Zuru Zuru Ramen viert vijfjarig bestaan met exclusieve chef’s specials: Wagyu ramen noedels en oester ramen noedels

Zuru Zuru Ramen viert vijfjarig bestaan met exclusieve chef’s specials: Wagyu ramen noedels en oester ramen noedels

Zuru Zuru Ramen, het ondertussen iconische ramen noedelrestaurant in Gent, viert met groot enthousiasme zijn vijfjarig bestaan. Het is een mijlpaal voor chef Nick Hofman, die als enige Belgische chef zijn ramen noedels op biologische wijze bereidt in zijn eigen atelier. Op die manier zet hij de standaard voor authenticiteit en kwaliteit.

Chef Nick Hofman: een passie voor ramen

Het verhaal van Zuru Zuru Ramen begint met chef Nick Hofman, een man met een diepe passie voor ramen noedels. Zijn reizen naar Japan vormden de kiem voor deze passie, en zijn opleiding in de kunst van het maken van ramen noedels bracht hem de kennis en vaardigheden die nodig zijn om deze Japanse culinaire schat te perfectioneren. In zijn eigen atelier creëert Hofman verse noedels met biologische ingrediënten, met behulp van een speciaal geïmporteerde machine uit Japan.

Wat Hofman onderscheidt, naast zijn culinaire talent, zijn de opvallende Japanse tatoeages die zijn toewijding aan de kunst van ramen weerspiegelen. Maar bovenal deelt hij zijn passie met anderen door middel van workshops, waardoor een nieuwe generatie liefhebbers de geheimen van het bereiden van deze smaakvolle gerechten kan ontdekken.

De 5 Elementen van een heerlijke stomende ramen bowl
Er zijn 3 soorten ramen noedels: mét soep of bouillon (broth), zonder soep of bouillon, en met een dipping broth.

Een heerlijke kom ramen noedels bestaat uit vijf essentiële elementen:

Noedels: Ramen noedels worden beetgaar geserveerd en garen verder terwijl je de soep verorbert, waardoor de smaak en textuur evolueren terwijl je eet.

Soep of Broth: De basis van alle ramen noedelkommen is de soep, die een bone broth is en maar liefst 16 uur lang wordt ingekookt. Er zijn twee varianten: cloudy (paitan, gemaakt op hoog vuur) en heldere broth (chintan, gemaakt op laag vuur). In ramen bars wordt er vaak maar 1 broth gemaakt, die verschillende smaken worden verkregen door de tarés.

Taré: Een smaakconcentraat dat dé basis vormt van de smaak van elke ramen bowl. Letterlijk de ‘secret sauce’ waarvan een Japanse chef nooit zijn geheim zal delen. Er zijn vier soorten taré: miso-based, sojasaus-based (shoyu), zoute (shio) taré en tonkotsu (van varkensbotten), gemengd met kruiden en soms verder ‘ge-aged’.

Olie of Abura: Olie (van varkens- of kippenvet of een vegetarische versie met kruiden. Zuru Zuru Ramen gebruikt kippenvet) voegt een extra aromatisch element toe aan de noedels en vormt een coating op de noedels, waardoor ze niet te gaar worden en de soep aan de noedels blijft kleven.

Toppings: Toppings zoals vlees (meestal 14u sous vide gegaard buikspek), een perfect zachtgekookt ei (ajitama), groenten en kruiden maken de kom ramen noedels compleet. Perfect gegaard vlees kan zelfs met chopsticks worden ‘geknipt’ in plaats van een mes te gebruiken.

Een populaire bestemming voor liefhebbers van ramen

Zuru Zuru Ramen heeft zich gevestigd als een bestemming voor Japanse expats en toeristen die het restaurant via sociale media aanbevelen. Dit getuigt van de authenticiteit en kwaliteit van het restaurant, dat door een Belgische chef wordt gerund. Voor Belgische reizigers die in Japan de smaak te pakken kregen, biedt Zuru Zuru Ramen een authentiek stukje Japan in eigen land. Wist je trouwens dat in Japan ramen populairder is dan sushi?

De versgemaakte noedels van chef Nick Hofman
Chef Nick maakt alle noedels vers. Dat is een een arbeidsintenstief proces, maar het vertaalt zich in een heerlijk verse smaak.

Per portie gebruikt hij 99 gram tarwebloem, 1 gram gluten en 1 gram eiwitpoeder. Daar voegt hij 36 gram water aan toe waarin hij 1 gram zout oplost en 2 gram loogwater aan toevoegt. Alle ingrediënten gaan vervolgens in de keukenrobot om 5 minuten traag te mengen. Hierna laat hij dit deeg een uur rusten in een luchtdichte zak.

Na het rusten plet hij het deeg en ‘lamineert’ (dubbelvouwen) hij het tweemaal. Vervolgens maakt hij er met een pastamachine een dun deeg van in en lamineert hij het opnieuw. Hij bestrooit het met aardappelzetmeel zodat het deeg niet aan zichzelf gaat kleven. Tot slot gaat het deeg in een pastasnijmachine om er dunne noedels van te maken. Er gaat opnieuw wat zetmeel op en vervolgens worden de verse noedels 24 uur te rusten gelegd in een luchtdichte zak. De verse noedels hoeven maar 30 seconden gekookt te worden.

Wagyu Chef’s Menu

Ter ere van het vijfjarig jubileum introduceert Zuru Zuru Ramen een exclusief Wagyu Beef-menu, dat alleen op zaterdagen beschikbaar zal zijn in de maanden november en december. Chef Nick Hofman heeft meer dan twintig versies van dit gerecht getest om de perfecte smaak te bereiken. Het gerecht wordt geserveerd met een heldere bouillon die maar liefst 24 uur heeft gesudderd om een ongeëvenaarde smaak te bereiken.

Wagyu rundvlees, meestal geassocieerd met yakiniku of steaks, vindt hier een nieuw thuis in de wereld van ramen noedels. Chef Hofman heeft een uniek gerecht gecreëerd dat de harmonie tussen Wagyu en ramen viert, een zeldzaam genot voor fijnproevers.

Duurzaamheid met Belgische Wagyu

Bij Zuru Zuru Ramen gaat duurzaamheid hand in hand met gastronomie. Chef Hofman werkt samen met een Belgische leverancier voor zijn Wagyu vlees, wat niet alleen duurzaam is, maar ook de beenderen volledig benut. De Wagyu-bowl combineert zowel Wagyu bone broth als Wagyu vlees, wat niet alleen heerlijk is maar ook bijdraagt aan een kortere toeleveringsketen en minder verspilling.

Seizoensgebonden specialiteiten

Naast het Wagyu-menu zal Zuru Zuru Ramen ook een oester ramen gerecht introduceren. Dit belooft opnieuw een unieke en smaakvolle keuze te zijn, met een bouillon op basis van oesters en oester tempura als topping.

Hoe eet je ramen noedels volgens de Japanse etiquette?

Genieten van een kom ramen noedels is meer dan alleen eten; het is een culturele ervaring. Volg deze eenvoudige etiquette om de smaken volledig tot hun recht te laten komen:

1) Bekijk eerst je kom en de toppings.
2) Ruik aan de kom om de aroma’s op te snuiven.
3) Doop je lepel twee keer om de lagen soep en olie te mengen, en proef alvast van de soep.
4) Gebruik je chopsticks om de noedels van onder naar boven te eten, terwijl je let op de veranderende textuur: de noedels garen immers verder in de warme soep.
5) Het ajitama eitje is het moeilijkst: eet het voorzichtig met je chopsticks.
6) Als je klaar bent, drink je de resterende soep uit je kom.

Denk eraan je chopsticks nooit in de soep te steken wanneer je even pauzeert; naar Japanse etiquette laat je ze rusten op de rand van de kom.

Zuru Zuru Ramen heeft niet alleen een vijfjarig jubileum te vieren, maar ook de voortdurende toewijding aan kwaliteit en authenticiteit. Dit restaurant blijft een must-visit bestemming voor liefhebbers van ramen noedels en heeft verdiend zijn plaats in Gault & Millau POP, evenals de prestigieuze Tripadvisor’s Travelers’ Choice-onderscheiding. Laat je smaakpapillen verwennen bij Zuru Zuru Ramen en vier 5 jaar van culinair genot.


Tekst & Foto’s: Yannick Van Dyck
Disclaimer: Op maandag 16 oktober werd ik door Zuru Zuru Ramen en The Wicked uitgenodigd om deel te nemen aan een workshop verse noedels maken en om de Wagyu ramen te proeven.


Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *