Podcast #22: whisky-legende Billy Walker (The GlenAllachie)

Podcast #22: whisky-legende Billy Walker (The GlenAllachie)

Jeroen en Yannick werden uitgenodigd in een kasteel in Brussel. Niet om de koning te ontmoeten, maar wel een andere grootheid. Mister Billy Walker, een levende legende in de whiskywereld.

We proefden vele lekkere whiskies van de hand van de meester en kregen de kans hem te ontmoeten. Daags nadien ontmoette Jeroen ‘m opnieuw voor een langere babbel en een nieuwe aflevering van de Smaakadvocaten Podcast. Ditmaal in de Flavor Shop te Gooik.

Opgegroeid in het whiskyproducerende stadje Dumbarton, ontwikkelde Billy al op jonge leeftijd een grote interesse in het ambacht van whisky maken. Deze passie, gecombineerd met zijn diploma in Scheikunde van de Universiteit van Glasgow, legde de perfecte basis om hem in staat te stellen een diepgaande kennis op te bouwen van de wetenschap achter het maken van whisky en de ontwikkeling van smaken.

Billy’s whiskyreis begon in 1972 bij Hiram Walker & Sons – het bedrijf achter Ballantine’s destijds – waar zijn rol bijna alle aspecten van de productie omvatte. Na vier jaar stapte hij over naar Inver House Distillers, waar hij in 1976 de positie van Master Blender op zich nam.

Snel vooruit naar 1982, toen sloot Billy zich aan bij Burn Stewart Distillers, waar hij twee decennia doorbracht en met name een sleutelrol speelde in de heropleving van de Deanston en Tobermory Distilleerderijen. Toen het bedrijf werd verkocht, stond de ondernemende Billy voor de taak om zijn volgende zet te bepalen.

De daaropvolgende twaalf jaar zag hij toe op de overname van de distilleerderijen BenRiach, GlenDronach en Glenglassaugh, die allemaal ofwel in de mottenballen lagen, gesloten waren of weinig bekendheid genoten op de markt. Het was op dit punt in zijn carrière dat Billy echt naam maakte in de branche, door de wederopleving van de merken te leiden en daaropvolgend fenomenaal succes te boeken.

Billy’s volgende zet bracht hem naar zijn huidige positie als eigenaar en Master Distiller bij The GlenAllachie Distillers Company, met daarin The GlenAllachie single malt, White Heather blended Scotch en MacNair’s Boutique House of Spirits. In 2021 dook Billy voor het eerst in een nieuwe categorie spirits, door een nieuwe experimentele rumlijn uit te brengen onder het label van MacNair’s; Exploration Rum.

Het is uit dit ongelooflijke trackrecord van succes dat Billy wijdverbreide lof en erkenning heeft verdiend als een van de meest prominente whisky-figuren van zijn generatie.

In deze aflevering doet Jeroen het alleen. Yannick was immers verhinderd wegens ziekte van zijn zoontje. Gelukkig is Jeroen prima in staat zijn boontjes alleen te doppen. Hij trakteerde Billy niet op een whisky, maar op een biertje!

Luisteren naar deze aflevering van de ‘Van Dyck & Van Dyck – De Smaakadvocaten Podcast’ kan via deze link, via je favoriete podcast player of klik hieronder op aflevering S2 #6.

Let op, deze opname is uiteraard in het Engels en werd opgenomen met een mobiele opnamekit.



Wil je op de hoogte blijven van al onze afleveringen?
Abonneer je dan gratis via Spotify, Apple Podcasts of Google Podcasts.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *