luikse stroop, Leuvense pils, Hasseltse jenever en Brusselse Kriek. Vele steden kozen voor een lokale drank als smaakmaker.

Als eerste kwam de stad Antwerpen aan de beurt met een plantaardige variant op stoofvlees, ‘Stoof-poulettekes met Elixir D’Anvers‘, waarin de typisch Antwerpse kruidenlikeur het pittige karakter van de stad vertegenwoordigt. Wie denkt aan Hasselt, denkt natuurlijk ook aan jenever. Geen zever vanuit de Limburgse stad maar wel een ‘Jenevert-ni stoofpotje met poulettekes‘.

Pilsstad Leuven kwam met een ‘Potteke poulette met Leuvense pils‘. Afgewerkt met aalbessengelei, sjalot, ui en champignons. Hoofdstad Brussel zorgde voor ‘Kieck met Kriek‘ en Luik voor een plantaardig ‘Stoofpotje à la Liègeoise met Luikse stroop‘.

Uitgerekend op de Nationale feestdag werd echter de Gentse inzending verkozen tot winnaar van de wedstrijd. Plantaardige ‘Gentse waterzooi met poulettekes‘ mag zich vanaf nu trots naast het iconische Koninginnenhapje op de troon hijsen als Koningshapje.

Gentse Waterzooi met vegan Poulettekes

Wie dit winnende gerecht wil proeven kan vanaf 21 juli terecht in alle restaurants van Poule & Poulette in Gent, Oostende, Mechelen, Antwerpen en Brussel. ​ Koningin Mathilde wordt natuurlijk niet vergeten, ook het gekende koninginnenhapje staat in een plantaardige versie op de kaart bij de restaurantketen.


Foto’s: Buzz / De Vegetarische Slager
Tekst: Yannick Van Dyck

Dit is geen sponsored content. Ik kan de producten van De Vegetarische Slager oprecht aanraden. Ik gebruik ze thuis zelfs minstens 1x per week.



Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *